Salvamont Sibiu continuă echiparea
Salvamont Sibiu și-a mărit flota de autoutilitare pentru intervenții specifice de salvare în teren variat. Investiția a fost de aproximativ 47000 euro fiind inclusă în planul de investiții finanțat de către Consiliul Judetean Sibiu.
”De asemenea s-a achiziționat în acest an un UTV pentru acces în teren variat, un defibrilator, un monitor funcții vitale ultra ușor și un laptop pentru analizarea imaginilor captate cu drona.”, a transmis Dan Popescu, șeful salvatorilor montani sibieni.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Consilierii de probațiune sunt în grevă generală de 5 zile
7 luni agoConsilierii de probațiune ignorați de minister
Consilierii de probațiune din Sibiu sunt în grevă din 3 mai 2023. Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probațiune, membru al Blocului Național Sindical și afiliat la Federația Publisind anunța ieri(8.05.2023) continuarea GREVEI GENERALE a consilierilor din serviciile de probațiune de la nivel național începută în data de 03.05.202 și faptul că această grevă a luat amploare în direcția participării consilierilor de probațiune din 34 de servicii de probațiune în data de 05 mai 2023 și 33 de servicii de probațiune în data de 08.05.2023. Concomitent cu această grevă două servicii de probațiune se află în protest.
Până la această oră(N.R. ora 15, 8.05.2023), din partea Ministerului de Justiție și a Direcției Naționale de Probațiune nu există niciun fel de reacție sau răspuns referitor la cauzele care au condus la declanșarea grevei și la soluțiile identificate de către factorii decizionali.
”Nicio reacție a Ministerului de Justiție. Ignorare totală. Nu știm la ce sa ne așteptăm. Noi oricum continuăm.”, ne-a declarat astăzi, reprezentantul consilierilor de probațiune din Sibiu.
Consilierii de probațiune, categorie profesională din familia ocupațională Justiție participă la înfăptuirea actului de justiție. Prin încetarea activității serviciilor de probațiune este afectată însăși misiunea care a stat la baza înființării sistemului de probațiune: reintegrarea socială a persoanelor condamnate și creșterea gradului de siguranță în comunitate.
Deși prin sistemul de Probațiune s-au realizat cele mai mari economii la bugetul de stat (la acest moment sunt în evidența serviciilor peste 100.000 de persoane condamnate, inclusiv persoane liberate condiționat din penitenciar), în sens invers nu s-au găsit soluțiile pentru remedierea și corectarea inechităților identificate la nivelul drepturilor salariale, a condițiilor de muncă, personal insuficient, resurse tehnice deficitare.
Principala revendicare a consilierilor de probațiune se constituie în solicitarea emiterii actului administrativ/normativ prin care să se facă corecțiile necesare privind salarizarea personalului de probațiune, aspect care a fost asumat prin Strategia Națională de Dezvoltare a Sistemului de Probațiune din România pentru perioada 2021 – 2025.
La punctul 9, obiectiv strategic 2, privind ,,Realizarea demersurilor de îmbunătățire a salarizării personalului de probațiune” Ministerul Justiției și-a asumat ca termen de implementare nivelul trimestrului IlI 2021 pentru realizarea acestui obiectiv, iar soluția identificată prin această strategie este propunerea de modificare a Anexei V privind personalul de probațiune din Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plǎtit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, propunere ce urmează a fi înaintă către ministerele avizatoare.
Deşi întreaga familie ocupațională a justiției beneficiază de drepturile cuvenite ale consilierilor de probațiune, doar personalul de probațiune nu beneficiază de acest drept. Aceasta în condițiile în care prima hotărâre judecătorească privind calculul salarial pe baza unui VRS de 605,225 a fost obținut în probațiune (pentru că doar probațiunea a beneficiat de acea creștere de 25% în 2016 prin OUG 20/2016) şi, mai mult, în condițiile în care şi în sistemul de probațiune există mai multe hotărâri judecătorești în care se prevede plata salariilor în baza unui VRS de 605,225 şi în continuare/pentru viitor (sentințele fiind obținute după anul 2020).
La momentul prezent salarizarea personalului de probațiune nu este actualizată în raport de o VRS 605, 225 lei, nici măcar în cazul acelora care au sentințe câștigate deoarece se invocă plafonarea prevăzută de legea cadru 153/2023.
