Școala de vară alături de meșteșugar
Școala de vară din Muzeul ASTRA se desfășoară sub titlul de Școală-n satul tradițional!. Săptămâna aceasta, cei care doresc să confecționeze articole din piele, se pot alătura meșterului Boghian Uwe, din 10 până în 16 iulie. Atelier de confecționat bice și brățări din piele se desfășoară între orele 10.00-13.00 și 14.00-18.00, în Muzeul în aer liber, la Etno Tehno Parc.
Tot în zilele acestea, are loc și atelierul educațional de pictat semne tradiționale pe material textil, sub îndrumarea meșterului popular Raluca Coșăreanu. Detalii aici.
Participarea la aceste ateliere se face în baza biletului sau abonamentului de intrare în Muzeul ASTRA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Weinfest Mediaș 2021
3 ani agoWeinfest Mediaș – 100 de ani de Fetească Regală
La Mediaș, vechea Metropolă de vin a Transilvaniei, va avea loc în perioada 17-19 Septembrie 2021 a treia ediție a festivalului Weinfest, care se anunță a fi un eveniment memorabil pentru participanți și un moment istoric din punct de vedere al industriei vitivinicole naționale.
Anul 2021 este dedicat de organizatorii Weinfest sărbătoririi a 100 de ani de Fetească Regală, soi denumit astfel acum un secol de Ambrosi de la Mediaș, unul dintre pionierii replantării viilor din Europa, pustiite de filoxera la începutul anilor 1900. Feteasca regală provine de la Danes și era denumită anterior Danasana sau Dunesdorfer Konigsast. Cei interesați pot afla istoria soiului în cadrul prezentarii care va fi facută la eveniment, sau urmarind transmisiile live ale acestuia.
Tot in cadrul festivalului, sâmbătă 18.09.2021, în prezența invitaților de marcă și a reprezentanților industriei de profil, va fi proclamată Ziua Internaționala de Fetească regală, o premieră națională prin prisma faptului că este primul soi de viță autohtonă care va fi sărbătorit în acest fel. Data proclamata va fi cea de 3 Iunie, ziua municipiului Mediaș, atestat documentar la data de 03 Iunie 1267, urmând ca pentru prima dată să fie sărbătorită oficial în 2022.
Diferit de alte momente istorice va fi faptul că oricine își dorește are posibilitatea să semneze pe documentul proclamației! Astfel, cele 20 de persoane care achiziționează acces VIP vor fi invitate să-și noteze numele și să semneze Proclamația alături de invitați, reprezentanți ai industriei și organizatori, ca martori peste timp ai acestui eveniment.
”Vă așteaptăm în Piața Castelului din Mediaș, pentru a scrie istorie împreună. Vor fi degustări, muzică ambientală si live, surprize din lumea vinului, gastronomie, live cooking show, masterclass-uri de vin, expoziții, lansare de carte și nu doar atât.”, transmit organizatorii.
În prețul biletului achiziționat, participanții vor avea posibilitatea să descopere vinurile de la producătorii aflați în cele 10 casute destinate degustării. În acest scop vor primi la intrarea evenimentului un talon alături de un pahar pentru degustare, iar la ieșire vor primi ca amintire pentru participarea la eveniment, o sticla cadou cu eticheta de 100 de ani de Fetească regală, bineînțeles cu vin din acest soi.
Accesul la eveniment este limitat de organizatori în exterior la maximum 500 de persoane/zi, iar la Masterclass-urile de interior la 25 de persoane, din cauza condițiilor pandemice.
Biletele se pot achiziționa online, în premieră pentru un eveniment desfășurat în municipiul de pe Tarnava Mare, de pe site-ul Eventim https://www.eventim.ro/ro/bilete/weinfest-medias-2021-piata-castelului-1246702/performance.html
Organizatori: Asociația Culturala Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Medias, FDGR si Asociația Locului Natal cu multiple parteneriate locale, județene si naționale alături de Primaria Municipiului Mediaș, care vor fi anunțate. Partener de mobilitate Autoklass Sibiu – reprezentant Mercedes Benz, sponsor principal Romgaz Mediaș.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
303Colindătorii vin la Muzeul Astra, duminică 5 decembrie între orele 12 și 15
3 ani agoColindători vestesc Nașterea Domnului în două gospodării din muzeu
La început de decembrie, zeci de colindători din Sebeșu de Jos și Rășinari aduc vestea bună a Nașterii Domnului la Muzeul ASTRA prin sunet de colinde! Ceata de colindători va fi primită în Pavilionul Multicultural de la intrarea principală în muzeu, după care va pleca în alai. Destinațiile alese de Ceata de colindători sunt cele două gospodării incluse în traseul tematic valorificat prin programul RO-CULTURA de susținere a expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate – gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos și gospodăria de oier transhumant din Rășinari. În ambele gospodării au avut loc anul acesta cele trei târguri cu produse tradiționale: târg de primăvară, vară și toamnă.
