FCH u 15 – prima echipă feminină din Sibiu *VIDEO

FCH u 15, prima echipă feminină

Am încercat să aflăm dacă sportul rege este potrivit pentru fete. Deaceea am asistat la un antrenament al echipei FCH u 15. Fetele au ajuns la ”cutiuța” de lângă Stadionul Municipal cu 10 minute înainte de ora 19. Au așteptat cuminți venirea antrenorilor și povesteau despre fotbalistul lor preferat, Cristiano Ronaldo. Apoi au intrat pe bucățica lor de teren și au început antrenamentul cu încălzirea.

”Pregătirile decurg bine. Aș vrea să cred că nu sunt menajate, N-aș vrea să le menajez, dar ne antrenăm în funcție de limita lor, de toleranța la efort. Încercăm să creștem, să creștem capacitatea de efort. Se pregătesc bine. Sunt serioase, vin la antrenament în mod constant, nu lipsesc. Sunt dornice de fotbal și așteaptă cu nerăbdare începerea campionatului.”,  Andrei Feurdeanu, antrenor principal AFC Hermannstadt U15(FCH u 15).

De la echipe mixte la echipa feminină

Majoritatea fetelor au mai jucat fotbal, dar alături de băieți, în echipele mixte din Sibiu și Șura Mare. Hermannstadt are în lot fotbaliste care au început să joace încă de acum 6 ani.

Sara are 12 ani și joacă pe postul de mijlocaș. Este una dintre fetele care știu să joace mingea. Ea a condus încălzirea și ne-a spus că este făcută pentru acest sport, chiar dacă a încercat mai multe. Nu îi plac accidentările, dar are suportul părinților.

”De când eram mică îmi doream să joc fotbal. Este un joc frumos, dar și dificil. Nu am ales alt sport, dar am încercat și alte sporturi. Când am aflat de fotbal am fost extraordinar de entuziasmată. Nu îmi place când mă accidentez, dar nimănui nu îi place. Dar, cred că toți fotbaliștii înainte să urmeze acest sport s-au gândit la acest lucru. Părinții mei întotdeauna m-au susținut. Și când mi-am spart dintele, au zis că: se poate face, nu renunța, că tu poți merge mai departe!”, Sara Marcu, mijlocaș FCH U 15.

Roxana joacă pe poziția de atacant, are 13 ani și joacă fotbal de șase ani. Ca și colega ei a încercat și alte sporturi, dar a ales fotbalul pentru că simte că s-a născut pentru asta.

”Am mai fost și la alte sporturi. La volei am stat puțin și am descoperit că n-ui ceeace îmi place. Tot fotbalul m-a astras. să fiu pe teren, cu mingea la picior. Parcă așa m-am născut. Am primit multe critici că fotbalul nu e de fete, e numai pentru băieți. Am avut gânduri să mă las, dar am zis că nu are rost. Dacă mie îmi place și asta vreau să fac, trebuie să continui. Așa am ajuns să fac 6 ani de fotbal, sunt acum la Hermannstadt și chiar mă bucur.”, Roxana Mărgărit, atacant FCH U 15.

Cristiano Ronaldo, cel mai îndrăgit fotbalist

Idolul fetelor este Cristiano Ronaldo. Acestea îl admiră pentru că a plecat de jos și a ajuns foarte bun în ceeace face. Ele speră să ajungă la un meci în care joacă fotbalistul portughez.

Am încercat să aflăm dacă fetele sunt potrivite în sportul rege. Răspunsurile fetelor au fost savuroase.

Sara ne-a spus că: ”O fată este puternică decât un băiat. Eu cred că fetele își fac un plan înainte de joc și sunt atente. Un joc de fotbal feminin eu zic că este foarte frumos. Băieții sunt mai duri, dar sunt și femei care pot să fie mai dure decăt bărbații.”

Roxana a adăugat că: ” Băieții se dau mult mai ușor bătuți și renunță mai ușor decât fetele. Noi fetele am primit multe critici și tot nu ne-am lăsat.”

Lotul actual al FCH u 15, pregătit de Andrei Feurdeanu, cuprinde un număr de 24 de fete, alese în urma acțiunilor de selecție, fie provenite de la Interstar și FCH sau de la alte cluburi din oraș, unde până în prezent evoluau în echipe mixte.

FCH u 15  așteaptă cu mult interes meciurile alături de fetele de la Gaz Metan Mediaș, Măgura Cisnădie, Colțea și Brașov.

FRF a vrut fotbal feminin

Comitetul Executiv al FRF a aprobat în iulie, măsurile de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermdiul cluburilor cu echipe participante în Campionatul Național Liga I.

Astfel, începând cu sezonul 2020/2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1 trebuie să îndeplinească cerința de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Național U15 feminin.

Aceasta este o condiție obligatorie pentru primirea licenței de a evolua în Liga 1. Echipele au posibilitatea de a semna un protocol de colaborare cu un club de fotbal feminin din Liga 1, Liga 2 sau Liga 3, caz în care echipa va participa în competițiile de junioare cu numele clubului de Liga 1 masculin.

Fetele de la FCH u 15 așteaptă cu nerăbdare ca forurile responsabile să permită reluarea competițiilor și pentru categoria lor de vârstă. Acestea efectuează antrenamente ca și când competiția a început, astfel ele fiind pregătite în orice moment să joace fotbal.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top