Școala de vară alături de meșteșugar
Școala de vară din Muzeul ASTRA se desfășoară sub titlul de Școală-n satul tradițional!. Săptămâna aceasta, cei care doresc să confecționeze articole din piele, se pot alătura meșterului Boghian Uwe, din 10 până în 16 iulie. Atelier de confecționat bice și brățări din piele se desfășoară între orele 10.00-13.00 și 14.00-18.00, în Muzeul în aer liber, la Etno Tehno Parc.
Tot în zilele acestea, are loc și atelierul educațional de pictat semne tradiționale pe material textil, sub îndrumarea meșterului popular Raluca Coșăreanu. Detalii aici.
Participarea la aceste ateliere se face în baza biletului sau abonamentului de intrare în Muzeul ASTRA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Bătălia Cărților revine
1 an agoBătălia Cărților revine la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
Bătălia Cărților – concursul național, organizat la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu. Competiția se adresează, în mod gratuit, tuturor iubitorilor de cărți și literatură care cred în puterea lecturii ca mijloc al dobândirii educației și cunoașterii. Înscrierea și participarea la acest concurs sunt gratuite, în baza deținerii unui permis valid de utilizator al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. La „Bătălia Cărților” sunt așteptați toți cititorii pasionați, competiția fiind organizată pe trei categorii de vârstă: copii (11-13 ani), adolescenți (14-18 ani) și adulți (peste 18 ani).
Pe parcursul perioadei de desfășurare, iunie – octombrie 2022, participanții sunt invitați să citească 10 cărți pentru fiecare categorie de vârstă, titlurile aparținând atât literaturii române, cât și celei universale. În etapa finală a competiției ajung cititorii care au lecturat toate titlurile propuse pentru o categorie de vârstă şi prezintă propriile opinii și argumente prin intermediul fișelor de lectură, demonstrând astfel o deplină înțelegere a textelor literare.
În luna octombrie, va avea loc dezbaterea finală a concursului de lectură în cadrul căreia participanții finaliști vor avea prilejul de a susține cartea preferată în fața juriului și a publicului. Pentru fiecare categorie de vârstă, participantul cu cea mai reușită pledoarie va deveni „Cititorul anului 2022”. Volumul care va obține cel mai mare punctaj din partea competitorilor va deveni „Cartea anului 2022”. Vor fi acordate, de asemenea, premii pentru cele mai bune fișe de lectură. Câștigătorii etapei județene vor participa la etapa națională, care va avea loc la începutul anului viitor.
Cărțile, formularele de înscriere și toate materialele aferente derulării concursului „Bătălia Cărților” sunt, începând cu 6 iunie a.c., disponibile la sediul central (Compartimentul pentru Copii și Tineret și Compartimentul pentru Adulți) şi în filialele bibliotecii: Filiala Hipodrom (str. Rahovei, nr.14), Filiala Valea Aurie (str. Luduș, nr. 9, bloc 31), Filiala Vasile Aron (str. Semaforului, bloc 22), Filiala Bâlea (str. Bâlea, bl.9), Filiala Cisnădie (Str. Ţesătorilor, nr. 6).
Detalii suplimentare privind regulamentul de participare la concurs și volumele propuse în competiție se pot obține la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr.7), la adresa de e-mail bjastrasibiu@gmail.com sau la nr. tel: 0269 210 551 (int. 108). În egală măsură, disponibilitatea titlurilor se poate consulta în catalogul electronic al bibliotecii: http://bjastrasibiu.ro/catalog-online/.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
239Târgul de Jucării 2022 la Muzeul ASTRA
1 an agoTârgul de Jucării la Muzeul ASTRA, ediția a XV-a
Târgul de Jucării, ediția a XV-a este organizat de Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, în perioada 28 mai – 1 iunie 2022. Timp de 5 zile, de sâmbătă până miercuri, de Ziua Copilului, 25 de meșteri populari din toate colțurile țării vor susține o serie de ateliere (meșteșugărești) interactive. În acest mod, vizitatorii vor învăța cum se fac jucăriile de altădată.
