Mocănița Sibiu-Agnita – susținută de Prințul Charles. Posibilă vizită în 2021

Mocanița și prietenii ei – apreciați de Prințul Charles

Dedicarea, devotamentul și entuziasmul neîncetat al voluntarilor de la mocăniță au ajuns până la urechile Alteței Sale Regale Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, înfocat susținător al conservării patrimoniului și al dezvoltării sustenabile prin turism a Transilvaniei.

Într-o scrisoare recentă adresată voluntarilor asociației Prietenii Mocăniței, Alteța Sa își exprimă admirația pentru munca depusă și ne felicită pentru eforturile eroice, punctând totodată imensa șansă de a avea încă mare parte din clădirile și locomotivele originale ale liniei și exprimându-și dorința de a călători cu Mocănița în timpul următoarei sale vizite în România.

De 30 de ani, turismul de pe Valea Hârtibaciului stagnează într-un cerc vicios – turiștii nu vin pentru că nu au unde sta, unde mânca, sau nu au ce face, iar hârtibăcenii nu fac restaurante, pensiuni sau atracții turistice pentru că nu sunt turiști.

Mocănița începe să își îndeplinească rolul de coloană vertebrală a văii, aducând turiști în zonă, însă proiectul turistic mare al Văii Hârtibaciului are nevoie și de implicarea localnicilor, are nevoie de micile afaceri locale în turism sau gastonomie care să țină turistul pe vale mai mult decât cele două ore pe care și le petrece la Mocăniță și care să se dezvolte profitând de pe urma cererii crescute de cazare, alimentație și oferte turistice.

Prietenii mocăniței au lucrat sâmbătă la ”descoperirea” liniilor înguste de sub ”pădurea” de lângă Depoul mic

mocanita

”Dragi prieteni ai Căii Ferate Sibiu-Agnita,

În toţi aceşti ani în care am fost suficient de norocos să pot vizita România, am fost mereu impresionat de priceperea şi dedicarea cu care oamenii din zonă şi organizaţiile locale au grijă de conservarea frumuseţilor naturale şi istorice din ţara lor şi de protejarea moştenirii arhitecturale.

Sunt de părere că aceste lucruri sunt de o importanţă vitală pentru sănătatea şi spiritul unei naţiuni şi de aceea sunt plin de admiraţie faţă de munca extraordinară a voluntarilor care, de-a lungul ultimilor ani, au încercat cu atât curaj să readucă la viaţă calea ferată istorică cu ecartament îngust de la Sibiu la Agnita şi Vurpăr, muncind împreună din dragoste pentru proiect la repararea liniilor ferate şi la punerea în mişcare a trenurilor acolo.

Faptul că în ultimii ani au fost atraşi atât de mulţi vizitatori în zona Văii Hârtibaciului reprezintă un important omagiu adus dedicării remarcabile de care au dat dovadă. În Marea Britanie am susţinut și vizitat multe dintre minunatele căi ferate cu trenuri cu abur pe care noi suntem atât de norocoşi să le avem încă în ţara noastră şi am văzut cum aceste iniţiative insuflă viaţă în zonele şi comunităţile locale şi cât de mult sunt apreciate de vizitatori, aducând astfel sume importante de bani în economille locale.

Este extraordinar de încurajator să aflu că multe dintre locomotivele şi vagoanele care au circulat pe această cale ferată încă există, ele fiind în mod clar esenţiale pentru ca această iniţiativă să funcţioneze, la fel cum sunt şi clădirile originale ale căii ferate. Sunt foarte bucuros să aflu că toate acestea fac parte din Patrimoniul Naţional şi sunt, prin urmare, protejate.

În cadrul următoarei mele vizite în România, care mă rog să aibă loc anul viitor, sper să pot să vizitez această cale ferată istorică şi să călătoresc cu trenul, tras de însăşi locomotiva care a fost construită pentru această linie în urmă cu mai bine de 125 de ani. Pentru moment, pot doar să vă transmit tuturor felicitările mele din toată inima pentru eforturile voastre eroice şi toate gândurile bune pentru a avea succes în reînvierea acestei părţi preţioase a patrimoniului României.

Cu toată sinceritatea,

Charles”

”Prietenii Mocăniței” îl așteaptă pe Prințul Charles la Sibiu

Mihai Blotor, președintele Asociaţiei Prietenii Mocăniţei, amintește faptul că, deși calea ferată îngustă dintre Sibiu și Agnita, împreună cu ramificația Cornățel-Vurpăr, este înregistrată ca monument istoric, aceasta a fost lăsată în paragină după sistarea circulației trenurilor în anul 2001, iar locomotivele și vagoanele care au funcționat pe ea au fost trimise la fier vechi.

Asociaţia acționează nu numai pentru repunerea în circulație a Mocăniței în scop turistic, dar și pentru conservarea sustenabilă a căii ferate ca monument istoric, aducându-și o contribuție la fel de importantă la cultura și peisagistica Sibiului și a Văii Hârtibaciului.

”Alteța Sa Regală Prințul Charles este bine-cunoscut pentru susținerea acordată patrimoniului extraordinar al României, atât construit, cât și natural, și pentru încurajarea comunităților locale și a meșteșugurilor tradiționale, care contribuie la conservarea acestuia. Deși multă lume poate nu consideră o Mocăniță ca fiind atât de semnificativă din punct de vedere cultural cum este un castel sau o biserică fortificată, suntem încântați că Alteța Sa Regală Prințul Charles susține munca noastră voluntară de conservare sustenabilă a căii ferate ca monument istoric”, a declarat Mihai Blotor.

El își exprimă speranța că, în urma alegerilor parlamentare din luna următoare, obstacolele legale care le-au împiedicat până acum eforturile vor fi înlăturate și că acest proiect va putea să atragă fonduri europene nerambursabile, așa cum au reușit și alte căi ferate de patrimoniu din Marea Britanie și din alte țări. Blotor se arată încântat că Prințul Charles susține Mocănița Sibiu-Agnita.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top