Biopsie pulmonară ghidată prin computerul tomograf (CT), în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
Biopsie pulmonară CT ghidată – realizată în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, ca urmare a colaborării dintre medicii radiologi și chirurgii toracici ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Acest tip de biopsie este o intervenție minim invazivă care permite recoltarea, cu ajutorul unui ac special, a unui fragment de țesut dintr-o formațiune suspectă imagistic, sub ghidaj CT. Metoda este utilă pacienților cu formațiuni pulmonare neoplazice din Spitalul Clinic Județean de Urgență, pacienților din celelalte spitale din județul Sibiu, dar și din județele limitrofe.
„Posibilitatea efectuării biopsiilor pulmonare CT ghidate în Sibiu ajută foarte mult pacienții spitalului nostru, ai spitalului de boli pulmonare și ai celorlalte spitale din județele învecinate. Fără examenul anatomo-patologic efectuat după biopsia CT ghidată, nu se poate iniția tratamentul oncologic. Posibilitatea efectuării diagnosticului precoce oncologic scade timpul de inițiere a tratamentului și în consecință cresc șansele de supraviețuire ale pacientului oncologic”, a declarat conf. univ. dr. habil. Florin GROSU.
Intervenția, realizată în premieră la SCJU Sibiu, a fost posibilă datorită modernizării Laboratorului Clinic de Radiologie cu aparatură de înaltă performanță achiziționată din fonduri europene atrase de spital printr-un proiect POIM.
„Este un pas important pentru spitalul nostru, dar mai ales pentru pacienții oncologici care primesc o șansă în plus la depistare precoce și la recuperare. Ne bucurăm că investițiile realizate constant reușesc să ridice calitatea actului medical și să genereze rezultate atât de importante. Vom continua demersurile de a crea condiții cât mai bune personalului medical, pentru a-i permite să evolueze în modul de tratare al pacienților noștri”, spune Daniel Chelcea, managerul SCJU Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Pista de biciclete pe 20 km, între 4 localități
2 ani agoPista de biciclete pe traseul Sibiu – Poplaca – Orlat – Cristian. Urmează Studiul de Fezabilitate
Pista de biciclete va avea o lungime de aproximativ 20 de km, fiind cea mai lungă pistă pe care Consiliul Județean Sibiu își propune să o realizeze în următoarea perioadă. Acesta va fi amenajată în ampriza drumurilor județene :DJ 106 R, DJ 106 D, DJ 106 J și DJ 106 E, care leagă localități mai sus menționate.
Consiliul Județean Sibiu a lansat la începutul acestei săptămâni procedura de licitație pentru elaborarea studiului de fezabilitate în vederea amenajării unei pistei de biciclete în microregiunea Mărginimea Sibiului, între localitățile Sibiu – Poplaca – Orlat – Cristian, zonă circulată intens și cu potențial semnificativ de dezvoltare economică și turistică. Cei interesați pot depune ofertele până în data de 7 iunie 2022, ora 15, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Valoarea estimată a contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, precum și a altor documentații și studii necesare în stabilirea traseului, se ridică la suma de 230.000 lei fără TVA, fondurile fiind alocate din bugetul local al județului Sibiu. Proiectanții vor elabora documentațiile în termen de 6 luni de la semnarea contractului și emiterea ordinului de începere.
În cazul în care, în cadrul studiului de fezabilitate se va stabili că pista de biciclete va fi amenajată pe ambele sensuri de mers, benzile vor avea o lățime de circa 1,5 metri/sens, iar dacă soluția propusă va fi ca această să se construiască doar pe un singur sens al drumului județean, banda de rulare va avea o lățime de aproximativ 3 metri.
