Tratament cu plasmă!?
Nu oricine poate beneficia de tratamentul cu plasmă contra Covid-19. Motivul? Există puțin sânge donat de oamenii care deja au depășit cu bine boala. Miercuri la Sibiu nu exista nici măcar o doză de plasmă validată. Puținele doze s-au epuizat așa că la Sibiu a ajuns plasmă din Baia Mare și din Brașov.
Plasma preluată de la oamenii vindecați de Covid-19 este unul din tratamentele folosite peste tot în lume, experimental. Studiile clinice, au rezultate bune, însă doctorii susțin că dezvoltarea unui tratament aprobat nu este încă finalizată.
Tratament cu plasmă nu poate face oricine, pentru că există foarte puțină plasmă special pentru această terapie. Tratamentul cu plasmă la cei infectați cu SarsCov2 este strâns legată de plasma donată de cei care s-au făcut bine dupa infectarea cu noul coronavirus și au dezvoltat suficienți anticorpi la acest virus.
Mai multe detalii găsiți în materialul video. Unde, biologul Livia Mareș de la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu explică totul pe înțelesul tuturor.
Ați avut Covid, DONAȚI SÂNGE!
Condiția ca această terapie să se poată administra este ca toți cei care s-au vindecat de covid19 să mearga la aceste centre și să vadă dacă plasma din sângele lor are destui anticorpi.
Nu eeste o premieră în istoria pandemiilor când plasma a fost folosită de medici. A fost folosită și în cazul epidemiilor de coronavirus SARS și MERS.
Citește aici despre noile măsurile luate de CJSU Sibiu.
You Might also like
Secția Clinică Chirurgie II, reabilitată cu ~2,5 milioane de lei
3 ani agoSecția Clinică Chirurgie Generală II, modernizată și deschisă pentru pacienți
Secția a fost complet renovată și modernizată, ca parte a proiectului “Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – Blocul chirurgical”, gestionat de Consiliul Județean Sibiu.
Începând de azi, 20 octombrie 2022, Secția Clinică Chirurgie Generală II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu își va desfășura din nou activitatea la etajul I al clădirii Blocului chirurgical, fiind redeschisă pentru pacienți, după ce, săptămâna trecută, Consiliul Județean Sibiu a finalizat lucrările de reabilitare termică a acesteia. Ulterior, s-a desfășurat igienizarea/curățenia spațiului și s-au derulat procedurile de relocare a mobilierului, pacienților internați și echipamentelor de la parterul clădirii medicale unde secția a funcționat în perioada desfășurării lucrărilor.
Valoarea lucrărilor efectuate la Chirurgie II este de aproximativ 2,5 milioane lei fără TVA, bani proveniți din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2022 și dintr-o sponsorizare din partea SNGN ROMGAZ SA.
Au fost executate următoarele lucrări: schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare; înlocuirea pardoselii și a tapetului; izolarea interioară a pereților; înlocuirea instalațiilor electrice, termice, sanitare și de ventilație; placarea tavanelor cu rigips.
Secția Clinică Chirurgie Generală II este a doua secție din Blocul chirurgical reabilitată/modernizată în acest an, după Secția Clinică Urologie, care a fost redeschisă la începutul lui aprilie (detalii aici).
Reabilitarea Blocului Chirurgical va continua cu lucrările de la Secția Clinică Ortopedie – Traumatologie situată la etajul II, care vor începe în curând iar după finalizarea acestora, cu lucrările de la Secția Clinică Chirurgie Generală I.
Valoarea totală a contractului de execuție pentru reabilitarea termică a întregului Bloc chirurgical este de 13.960.326,25 lei fără TVA, proiectul fiind gestionat de Consiliul Județean Sibiu.„Ne bucurăm că am reușit să reintroducem în circuit una dintre cele mai mari și importante secții ale spitalului, care deservește un număr ridicat de pacienți. În urma investițiilor și lucrărilor efectuate, condițiile în care se desfășoară activitatea medicală sunt moderne iar pacienții au parte, pe lângă actul medical în sine, realizat în mod profesionist de colegii chirurgi, și de confort și igienă la standardele actuale.
Avem două secții finalizate (n.a. Urologie și Chirurgie II). Urmează celelalte două secții din Blocul Chirurgical și este o provocare să asigurăm fronturile de lucru concomitent cu continuitatea activității medicale, dar în același timp este vital să renovăm întreaga clădire și să o eficientizăm astfel și din punct de vedere energetic. Mulțumim pacienților pentru înțelegerea de care au dat dovadă pe parcursul lucrurilor și suntem convinși că vor aprecia rezultatul acestui proiect ai cărui principali beneficiari sunt”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Dr. Daniel Chelcea.
După reabilitare, Secția Clinică Chirurgie Generală II cuprinde: 14 saloane totalizând 48 de paturi cu câte două, trei, patru și cinci paturi pe salon; unele dintre saloane sunt dotate cu grupuri sanitare proprii; toate saloanele sunt dotate cu mobilier modern; două grupuri sanitare (femei/bărbați) pe holul secției; sală de tratament; cabinet medic șef; cabinet asistente; cabinet medici și raport de gardă; oficiu; boxă materiale curățenie/dezinfecție și lenjerie.
Două săli de operație din Blocul operator au fost reabilitate
De lucrări de reabilitare și modernizare au fost finalizate și la două săli de operație din cele șapte ale Blocului Operator de la etajul I.
