Traseu cicloturistic de 8 ani
Trecând peste dificultățile anului 2020, membrii asociației Tură în Natură și-au propus ca prioritate pentru anul 2020 remarcarea traseului cicloturistic Emil Cioran, primul traseu de cicloturism marcat de asociatia în anul 2012.
Traseul va avea de anul acesta marcaje și infrastructura de orientare (săgeți indicatoare) noi nouțe.
În afară de celebrul semn C de culoare albastră, care indică faptul că biciclistul se află pe un traseu cicloturistic de dificultate ușoară, anul acesta am adăugat ca marcaj și simbolul bicicletei, de culoare albastră. Asta pentru a ajuta la orietarea mai buna a bicicliștilor în condițiile în care mai multe trasee de cicloturism se întâlnesc sau se suprapun parțial.
37 săgeți, 8 stâlpi, 4 panouri
Tot pentru orientarea mai bună a biciclistilor am montat de-a lungul traseului 37 de săgeți și 8 stâlpi cu săgeți indicatoare în punctele importante ale traseului. 4 panouri informative vor fi amplasate pe parcursul traseului pentru a oferi bicicliștilor care îl străbat informații despre zona parcursă.
Pentru a cinsti amintirea filozofului Emil Cioran, personalitatea care dă numele traseului de cicloturism, l-am invitat pe artistul Ștefan Crețu să realizeze o lucrare cu titlul ”Emil Cioran – Filozof si Biciclist”, care a fost amplasată în fața Căminului Cultural din localitatea Rășinari.
Actiunea de remarcare a traseului cicloturistic Emil Cioran a fost realizată de Asociația Tură în Natură Sibiu în parteneriat cu Asociația Pensiunilor Agroturistice din Rășinari și a fost finanțată de primăria Rășinari prin Agenda Culturala 2020.
Pentru mai multe detalii legate de traseul cicloturistic Emil Cioran vă rugăm să accesați site-ul www.turainnatura.ro .
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Red Bull Romaniacs, 26-30 iulie
2 ani agoRed Bull Romaniacs intră în lumea crypto
Red Bull Romaniacs, ajuns la ediția a 19-a, cel mai dificil raliu hard enduro din lume se va desfășura în perioada 26-30 iulie și va începe așa cum o cere tradiția, cu prologul din centrul Sibiului. Gândit sub sloganul In Madness We Trust, raliul din acest an îl va avea la start pe Matthias Walkner, câștigător al Raliului Dakar, care a s-a hotărât să debuteze la Red Bull Romaniacs cu o motocicletă proiectată pentru deșert.
În pofida dificultăților din ultimii doi ani și cu un format adaptat condițiilor, Red Bull Romaniacs și-a continuat drumul și a reușit ca în 2020 și în 2021 să ofere pasionaților de motorsport din întreaga lume aceleași imagini spectaculoase cu care s-au obișnuit. Doar anul trecut raliul organizat în România a fost difuzat la posturi de televiziune din peste 50 de țări, cumulând un total de 633 de ore de transmisie.
După pauza forțată de contextul pandemic, o parte semnificativă a celui mai dificil raliu hard enduro din lume revine, și de această dată pare că va fi mai imprevizibil ca oricând. Prologul, show-ul urban de pe Bulevardul Coposu din Sibiu, cel care stabilește ordinea de start pentru prima dintre cele patru zile de off-road, se va desfășura pe 26 iulie, finalele fiind programate să înceapă la ora 17:00.
Primii care intră pe traseu vor fi cei de la clasa Bronze, iar anul acesta spectatorii vor avea parte de o evoluție inedită. Matthias Walkner, câștigător al Raliului Dakar (2018) și dublu campion mondial de rally-raid, participă la această clasă, și nu oricum, ci în șaua unei motociclete KTM 450 Rally Factory, mai precis, același model pe care în ianuarie l-a folosit în deșertul din Peninsula Arabă. Pol Tarres, care a văzut deja cât e de greu cu o motocicletă mare pe traseele sinuoase și abrupte de la Romaniacs, va concura și în acest an cu Yamaha Tenere 700, tot la clasa Bronze.
Red Bull Romaniacs este cea de-a cincea etapă din acest sezon al Campionatului Mondial de Hard Enduro și este cursa cu cele mai multe națiuni prezente la start, peste 50. Vin în Transilvania practicanți de enduro atât din Europa, cât și din țări precum Canada, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Fiji, Guatemala, Mexic, Japonia, Coreea de Sud sau Indonezia. La capitolul cei mai mulți concurenți înscriși, conduce detașat Marea Britanie, de unde vor veni 112 de „romaniaci”.