“Prin această investiție vom crea pentru sibienii pasionați de ciclism, dar și pentru turiștii care ne vor vizita, soluții alternative de mobilitate nemotorizate pentru un sistem de transport durabil, cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Ne dorim ca județul Sibiu să devină cu adevărat o destinație turistică atractivă, în care ai oportunitatea de a te bucura de frumusețile naturii, să fie susținute de o infrastructură adaptată la standardele europene și sigură”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Anul acesta, cu sprijinul fondurilor de la bugetul local al județului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu va elabora studii de fezabilitate în vederea amenajării a încă 17 km de pistă de biciclete, între localitățile: Sibiu – Rășinari (2 km), Sibiu- Cisnădioara (5 km) și Sibiu – Ocna Sibiului (10 km). Contractele au fost semnate în lunile martie și aprilie 2022, valoarea acestora ridicându-se la suma totală de peste 270.000 lei fără TVA. De asemenea, în luna aprilie 2022, CJ Sibiu a emis ordinul de începere, iar constructorul a demarat lucrările pentru amenajarea pistei de biciclete de pe DJ 105 G, între localitățile Avrig și Mârșa. Această investiție este realizată cu sprijinul fondurilor europene.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
222Județul Sibiu și Raionul Dondușeni, de 6 ani împreună
2 ani agoJudețul Sibiu și Raionul Dondușeni din Republica Moldova cooperare cu roade
Județul Sibiu, a trimis o delegație în perioada 2-6 decembrie, condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, s-a deplasat în Republica Moldova, respectiv în Raionul Dondușeni, cu care se află în relații strânse de cooperare încă din anul 2016. Din delegația sibiană au făcut parte Dana Lupică, șef Serviciu Strategii al CJ Sibiu, reprezentanți ai Bibliotecii Județene Astra și ai Muzeului Astra, precum și ai Fundației de Perfecționare Profesională în Administrația Publică.
Vizita s-a efectuat în contextul finalizării unui proiect care a fost depus în parteneriat de Raionul Dondușeni și Județul Sibiu la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, proiect intitulat ”Ion Druță, membru de onoare al Academiei Române – File și frunze de dor”.
Proiectul cultural derulat de administrația din Dondușeni a constat în repararea și dotarea Bibliotecii Publice Raionale ”Ion Druță” din Dondușeni pentru a deveni astfel un centru cultural-educațional și recreațional modern. Biblioteca urmează să primească în curând un fond de carte românească, dar și echipamente IT, din partea Asociației ”Prietenii Bibliotecii Astra” Sibiu.
Proiectul a mai inclus și organizarea evenimentului cultural Festivalul ”Frunze de dor”, dedicat scriitorului Ion Druță, membru de onoare al Academiei Române, participant activ în procesul de înnoire din Republica Moldova, care a militat pentru oficializarea limbii române și revenirea la grafia latină. Nu în ultimul rând, proiectul a urmărit realizarea de schimburi de experiență și bune practici între partenerii din Județul Sibiu și Raionul Dondușeni, prin organizarea unor vizite de studiu și dezvoltarea unor parteneriate.
”Participarea delegației Județului Sibiu la activitățile prevăzute în proiect – schimburile de experiență și bune practici cu instituții culturale din Raion, precum și la Festivalul Ion Druță – Frunze de dor a ajutat mult la cunoașterea reciprocă a partenerilor și la strângerea relațiilor între cele două administrații și comunități. Întreaga noastră delegație s-a bucurat de programul cuprinzător și atent pregătit de gazde, cu multă căldură sufletească și ospitalitate. Suntem convinși că pașii ce vor urma în dezvoltarea acestui parteneriat vor fi cu adevărat în beneficiul ambelor comunități românești”, a precizat vicepreședintele CJ Sibiu, Marcel Luca.
Pe durata vizitei, delegația din județul Sibiu a avut întrevederi cu conducerea Raionului Dondușeni, reprezentată de președintele Valentin Cebotari și de vicepreședinții Svetlana Rotaru și Veaceslav Banari, cu Ion Țurcanu, Șeful Secției de Cultură, Turism, Tineret și Sport din cadrul Consiliului Raional. Totodată, au avut loc întâlniri de lucru la Biblioteca publică a satului Baraboi, la Casa de cultură a satului Dondușeni – muzeul și biblioteca, la Casa de Cultură raională și Școala de Arte Mihai Bătrânu din Donduseni (Director Tatiana Lucovețchi) și la Biblioteca publică raională Ion Druță, reparată și dotată prin proiect (Director Oxana Caramîș).
