Mediaș – urme ale fundației Bastionului Croitorilor
În cadrul cercetărilor arheologice preventive efectuate pe șantierul de reabilitare și modernizare a clădirii Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Mediaș, construcție adosată vechiului zid al cetății medievale, au fost evidențiate urmele de fundație ale Bastionului Croitorilor (Schneider Bastion). Acest element de fortificație a fost cunoscut și anterior, dar doar de pe vechile planuri ale orașului, care au fost întocmite la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea.
Bastionul respectiv a fost construit pe latura de S-V a cetății în perioada anilor 1490-1534, în același timp cu restul fortificațiilor perimetrale ale orașului. De asemenea, în timpul desfășurării șantierului arheologic, în secțiunile cercetate au mai fost descoperite și materiale ceramice datând din perioada modernă, secolele XVIII – XIX, dar și un schelet uman aflat în zona interioară a bastionului, care, pe baza analizelor preliminare, se presupune că ar data din perioada evului mediu.
Rezultatele finale ale cercetării preventive desfășurate în punctul respectiv vor fi cuprinse în raportul arheologic și vor fi incluse în planul de valorificare științifică a monumentului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Municipiul Mediaș sărbătorește 754 de ani de atestare documentară
3 ani agoMediaș – la cea aniversar
Prima atestare oficială a municipiului, sub denumirea de Medies, datează din 3 iunie 1267, astfel încât anul acesta se aniversează 754 de ani de atestare documentară.
Cu această ocazie, primarul Gheorghe Roman, a transmis un mesaj aniversar:
„Dragi medieșeni, Astăzi este ziua orașului nostru, o zi importantă pentru noi toți cei care iubim orașul nostru. Ne aflăm într-o perioadă în care, după ce am semnat contracte pe fonduri europene de peste 150 de milioane de euro, scoatem la licitație proiecte importante de investiții, care au ca principal scop modernizarea orașului și crearea de noi locuri de muncă. La mulți ani, Mediaș! La mulți ani, medieșeni!“
Deși situația deosebită, cauzată de pandemia COVID 19, nu a permis organizarea unor manifestări culturale de amploare dedicate acestei sărbători, mai mulți medieșeni au dorit să transmită urările lor de bine, la ceas de sărbătoare, mesaje care vor putea fi vizualizate pe canalul oficial de youtube al municipalității – Primăria Municipiului Mediaș, precum și pe pagina de facebook.
De asemenea, în același context al serbării Zilei Mediașului, în data de 5 iunie 2021 va fi organizat la sediul primăriei simpozionul „Istoria și personalitățile Mediașului“, cu participarea unor personalități din domeniul istoriei, care vor prezenta o serie de lucrări cu caracter istoric, interpretări ale momentelor istorice importante ale Mediașului și aspecte interesante din viața unor personalități a căror activitate a marcat durabil istoria orașului.
Manifestarea se va desfășura în Sala Mare de Ședințe a Primăriei, cu începere de la ora 10:00 și este deschisă publicului interesat, în condițiile limitative existente în momentul de față – maxim 70 % din capacitatea sălii și purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
256CSEI Mediaș intră în reabilitare. Termen de finalizare: decembrie 2023
2 ani agoCSEI Mediaș – investiție de 3.5 milioane de lei
CSEI (Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă) Mediaș, situat pe str. Piscului, nr.8, instituție de învățământ special aflată în subordinea administrației județene, a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea și modernizare.
În prezent, la CSEI Mediaș învață 137 de elevi cu cerințe educaționale speciale (CES), din municipiul Mediaș și zona limitrofă: Copșa Mică, Valea Viilor, Agârbiciu, Târnava, Buzd, Brateiu, Nemșa. Totodată, 16 cadre didactice de la CSEI Mediaș lucrează cu copii cu dizabilități și CES integrați în școlile de masă din Mediaș și împrejurimi.
