Articole

 • TOATE
 • Acasa
 • Actualitate
 • Coronavirus
 • Cultură
 • Educație
 • Exclusivitate
 • Fără categorie
 • Mediaș
 • Politică
 • Sănătate
 • Sibiu
 • Social
 • Sport
 • Timp Liber
 • Video

Noul Spital Județean gata de autorizare! Primul din România

După aproximativ patru ani de eforturi administrative, tehnice și juridice documentația pentru obținerea autorizației de construcție  pentru Noul Spital Județean a fost finalizată. Este aproape de încheiere etapa de documentații tehnice și autorizări, iar următoarea etapă importantă va fi construirea efectivă a spitalului.

”Ne bazăm pentru finanțarea proiectului pe parteneriatul cu Guvernul României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Sănătății.” au declarat reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Noul Spital Județean a fost proiectat și va fi executat după ultimele standarde folosite în Uniunea Europeană în domeniul sănătății și protecției mediului, fiind astfel eligibil pentru finanțare europeană. Așa cum a mai fost menționat, proiectul ”Noul Spital Județean” are la bază principii sustenabile de construire bazate pe optimizarea costurilor, pe soluții de management sanitar complet digitalizate, pe un sistem de monitorizare și control centralizat, dar și pe soluții de management eficient al consumurilor și al mentenanței clădirii – clădirea îndeplinește conceptul nZEB 30% (nearly Zero-Energy Building reprezintă un indicator asociat unei clădiri cu consum de Energie aproape Zero). Necesarul de energie va fi acoperit în mare măsură din surse regenerabile care sunt prevăzute în proiect.

Noul Spital Județean – primul din România care încheie documentația PAC

Proiectul Noul Spital Județean din Sibiu este primul din România care își încheie partea de documentație tehnică PAC, fiind astăzi singurul gata de autorizare și trecere în faza de finanțare și execuție.

Pentru emiterea Autorizației de Construire a fost necesară întocmirea următoarelor documentații:
A. Piese scrise:
• Date si indici care caracterizează investiția;
• Devizul general;
• Lista cu semnăturile proiectanților; memoriu de prezentare; memorii pe specialități (arhitectură, rezistență, instalații, instalații tehnologice, amenajări exterioare și sistematizare verticală);

• Anexe: Studiu geotehnic; Referatele de verificare a proiectului; Centralizator încăperi; Breviare de calcul; Studiul privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată pentru creșterea performanței energetice;
• Program de urmărire a calității execuției și de faze determinante;
• Avize și acorduri obținute.

B. Piese desenate:
• Plan de încadrare în teritoriu; Plan de situație; Planul privind construcțiile subterane (rețele utilitare);
• Planșe pe specialități:
1. Arhitectura: Planurile cotate ale tuturor nivelelor pentru fiecare obiect; Planurile teraselor; Secțiuni caracteristice; Fațadele.
2. Structura: Planul fundațiilor; Planurile de cofraj sau de ansamblu pentru toate nivelurile distincte; Detalii specifice.
3. Schemele instalațiilor pentru toate specialitățile (Instalații electrice, Instalații HVAC, Instalații sanitare, Rețele exterioare, Instalații gaze si fluide medicinale).

C. Proiect DTOE- Documentația Tehnică pentru Organizarea Execuției

Mai multe detalii despre proiectul de construire a Noului Spital Județean regăsiți pe site-ul Consiliului Județean Sibiu – https://www.cjsibiu.ro/noul-spital-judetean/


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Laurențiu Theodoru este noul subprefect al Sibiului

Laurențiu Theodoru, subprefectul propus de USR PLUS, a fost numit astăzi în ședința de Guvern

Laurențiu Theodoru, propunerea Alianței USR PLUS de subprefect în cadrul Instituției Prefectului – județul Sibiu, a fost numit astăzi în ședința de Guvern.

