Traseu cicloturistic de 8 ani
Trecând peste dificultățile anului 2020, membrii asociației Tură în Natură și-au propus ca prioritate pentru anul 2020 remarcarea traseului cicloturistic Emil Cioran, primul traseu de cicloturism marcat de asociatia în anul 2012.
Traseul va avea de anul acesta marcaje și infrastructura de orientare (săgeți indicatoare) noi nouțe.
În afară de celebrul semn C de culoare albastră, care indică faptul că biciclistul se află pe un traseu cicloturistic de dificultate ușoară, anul acesta am adăugat ca marcaj și simbolul bicicletei, de culoare albastră. Asta pentru a ajuta la orietarea mai buna a bicicliștilor în condițiile în care mai multe trasee de cicloturism se întâlnesc sau se suprapun parțial.
37 săgeți, 8 stâlpi, 4 panouri
Tot pentru orientarea mai bună a biciclistilor am montat de-a lungul traseului 37 de săgeți și 8 stâlpi cu săgeți indicatoare în punctele importante ale traseului. 4 panouri informative vor fi amplasate pe parcursul traseului pentru a oferi bicicliștilor care îl străbat informații despre zona parcursă.
Pentru a cinsti amintirea filozofului Emil Cioran, personalitatea care dă numele traseului de cicloturism, l-am invitat pe artistul Ștefan Crețu să realizeze o lucrare cu titlul ”Emil Cioran – Filozof si Biciclist”, care a fost amplasată în fața Căminului Cultural din localitatea Rășinari.
Actiunea de remarcare a traseului cicloturistic Emil Cioran a fost realizată de Asociația Tură în Natură Sibiu în parteneriat cu Asociația Pensiunilor Agroturistice din Rășinari și a fost finanțată de primăria Rășinari prin Agenda Culturala 2020.
Pentru mai multe detalii legate de traseul cicloturistic Emil Cioran vă rugăm să accesați site-ul www.turainnatura.ro .
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Zilele Muzicale Româno-Americane, ediția 19
1 an agoZilele Muzicale Româno-Americane – Un ocean de muzică “inundă” Sibiul!
Zilele Muzicale Româno-Americane 2022 vor molipsi tot orașul cu voie bună, în perioada 4-10 iulie, iar pe lângă concertele programate în Piața Mare, la Sala Thalia, pe Esplanada Filarmonicii sau în Biserica Evanghelică “Sf. Maria” din Piața Huet, ne propunem să răspândim pentru a doua oară bucuria în diverse spații neconvenționale, prin scurte recitaluri de percuție intitulate „Sibiu Music Stops”.
“Am lăsat în urmă doi ani grei, de pandemie. Este pentru prima dată în istoria de 19 ani a acestor concerte estivale când festivalul simfonic are și o componentă gastronomică: Sibiutiful completează atmosfera de festival în Piața Mare, oferind publicului posibilitatea de a se relaxa într-un cadru încântător pentru toate simțurile. Odată încheiată efervescența FITS, după zece zile în care teatrul a invadat sălile și circul – străzile, vă așteptăm în oaza noastră de relaxare intelectuală! Invităm sibienii și turiștii la concerte. Bucurați-vă, cu toții, de o experiență culturală unică în cel mai frumos oraș din România!”, transmite dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
În cadrul Zilelor Muzicale Româno-Americane, cvintetul de alamă Tromba Felix va susține două concerte educative, la Sala Thalia, luni, 4 iulie, respectiv marți, 5 iulie de la ora 10.00. Ansamblul de alamă format din muzicieni ai Filarmonicii de Stat Sibiu va prezenta instrumentele muzicale, va interpreta compoziții care evidențiază fiecare instrument, lucrări cunoscute din repertoriul clasic, muzică de film și muzică din desene animate. Biletele pentru aceste concerte educative sunt puse în vânzare la prețul de 10 lei, la casa de bilete a Filarmonicii și online pe iabilet.ro.
De Ziua Americii, sărbătorim în ritmuri de jazz, blues, gospel și cabaret, împreună cu trupa militară americană Rhine River Ramblers. Concertul “Sounds of America” va avea loc luni, 4 iulie, orele 19.00, pe Esplanada Filarmonicii.
Petrecerea continuă la Zilele Muzicale Româno-Americane de la orele 21.00, cu Freddie Bryant și Kaleidoscope Trio, un ansamblu foarte apreciat și versatil, al cărui repertoriu ne poartă de la Bach la Beatles și de la Schubert la Sinatra.
Sub auspiciile Zilelor Muzicale Româno-Americane, turneul naţional „Orgile României” poposește la Catedrala evanghelică CA „Sfânta Maria” din Piața Huet, marți, 5 iulie, orele 19.00. Ajuns la a patra sa ediţie, turneul susținut de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „regina instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă.
Tot marți, 5 iulie, de la orele 19.00, invităm publicul pe Esplanada Filarmonicii să descopere universul sonor al artistei plurivalente Isabella Fabbri, saxofonist, compozitoare și producătoare prolifică în teritoriul creației muzicale clasice, contemporane sau chiar electronice.