Investiția Consiliului Județean Sibiu – ”Reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș” este posibilă datorită fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Intervențiile de reabilitare, modernizare și amenajare se vor face asupra a două clădiri din totalul de trei câte are școala specială, care a fost dată în funcțiune în urmă cu aproape 55 de ani.
Astfel, în clădirea principală, unde, la etajele I și II, se desfășoară cursurile claselor 0-VIII, se vor amenaja 9 săli de clasă la parter, în spațiile în care erau dormitoare, atunci când în clădire funcționa și un centru de plasament. De asemenea, tot la parter, va fi amenajat și dotat cabinetul medical, la standarde europene.
Totodată, biblioteca școlii va fi mutată de la mansardă la parter, iar sala de mese de la parter, folosită pe vremea internatului, va fi transformată în sală multifuncțională pentru festivități și evenimente.În acest fel, la finalizarea investiției, etajul al II-lea va fi folosit doar pentru cabinetele de terapie și intervenții specifice.
În cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean Sibiu, școala va fi dotată cu table interactive, calculatoare, imprimante și multifuncționale, scannere, cu mobilier școlar pentru elevi și cadrele didactice.Reabilitarea și modernizarea clădirii principale a CSEI Mediaș vor include:
• montarea de panouri solare și panouri fotovoltaice pentru producerea apei calde menajere, respectiv a energiei electrice
• reparația capitală a instalației de iluminat, cu corpuri de iluminat cu led, și a instalației de încălzire cu o centrală termică pe gaz în condensație și dotarea cu corpuri statice cu control individual termostat
• instalații specifice de curenți slabi
• reparația capitală a instalațiilor sanitare și de apă canal
• refacerea scării de beton armat între etajul II și mansardă
• desfaceri și refaceri de pardoseli și finisaje interioare
• reparații termosistem anvelopă opacă laterală
• recompartimentări
• schimbarea parțială a tâmplăriei interioare de lemn, care este degradată
• reparația locală a învelitorii
• refacerea sistemului de colectare și evacuare a apelor pluvialeÎn celălalt corp al CSEI Mediaș, care va fi modernizat, cu o suprafață construită la sol de 67 mp, se va amenaja cabinetul de kinetoterapie, care va fi dotat cu aparate specifice: spaliere, pat masaj, bare paralele, bicicletă medicinală, bicicletă eliptică, bandă de mers și alergat, cușcă Rocher, multifuncțională fitness, saltele, mingi medicinale, cercuri, corzi, stepere, gantere, perete kinetic, perete gravitațional, perete magic, oglindă de mari dimensiuni.
Lucrările de intervenție la CSEI Mediaș vor consta în izolarea termică a pereților exteriori, reparația capitală a instalației de iluminat cu corpuri de iluminat cu led, dotarea cu corpuri statice cu control individual termostatat, instalații specifice de curenți slabi, desfaceri și refaceri de pardoseli și finisaje interioare.
Investiția de la CSEI Mediaș presupune și lucrări conexe precum: desfacerea și refacerea trotuarelor și a pavajelor, inclusiv pavaj tactil (pentru accesul persoanelor cu dizabilitate vizuală), refacerea gazonului, refacere racordurilor și a branșamentelor.