Totodată, ca urmare a dispozițiilor instanței din dosarul 564/120/2020 a Tribunalului Dâmbovița ( dosar în care s-a hotărât asupra drepturilor salariale ale unor judecători de la ICCJ), prin care s-a dispus că plafonarea reglementată de articolul 38 alineatul 6 din Legea nr. 153/ 2017 vizează exclusiv drepturile salariale stabilite prin această lege, iar nu și drepturile recunoscute prin hotărâri judecătorești în temeiul unor prevederi legale anterioare, s-a dispus ca pentru situațiile în care indemnizațiile obținute pe baza unei VRS de 605,225 lei sunt mai mari decât cele stabilite prin Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, să nu fie aplicate prevederile art. 38 privind plafonarea.
Dacă ne uităm îndeaproape observăm că, în cadrul familiei ocupaționale Justiție, aceleași ordonator principal de credite, a emis OMJ 6245/30.12.2021 pentru judecătorii de judecătorii, tribunale, tribunalelor specializate și al curților de apel, precum și al asistenților judiciari prin care li s-a acordat VRS de 605, 225 lei. Argumentele care au stat la baza emiterii acestui ordin au fost aceleași : Decizia 794/2016 a Curții Constituționale și Decizia 55/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Prin Decizia 794/2016 Curtea Constituțională se reține că: nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare care trebuie să includă și drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive sau irevocabile/definitive urmează să se stabilească prin raportare la aceeași funcție, grad, gradație, vechime în muncă și în specialitate, aceleași condiții de studii, din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale, indiferent de instituția sau autoritatea publică.
Decizia nr. 55/2021 ICCCJ relevă …că deja au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive, care au recunoscut dreptul magistraților la o indemnizație calculată pe baza valorii de referință sectorială de 605, 225 lei, incidentă în cadrul familiei ocupaționale “Justiție” și care îi vizează pe toți ordonatorii principali de credite din acest sistem.
Astfel, din aceleaşi raţionamente menţionate mai sus, se impune emiterea unui OMJ prin care să se plătească salariile retroactiv, din 2018, pe baza unei VRS de 605,225, fără a fi aplicat art. 38 din Legea 153/2017.
Aceasta pentru că există hotărâri judecătoreşti în probaţiune privind plata în continuare a salariilor pe bază de VRS 605,225 (ex. sentinţa nr. 2300/2020 din dosar 1382/107/2020 şi sentinţa 473/2020 din dosar 467/107/2020, Tribunalul Alba), precum şi hotărâri pentru alte categorii din justiţie (ex. Sentinţa 1508/28.10.2020 din dosarul 564/120/2020 a Tribunalului Dâmboviţa), drepturile obţinute prin aceste titluri executive reprezentate de hotărâri judecătoreşti trebuind a fi egalizate la nivel maxim în cadrul întregii familii ocupaţionale a Justiţiei, potrivit deciziei CCR nr. 794/2016.
Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune își exprimă îngrijorarea că, în lipsa unei poziții asumate din partea factorilor decizionali, sistemul de probațiune se va confrunta cu mai multe demisii deoarece remunerația nu reflectă riscurile, complexitatea muncii și atribuțiile, conform alin. 6 lit. d din Legea cadru nr. 153/2017.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
119Ziua și Noaptea Muzeelor 2022, la Biblioteca Astra
2 ani agoZiua și Noaptea Muzeelor 2022
Ziua și noaptea de sâmbătă, 14 mai 2022, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu se alătură instituțiilor muzeale, sărbătorind Ziua și Noaptea Muzeelor 2022, eveniment care susține și promovează patrimoniul local și național, cultura și educația. Cei care își vor îndrepta pașii spre biblioteca publică sibiană vor avea ocazia să viziteze spații ale bibliotecii și, în egală măsură, să ia parte la o serie de activități și evenimente culturale pregătite de echipa bibliotecarilor astriști.
Palatul ASTRA va fi deschis pentru vizitare în intervalul orar 10:00 – 22:00. Pasionații de istorie, patrimoniu și memorie locală vor beneficia de vizite ghidate care cuprind spațiile clădirii istorice a Asociațiunii ASTRA: Colecțiile Speciale, Muzeul Asociațiunii și cabinetele documentare, Fondul Academia Română și Sala Festivă. Tururile ghidate vor fi organizate la orele 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00.
Acestora li se adaugă povestea Parcului Astra și a străzilor din apropiere, relatată de dl. Răzvan C. Pop, istoric, în spațiul Terasei Bibliotecii situată în Corpul B. În egală măsură, cei interesați vor avea ocazia să viziteze în Foaierul Bibliotecii expoziția „175 de ani de la înființarea învățământului militar românesc”, organizată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Pentru prima dată, evenimentul Ziua și Noaptea Muzeelor va fi marcat și în orașul Cisnădie, publicul având prilejul să viziteze, incinta Casei de Cultură, Expoziția de carte veche din Colecțiile Bibliotecii ASTRA Sibiu. Cisnădiorenii de toate vârstele vor putea descoperi volume de patrimoniu vechi de sute de ani.