Patrimoniul muzicii tradiționale balcanice într-o manieră inedită va fi pus în valoare de Stesso Mare Trio (Italia/Albania), un proiect spectaculos ethno-jazz de inspirație mediteraneană. Concertul programat miercuri, 6 iulie, de la ora 19.00, pe Esplanada Filarmonicii, ilustrează bucuria regăsirii elementelor comune.
Din Timișoara, orașul care a preluat ștafeta Capitalei Culturale Europene de la Sibiu, “veteranii” cunoscuți sub numele de Old Dixieland Band ne vor delecta cu lucrări muzicale inspirate din tradiția sudului Statelor Unite, pe Esplanada Filarmonicii, joi, 7 iulie, orele 19.00.
Marea deschidere a Zilelor Muzicale Româno-Americane va avea loc joi, 7 iulie, de la orele 21.00, pe scena grandioasă din Piața Mare. Ansamblul Percutissimo a pregătit o călătorie incitantă pe tărâmurile îndepărtate ale Americii de Nord și de Sud, cu lucrări de S. Reich, A. Gomez, R. Filz, R. Peck, M. Schmitt, V. Firth, M. Moleiro, J. Cage, J.A. Montero, M. Rife, J.A. Montero, P. Long, A. Keown.
Lecția de “geografie muzicală” continuă cu „New Landscape”, vineri, 8 iulie, ora 19.00, la Zilele Muzicale Româno-Americane
În Piața Mare, vineri, 8 iulie, de la orele 21.00, ne amintim de legendara solistă de jazz și swing Billie Holiday prin “Tribute to Lady Day”, un concert simfonic susținut de orchestra Filarmonicii Brașov și solista Luiza Zan, sub bagheta dirijorului Mircea Pădurariu.
Sâmbătă, 9 iulie, vă propunem o seară de folclor, pe Esplanada Filarmonicii, de la orele 19.00, apoi concertul simfonic „Un american la Sibiu…”, în Piața Mare, la ora 21.00. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul american Daniel Spaw, iar la pian o veți urmări pe formidabila solistă Sînziana Mircea, prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. În program, lucrări de George Gershwin și Leonard Bernstein.
O adevărată demonstrație de eleganță la Zilele Muzicale Româno-Americane, dar și de forță artistică va fi concertul „Sophisticated Lady”, susținut de Bucharest Jazz Orchestra alături de soliștii: Irina Sârbu, Adrian Nour, Ana Maria Munteanu, Sorina Georgiana Rotaru și Ana Maria Roșu. Conducerea muzicală va fi asigurată de Simona Strungaru, cunoscută pentru pasiunea cu care se implică într-o multitudine de proiecte cu repertoriu clasic, contemporan, de jazz, de muzică de film, de teatru sau rock. Ultimul concert din această ediție a Zilelor Muzicale Româno-Americane va avea loc duminică, 10 iulie, de la ora 21.00, Piața Mare.
Accesul la toate evenimentele este liber, în limita locurilor disponibile, cu excepția concertelor educative.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
122ASTRA Rock Festival 2022, line-up-ul primei ediții
1 an agoASTRA Rock Festival: Revolver și The Motans pe aceeași scenă
ASTRA Rock Festival 2022, care va avea loc între 12 și 14 august la Muzeul în Aer Liber Astra din Dumbrava Sibiului, îi aduce pe scenă pe The Motans, Iarba Fiarelor și Revolver.
The Motans este un artist recunoscut pentru piesele care au devenit hituri încă de la primele ore după lansare. Proiectul a început în 2016, când a debutat cu „Versus”, o piesă care a cucerit imediat inimile publicului, devenind un adevărat fenomen muzical. Cu cele peste 256 de milioane de vizualizări pe canalul său de YouTube, alături de colaborări de marcă (INNA, Delia, Irina Rimes), The Motans demonstrează că este un artist complet.
iarba Fiarelor este o trupă aparte care cântă Transylvanian Ritual Folk. Prin fuziunea sunetului acustic cu graiul transilvănean, iarba Fiarelor actualizează temele și motivele muzicale folclorice omniprezente în interiorul arcului carpatic. Trupa folosește în mod neconvențional chitara, bass-ul și tobele, instrumente care îmbină acorduri tradiționale și elementele de percuție cu sunete din lumea înconjurătoare pentru a reda atmosfera fiecărei compoziții muzicale.
Revolver este o formație din Sibiu alcătuită din 5 prieteni, cu vârstele între 15 și 17 ani, care și-au petrecut toată copilăria împreună și pe care pasiunea pentru rock i-a unit în 2015 într-o trupă. Adolescenții au deja la activ un album și recitaluri la festivaluri importante.
The Motans, iarba Fiarelor și Revolver se alătură celorlalte trupe deja anunțate la ASTRA Rock Festival – Guano Apes, Dirty Shirt & Transylvanian FolkCore Orchestra, Coma, Luna Amara (OFFICIAL), Dora Gaitanovici și I’m The Trip.
Programul festivalului arată astfel:
Vineri, 12 august: 19:00 – Dora Gaitanovici, 20:30 – Luna Amară, 22:30 – The Motans.