Lucrurile executate au constat în: refacerea finisajelor interioare; placare pereți cu materiale bactericide; pardoseli din materiale bactericide; schimbare circuite electrice; schimbare instalații termice; schimbare tâmplărie interioară.Valoarea reabilitării celor două săli de operație a fost de 1 milion de lei, fonduri asigurate prin Agenda de Sănătate a Primăriei Sibiu. Până la sfârșitul lunii decembrie 2022 urmează să fie reabilitate celelalte cinci săli de operație.
“Odată cu finalizarea acestor lucrări, pot spune că Secția Chirurgie II a intrat într-o nouă eră, una în care sunt întrunite condițiile unui act medical de calitate: curățenie, confort, dotări – într-un spațiu modern și primitor. Această investiție era absolut necesară pentru a putea asigura un act medical de calitate. Mulțumesc Consiliului Județean Sibiu și echipei de management a spitalului pentru inițierea și gestionarea acestui proiect precum și tuturor celor care au contribuit la implementarea sa”, a declarat Conf.univ.dr. Dan Bratu, medicul șef al secției.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
225Adina și Wouter Janssen, din Șura Mare în Deventer pe 2 roți
2 ani agoAdina și Wouter Janssen pedalează pentru a crește gradul de conștientizare a dezvoltării durabile
Adina și Wouter Janssen, membri ai ong-ului EUphemia din Șura Mare, Sibiu, vor pleca din Sibiu pe 23 mai 2023 și vor pedala 3500 km până la Deventer, Olanda. Scopul lor este de a crește gradul de conștientizare cu privire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Așadar, în timpul turului vor vizita bune practici locale de dezvoltare durabilă în orașele pe care le traversează.
Adina și Wouter Janssen sunt doi cicliști pasionați din România (Sibiu) și Olanda (Deventer). După ce au trăit câteva decenii în Olanda, s-au mutat în 2020 în România, Șura Mare (Sibiu). Pe lângă activitățile zilnice, aceștia dezvoltă și proiecte (pe bază de voluntariat) prin ong-ul EUphemia. Misiunea asociatiei pe care o conduc este de a promova și sprijini dezvoltarea de servicii și activități sociale, culturale, educaționale și sportive.
„Prin aceasta sperăm să inspirăm oamenii să implementeze astfel de soluții durabile și în propriul mediu”, spune Adina Janssen-Țintea.
Proiectul Cycle4GlobalGoals este realizat în colaborare cu autorități locale, ong-uri și IMM-uri din țările traversate pentru a crea și mai multă conștientizare și acțiune pentru Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă.
Turul cu bicicleta începe la Sibiu pe 23 mai 2023. și se va termina în Deventer (Olanda) pe 6 iulie 2023. Inițiatorii proiectului Cycle4GlobalGoals spun că doresc să conecteze și mai mult Europa de Est și de Vest, printr-un mod sportiv, dar mai presus de toate sustenabil. Legătura devine și mai simbolică, deoarece orașele partenere de lungă durată Sibiu și Deventer sunt începutul și sfârșitul acestei călătorii.
„Vrem să creăm o mișcare”, spune Wouter. De aceea, bicicliști din toate țările sunt bineveniți să li se alăture pentru a pedala (o parte a) traseul(ui).
Ce sunt Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă?
Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) au fost adoptate de Națiunile Unite în 2015. Aceste obiective reprezintă un apel universal către toate popoarele lumii de a lua măsuri pentru o tranziție durabilă, inovare și creștere economică, împotriva sărăciei, pentru a proteja planeta și a garanta că toți oamenii se pot bucura de o viață pașnică și prosperă. Strategia se concentrează pe trei piloni principali: social, economic și de mediu.
Sunt 17 Obiective Globale de atins până în 2030. Deci încă 7 ani în care este nevoie de multă acțiune în care tot ajutorul este necesar. Iar aceasta necesită și mai multă ambiție, conexiune și colaborare.
„Alegem să mergem de-a lungul râurilor. Acestea au fost dintotdeauna o importantă arteră de legătură între popoare. Ca de exemplu, orașele hanseatice, care anul acesta își sărbătoresc 800 de ani de existență”, spune Wouter.
Inspirați de citatul „Cea mai mare amenințare la adresa planetei noastre este credința că altcineva o va salva” (Robert Swan*), Wouter și Adina au simțit urgența că și ei au responsabilitatea de a acționa.
Cum vă puteți alătura? Consultați site-ul.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
385Carantina se încheie, luni la ora 5
4 ani agoCarantina s-a instituit în urmă cu 4 săptămâni.
„Efortul comun, al tuturor sibienilor, depus pe parcursul celor 4 săptămâni de carantină, nu a fost în zadar și a dus la o scădere a numărului de cazuri și la o transmitere comunitară mai redusă. Drept urmare, începând de luni, 14 Decembrie ora 05:00 măsura de carantină se încheie în toate localitățile din județ.
Mulțumesc tuturor cetățenilor care au respectat măsurile și au dat dovadă de responsabilitate, spirit civic și solidaritate! Sărbătorile se apropie și este necesar să fim în continuare precauți și să ne protejăm respectând măsurile impuse pe perioada stării de alertă.” a transmis Mircea – Dorin Crețu, Prefectul județului Sibiu
389