Salvamont Sibiu continuă echiparea
Salvamont Sibiu și-a mărit flota de autoutilitare pentru intervenții specifice de salvare în teren variat. Investiția a fost de aproximativ 47000 euro fiind inclusă în planul de investiții finanțat de către Consiliul Judetean Sibiu.
”De asemenea s-a achiziționat în acest an un UTV pentru acces în teren variat, un defibrilator, un monitor funcții vitale ultra ușor și un laptop pentru analizarea imaginilor captate cu drona.”, a transmis Dan Popescu, șeful salvatorilor montani sibieni.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Târgul comunităților rurale, Jina – 21 august
2 ani agoTârgul comunităților rurale ediția a XXVIII-a
Târgul comunităților rurale ediția a XXVIII-a, Mărginimea Sibiului, aduce în fața vizitatorilor Muzeului ASTRA, gastronomia și meșteșugurile specifice comunei Jina. Evenimentul are loc duminică, 21 august 2022, între orele 10-16, la Târgul de țară din cadrul Muzeului în aer liber.
Edițiile Târgului comunităților rurale, prin care sunt promovate comunele Județului Sibiu, continuă cu una dedicată comunei Jina, o comună de frunte a Mărginimii Sibiului, al cărei specific tradițional ocupațional a fost păstoritul. Cu acest prilej, reprezentanții comunității ne vor introduce în mai multe sfere ale vieții tradiționale moștenite de la bătrânii jinari.
La scena de la târgul de țară din Muzeul în aer liber va fi amenajat un decor cu obiecte etnografice din viața pastorală: cojoace, bituși, țoale, săcătee, hurdoaie de bătut untul, putinee, vom cunoaște universul material al colibelor și al stânilor de odinioară. Vor fi prezenți 30 de reprezentanți ai comunității din Jina, gospodine, oieri s.a., care vor organiza aici ateliere gastronomice și meșteșugărești specifice acestei commune din Mărginimea Sibiului.
,,Din primăvară până toamna târziu, ciobanii și băcițele din Jina păstoreau oile și făceau brânza de burduf, iar mai apoi vestita telemea. În cadrul atelierelor gastronomice, localnicii din Jina vor găti tocăniță de miel cu mămăligă, balmoș cu smântână și unt proaspăt bătut în hurdoi. În ambianța versurilor poeziilor populare ale Mariei Sterp, vom avea parte și de ateliere meșteșugărești: femeile vor lucra în șezătoare, vor îndruga și vor toarce lâna, o resursă care era valorificată cu multă pricepere pentru a face tot felul de articole ce țineau de cald omului sau ajutau la transportarea bucatelor, a brânzei sau a mieilor.
Bărbații nu se vor lăsa nici ei mai prejos, ei vor bate coasa și vor rândui iarba din jurul Târgului de țară, iar pe scaunul de tras șiță, ne vor demonstra cum din butucul de molid se pot face șițe care acopereau înainte casele și multele colibe și stâni din munți. La amiază, pe când bucatele se vor apropia de a fi gata de servit, fluierașii, în frunte cu Iliuță de la Jina, ne vor încânta cu sunetele atât de potrivite vârfurilor de munți, cântând parcă frumusețea naturii și apropierea de Dumnezeu. Programul artistic va fi continuat de sunetele ritmate ale Fanfarei Miorița din Jina.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
Producătorilor prezenți în mod obișnuit la Târgul de țară li se vor alătura și cei din comuna Jina. Vizitatorii vor putea astfel să guste și să achiziționeze produse lactate, brânză de burduf, telemea, pâine și cozonac, produse apicole, gemuri, dulcețuri și siropuri din fructe de pădure. Pentru a atrage din nou atenția asupra importanței folosirii sacoșilor de pânză, așa cum la sat se folosea traista țesută, marcă identitară a fiecărui sat, unul dintre participanții la eveniment va primi în dar un săcăteu/o traistă cu bucate tradiționale specifice comunei Jina.
Evenimentul este inclus în cadrul Programului Târgul de țară. Grădină și peisaj legumicol.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
155Consiliul Județean Sibiu, partener în SIBIU BUSINESS AGENCY
2 ani agoConsiliul Județean Sibiu, partener într-un proiect pentru sprijinirea IMM-urilor și atragerea de investiții străine
Consiliul Județean Sibiu a găzduit joi, 29 septembrie 2022, lansarea proiectului ”Sibiu Business Agency”, în care este partener, alături de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. Proiectul este cofinanțat din Fondul European Social, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), 2014-2020.