,,Toate activitățile din programul Târgului de Jucării sunt gândite special pentru toți copiii și toți cei cu suflet de copil. Oricine poate experimenta și desluși, alături de meșterii noștri populari veniți din diferite colțuri ale țării, tainele confecționării jucăriilor de altădată, prin intermediul atelierelor de confecționat moriști, pictură pe șevalet, diafilmele copilăriei, hârtie manuală, decorat turtă dulce, olărit, pictură ceramică, confecționat păpuși, ateliere de colaj – treasure hunt în natură.”, a declarat Raluca Andrei, Șef Serviciu Produse Culturale. Relații cu publicul Muzeul ASTRA
Participarea la atelierele care se desfășoară la Târgul de Jucării se face în baza biletului/ abonamentului de intrare în muzeu. În ziua de 1 iunie (Ziua Copilului), accesul în Muzeul ASTRA este gratuit pentru copii cu vârsta sub 14 ani.
”Vom avea activități și pentru familii (quiz-uri și vânători de comori), trasee prin pădure, în Cursa cu obstacole a lui Creangă, campionate de jocuri de cărți pe echipe, ateliere de storytelling marca Usborne, jocuri și activități cu specific Taekwon-do, iar MindSpot invită la joacă, atât părinții, cât și copiii. Apoi învățăm cum să ne pregătim pentru Prima drumeție și ne delectăm cu spectacole de teatru interactiv – Cearta personajelor celebre, teatru de magie și spectacole muzicale – Copilăria Compozitorilor. La sfârșitul fiecărei zile, se va organiza o tombolă cu premii.”, a declarat Raluca Andrei, Șef Serviciu Produse Culturale. Relații cu publicul Muzeul ASTRA
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
127Tuberoza va avea Indicație Geografică Protejată
2 ani agoTuberoza are sărbătoare în Hoghilag
Primăria Hoghilag şi Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag vă invită în data de 7 august la Biserica Evanghelică Hoghilag la Sărbătoarea Tuberozelor.
La ora 12 va fi predată reprezentanţilor Ministerului Agriculturii documentaţia de evaluare în vederea obţinerii din partea Comisiei Europene a Indicaţiei Geografice Protejate pentru tuberoza de Hoghilag. Evenimentul va avea loc în curtea interioară a bisericii. Ceremonia va fi urmată de o conferinţă de presă şi un tur ghidat în grădinile cultivatorilor de tuberoze.
Floarea, orginară din Mexic, a fost cultivată pentru prima dată in zonă de către etnicii saşi. În 1963 românii din Hoghilag au început să achiziţioneze bulbi de tuberoze si să înfiinţeze propriile culturi. Astăzi in comună sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au plantaţii în sistem intensiv, în scop comercial.
“Vă invităm să fiţi alături de noi la ceremonia de predare a documentaţiei de certificare. Este o încununare a muncii cultivatorilor de tuberoze din Hoghilag. Obţinerea certificării europene este o procedură destul de anevoioasă, dar sperăm că tuberoza va deveni prima floare cu indicaţie geografică protejată din România şi a treia din Europa. Acest lucru va facilita obţinerea de finanţări pentru membri comunităţii noastre şi va atrage tot mai mulţi turişti în zonă, dornici să ne descopere cultura si tradiţiile. Dorinţa noastră este ca acest demers să ducă la dezvoltarea şi bunăstarea comunităţi “ – Nicolae Lazăr, primar Comuna Hoghilag.
În prezent beneficiază de indicaţie geografică protejată la nivel european doar două flori. Este vorba despre Trandafirul de Szoregi din Ungaria şi Azaleea de Gent din Belgia.
“Tuberoza de Hoghilag-Indicaţie Geografică Protejată este un proiect complex, complet şi matur, pregătit cu multă muncă şi implicare la care s-a lucrat de la începutul anului. Certificarea reprezintă apogeul recunoaşterii calităţii unui produs reprezentativ pentru comună, pentru judeţ şi de acum şi pentru România. În data de 7 august vom prezenta caietul de sarcini din documentaţia care va merge la Comisia Europeană pentru înregistrare. Dosarul, procedural se depune la MADR, iar alături de noi va fi secretarul de stat George Căţean, care îl va prelua” – Ionuţ Diaconeasa, consultant agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene.
Sărbătoarea Tuberozelor va avea loc în perioada 7-8 august. Programul manifestării cuprinde tururi ghidate în grădinile cultivatorilor, un târg de produse locale, brunch cu preparate tradiţionale, ateliere de creaţie pentru copii si adulţi, proiecţii de filme şi concerte.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
187