Valoarea totală a contractului de achiziție publică de lucrări (proiectare și execuție), încheiat cu Asocierea Tera Com SRL Mediaș și Artifex Engineering SRL Cluj, reprezentată prin lider de asociere Tera Com SRL, este în valoare de 3.582.069,17 lei fără TVA (4.262.662,31 lei cu TVA), din care:
• 48.550 lei fără TVA pentru serviciile de PROIECTARE, realizate de Artifex Engineering SRL Cluj
• 17.995 lei fără TVA pentru serviciile de ASISTENȚĂ TEHNICĂ din partea proiectantului, asigurate de Artifex Engineering SRL Cluj
• 3.515.524,17 lei fără TVA pentru lucrările de EXECUȚIE, realizate de Tera Com SRLÎn perioada următoare, se vor achiziționa dotările, constând în echipamente IT, mobilier școlar, aparate pentru cabinetul de kinetoterapie, etc, valoarea estimată a acestora fiind de 339.060,88 lei fără TVA (404.553,45 lei cu TVA). Alături de lucrările de reabilitare și modernizare, dotările vor contribui la îmbunătățirea actului educațional, a condițiilor de învățare și predare, a serviciilor medicale necesare copiilor cu cerințe educaționale speciale.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
392Weinfest Mediaș 2021
3 ani agoWeinfest Mediaș – 100 de ani de Fetească Regală
La Mediaș, vechea Metropolă de vin a Transilvaniei, va avea loc în perioada 17-19 Septembrie 2021 a treia ediție a festivalului Weinfest, care se anunță a fi un eveniment memorabil pentru participanți și un moment istoric din punct de vedere al industriei vitivinicole naționale.
Anul 2021 este dedicat de organizatorii Weinfest sărbătoririi a 100 de ani de Fetească Regală, soi denumit astfel acum un secol de Ambrosi de la Mediaș, unul dintre pionierii replantării viilor din Europa, pustiite de filoxera la începutul anilor 1900. Feteasca regală provine de la Danes și era denumită anterior Danasana sau Dunesdorfer Konigsast. Cei interesați pot afla istoria soiului în cadrul prezentarii care va fi facută la eveniment, sau urmarind transmisiile live ale acestuia.
Tot in cadrul festivalului, sâmbătă 18.09.2021, în prezența invitaților de marcă și a reprezentanților industriei de profil, va fi proclamată Ziua Internaționala de Fetească regală, o premieră națională prin prisma faptului că este primul soi de viță autohtonă care va fi sărbătorit în acest fel. Data proclamata va fi cea de 3 Iunie, ziua municipiului Mediaș, atestat documentar la data de 03 Iunie 1267, urmând ca pentru prima dată să fie sărbătorită oficial în 2022.
Diferit de alte momente istorice va fi faptul că oricine își dorește are posibilitatea să semneze pe documentul proclamației! Astfel, cele 20 de persoane care achiziționează acces VIP vor fi invitate să-și noteze numele și să semneze Proclamația alături de invitați, reprezentanți ai industriei și organizatori, ca martori peste timp ai acestui eveniment.
”Vă așteaptăm în Piața Castelului din Mediaș, pentru a scrie istorie împreună. Vor fi degustări, muzică ambientală si live, surprize din lumea vinului, gastronomie, live cooking show, masterclass-uri de vin, expoziții, lansare de carte și nu doar atât.”, transmit organizatorii.
În prețul biletului achiziționat, participanții vor avea posibilitatea să descopere vinurile de la producătorii aflați în cele 10 casute destinate degustării. În acest scop vor primi la intrarea evenimentului un talon alături de un pahar pentru degustare, iar la ieșire vor primi ca amintire pentru participarea la eveniment, o sticla cadou cu eticheta de 100 de ani de Fetească regală, bineînțeles cu vin din acest soi.
Accesul la eveniment este limitat de organizatori în exterior la maximum 500 de persoane/zi, iar la Masterclass-urile de interior la 25 de persoane, din cauza condițiilor pandemice.
Biletele se pot achiziționa online, în premieră pentru un eveniment desfășurat în municipiul de pe Tarnava Mare, de pe site-ul Eventim https://www.eventim.ro/ro/bilete/weinfest-medias-2021-piata-castelului-1246702/performance.html
Organizatori: Asociația Culturala Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Medias, FDGR si Asociația Locului Natal cu multiple parteneriate locale, județene si naționale alături de Primaria Municipiului Mediaș, care vor fi anunțate. Partener de mobilitate Autoklass Sibiu – reprezentant Mercedes Benz, sponsor principal Romgaz Mediaș.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
303