Laurențiu Theodoru„Pentru mine această numire este în primul rând o responsabilitate și îmi voi dedica toată energia pentru a-mi îndeplini atribuțiile de subprefect. Indiferent de atribuțiile care îmi vor fi date în Prefectura Sibiu, primul obiectiv este să fac demersuri pentru ca activitatea instituției să fie și mai transparentă, mai ales în contextul crizei sanitare pe care o traversăm. Printre prioritățile mele se află reforma și digitalizarea administrației și a instituțiilor subordonate. Aștept propunerile cetățenilor din județul Sibiu și îmi doresc să fim o echipă și o comunitate unite”, a declarat Laurențiu Theodoru.

Cu o vastă experiență în management, Laurențiu Theodoru este de profesie inginer, cu specializarea Electronică și Telecomunicații. El a activat peste 30 de ani în domeniile telecomunicații & IT și de peste 4 ani este evaluator autorizat ANEVAR. Vicepreședinte al USR Sibiu, Laurențiu Theodoru este de 4 luni consilier local al Municipiului Sibiu fiind inițiatorul proiectului de HCL pentru transparentizarea activității Primăriei Municipiului Sibiu și a serviciilor publice subordonate Consiliului Local și cosemnatar al proiectelor inițiale de grupul Consilierilor Municipali USR PLUS – semnătura digitală, Smart City și ghidul pentru agenda culturală.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Ministerul Educației nu schimbă ordinul pentru ”flori și mărțișoare”

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare

Redăm mai jos comunicatul transmis de Ministerul Educației, miercuri 24.02.2021

”În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile
de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a
programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă). Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”. Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2”


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Noul spital are acordul de mediu

Noul spital – Consiliul Județean Sibiu a primit acordul de mediu. Urmează obținerea autorizației de construire

Proiectul ”Noul Spital Județean de Urgență Sibiu” a mai trecut de o etapă importantă și anume obținerea Acordului de Mediu. Un aspect demn de evidențiat este faptul că în cadrul procedurii care stă la baza emiterii acordului de mediu nu a fost înregistrată nicio sesizare sau contestație referitoare la impactul asupra mediului pe care l-ar putea avea cea mai mare investiție a Consiliului Județean Sibiu, inițiată de președinta Daniela Cîmpean.

Raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost supus consultării publice începând cu 11.12.2020, locuitorii județului Sibiu având astfel ocazia de a contesta aspecte care țin de emiterea acordului de către autoritățile competente.

Concluziile Raportului privind impactul asupra mediului și măsurile pentru prevenirea, reducerea și, unde este posibil, compensarea efectelor negative asupra mediului evidențiază faptul că:

• proiectul propus se realizează conform celor mai bune practici în domeniul sanitar, dotările şi echipamentele prevăzute sunt de înaltă performanță și la standarde europene
• proiectul propus nu are efecte semnificative asupra mediului şi a sănătăţii umane în context transfrontier
• impactul cumulat: amplasarea proiectului, mobilarea complementară a terenului, precum și măsurile propuse prin proiectul tehnic și soluțiile constructive, contribuie semnificativ la reducerea nivelului de zgomot la receptor și menținerea calității aerului în zonă.

„Prin obținerea Acordului de Mediu, am reușit să facem încă un pas important pentru realizarea celui mai mare și mai dorit proiect de către sibieni. Este o investiție vitală pentru sănătatea județului nostru și mă bucur că avem cel mai avansat proiect de spital nou dintre cele care se derulează la acest moment în România. Avem toate avizele necesare și urmează într-un termen scurt să depunem documentația necesară pentru Autorizația de Construire. Un astfel de proiect necesită implicare sută la sută și mă bucur să pot spune că am găsit această echipă dedicată care depune toate eforturile pentru ca Noul Spital Județean să devină realitate.” – Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

În acest context, la începutul lunii martie, Consiliul Județean Sibiu va depune proiectul la Primăria Municipiului Sibiu în vederea obținerii autorizației de construire.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Muzeul Astra – Atelier de producere al rachiului. 2 gospodării

Muzeul ASTRA organizează în perioada 24-25 februarie 2021 un atelier inedit, ce readuce în atenția publicului o tradiție și o practică din satul românesc de odinioară. Vorbim despre producerea tăriei, rachiului, ilustrând tot drumul fructelor de la cules până la obținerea licorii. Atelierul va fi organizat în Casa din Bălănești Gorj, și în aria Povarnei din Sârbești, Gorj.