Raliul a cărui poveste a început în 2004 a devenit renumit în întreaga lume nu doar pentru dificultatea traseului, ci și pentru rezistența și tenacitatea de care ai nevoie ca să ajungi să treci pe sub arcul de sosire de la finalul celor cinci zile de cursă. În fiecare an echipa propune noi surprize, iar de această dată este vorba de o noapte petrecută în stațiunea Rânca, mai precis între a doua și a treia zi de off-road. Datorită acestei incursiuni în județul Vâlcea, se va rula și la peste 2.000 de metri altitudine.
Concurenții clasei Gold (cea mai dificilă din raliu) vor ajunge pe trasee noi pentru ei, iar acest lucru ar putea fi un avantaj atât pentru Manuel Lettnebichler (Germania, KTM), care poate câștiga al patrulea titlu în România,cât și pentru legenda Graham Jarvis (Marea Britanie, Husqvarna), cel care anul trecut a fost nevoit să se retragă în urma unei accidentări suferite în a doua zi de off-road. În lupta pentru Top 5, îi vom mai vedea pe experimentații Wade Young(Africa de Sud, Sherco), Mario Roman (Spania, Sherco), Alfredo Gomez (Spania) și Taddy Blazusiak (Polonia, Gas Gas).
Trystan Hart (Canada) a făcut o cursă impresionantă anul trecut, terminând pe locul 7 primul său Red Bull Romaniacs și este posibil să-l vedem chiar în lupta pentru podiumul In Madness We Trust. Chris Birch, câștigătorul din 2010 și un rider cu cinci prezențe pe podium, a decis să revină în acest an și va concura la clasa Silver cu o motocicletă KTM 500 exc. Tot la clasa Silver îl vom vedea și pe sătmăreanul Mani Gyenes, singurul endurist din lume cu 18 finișuri din tot atâtea posibile.
Parada Națiunilor la Red Bull Romaniacs
Luni, 25 iulie, 13:30, concurenți din toate țările și de la toate categoriile vor ajunge pe străzile din centrul istoric al Sibiului în cadrul Paradei Națiunilor. Martin Freinademetz, fondatorul raliului, și Andy Fazekas, mastermindul prologului, se vor afla în fruntea clasei Gold, urmată de restul concurenților. Ocazie unică pentru fani, prieteni și echipele de asistență tehnică să-și fotografieze și să-şi filmeze favoriții în locuri emblematice din Sibiu, cum ar fi Podul Minciunilor sau Turnul Sfatului. Parada se va încheia pe Bulevardul Coposu, unde la ora 13:45, concurenții clasei Gold vor face un scurt show pentru media, evoluând pentru prima dată pe obstacolele de la Prolog – acesta va fi urmat de conferința de presă.
Cum poate fi urmărită ediția 2022 – In Madness We Trust
Red Bull Romaniacs oferă în acest an o acoperire mult mai mare a acțiunii din zilele de off-road. Pasionații din întreaga lume vor putea lua pulsul acțiunii datorită imaginilor brute transmise live din locuri spectaculoase de pe traseu. Imaginile live din traseu vor fi comentate de către experți în hard enduro ca Paul Bolton, Darryl Curtis, Craig Stone și Martin Freinademetz.
Prologul de pe 26 iulie și finișul de pe 30 iulie vor fi transmise live pe site-ul competiției și pe canalele de social media, iar cei care vor să fie la curent cu cât mai multe informații din fiecare zi pot urmări secțiunea Live News de pe site-ul raliului, unde o echipă formată din zeci de creatori de conținut urmărește acțiunea de la fiecare dintre cele cinci clase: Gold, Silver, Bronze, Iron, Atom. Cu câteva zile înainte de start, pe site-ul Red Bull Romaniacs vor fi disponibile și coordonatele GPS ale punctelor pentru spectatori din fiecare zi de off-road.
Pentru prima dată Red Bull Romaniacs intră în lumea crypto
O ediție limitată de 2.500 de non-fungible tokens va fi emisă prin intermediul romaniacs.org, Romaniacs devenind astfel pionier în lumea NFT-urilor și a hard enduro-ului. 5% din vânzări sunt direcționate către proiectul caritabil Enduro for Romania și 5% către primii 10 concurenți de la clasa Gold.
Program
Luni, 25 iulie
13:30 Parada Națiunilor – Centru Istoric Sibiu
13:45 Media Show & Conferința de presă – Bulevardul Coposu, SibiuMarți, 26 iulie
07:30 Calificări Prolog – Bulevardul Coposu, Sibiu
16:00 Calificări clasa Gold – Bulevardul Coposu, Sibiu
17:00 Finalele Prolog – Bulevardul Coposu, SibiuMiercuri, 27 iulie
Prima zi de off-roadJoi, 28 iulie
A doua zi de off-road, se ajunge la RâncaVineri, 29 iulie
A treia zi de off-road, se revine în SibiuSâmbătă, 30 iulie
Ultima zi de off-road
11:00 Sosire – Dealul GușterițeiPentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
153Ateliere dedicate lemnului, 4-7 august
2 ani agoAteliere despre Utilitatea lemnului după viață
Atelierele meșteșugărești vor fi susținute de meșterii Nicolae și Rodica Belei, care vin din zona Munților Apuseni (comuna Avram Iancu). Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 4 – 7 august, între orele 10.00 – 13.00, respectiv 14.00 – 18.00, evenimentul Utilitatea lemnului după viață. Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber, la Crângul din Apuseni (*Gospodăria Goești, județul Alba) și cuprinde două ateliere de confecționare a mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei (dogărit).
