Coronavirus – Spitalul răspunde acuzațiilor

Coronavirus – lupta cu virusul continuă

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență răspunde la materialul difuzat de Digi24, duminică. Redăm mai jos, INTEGRAL, punctul de vedere al spitalului în cazul acuzelor aduse de medicul din Franța.

” Este vorba despre un pacient oncologic în tratament, imobilizat la pat, predispus la infecții și cu multe comorbidități asociate printre care si probleme de deglutiție (înghițire). Pacientul s-a aflat în stare foarte gravă încă de la internare sa. Pentru că prezenta simptomatologie asociată infecției cu COVID-19, pacientul a fost testat și diagnosticat și cu pneumonie SARS CoV2.

Pacientul a primit îngrijirile medicale corespunzătoare, a primit apă și s-a încercat hrănirea sa pe cale orală, cu atenție și în limita toleranței, dar din cauza tulburărilor de înghițire, pacientul se îneca la orice încercare de a-l hrăni. Din păcate, starea sa gravă asociată cu pneumonia Sars-Cov2 au dus la decesul pacientului, în pofida eforturilor personalului medical.

Medicul curant a explicat aparținătorilor în mod repetat toate aceste aspecte prind tratamentul și evoluția. Referitor la bunurile pacientului, precizăm că s-a predat familiei tot ce acesta a avut asupra sa, în condițiile în care spitalul nu are voie, din punct de vedere legal, să oprească nimic din haine sau obiecte. Pacientul a ajuns pe secția de Boli Infecțioase prin transfer, după ce a primit în repetate rânduri sânge, fapt care poate explica urmele de fluide de pe haine.

În calitate de oameni, înțelegem drama și durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi și empatizăm cu familia care traversează aceste momente dificile, cu atât mai mult cu cât colegul nostru din Franța este cunoscut, făcându-și studiile în spital și ținându-se permanent legătura cu acesta de către medicii curanți.

Dar, totodată, dorim ca activitatea personalului medical, care de șapte luni face eforturi supra-omenești și își asumă riscuri pentru salvarea de vieți, să fie relatată cu corectitudine și cu respectarea adevărului. Vă asiguram că întregul personal al secțiilor unde a fost tratat pacientul înțelege teama, neliniștea si dorința celor de acasă de  a ști ce se întâmplă cu persoanele internate.

A existat și există deschidere în acest sens și au fost transmise informațiile clar și corect către fiul pacientului. Dar, din păcate, pentru salvarea vieții acestui pacient nu s-a putut face mai mult.

Mesajul articolului publicat/difuzat de Digi24, prin care se transmite ideea eronată ca spitalul esteun lagăr de exterminareduce în derizoriu activitatea spitalului și este o jignire la adresa celor care își riscă propriile vieți pentru a-i trata pe semenii lor. De cele mai multe ori reușesc. Câteodată nu. Dar fac tot ceea ce este omenește posibil.

Încercăm să facem, cu resursele pe care le avem la dispoziție, tot ceea ce  se poate pentru a remedia ceea ce nu funcționează în parametri optimi, astfel încât pacienții și familiile acestora să fie mulțumiți. Totodată, ne bazam pe o informare corectă și echidistantă din partea mass-media, căreia îi furnizam toate informațiile care fac obiectul interesului public. Vă mulțumim! ”, Liliana Coldea, manager SCJU Sibiu.

Scroll to top