Cele două monumente, prin arhitectura și patrimoniul lor, spun povestea pomiculturii din țara noastră, prin prezența unei instalații de distilat fructele, de tip povarnă, una foarte importantă în satul arhaic.

Muzeul Astra - Atelier de producere al rachiului. 2 gospodării Muzeul Astra - Atelier de producere al rachiului. 2 gospodării Muzeul Astra - Atelier de producere al rachiului. 2 gospodării

Foto: Gospodării cu povată – producerea rachiului

Gospodăriile unde va avea loc atelierul de producere a tăriei și a rachiului, sunt aduse în Muzeul ASTRA din Oltenia de Nord, din zone colinare recunoscute pentru tradiția pomicolă seculară. Pentru satele din Gorj și Vâlcea, tradiția producerii țuici coboară în secolul al XV-lea este atestată de documente medievale de cancelarie domnească. Astfel se confirmă, spre exemplu, faptul că în anul 1865 județele Argeș și Vâlcea produceau peste 2.500.000 litri de rachiu.

Rețeta rachiului  este una specială. După ce se coceau prunele, se scuturau cu prăjina, se depozitau în vase mari de lemn, numite zăcători. Aici fierbeau câteva săptămâni, adăpostite în șuri sau în șoproane.

” Pentru a fi distilate, prunele fermentate erau duse la cazane adăpostite în gospodării sau în povernele înșirate de a lungul văilor cu râuri. Pentru fiebere, focul ardea într-o vatră, sub cazanul de cupru. Deasupra cazanului se așeza ermetic capacul, iar țevile pe care circulau vaporii alcoolului erau răcite cu apă, dintr-un răcitor alimentat de o roată masivă, cu gălețele, care aducea apa, prin cădere, chiar din albia râului. La povarnă, cazanele fierbeau și noaptea iar acest moment era prilej de poveste și tocmeală sau socializare, cum îi spunem astăzi. Acolo găseam bursa zvonurilor și a știrilor din satele de odinioară.”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului

Materia primă care va fi folosită în atelierul de producere a tăriei este formată din prunele și merele – în jur de 300 kilograme – adunate în anul pandemic 2020 în Muzeul ASTRA. Băutura rezultată va fi folosită în atelierele gastronomice și evenimentele care vor fi organizate anul acesta.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Coronavirus – 17 cadre didactice pozitive

Cadre didactice testate pozitiv

De la începutul semestrului al doilea, la nivelul județului Sibiu au fost testate pozitiv 17 cadre didactice. 14 cadre didactice predau la catedră, deoarece erau profesori la clasele mici sau la anii terminali. Numai 3 cadre didactice predau în sistem online.

Tot în această perioadă, 28 de elevi(preșcolari și școlari) au fost testați pozitiv la infecția cu virusul SARSCov-2.

Elevii ai căror cadre didactice s-au pozitivat în timp ce predau în sistem clasic, față în față, vor continua cursurile în online. Cei mici trebuie să fie monitorizați atent de părinți, care trebuie să anunțe medicul de familie dacă apar simptome specifice covid-19. Nu există obligativitatea autoizolării elevilor contacți cu profesorul pozitiv, decât în momentul în care Direcția de Sănătate Publică, în urma anchetei epidemiologice, constată că se impune această măsură!

Încă 354 elevi trec la sistemul de învățământ online din cauza COVID-19

În conformitate cu HOTĂRÂREA nr. 12 din 22.02.2021 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu privind aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, ca urmare a creşterii ratei de incidenţă cumulată, peste pragul de 3 la 1000 de locuitori, unitățile de învățământ din localitățile Săliște și Boian trec din scenariul 2 în scenariul 3 – roșu (preșcolarii și elevii din ciclul primar se vor prezenta la școală), 89 elevi din clasele a VIII-a (Săliște și Boian), a XII-a și clasa a XI-a profesională urmând să învețe în sistem online. Ei se adaugă celor 256 de elevi din clasele ai Liceului Tehnologic ”Ioan Lupaș” Săliște și Școlii Gimnaziale Boian care învățau în sistem online.