”Consiliul Județean Sibiu, împreună cu o parte din instituțiile din subordine, precum și cu alți actori locali, are în vedere elaborarea unui plan de acțiuni concrete pentru următoarea perioadă, în special în domeniul culturii și educației, dar și în ceea ce privește accesarea în comun a unor proiecte, care să ajute la dinamizarea legăturilor dintre România și Republica Moldova, dintre Dondușeni și Sibiu, și să contribuie direct la dezvoltarea comunităților”, a declarat președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
204Drumul județean 106 Agnita -Sighișoara a fost modernizat
2 ani agoDrumul județean 106 Agnita -Sighișoara a fost modernizat, lucrările au fost finalizate cu 45 de zile înainte de termen
Drumul județean DJ 106 Agnita – Sighișoara, pe o lungime de aproximativ 37 km, dintre care 21,6 km sunt pe raza județului Sibiu, a fost modernizat printr-o investiție cu fonduri europene, accesată de Consiliul Județean Sibiu. Lucrările au fost executate de firma Geiger Transilvania SRL, care le-a finalizat cu o lună și jumătate înainte de termenul contractual.
Pentru prezentarea și detalierea acestei investiții, a beneficiilor pe care le aduce pentru comunitate, Consiliul Județean Sibiu și Consiliul Județean Mureș, partener în acest proiect, au organizat o conferință de presă, marți, 8 noiembrie 2022. La eveniment au participat președinții celor două administrații județene: Daniela Cîmpean și Péter Ferenc, administratorul public al județului Sibiu, Adrian Bibu, directorul executiv al Direcției Strategii, Proiecte din cadrul CJ Sibiu, Oana Popa, primarii localităților tranzitate de drumul județean reabilitat, reprezentați ai antreprenorului, Geiger Transilvania SRL, și echipa de proiect din cadrul CJ Mureș, alături de jurnaliști din ambele județe.
Beneficiile principale aduse de această investiție pentru confortul și siguranța cetățenilor sunt:
- Creșterea vitezei de deplasare cu 30%, în limita legală, prin reabilitarea suprafeței de rulare, ceea ce conduce implicit la scădere consumului de carburant, la reducerea costurilor pentru repararea autoturismelor și la câștigarea de timp pentru ajungerea la destinație
- Asigurarea condițiilor de siguranță, în acest sens fiind montate parapete metalice, însumând 5,3 km; sistemul de semnalizare rutieră a fost înnoit și completat conform normativelor actuale
- Amenajarea a 14 stații de autobuz, sub formă de alveole (refugii laterale ce permit desfășurarea traficului în timp ce autobuzul este oprit)
- Rampe de acces în stațiile de autobuz, pentru persoanele în scaun rulant
- Amenajarea de treceri de pietoni, cu presemnalizare (sunt montate „covoare tactile rutiere” înaintea trecerii de pietoni)
- Treceri de pietoni prevăzute cu sisteme de avertizare luminoasă, dotate cu panouri solare, cât și cu dungi transversale rezonatoare pentru atenționarea suplimentară a șoferilor. În plus, trecerile de pietoni au la capete covoare tactile pentru nevăzători, care, funcție de dispunerea bulinelor ieșite în relief, indică nevăzătorului direcția de urmat
- Montarea de parapete pietonale în zonele aglomerate (școli, biserici, cămine culturale), care împiedică astfel accesul pietonilor direct pe drumul județean
- Toate podurile sunt prevăzute cu trotuar, la marginea cărora au fost montate balustrade
Totodată, modernizarea infrastructurii rutiere a DJ 106 Agnita – Sighișoara vine cu câteva beneficii și pentru comunitățile tranzitate de drumul județean, precum și pentru mediu:
- Creșterea gradului de conectare între localitățile limitrofe orașului Agnita, cât și municipiului Sighișoara (cei care fac naveta ajung mai ușor, mai repede și mai sigur)