Programul Cinematecii ASTRA va debuta cu proiecții de filme artistice clasice din colecțiile bibliotecii. Vor avea loc retrospectivele „Charlie Chaplin” (Sala Festivă, orele 18:00 și 20:00) și „Audrey Hebpurn” (Filiala Valea Aurie , orele 17:00 și 20:00).
Un moment inedit în programul Ziua și Noaptea Muzeelor 2022 îl reprezintă atelierul „Povești în pijamale”, eveniment dedicat lecturii pentru cei mai mici dintre vizitatori. Sunt așteptați toți cei care îndrăgesc personajele de poveste, părinți și copii, deopotrivă. La această activitate, echipamentul adecvat al participanților este binevenit.
Sediile centrale și ale filialelor Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Bâlea, Valea Aurie, Vasile Aaron, Cisnădie) vor fi gazda numeroaselor activități dedicate iubitorilor de istorie, lectură, teatru și muzică. Programul include ateliere de lectură și joc de rol, ateliere creative, atelier de caligrafie, un spectacol de teatru și muzică, expoziții documentare, proiecții de filme. Atelierul de caligrafie se va desfășura cu sprijinul doamnei înv. Maria Munteanu, profesoară, iar atelierul de lectură și joc de rol, cu susținerea doamnei Raluca Răducă, actor-mânuitor păpuși.
Participanții la Atelierele de dezvoltarea personală prin actorie, îndrumați de actorul Lucian Dragotă vor susține momentele de teatru, iar un grup de elevi de la Palatul Copiilor Sibiu, coordonat de Cătălina Minodora Dumitrean, va susține momentele muzicale.
Activitățile și evenimentele sunt organizate în parteneriat cu: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Teatrul Gong Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu și Centrul Cultural Cisnădie.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
214Lucrări de reparații și întreținere a drumurilor județene
3 ani agoLucrări de reparații și întreținere a drumurilor județene. Unde se intervine în luna mai cu covoare asfaltice și tratamente bituminoase?
Mai multe tronsoane din drumurile județene beneficiază luna aceasta de covoare asfaltice și tratamente bituminoase, în cadrul Programului anual de reparații și întreținere drumuri județene aprobat și finanțat de către Consiliul Județean Sibiu.
Astfel, în cursul acestei săptămâni, SC Drumuri și Poduri SA, aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu, efectuează lucrări de așternere covoare asfaltice, pe:
- DJ 105 A, în intravilanul comunei Bruiu
- DJ 105 A, km 22+330 – 22+930, în intravilanul Șomartin
- DJ 104 E, km 0+300 – 0+700 Șomartin
Până la finalul lunii mai 2021, sunt programate covoare asfaltice pe drumul județean ce leagă Sibiul de stațiunea Păltiniș, DJ 106 A, între km 29+000 – 29+800. Anterior turnării covorului asfaltic, vor fi efectuate lucrări pregătitoare.
”Pe lângă șantierele mari pe care le avem deschise pe drumurile județene, și mă refer la DJ 106 C Sibiu – Cisnădie, la DJ 106 T Ocna Sibiului – Topârcea până la intersecția cu DJ 106 G spre Ludoș, la DJ 106 Agnita – Sighișoara, acordăm o mare importanță și celorlalte drumuri județene unde se impun de urgență lucrări de reparație, pe care le realizăm prin intermediul societății de drumuri și poduri.”, a declarat președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.
SC Drumuri și Poduri SA va executa și tratamente bituminoase pe următoarele tronsoane:
- DJ 105 A, km 21+630 – 22+330 intrare Șomartin
- DJ 105 A, km 22+930 – 25+430, ieșire Șomartin – intrare Bruiu
- DJ 105 A, km 26+530 – 29+473, ieșire Bruiu – limită județ Brașov
- DJ 104 E, km 0+000 – 0 +300 intersecția cu DJ 105 A, Șomartin
- DJ 104 E, km 0+700 – 11 + 800 intersecția cu DJ 105 D
Și în acest caz vor fi executate lucrări pregătitoare specifice.
”Întrucât sibienii și turiștii sunt dornici de mișcare, de drumeții prin care să descopere valorile naturale cu care e înzestrat din plin județul Sibiu, Consiliul Județean Sibiu urmărește să asigure o infrastructură rutieră de calitate și am avut în vedere cu prioritate luna aceasta drumul spre Păltiniș, cea mai veche stațiune montană din România, precum și drumurile care tranzitează minunatele localități Șomartin și Bruiu, oaze de liniște, frumusețe și istorie”, a detaliat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
162