Articole

 • TOATE
 • Acasa
 • Actualitate
 • Coronavirus
 • Cultură
 • Educație
 • Exclusivitate
 • Fără categorie
 • Mediaș
 • Politică
 • Sănătate
 • Sibiu
 • Social
 • Sport
 • Timp Liber
 • Video

Frumos. Ceramic. Folositor. 21-25 iulie

Frumos. Ceramic. Folositor. – Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA organizează în perioada 21-25 iulie 2021, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a IX-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău. 26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut, patru zile din cele cinci, cât cuprinde evenimentul. Comisii de jurizare mixte, alcătuite din specialiști în olărit & gastronomie vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari.

,,La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemeena, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare

Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău.

”De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare

Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului, decorarea și arderea ceramicii.

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău va începe miercuri, 21 iulie 2021, ora 9.00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă având ca temă Ceramica de Zalău.

Recital Nightlosers Band

În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de modelare, presare a lutului și de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Gospodăria – atelier de olar Găleșoaia, județul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

Demonstraţiile culinare se vor desfăşura tot la Târgul de ţară în perioada 22 – 23 iulie 2021, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldovenești precum: Babgulyás unguresc, Tocană de vită cu tarhon și paste, Tocană de căprioară, Ciorbă țărănească, Gulaș cu găluște, Gulaș secuiesc, Tocănița olarului cu vin roșu, Gulaș cu fasole boabe, Zeamă de pui, Tocăniță țărănească cu legume cu carne, Fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguță și castraveți murați, Supă de varză, Tocăniță de pui cu tarhon.

Sâmbătă 24 iulie 2021, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 25 iulie 2021, Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu carne de porc.

Sâmbătă, 24 iulie 2021, la ora 20.00, Nightlosers Band va încânta publicul prezent la Frumos. Ceramic. Folositor. cu un recital muzical pe ritmuri de ethno și blues.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Aluviuni pe calea ferată, între Sibiu și Vâlcea

Aluviunile perturbă traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că circulația feroviară se desfășoară, la această oră, doar pe un singur fir între stațiile Sinaia – Bușteni, Blaj – Valea Lungă și Călimănești – Cozia, din cauza condițiilor meteo nefavorabile înregistrate în cursul nopții, în jumătatea de sud a țării.

Urmare precipitațiilor abundente înregistrate în cursul nopții, terasamentul liniei de cale ferată a fost spălat de ape între stațiile Sinaia și Bușteni, pe firul II, iar între stațiile Blaj – Valea Lungă și Călimănești – Cozia liniile de cale ferată, pe firul I, au fost acoperite de aluviuni. Echipele feroviare ale Regionalelor București, Brașov și Craiova sunt la fața locului, pregătite să intervină după retragerea apelor, cu utilaje pentru completarea terasamentului cu piatră spartă între Sinaia și Bușteni și pentru curățarea liniilor de aluviunile depuse între Blaj și Valea Lungă, respectiv Călimănești – Cozia. Astfel, până la finalizarea intervențiilor în aceste zone și restabilirea circulației în condiții normale de trafic, trenurile vor circula doar pe un singur fir.

”Precizăm faptul că, urmare noilor avertizări de vreme severă anunțate pentru următoarea perioadă, în situația în care pe anumite intervale de stații sau secții de cale ferată se vor înregistra deranjamente la liniile de cale ferată, la alte componente ale infrastructurii, la liniile de contact sau nu sunt îndeplinite condițiile optime de circulație, trenurile vor fi oprite temporar în stațiile adiacente zonei afectate, astfel încât personalul feroviar să poată interveni cu drezinele pantograf, pentru remedierea oricărui deranjament.”, transmit reprezentanții CFR.

CFR  îi asigură pe călători că angajații de la calea ferată depun permanent toate eforturile necesare și intervin operativ, ori de câte ori este nevoie, pentru a asigura condiţii optime de trafic, pe calea ferată, indiferent de condițiile meteo. Aluviunile vor fi îndepaărtate iar acolo unde este cazul se va completa cu piatră spartă terasamentul.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Accident în lanț pe A1, Sibiu. A încurcat pedalele, spun martorii!

