Oina nu a dispărut! 8 elevi sibieni au ajuns la faza națională

Oina încă se joacă în județul Sibiu

Oina este un joc sportiv tradițional românesc practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă.

După 660 de ani, la Turnu Roșu, în județul Sibiu, încă se practică acest sport. În perioada 12-13 aprilie, la Turnu Roșu a avut loc faza pe zonă a competiției de oină din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, băieți și fete. Au participat echipe din regiunea centru, din județele Covasna, Harghita, Cluj, Mureș, Brașov și Sibiu.

După meciuri strâns competitive, băieții oiniști ai Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” din Turnu Roșu, coordonați de profesorul și antrenorul de oină Laurențiu Șiclovan, au învins echipele din Harghita, Covasna, Cluj și Brașov, reușind astfel să se califice pentru faza națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar care va avea loc în județul Neamț, în perioada 17-19 mai. Echipa de fete oiniste a aceleiași școli a obținut locul al II-lea în cadrul competiției școlare.

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a fost reprezentat de domnul profesor Galață Mircea, inspector școlar de specialitate.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top