Beneficiile naturii – Valorificarea mugurilor de brad

Beneficiile naturii în Muzeul Astra

Această ediție, intitulată „Valorificarea mugurilor de brad”, propune familiarizarea publicului cu activitatea culesului din natură, beneficiile acestora și metodele de conservare. Vizitatorii au urmărit preparea siropului în ceaun, a mugurilor murați și a mugurilor macerați în miere. De asemenea, doritorii au avut ocazia să deguste siropul de muguri de brad.

Rețeta siropului

Mugurii de brad se culeg în lunile mai-iunie, în funcție de apariția lor. Altitudinea și zona în care se află brazii sunt un alt aspect după care se alege momentul oportun pentru culegerea lor. Ca să îi putem culege, aceștia trebuie să nu depășească 1-2cm, să fie verzi-crud, iar coniferul să se afle într-o zonă cât mai ferită de poluare.

După ce sunt culeși, se spală bine și se elimină eventualele impuritați. Apoi, se pun într-o cratiță, peste ei se toarnă apa(nu mai mult decât să îi acopere). Se fierb până când apa devine mai tulbure, lăptoasă, aproximativ 30 de minute. Se lasă apoi peste noapte, aproximativ 12 ore, pentru ca mineralele și vitaminele să se extragă în apa în care au fiert.

După cele 12 ore în care amestecul ”s-a odihnit”, se strecoară apa, mugurii fiind scoși acum din compoziție. Peste apa rezultată se adaugă 1kg de zahăr la fiecare litru de apă, apoi se pune din nou la fiert.

Se fierbe la foc potrivit, apa și zahărul, până când vom avea un sirop de culoare brun-roșcat. Ca să puteți verifica dacă siropul este gata, trebuie să picurați câțiva stropi pe o farfurie. Dacă stropii își păstrează forma și culoarea atunci siropul este gata.

Se toarnă apoi în recipiente sterile și se lasă la răcit.

Siropul rezultat este foarte bun remediu împotriva tusei. Vara îl puteți consuma ca o băutură răcoritoare, după ce îl diluați în apă.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top