Accident în lanț la ieșirea de pe A1 spre Ocna Sibiului

Coliziunea în lanț s-a produs pe autostrada A1, km. 254, în zona ieșirii spre Ocna Sibiului, sens Sibiu – Deva. Implicate în evenimentul rutier au fost un ansamblu tir, un autoturism si o autobasculanta( camion transport pietris).

Evenimentul rutier s-a produs, se pare, din cauza conducătorului auto de 80 de ani care ar fi frânat brusc.

”Traficul este deviat pe bretelele de coborâre, respectiv urcare. Se fac cercetări în vederea stabilirii cauzelor producerii accidentului.”, a transmis ag. Elena Welter, IPJ Sibiu.

SAJ SIBIU a trimis de urgență un echipaj tip C la un accident pe autostradă pe sensul de mers spre Alba.

”Șoferul autoturismului ,barbat in varsta de 80 ani a suferit un traumatism abdominal si excoriatii faciale. A fost transportat la UPU Sibiu.”, au transmis reprezentanții SAJ Sibiu

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Cosit în stil arhaic la Muzeul Astra | VIDEO

Cositul, activitatea din satul tradțional din timpul verii

În vechime, ”transformarea” ierbii în fân avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de coasă și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii.

Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!

10 cosași s-au înhămat astăzi la cositul  ierbii din sectorul Textile. În câteva ore toată fâneața a fost pusă jos.

Inițiativa face parte din Programul Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA!

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Mediaș, Cetate Medievală, ediția 17

Mediaș, Cetate Medievală – Târg de Meșteșuguri Vii, ediția a XVII-a

Primăria Municipiului, prin Direcția Cultură, Învățământ, Sănătate, Tineret, Sport, Turism, Relații Publice și Relația cu ONG, organizează la sfârșitul acestei săptămâni tradiționalul festival „Mediaș, Cetate Medievală –Târg de Meșteșuguri Vii“.

Manifestarea, aflată la cea de-a XVII-a ediție, va avea loc în perioada 9 – 11 iulie 2021, la Hanul Greweln. La festival sunt așteptate ordine cavalerești locale și naționale, trupe de menestrei, trupe de dansuri medievale și de teatru, meșteșugari și artiști ai spectacolelor cu foc. În programul pregătit de către organizatori se regăsesc ateliere meșteșugărești, demonstrații de luptă, turniruri și întreceri cavalerești, concursuri gastronomice, concerte de muzică medievală, spectacole de teatru și cu foc, precum și o paradă cu cai. Printre invitații acestei ediții se numără: Teutonii Transilvaniei, Cimpoierii din Transilvania, Truverii, Paladinii de Terra Medies, Peregrinii, Straja Cetății Mediaș, Huniadi Cantores, Lupus Dacus, Funny Art.

Punctul culminant al festivalului este programat sâmbătă, 10 iulie la ora 19:30, când va avea loc prezentarea oficială a tuturor participanților, urmată de o reconstituire istorică a vizitei efectuate la Mediaș în anul 1443 de către voievodul Transilvaniei, Iancu Corvin de Hunedoara. Astfel, spectatorii vor urmări prezentarea noilor care de luptă, întrecerile cavalerești călare și pedestru, dar și premierea celor mai de seamă rețete culinare. De asemenea, serile de vineri și sâmbătă se vor încheia cu spectacole cu foc, începând cu orele 22:00.

Programul integral îl găsiți aici.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Ciprian Ștefan: Ministerul Culturii este Cenușăreasă | VIDEO

Ciprian Anghel Ștefan: Trebuie să ne unim, să devenim o voce!

Astăzi a debutat la Muzeul Astra, programul Astra Multicultural 2021. La deschiderea seminariilor pe tema ”Patrimoniu cultural.Valori.Perspective”, managerul general al Muzeului Astra și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Ciprian Anghel Ștefan le-a transmis directorilor instituțiilor de cultura din România, un mesaj în contextul  finanțării insuficiente a instituțiilor care gestionează patrimoniul cultural al țării.