,,Meșterii Belei au învățat meșteșugul în familie, de două generații încoace. Dacă acum ceva timp era câte un văsar (dogar) în fiecare familie, astăzi meșterii lucrează doar pentru a transmite mai departe meseria noilor generații. Atelierele meșteșugărești din Muzeul în aer liber vor crea povestea modului în care, odinioară, în satele arhaice din Apuseni se confecționau obiecte cu poveste. Hrana și tot procesul de obținere a acesteia erau strâns legate de obținerea acestor obiecte ( butoaie, ghioabe, castroane, putinici, lăzi pentru păstrarea cerealelor, lăzi pentru făină etc.) care își regăseau utilitatea în bucătăria tradițională.
Lemnul folosit pentru lăzi de cereale și făină, butoaie, putini, ciubere era în general de esență tare (fag, frasin, paltin sau gorun), pe când obiectele mai mici lingurile, blidele, furculițele erau confecționate din lemn de esență moale (brad, salcie sau pin). Obiectele sunt frumos decorate cu simboluri florale, geometrice și astrale.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA
Atelierele de dogărit vor comunica și specificul instrumentarului folosit de meșteri: calul de tras, cuțitoaie, sfredel, fireze, rindele, topoare, etc.
Evenimentul face parte din proiectul Animă ASTRA! , cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
118Cărarea ocolită – volumul 1 din ”Poveștile Dumbrăvii Sibiului”
2 ani agoCărarea ocolită, autori: Ovidiu Baron și Ancuța Ilie
Cărarea ocolită este primul volum din colecția ”Poveștile Dumbrăvii Sibiului”, care aduce în prim-plan secvențe de locuire, meșteșuguri și tradiții străvechi, simboluri și motive, decoruri și obiecte adeseori ignorate.
”Cum se întâlnesc mai multe lumi într-una singură? Când o casă se mută în alt sat, ce se întâmplă cu oamenii care au locuit-o? Dacă ei rămân acolo, în sufletul casei şi ea trăieşte mai departe întâmplările lor!? Umbre misterioase umblă noaptea pe alei, oglindindu-se în pereți. Ați văzut că adună cineva razele de lună şi țese din ele covoare, împletindu-le cu flori, ramuri şi rădăcini? Casele se întâlnesc aici, între munte şi mare. Tot aici se intersectează potecile pădurilor de pretutindeni. Pământ, lemn şi piatră din cele patru zări.
Apă, aer, foc, lumină şi întuneric. Toate tărâmurile de dincolo sunt aici. Orice casă e un sat întreg, orice sat e o împărăție. Pe obiecte, oamenii vechi au lăsat semne şi culori pentru ceilalți, care suntem noi, şi pentru cei care vor veni după noi. Prințese, prinți, regi, zmei, vrăjitoare sau oameni obişnuiți. Ştiți cumva ce înseamnă un om obişnuit? Sunt zile în care zmei fioroşi se luptă pentru dragoste şi bogăție. Sunt nopți în care un copil rătăcit pierde un drum ştiut, descoperind multe alte căi de a se întoarce acasă.
Morile macină pe ascuns, animalele țin sfat tainic, casele se întrupează în oameni şi umblă noaptea pe alei. Semnele din farfurii, cusăturile de pe cămăşi, incrustațiile de pe stâlpi, toate devin cuvinte prin care aflăm cum au trăit şi cum au visat alții. Cei care au locuit casele, au cioplit lemnul, au modelat lutul, au învârtit fusul, au dat formă nouă fierului topit. Cei de dincolo de aici şi acum, “ceilalți”. Casele şi oamenii din Dumbrava Sibiului. Locuitorii poveştilor.”, se citește pe coperta 4 a volumului Cărarea ocolită.
Cărarea ocolită se adresează copiilor, tinerilor și tuturor celor care pot citi și pricepe fără grabă și fără prejudecăți. Vă provocăm să parcurgeți traseul ficțional și să vizitați Muzeul în aer liber ghidați de cele două personaje. Sperăm să ghiciți toate monumentele, obiectele și locurile din muzeu în care au ajuns ei cu acest prilej. Dacă nu le ghiciți în poveste, parcurgeți din nou muzeul la pas, fiindcă în mod sigur sunt lucruri pe care nu le-ați observat!
Cartea, Cărarea ocolită,costă 29 de lei+taxă ramburs, și se poate comanda de aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
147