De asemenea, 85 de preșcolari și elevi de la Școala Primară Fofeldea (comuna Nocrich) vor desfășura orele în sistem online până în 05.03.2021, din cauză că unitatea de învățământ nu mai are alimentare cu apă curentă (lucrări la rețeaua de alimentare cu apă din localitate).

Orele se desfășoară în sistem online și la:

– clasa a I–a B de la Școala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale” Sibiu – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor învăța în sistem online);

– grupa mică de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 28 Sibiu – preșcolar confirmat pozitiv (preșcolarii din grupă învață în sistem online din 22.02.2021);

– grupa mijlocie de la Grădinița cu Program Prelungit Tălmaciu – preșcolar confirmat pozitiv (23 preșcolari vor învăță în sistem online);

– clasa a VIII-a C de la Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” Sibiu – elev confirmat pozitiv (31 elevi vor învăță în sistem online);

– clasa a VIII-a D de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor învăță în sistem online);

– grupa mică de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 28 Sibiu – cadru didactic confirmat pozitiv (preșcolarii din grupă învăță în sistem online din 22.02.2021);

– grupa mică de la Grădinița cu Program Prelungit Tălmaciu – cadru didactic confirmat pozitiv (25 preșcolari vor învăță în sistem online);

– clasa Pregătitoare B de la Liceul Teoretic ”Constantin Noica” Sibiu – cadru didactic confirmat pozitiv (26 elevi vor învăța în sistem online);

– clasa a III-a A de la Liceul Tehnologic ”Ioan Lupaș” Săliște – cadru didactic contact direct cu o persoană confirmată pozitiv (15 elevi vor învăță în sistem online).

Drept urmare de marți, 23.02.2021, în județul Sibiu un număr 19.329 de preșcolari și elevi  vor desfășura orele în sistem on-line.

”Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.”, au transmis reprezentanții Prefecturii Sibiu.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu – 10.000 de documente digitalizate

ASTRA – o bibliotecă digitală

Una dintre cele mai importante activități desfășurate la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu este digitizarea documentelor cu valoare de patrimoniu aflate în colecțiile acesteia. Acest proces complex și laborios face parte din strategia de dezvoltare a Bibliotecii. În pofida restricțiilor și nenumăratelor provocări cauzate de pandemia de COVID-19, membrii echipei de digitizare au lucrat în forță pe tot parcursul anului 2020. Rezultatele efortului depus de aceștia nu au întârziat să vină. Astfel, la sfârșitul anului trecut, existau 9.977 unități digitale având 279.723 pagini, 289.354 accesări unice și 2,5 milioane de vizite.

„Strategia noastră este de a crește accesibilitatea utilizatorilor la colecțiile speciale, periodice și documentele unicat din patrimoniul Bibliotecii ASTRA. Considerăm că digitizarea, ca proces în care sunt implicate tehnologia și resursa umană specializată, contribuie la sustenabilitatea culturală în secolul XXI. Astfel, participăm activ la diseminarea unor informații culturale de valoare, prin intermediul formatului digital realizat la standarde internaționale. Parteneriatele și proiectele derulate la nivel local, național și european pun în lumină documente importante, dar și munca deosebit de valoroasă a bibliotecarilor care sunt implicați în procesul de digitizare”, a declarat Silviu BORȘ, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

astraLocloud, Transcribathon România și E-cultura sunt proiecte la care biblioteca publică sibiană a avut o importantă contribuție. Documente din Depozitul Digital al acesteia sunt la dispoziția publicului larg și prin intermediul Bibliotecii Europeana. În vederea scanării, sunt utilizate echipamente de înaltă performanță care asigură fiabilitate și acuratețe produselor digitale finale.

În 2020, prioritare au fost documentele din colecțiile „Carte Românească Veche”  și „Transilvanice”, acestea din urmă incluzând cartea tipărită în centre tipografice din Transilvania, în limbile latină, germană și maghiară.