”Noi directorii suntem vremelnici în funcție! Important este ce rămâne după noi, ce echipe construim, ce strategii construim și ce transmitem mai departe. Și cum, din poziția noastră de influenceri, reușim să convingem factorii decizionali. O spun cu toată răspunderea. În momentul de față Ministerul Culturii este Cenușăreasă, un minister de sacrificiu. ”, Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului Astra și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Ministerul Culturii nu este prezent în programul guvernamental PNRR. Banii prin Programul Național de Restaurare și Reziliență care ajung la cultură vin mai mult indirect decât direct.

”Vi se pare Normal? Unde suntem noi muzeele în acest PNRR? Unde suntem noi instituțiile de stat în acest program, având în vedere că instituțiile de stat care gestionează patrimoniul din România, sunt cei mai mari depozitari de patrimoniu și gestionari de patrimoniu? De ce? În principal din cauza noastră, că nu am reușit să ne unim și să fim o voce.”, a adăugat Ciprian Anghel Ștefan,  managerul general al Muzeului Astra și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Africa lui Franz Binder – colecție cu 200 de piese

Africa lui Franz Binder

Expoziția temporară Africa lui Franz Binder pune în valoare cea mai importantă colecție de etnografie extra-europeană din Muzeul ASTRA, dar și rezultatele cercetărilor recente. Expoziția prezintă în premieră contextul colonial de colecționare a obiectelor din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universală ,,Franz Binder”, unitate a Muzeului ASTRA. Africa lui Franz Binder cuprinde aproximativ 200 de piese, cum ar fi: arme (cuțite, arcuri, săgeți, scuturi, lănci), podoabe, obiecte de uz caznic (scaune, pipe), obiecte de cult și instrumente muzicale.

,,Africa lui Franz Binder nu este reprezentativă pentru Africa. Este perspectiva unui bărbat european alb, educat în spiritul vremurilor lui, care a călătorit doar în nord-estul continentului, inițial fără un scop precis, condus de atracția pentru „altă lume” – și a ajuns să se întoarcă, 14 ani mai târziu, ca unul dintre cei mai bogați comercianți europeni care activau în zonă. Este, de asemenea, povestea explorării unor teritorii necunoscute, adânc în inima Africii, și a exploatării relațiilor complexe cu popoarele de acolo. Zona de proveniență a colecției lui Franz Binder rămâne până în zilele noastre una confruntată cu lupte interne și dificultăți de dezvoltare”, a declarat Adriana Avram, curator expoziție.

Vernisajul va fi completat de un live performance al artiștilor Claudiu Fălămaș și Andrei Crețu, plecând de la ideea de bază a expoziției. Africa lui Franz Binder va rămâne la Muzeul ASTRA până în 28 februarie 2022.

Despre Muzeul Franz Binder…

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder a fost înființat în 1993 și este singurul muzeu din România dedicat exclusiv patrimoniului culturilor lumii. Colecțiile vechi, care constituie nucleul muzeului, au fost donate de către călători sași, membri ai Societății Transilvănene pentru Științele Naturii, până în 1907. Ei au călătorit cu diverse ocazii în Africa, Asia, Oceania, Australia sau Nordul Europei și au dorit să contribuie, în spirit științific, la dezvoltarea culturală a Sibiului. În onoarea donației lui Franz Binder, numele său a fost atribuit muzeului de etnografie universală de la Sibiu.
Colecțiile noi cuprind creație contemporană din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Aceasta reflectă preocuparea muzeului de ancorare în actualitate și de implicare în tendințele globale de valorificare a patrimoniul culturilor lumii. De la înființare, muzeul a triplat patrimoniul inițial prin achiziții, donații și schimburi de colecții.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Muzică în Bisericile Fortificate

Muzică în Bisericile Fortificate, în fiecare vineri de la ora 18

La fel ca şi în anii trecuţi, Parohia Evanghelică C.A. din Sibiu va organiza cinci concerte de muzică veche de cameră în Biserici Evanghelice din județul Sibiu, sub denumirea „Muzică în Bisericile Fortificate”. Aceste Biserici Evanghelice au câte o orgă mică, unele dintre ele fiind adevărate bijuterii, altele sunt funcţionale şi urmează a fi restaurate.

