Interviu Opinia de Sibiu – Coronavirus: medic în linia întâi de 8 luni

În plină luptă cu noul coronavirus, la Sibiu avem medici care au renunțat la aproape tot. Motivul? Ca să îi poată trata pe cei infectați. Și pentru ca lupta cu acest virus parșiv să nu ajungă într-un punct critic, medicul pneumolog Liliana Danciu ne sfătuiește să purtăm mască, să păstrăm distanțarea fizică și să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Să nu uităm că toate paturile de la ATI din Sibiu sunt pline și nici faptul că un pacient din Mediaș a murit pentru că nu ajuns la timp pe o secție ATI Covid.

”A trebuit să învățăm din mers despre el și noi ca și populația am constatat că ceeace am aflat într-o săptămână, peste două nu a mai fost valabil. Manifestările am învățat că nu sunt numai respiratorii, sunt în tot organismul. Deci asta este particularitatea virusului: el atacă tot organismul, și uneori o face pe nesimțite. Poate să fie înșelător: omul este inițial bine, e o formă ușoară și nu ii dă importanță, i se pare că îi trece ușor. Este posibil ca între zilele 5 și 7 de tratament, evoluția să fie nefavorabilă. Acesta este momentul când se produce agravarea. Și se poate ajunge pe terapie intensivă.”, a spus pneumologul Liliana Danciu.

Virus parșiv

Virusul SarsCov2 este un virus care face ravagii în toate corpurile în care reușește să intre. Poate să facă ravagii atât la tineri, vârstnici cât și la copii.

Acest virus este la fel pentru toate categoriile de populație, spun specialiștii. Tinerii, chiar dacă sunt în general mai puțin predispuși formelor grave, pot să facă. Din păcate nici ccopiii nu sunt feriți de acest virus, și, în general, nu fac forme grave, dar pot să facă. Deaceea toată lumea trebuie să aibă grijă la măsurile de prevenție.

”Nimeni nu este ferit!  Indiferent cât de tineri, cât de sănătoși, cât de puternici ne-am crede , virusul ne poate afecta!, Lavinia Danciu, pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Sunt oameni tineri care după ce au făcut infecția covid, chiar cu o formă ușoară și asimptomatică, au avut complicații. Au rămas cu o stare de slăbiciune, de astenie. Au rămas cu dificultăți de respirație, au rămas cu dureri în piept.

Manifestări diverse

În timp, medicii au descoperit că manifestările acesui virus sunt diverse.Pe lângă manifestările pulmonare  se îmtâlnesc manifestări digestive , neurologice, cardiologice și pot fi afectați chiar și rinichii. S-au întâlnit forme de insuficiență renală.

”Agravarea se produce rapid! Nu avem foarte mulți factori de predicție care să ne spună cine v-a merge foarte sau cine o să meargă foarte prost. Sigur că  analizele ne pot da o oarecare indicație. Probele de inflamație, dacă sunt modificate , niște marcări biologici pot să ne facă mai atenți. Cu toate acestea , în momentul când se produce agravarea  omul intră rapid in insuficiență respiratorie. Uneori avem timp să ajungă pe ATI, alteori din păcate nu avem.”, Lavinia Danciu, pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Cum ne ferim de coronavirus?

Trebuie să respectăm măsurile de siguranță, să purtăm mască, să ne facem riguros igiena mâinilor și să respectăm distanța.

”Eu am ajuns în rarele ocazii când intru într-un spațiu închis, să îi rog pe cei din jur să păstreze distanța. E foarte importană treaba asta! Statistic, 20% din cei care se infectează fac forme severe și dintre aceștia 5% ajung la ATI. Cu cât e mai mare numărul de pacienți îmbolnăviți cu atâta crește, matematic vorbind, numărul de cazuri grave și cei care ajung în terapie intensivă. Deci, trebuie să avem grijă unii de alții, să ne protejăm!

Împreună suntem mai puternici

Doctorul de la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu îi ăndeamnă ăe tpți cei care au câștigat lupta cu noul coronavirus și starea de sănătate le permite, să doneze plasmă.

”Cu cât ne gândim maimult la ceilalți , îi protejăm sunt șanse să trecem mai bine prin această pandemie!… În această luptă cu virusul , pe lângă ce facem noi cu medicamente cu terapii, este foarte important ca susținerea psihologicăsă existe.”, Lavinia Danciu, pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Mai multe detalii descoperiți dacă veți urmări video-ul de mai jos

Interviu Opinia de Sibiu

Scroll to top