Sâmbătă, 13 august: 19:00 – I‘m the Trip, 20:30 – Coma, 22:30 – Guano Apes
Duminică, 14 august: 19:00 – Revolver, 20:30 – iarba Fiarelor, 22:00 – Dirty Shirt & Transylvanian FolkCore OrchestraAbonamentele de trei zile costă 250 de lei și pot fi achiziționate pe iaBilet.ro. Acum sunt disponibile și bilete de o zi la prețul de 100 lei. La toate prețurile acestea se adaugă comisionul de ticketing. Abonații Muzeului ASTRA beneficiază de 1.000 de bilete la preț redus, care se găsesc la sediul instituției.
Abonamentele și biletele la festival asigură și accesul la muzeu, precum și la multiplele activități conexe organizate de acesta în weekendul 12-14 august, cu ocazia sărbătorii Sfintei Marii. Vor fi în jur de 200 de meșteri populari din toată România, cu tot cu produsele lor realizate în stil arhaic, cu unelte specifice și cu materiale din zona lor de proveniență. În plus, va avea loc un maraton gastronomic cu preparate din Maramureș, Moldova, Muntenia, Crișana, Oltenia, Banat și Transilvania. Oferta educațională va completa programul, prin ateliere pentru toate categoriile de vârstă.
Festivalul ASTRA Rock este organizat de Asociația Rock Culture în parteneriat cu Muzeul ASTRA și Consiliul Judetean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
154Joc și bucate oltenești – 11 iunie la Muzeul ASTRA
1 an agoJoc și bucate oltenești, a doua ediție
Joc și bucate oltenești este evenimentul la care vă invită Muzeul ASTRA( instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu) sâmbătă, 11 iunie, ora 10. Este vorba despre un eveniment care include scenarii interactive de dans, interpretare instrumentală și demonstrații culinare, animând gospodăriile cu specific oltenesc – Stolojani, Târgu Cărbunești, Horezu și Bălănești – din cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Invitați de marcă vor fi Călușarii din Frâncești, județul Vâlcea și gospodinele din Cernișoara, județul Vâlcea.
,,Călușarii din Frâncești, județul Vâlcea, vor reproduce dansul specific călușului prin cele trei etape: legarea steagului sau constituirea grupului (la gospodăriile din Stolojani și Târgu Cărbunești, județul Gorj), jocul călușului (în cadrul gospodăriei din Horezu, județul Vâlcea și Târgul de țară) și spargerea călușului (la gospodăria de pomicultor din Bălănești, județul Gorj). Ceata de călușari este o herghelie divină care luptă împotriva forței năprasnice a Rusaliilor (ielelor). Ceata, strict ierarhizată (mut, vătaf, ajutor de vătaf, călușari, stegar) este alcătuită din bărbați riguroși care, prin piesele de port popular, prin nume și prin imitarea tropăitului și galopului în timpul jocului caută să semene sau să se confunde cu caii.
În funcție de zonă, numărul lor în ceată diferă. Pot fi cete fără soț (5, 7, 9, 11, 13) și mai rar, cete cu soț (8, 10, 12). Obiceiul începea în Duminica Rusaliilor și se încheia peste 9 zile, în Marțea ciocului, atunci când era îngropat steagul și se desfăcea ceata, sau la 3 zile după Rusalii, în prima zi de marți. Călușul are rolul de a asigura fertilitatea și fecunditatea care, conform tradiției, sunt aduse de simpla prezență și de jocul călușarilor în gospodăriile oamenilor, în jurul mesei pe care gazda punea grăunțe, lână, apă, sare, pelin, usturoi, folosite în hrana animalelor sau la însămânțatul din anul următor.
Începând cu 25 noiembrie 2005, Dansul Călușului a fost inclus în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, în urma depunerii dosarului de solicitare de către România, în anul 2002. Jocul călușului este însoțit de bucate alese, precum tradiționala ciorbă oltenească de găină, cu zdrențe din ou, varza călită cu carne de porc și acrită cu zeamă de zarzăre, umplutura oltenească și gogoșile cu lapte acru, un desert simplu, dar gustos. Mălaiul dospit, bine copt și rumenit cu măiestrie de localnicele din Cernișoara, județul Vâlcea se va putea gusta de asemenea la Târgul de țară.”, a declarat Mihai Bănuț, muzeograf Muzeul ASTRA.
Bucătăresele – localnice din comuna Cernișoara, județul Vâlcea – vor pregăti la Târgul de țară preparate tradiționale oltenești după următorul program: începând cu ora 10 se încing vetrele și plita pentru a se prepara mălaiul dospit și gogoșile cu lapte acru. Mai apoi, se va face foc la ceaune pentru a se pregăti ciorba de găină, cu zdrențe, varza cu carne de la untură și umplutura oltenească. Tot la Târgul de țara va fi amenajată o expoziție cu instrumentar specific culesului din natură, precum și plante și ciuperci valorificate gastronomic și medicinal în Oltenia de sub munte.
Evenimentul „Joc și bucate oltenești” face parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA, ediția a VI-a. Bucatele vor putea fi degustate începând cu ora 13:00 până la epuizarea lor.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
141