Locațiile pentru concerte sunt așezările din preajma Sibiului în care se află biserici evanghelice fortificate cu orgi funcționale: Gușterița, Cristian, Roșia și Hosman.

Concertele vor avea loc în perioada 09 iulie 2021 – 06 august 2021, în fiecare zi de vineri la orele 18. Acestea vor debuta în data de 09.07.2021 în Gușterița, iar seria de evenimente continuă în fiecare zi de vineri, astfel: 16 iulie 2021 în Cristian, 23 iulie 2021 în Roșia, 30 iulie 2021 în Hosman, 06 august 2021 în Gușterița, cu muzică de cameră și piese scrise în secolele XVII – XIX de compozitori care au trăit în așezările săsești, sau cântate și păstrate în comunitățile săsești în perioada respectivă.

Pe lângă muzica compozitorilor care au trăit în așezările săsești și muzica clasică de cameră, se va pune în valoare și sărbătorirea a 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal prin prezentarea unor lucrări care au pătruns în Transilvania prin inițiativa sa și au fost interpretate și pe plan local la acea vreme.
Accesul până la destinațiile evenimentelor se poate face și cu bicicleta, distanțele fiind ușor de parcurs, locațiile fiind ales în așa fel încât să se faciliteze și mijloacele de transport alternative.

”Intrarea este liberă, ne-ar bucura o donație benevolă pentru restaurarea orgilor.”, transmit organizatorii.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

BIS Teatru aduce 11 evenimente la Grădina BIS

BIS Teatru deschide joi, 15 iulie 2021, Stagiunea de vară la Grădina BIS, cu spectacolul „Muzicanții din Bremen”, scenariul și așezarea în scenă Bogdan Sărătean, după povestea Fraților Grimm. Unsprezece evenimente, spectacole de teatru, concerte, proiecții de film, atât producții proprii BIS Teatru, cât și evenimente invitate, sunt oferite publicului în cadrul stagiunii de vară, în lunile iulie și august, la Grădina BIS. Spectacolul din deschiderea stagiunii, „Muzicanții din Bremen”, îi are în distribuție pe actorii Paul Bondane, Claudiu Fălămaș, Andrada Grosu, Laura Luca și Dumitru Stegărescu și a fost prezentat într-o serie de trei reprezentații în căminele de bătrâni din Județul Sibiu, în cadrul proiectului „Povești pentru bunicii noștri”.

Bis Teatru – Stagiunea de vară o puteți consulta aici.

Alte două reprezentații, cofinanțate de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Comunitară, ultimele de altfel din cadrul proiectului „Povești pentru bunicii noștri”, vor avea loc cu circuit închis, cu două zile înainte de deschiderea stagiunii de vară BIS Teatru, pe 13 și 14 iulie 2021, în căminele pentru persoane vârstnice din Sibiu (Strada Azilului și Strada George Coșbuc).

Unul dintre evenimentele care se bucură de mai bine de cincisprezece ani de aprecierea publicului, fiind nu doar cel mai longeviv spectacol de teatru de cafenea din Sibiu, dar și cel mai bine vândut one man show din Sibiu, „Nimeni nu știe ce e în inima mea …” va fi prezentat publicului la Grădina BIS, vineri, 16 iulie 2021, de la ora 19:00. Spectacolul este un one man show cu Florin Coșuleț, unul dintre cei mai îndrăgiți și cunoscuți actori ai Sibiului. „Nimeni nu ştie ce e în inima mea…” este o confesiune plină de umor şi de sensibilitate. Un performance teatral complet. Un show de fiecare dată altfel, care poartă spectatorii de la tirade clasice până la „anecdote şi spirite” cât se poate de actuale. De la poeme, la monologuri shakespeariene, emoţie, sensibilitate şi o porţie zdravănă de umor sănătos.