- În interiorul localităților au fost realizate 8,6 km de șanțuri betonate, care preiau apa pluvială, evitând astfel inundarea drumului județean cât și a proprietăților apropriate
- Executarea/reabilitarea a 5 poduri (două în județul Sibiu și trei în județul Mureș)
- Realizarea a 80 de podețe, 175 de accese către proprietăți și 9 către drumurile laterale, precum și 20 de accese suplimentare pentru terenurile agricole aflate de-a lungul drumului
- Au fost stabilizate porțiuni de teren, prin lucrări de consolidare, pentru a preveni alunecările sau tasarea drumului; cea mai spectaculoasă porțiune a fost în județul Sibiu, aproape de limita cu județul Mureș, unde, pe o lungime de 370 metri s-au făcut foraje pentru amplasarea de piloni de beton, cu o adâncime de 12 metri, piloni uniți printr-o grindă transversală
- Au fost plantați 1.500 de arbori
- Scăderea poluării, datorită fluidizării traficului
„Inaugurăm un drum făcut ca la carte, pentru că este bine realizat tehnic și ajută oamenii să se deplaseze în siguranță, spre școli, spre locurile de muncă sau spre destinații turistice. Fiecare participant la trafic poate să constate că lucrurile s-au îmbunătățit radical în privința modului în care se circulă. Acest drum a devenit deja o rută preferată de cei care se deplasează din Sibiu spre Sighișoara, întrucât asigură un trafic fluent și confortabil. Tuturor acestor oameni le dedicăm lucrarea de față, executată de un constructor serios, care, nu doar a realizat toate lucrările solicitate, dar le-a executat înainte de termen.
Putem afirma în acest moment că una dintre prioritățile Consiliului Județean Sibiu și anume conectarea Văii Hârtibaciului a fost materializată, mai întâi prin modernizarea DJ 141 Mediaș – Bârghiș, inaugurat în această primăvară, și apoi, prin reabilitarea DJ 106 Agnita – Sighișoara, o continuare firească a investiției CJ Sibiu finalizată în exercițiul financiar anterior: modernizarea DJ 106 Sibiu – Agnita”, a precizat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Proiectul ”Reabilitarea DJ 106 Agnita – Sighișoara” a fost realizat cu fonduri europene, atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020, completate fonduri din bugetul CJ Sibiu și al CJ Mureș.
Ordinul de începere a lucrărilor de execuție pe drumul județam ce leagă județele Sibiu și Mureș, a fost dat în 15.06.2020, durata de execuție a lucrărilor fiind de 30 de luni, însă constructorul, Geiger Transilvania SRL, a finalizat lucrările cu un avans aproximativ două luni, fără ca traficul rutier să fie întrerupt pe toată durata lucrărilor. Recepția la terminarea lucrărilor a avut loc vineri, 4 noiembrie 2022.
Valoarea actualizată a contractului de lucrări încheiat în 01.04.2020 cu Geiger Transilvania SRL este de 122.257.336,27 cu TVA.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a drumului județean Agnita-Sighișoara, este de 118.625.483,97 lei, inclusiv TVA, din care: Cheltuieli eligibile – 117.971.497,9 lei; Cheltuieli neeligibile – 653.986,07 lei, împărțită între cele două județe, proporțional cu cheltuielile ce revin fiecărui județ, astfel: UAT județul Sibiu: 367.016,98 lei și UAT județul Mureș: 286.969,09 lei.
Pe lângă cheltuielile neeligibile, UAT județul Sibiu și UAT Județul Mureș au asigurat o contribuție proprie totală de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, împărțită astfel: 1,1224 %, în valoare de 1.324.112,09 lei aferent județului Sibiu și 0,8776 %, în valoare 1.035.317,87 lei aferent județului Mureș. Cheltuielile acestea reprezintă ajustări de prețuri aplicate conform formulei incluse în modelul de contract HG 1/2018.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
160