Pentru cei interesați menționăm câteva titluri ale lucrărilor digitizate recent:

● Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură a legii vechi şi a ceii noao toate care sau tălmăcit de pre limba elinească pre înţălesul limbii româneşti acum întâi sau tipărit româneşte supt stăpânirea Prea Înălţatului Înpărat al romanilor Francisc al doilea Craiului Apostolicesc Mare Prinţip al Ardealului, şi celelalte: cu blagoslovenia mării sale Prea Luminatului şi Prea Sfinţitului Domnului Domn Ioann Bobb vlădicul Făgăraşului, 1795;

● Gramatică românească alcătuită de Radu Tempea directorul şcolelor neunite naţionaliceşti prin Marele Principat al Ardealului. Cu slobozenia celor mai mari. Sibii. În Tipografia lui Petru Bart. 1797;

● Orthographia romana, sive latino-valachica, una cum clavi qua penetralia originationis vocum reserantur per Petrum Májor de Ditsö Szent Márton, Archidiaconum dioecesis Fogarasiensi, Districtus Görgényensis, ac regium revisorem librorum budensem. Primum valachico idiomate concinnata, deinde in latinum translata, 1797.

astra Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu - 10.000 de documente digitalizate

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu - 10.000 de documente digitalizate Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu - 10.000 de documente digitalizate

De asemenea, remarcăm digitalizarea întregii prese sibiene din perioada Primul Război Mondial – http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/handle/123456789/5150, o inițiativă care aduce în atenția utilizatorilor momente importante din viața cotidiană într-o perioadă zbuciumată a istoriei românilor. Între periodicele scanate, digitalizate și puse la dispoziția publicului se numără: „Adevĕrul”, „Calendarul Asociațiunii”, „Foaia Poporului”, „Gazeta Oficială”, „Kalender des Siebenbürger Volksfreundes”, „Revista Economică”, „Revista Teologică”, „Telegraful Român”, „Transilvania”, „Vatra Școlară”.

Echipa responsabilă de valorificarea documentelor în format digital este constituită din bibliotecari ai compartimentelor „Colecții Speciale”, „Publicații Periodice” și „Digitizare – Informatizare”, fiind coordonată de dr. Silviu BORȘ, managerul instituției de cultură.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Mediaș – Autorul incendiului a fost prins. Prejudiciu de 25.000 Euro

Luni 22 februarie, în jurul orei 02,30, Poliția Municipiului Mediaș a fost sesizată cu privire la faptul că pe strada Pădurii din municipiu a izbucnit un incendiu la un autoturism, incendiu care s-a extins la acoperișul unui imobil de pe strada Avram Iancu, acestea arzând în totalitate. Prejudiciul a fost estimat la suma de 25.000 de euro, autoturismul și imobilul în cauză aparținând aceleiași persoane.

Din primele cercetări efectuate la fața locului de către polițiști și pompieri, s-a concluzionat faptul că incendiul ar fi fost provocat intenționat, prin folosirea unei surse de aprindere asupra autoturismului.

Autorul – un tânăr din Mediaș

În urma investigațiilor efectuate de către polițiștii medieșeni, în jurul orei 06,00 s-a reușit identificarea presupusului autor al faptei, un medieșean în vârstă de 28 de ani.
Totodată, pe parcursul cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că, la aceeași dată, în jurul orei 05,00, aceeași persoană ar fi încercat să sustragă bunuri dintr-un chioșc din Piața Corneliu Coposu din municipiul Mediaș.

S-au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale privind săvârșirea infracțiunilor de distrugere, respectiv tentativă la furt calificat, iar față de medieșean s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore pe bază de ordonanță. Acesta urmează a fi prezentat unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive.

”Cercetările continuă la nivelul Poliției Municipiului Mediaș în scopul identificării și documentării întregii activități infracționale a persoanei în cauză. În prezent, medieșeanul este încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Sibiu.”, au declarat reprezentanții IPJ Sibiu.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Mediaș – 1 microbuz a ars și 1 depozit distrus. Mână criminală!

Mediaș – Incendiu microbuz și acoperiș depozit de fructe pe strada Aurel Vlaicu

Pompierii militari din Mediaș au fost solicitați în cursul nopții, să intervină de urgență în municipiul Mediaș, str. Aurel Vlaicu pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta generalizat la un microbuz staționat, și acoperișul unui depozit de fructe aflat în imediata apropiere.

medias18 pompieri militari cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 echipaj SMURD au fost mobilizate la fața locului. La sosirea forțelor incendiul care a pornit de la microbuzul staționat s-a propagat violent din cauza vântului la întreg acoperișul depozitului.

Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite de către pompierii militari înlăturându-se pericolul de extindere la casele din apropiere.

Depozitul distrus, microbuzul a ars în întregime

A ars acoperișul depozitului în întregime pe o suprafață de aproximativ 150 mp și un microbuz.
Au fost de asemenea deteriorat interiorul depozitului.

”Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de efectul unei acțiuni Intenționate.”, au declarat reprezentanții ISU Sibiu.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


Mediaș - 1 microbuz a ars și 1 depozit distrus. Mână criminală! Mediaș - 1 microbuz a ars și 1 depozit distrus. Mână criminală! Mediaș - 1 microbuz a ars și 1 depozit distrus. Mână criminală! Mediaș - 1 microbuz a ars și 1 depozit distrus. Mână criminală!

Foto: ISU SIBIU

Școala Nr 1 a fost modernizată

Școala Nr 1 – mai eficientă energetic

Cei 550 de elevi și profesori au început cursurile într-o clădire modernizată și mai eficientă energetic la Școala Nr 1 din cartierul Ștrand. Primăria Sibiu a finalizat un proiect amplu, finanțat din fonduri europene, investiția fiind de 7 milioane de lei.

Lucrările realizate, pe scurt:

 • Clădirea școlii și sala de sport au fost izolate termic, pereții exteriori fiind placați cu polistiren și vată minerală
 • Ferestrele sălii de sport au fost înlocuite cu tâmplărie cu geam termoizolant
 • Acoperișul școlii a fost complet înlocuit, iar podul a fost izolat cu vată minerală
 • Au fost instalate 172 de panouri fotovoltaice pe acoperiș, acestea asigurând necesarul de energie electrică pentru iluminatul în întreaga clădire
 • Iluminatul clădirii este acum asigurat prin 430 de corpuri de iluminat eco-eficiente, cu LED
 • Au fost montate 114 ventiloconvectoare care înlocuiesc vechile calorifere și asigură încălzirea și răcirea spațiilor prin intermediul unor pompe aer-apă
 • S-a instalat un sistem smart de management și control al consumului utilităților din clădire, pentru eficiență și economie în consum; pentru funcționarea acestui sistem s-au instalat în clădire: 75 de senzori de prezență, 38 de termostate pentru reglarea temperaturii, 6 tablouri electrice și instalații electrice noi și 6 acumulatori pentru stocarea energiei electrice produsă de panourile fotovoltaice
 • S-a modernizat sistemul de protecție la incendiu prin instalarea a 92 de senzori de fum, a 15 sirene de alarmare și a unei centrale anti-incendiu

Școala Nr 1 a fost modernizată

“Am folosit perioada în care nu s-au făcut cursuri și s-a lucrat intens astfel că, acum, această clădire publică oferă condiții mai bune elevilor și cadrelor didactice. Încălzirea se face mai eficient, iluminatul este alimentat cu energia produsă panouri solare, iar consumul de utilități este monitorizat și reglat de un sistem smart care asigură economia și eficiența. Reamintesc că un astfel de proiect s-a finalizat în acest an la Liceul Noica, iar la școala nr. 21 și Radu Selejan lucrările sunt aproape de finalizare. Continuăm astfel să investim în educație, asigurând o infrastructură corespunzătoare.”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Rezultatul urmărit prin aceste lucrări este creșterea confortului pentru elevi și profesori și reducerea costurilor cu utilitățile (apă, curent, gaz), asigurate din fonduri publice. Obiectivul este scăderea consumului anual de energie convențională cu cel puțin 40%, creșterea consumului de energie din surse regenerabile cu cel puțin 20% prin utilizarea sistemelor alternative de producere a energiei, precum și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, generând astfel un efect pozitiv asupra mediului înconjurător.

“Reabilitarea Școlii gimnaziale nr. 1 Sibiu în vederea îmbunătățirii eficienței energetice” este un proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Clădiri Publice.

Școala Nr 1 a fost modernizată Școala Nr 1 a fost modernizată Școala Nr 1 a fost modernizată scoala nr 1


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top