Țapinarii lansează vinylul „Fericirea e un lucru mărunt” la Grădina BIS

Un alt eveniment important din programul Stagiunii de vară BIS Teatru este întâlnirea cu Trupa Țapinarii, care va sărbători la Sibiu, alături de public, la Grădina BIS, 20 de ani de activitate, prilej cu care va lansa vinylul „Fericirea e un lucru mărunt”. Concertul trupei Țapinarii va avea loc pe data de 1 august, la Grădina BIS și va marca deschiderea ediției 2021 a proiectului Teatrul din Cartier. Accesul publicului la concertul trupei Țapinarii va fi gratuit, în limita locurilor disponibile în Grădina BIS.

„Am clipit și au trecut deja 5 ani. De la primul spectacol jucat în Grădina BIS. Izolările, restricțiile, spaimele ne-au cam stors în ultimul an, dar iată că găsim forța să deschidem din nou porțile grădinii. Nu întâmplător primul spectacol e un show pentru toate vârstele. Muzicanții din Bremen nu vor ajunge niciodată la Bremen, dar la finalul călătoriei vor găsi o casă în pădure, un loc al lor. La fel noi, când am deschis prima dată grădina pentru public, habar nu aveam unde vom ajunge, dar simțeam că drumul, călătoria, sunt mai importante decât destinația. Vă invităm să veniți cu noi și în etapa asta a călătoriei, stagiunea de vară 2021. ” Bogdan Sărătean, regizor, coordonator BIS Teatru

Participarea la evenimente este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Vinfest 2021 – Vinuri cu ștaif și zeci de food truck-uri

Vinfest revine la Sibiu – 9 producători de vinuri, înre-o nouă locație

După doi ani de pauză Vinfest revine la Sibiu cu o a patra ediție dedicată desigur și în acest an vinului, cel care este sărbătoritul evenimentului unic care are loc în Parcul Tineretului.

Nouă producători de vinuri și multe alte surprize, vă așteaptă timp de patru zile între 8-11 iulie. Toate zonele viticole importante sunt reprezentate la evenimentul organizat în premieră în parcul din apropierea centrului Sibiului.

Vor fi prezenți cei de Wine Not, Histria, Domeniile Urlați – Dealu Mare, Villa Vinea, Jidvei, Avincis, Vinarte, Corcova și Crama Pandora.

Street Food Park cu mâncăruri delicioase

Vinfest vine cu o surpriză pentru gurmanzi și îi invită să își ”testeze” gusturile la ’’Street Food Park’’. Răsfățul culinar aduce laolaltă, în acest an, șaisprezece food truck-uri cu zeci de specialiști în arta gastronomică stradală, gata să dezlănțuie papilele gustative ale sibienilor și turiștilor. Te așteaptăm să deguști din preparatele lor, în parcul Tineretului, în perioada 8-11 iulie.

Acolo veți găsi parcați și pregătiți să vă întâmpine cu mâncăruri și deserturi bune pe cei de la Gastro, La Strada Gyros, Bistro del Puerto, Plescavița Van, Cherhanaua Urbană, Cicken Cone, Bătrânu Sas, Atelier de Paste, Mexican Bizness, Romanian Burger, Mr. Cannoli, Sucre, Famous Waffles, D’ale Gustului, Wrapp & Roll și Olha Coffee.

’’Am decis să aducem un plus ediției din acest an și am acordat o atenție și mai mare laturei culinare. Invităm sibienii să se delecteze cu produsele preparate la cele șaisprezece food-truck-uri participante’’, mai spun organizatorii.

Muzică faină cu mixuri ”pe sprânceană”

Pentru că vinul și mâncarea bună merg bine cu o muzică aleasă cum se cuvine, aducem la Vinfest DJ care să întrețină atmosfera cu cele mai bune și potrivite mixuri.
Alex Zara, FunkyDrop, Rareș Luca și NOPAME, vor fi la ”butoane” în cele patru zile de festival.