,,Atmosfera de sărbătoare ce plutește în aer în această ultimă lună a anului va fi împlinită de glasurile colindătorilor ce ne aduc colinde vechi, care încă mai păstrează elemente din substratul de credințe precreștine, semn al primirii acestora din generație în generație, începând din vremuri îndepărtate. Așa vom simți împlinirea unui an bogat în prezența reprezentanților acestor două comunități din Rășinari și Sebeșu de Jos care”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
Ceata de colindători va fi răsplătită, conform tradiției, cu mere, cozonaci , covrigi, gogoși proaspete și colaci proaspeți. Evenimentul organizat duminică, 5 decembrie, în sunet de colindă, vine și ca un semn de mulțumire pentru cele două comunități din Sebeșu de Jos și Rășinari. Acestea au avut disponibilitatea și bucuria să anime cele trei monumente ale circuitului expozițional, puse în valoare prin acest proiect: gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari.
Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.
Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) și beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
153Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu”, 26-27 aprilie
1 an agoFestivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu” – două zile dedicate cântecului popular românesc
Festivalul-Concurs „Lucreţia Ciobanu” din Sibiu, care are loc în zilele de 26 și 27 aprilie 2023, va avea pe scena zeci de interpreți de muzică populară și membrii Ansamblurilor „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Veteranii Junii Sibiului” și „Ceata Junilor”.
A VI-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu” este organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu și propune publicului două spectacole de anvergură, programate la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.
Miercuri 26 aprilie 2023, scena aparține celor 15 tineri admişi în faza finală a concursului, după preselecția la care au participat 52 de soliști din întreaga țară. Vor încerca să convingă juriul de specialitate că pot urca pe podiumul acestei competiții: Silviu Ionuţ Avram – Bistriţa Năsăud, Andrada Betej – Gorj, Larisa Daniela Cârlugea – Gorj, Bianca – Andreea Crețu – Sibiu, Nicoleta Crisante – Olt, Elena Geanina David – Olt, Ana Maria Deaconu – Olt, Andreea Dinu – Olt, Dorinel Gavriluţ – Timiș, Diana Izabela Marin – Mureș, Natalia-Maria Rusu – Alba, Daniela Cristina Todor – Alba, Luiza Elena Turcu – Dolj, Ștefan Țîrdea – Neamţ și Daniel Vădrariu – Timiş. Spectatorii vor desemna câștigătorul Premiului Publicului, prin completarea chestionarului distribuit celor prezenţi în sala Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.
În cea de-a doua parte a spectacolului de miercuri, vor evolua foști laureați ai festivalului, interpreți sibieni, „Ceata Junilor” şi „Veteranii Junii Sibiului”, toți reuniți într-o șezătoare din care nu vor lipsi cântecul, jocul și voia bună.
Joi 27 aprilie 2023, tinerii concurenți au din nou emoții, căci numele câștigătorilor vor fi cunoscute în cadrul Galei Laureaților. Aceasta va fi urmată de un spectacol de excepție, în conceptul artistic al Silviei Macrea; protagoniştii momentelor muzical-coregrafice vor fi membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și interpreți de valoare ai scenei muzicii populare românești.
Biletele, la prețul de 40 lei/20 lei, se pot achiziționa fizic de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, în zilele de 13-14, 18-23, 25-27 aprilie. Casa de bilete este deschisă după următorul program: marți-vineri, orele 14-21, sâmbătă-duminică, orele 11-21.
Online, biletele pot fi achiziționate de la următorul link, începând din 13 aprilie: https://eventbook.ro/music/bilete-festivalul-concurs-al-cantecului-popular-romanesc-lucretia-ciobanu.
PROGRAMUL FESTIVALULUI-CONCURS „LUCREŢIA CIOBANU” 2023
26 APRILIE 2023, ORA 18, Centrul Cultural „Ion Besoie” din Sibiu
• Concurs al tinerilor interpreți de muzică populară
• Poftiți în șezătoare!Roberta Selagea, Andra Matei, Bogdan Firu, Simona Alexandru, Gabriel Treteag, Paula Medrea, Ionela Sterp, Luminița Dejan, Daria Gâdea, Ionuț Cocoș, Lucreția Goagea, Cosmin Bîrlan, Ilie Caraș, Adriana Anghel, Denisa Bărbat, Geanina Gavrilă, Ina Chiriac, Marcel Părău, Camelia Cosma Stoiță, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan; Ansamblurile Folclorice „Ceata Junilor” și „Veteranii Junii Sibiului”
Coregrafia: Silvia Macrea și Alesea Sas27 APRILIE 2023, ORA 18, Centrul Cultural „Ion Besoie” din Sibiu
• Gala Laureaților
• Spectacol folcloricIoana Ștefan, Robert Târnăveanu, Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Viorica Macovei, Sînziana Ștefan, Iulia Mihai, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Oana Bozga Pintea, Tudor Furdui Iancu, Vasilica Tătaru, Ilie Medrea, Mirela Mănescu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Alina Pinca, Răzvan Năstăsescu, Sebastian Stan, Traian Stoiță, Ovidiu Homorodean, Aurora și Săndel Mihai, Mariana Deac, Mariana Anghel, Ionuț Fulea, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”
Coregrafia: Theodor Vasilescu și Silvia Macrea; asistent coregraf: Alesea SasPrezintă: Traian Stoiță
Acompaniamentul orchestral este asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.
Dirijori: Gabriel Popescu și Cristian Obrejan
Director festival: Silvia MacreaPentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
148