Acces doar cu vaccin, test negativ sau dovada trecerii prin boală

Dată fiind actuala situație sanitară din România, accesul persoanelor în spațiul de eveniment va fi permis în limita locurilor disponibile, respectiv maxim 2.500 de persoane în același timp în locație. Toate acțiunile și activitățile vor respecta normele de distanțare fizică de 2 metri impuse de legislația în vigoare. De asemenea accesul persoanelor va fi permis doar în urma unui triaj epidemiologic .

Este permis accesul în incinta evenimentului doar a persoanelor a persoanelor care se află în una dintre următoarele situații:
a) sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
b) prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore;
c) prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
d) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării
infectării cu SARS-CoV-2.

Pentru cei care nu se regăsesc în nici una dintre cele patru variante, există și soluția efectuării unui test test antigen rapid, la intrarea în arealul evenimentului.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Etapa regină s-a încheiat cu o victorie surpriză

Etapa regină din Turul Ciclist al Sibiului – finish-ul la altitudinea de 2040 de metri

Alexis Guérin de la Team Vorarlberg a câștigat a doua etapă din Turul Ciclist al Sibiului 2021, care s-a terminat la Bâlea Lac, la o altitudine de 2040 de metri. Pe lunga urcare de pe șoseaua Transfăgărășan, francezul în vârstă de 29 de ani a atacat din pluton înainte cu 10 km de finiș și și-a păstrat avansul de 11 secunde până la linia de sosire. Giovanni Aleotti (BORA – hansgrohe) a terminat pe locul doi și a păstrat astfel tricoul galben al liderului cursei.

Etapa de 187,5 km de la Sibiu la Bâlea Lac nu a fost cu siguranță una ușoară. Plutonul a avut un ritm ridicat chiar de la început, cu gândul la cățărarea brutală de pe final de etapă. Înainte de a se îndrepta spre est, către Transfăgărășan, plutonul a făcut o buclă lungă, cu doup două sprinturi montane, care au dus la numeroase încercări de rupere, în prima parte a etapei.

După 27 de kilometri, un grup format din opt rideri a prins în cele din urmă cale liberă și s-a desprins de pluton. Roberto Carlos González (Vini Zabù), Noah Granigan și Alex Hoehn (ambii Wildlife Generation Pro Cycling), Daniel Turek (Team Felbermayr Simplon Wels), Timon Loderer (Hrinkow Advarics Cycleang), Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD), Francesco Zandri ( Serviciul de lucru – Marchiol – Dynatek) și Paweł Bernas (HRE Mazowsze Serce Polski) au stabilit rapid un avans de până la 6 minute față de pluton.

Purtând tricoul de lider în clasamentul cățărătorilor în numele liderului din clasamentului general Giovanni Aleotti, Turek a câștigat ambele cățărări repertoriate de pe traseu, în timp ce Zandri și Bernas au fost principalii protagoniști în lupta pentru sprinturile intermediare. Ambii au câștigat câte un sprint, dar, întrucât Bernas a obținut ieri mai multe puncte, ciclistul de la HRE Mazowsze Serce Polski a obținut la final tricoul verde de lider în clasamentul pe puncte.

Evadarea a cooperat bine, dar nu a reușit să reziste urmăririi plutonului pe cățărarea de la final, de pe Transfăgărășan. Petrelli a rezistat cel mai mult, dar în cele din urmă a fost prins cu aproximativ 15 km înainte de sosire, de parcurs, iar etapa a coborât la bătălia așteptată a favoritilor de ansamblu.

De cele mai multe ori, în etapa de la Bâlea Lac, victoria a venit într-un atac întârziat, dar astăzi Alexis Guérin a reușit să-și surprindă concurenții printr-o mișcare timpurie. Riderul de la Team Vorarlberg a plecat singur cu peste 10 kilometri înainte de finiș, stabilind rapid un avans de 40 de secunde. În urmărirea lui au plecat cinci rutieri – liderul cursei Aleotti, Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash), Michal Schlegel (Elkov – Kasper), Riccardo Zoidl (Team Felbermayr Simplon Wels) și Sergey Chernetskiy (Gazprom RusVelo), care l-au avut tot timpul în vizor pe Guérin, dar francezul economisise suficientă energie pentru a-i împiedica și a sărbători o frumoasă victorie solo la Bâlea Lac.

„Planul nostru din această dimineață a fost să așteptăm un pic mai târziu pentru a ataca. Dar am pornit mai devreme, să-mi asigur un avans confortabil în cazul unor atacuri. Nu concurăm des împotriva echipelor de WorldTour, dar am avut rezultate bune anul acesta, când am câștigat cursa Oberösterreich-Rundfahrt în iunie, așa că am știut că sunt în formă bună. Obiectivul meu înainte de cursă era să câștig clasamentul general, dar sunt fericit și cu o victorie de etapă. Mâine va fi probabil un sprint, iar Ackermann este marele favorit, dar sper că fostul meu coechipier Edi Grosu îl poate învinge ”, a încheiat Guérin.

„Cel mai important lucru este că am apărat tricoul liderului. Din nou, vreau să mulțumesc echipei pentru că a controlat cursa, inclusiv pe prima parte a cățărării, iar apoi a rămas doar ca eu să încerc să fac tot posibilul. Știu că Aru este un cățărător puternic, așa că a trebuit să-l urmăresc, mai ales că era pe locul doi în clasamentul general, la câteva secunde în spatele meu. Am fost fericit că pot să-i neutralizez atacurile”, a spus tricoul galben Giovanni Aleotti.

La fel ca ziua precedentă pe scena de la Păltiniș, Fabio Aru a impus ritmul la urcare, dar nu a putut să-l distanțeze pe Aleotti și a terminat pe locul trei în final. Cu toate acestea, cățărătorul italian în vârstă de 31 de ani nu a regretat.

„Am încercat. Am dat tot ce am avut, nu a fost suficient pentru victorie, dar trebuie să fiu mulțumit de performanța mea, deoarece ritmul la ultima urcare a fost foarte mare. Mâine este ultima etapă, sper un rezultat bun pentru Reinardt Janse van Rensburg, el m-a ajutat în ultimele două zile și, dacă pot, acum vreau să-l ajut pentru etapa de sprint ”, a spus Aru.

Podiumul Etapei 2:
1. Alexis Guerin (Team Vorarlberg)
2. Giovanni Aleotti (BORA – hansgrohe)
3. Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash)
Purtătorii tricourilor distinctive în etapa 3:
Clasamentul general: Giovanni Aleotti (BORA – hansgrohe)
Clasamentul pe puncte: Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash), for Aleotti
Clasamentul Cățărătorilor: Alexis Guérin (Team Vorarlberg), for Aleotti
Cel mai bun tânăr U23: Meindert Weulink (ABLOC CT), for Aleotti

Parcursul Turului Ciclist al Sibiului 2021 
3 Iulie    Prologue: Centrul Istoric al Sibiului, 2.5 km
4 Iulie    Etapa 1: Sibiu – Păltiniș, 177.9 km
5 Iulie    Etapa 2: Sibiu – Bâlea Lac, 187.5 km
6 Iulie    Etapa 3: Sibiu – Mediaș – Sibiu, 205.3 km

Palmaresul Turului Ciclist al Sibiului
2011      Alessio Marchetti (Centro Revisioni Cerone)
2012      Victor de la Parte (SP Tableware)
2013      Davide Rebellin (CCC Polsat – Polkowice)
2014      Radoslav Rogina (Adria Mobil)
2015      Mauro Finetto (Southeast)
2016      Nikolay Mihaylov (CCC Sprandi Polkowice)
2017      Egan Bernal (Androni – Sidermec – Bottecchia)
2018      Ivan Sosa (Androni Giocattoli – Sidermec)
2019      Kevin Rivera (Androni Giocattoli – Sidermec)
2020      Gregor Mühlberger (BORA – hansgrohe)

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top