La eveniment au participat și au luat cuvântul Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, și Adrian Rada, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii – IMMpact Sibiu. De asemenea, au fost prezenți echipa de proiect, precum și angajați din aparatul de specialitate al CJ Sibiu.
“Prin proiectul lansat astăzi, Sibiu Business Agency, punem bazele primei agenții din România create în cadrul proiectului inițiat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care va avea un rol activ în consolidarea sectorului IMM. Cu o economie echilibrată, o infrastructură în care am investit și o vom face constant pentru a ne ridica la standardele UE, cu o forță de muncă bine calificată, cu o administrație dinamică și deschisă față de posibili investitori, avantajați de poziția geografică, la care se adaugă și interesul nostru de a deveni una dintre cele mai atractive destinații de turism, consider că județul Sibiu are toate premisele de a deveni unul dintre cele atractive județe pentru investitori.
Mulțumesc pe această cale domnului Florin Jianu – președinte Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România și domnului Adrian Rada – președinte Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii – IMMpact pentru încrederea acordată, dar și pentru oportunitatea de a fi partener în dezvoltarea mediului de business în județul Sibiu. Doresc mult succes tuturor celor care vor face parte din implementarea proiectului!” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Principalele activități din cadrului proiectului sunt:
- Analiză a nevoilor de investiții și promovare a exporturilor;
- Realizarea unei proceduri, a unei strategii de promovare și dezvoltare a investițiilor și promovare a exporturilor + înființarea biroului Sibiu Business Agency;
- Derularea activităților de formare în domeniul promovării exporturilor și al internaționalizării IMM-urilor.
Rezultatele directe ale proiectului sunt:
- o procedură/strategie pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local și de
interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice axate pe promovarea
exporturilor și atragerea de investiții în cadrul IMM-urilor - o vizită de studiu în cadrul Viena Business Agency (model de bună practică)
- un birou dedicat atragerii de investiții și promovării exporturilor în cadrul IMM-urilor
înființat în cadrul Consiliului Județean Sibiu (Sibiu Business Agency) - o platformă online creată pentru funcționarea biroului Sibiu Business Agency
- 30 de reprezentanți din cadrul CNIPMMR, precum și ai altor ONG-urilor și parteneri
sociali, formați în proiect în domeniul atragerii de investiții și promovării exporturilor, în vederea susținerii la nivel local a dezvoltării IMM-urilor
“Așa cum am promis materializăm Sibiu Business Agency și contribuim la crearea unui ecosistem care urmează să se dezvolte și ale cărui consecințe le vom vedea pe viitor prin intensificarea atragerii de investiții, respectiv promovarea exportului pentru firmele autohtone. Prin intermediul proiectului, punem Sibiul pe harta investițională a lumii și, de asemenea, exprimăm o necesitate a Consiliului Național al IMM-urilor din România spre internaționalizare, un proces destul de dificil pe care, pas cu pas, îl dezvoltăm cu toții.
Felicit Consiliul Județean Sibiu și structura de IMM-uri din județ pentru colaborare și ambiția pentru a mișca lucrurile, Sibiu Business Agency fiind prima agenție de atragere de investiții din România.”, a menționat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
212Aeroportul Internațional Sibiu va fi modernizat
2 ani agoAeroportul Internațional Sibiu întră în linie dreaptă cu modernizarea
Aeroportul Internațional Sibiu intră în linie dreaptă în ceeace privește modernizarea. Contractul de finanțare a fost semnat vineri, 17.06.2022, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar astăzi, 22.06.2022, la sediul Consiliului Județean Sibiu a fost semnat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I.
Licitația pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I a fost lansată în luna decembrie 2021 și a fost finalizată în data de 30 mai 2022 prin desemnarea câștigătorului acesteia, respectiv Asocierea CON-A S.R.L. [LIDER] – BOG’Art S.R.L. [ASOCIAT] și UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. [ASOCIAT].
Valoarea totală a proiectului este de 272.493.421,67 lei, iar valoarea totală eligibilă este de 193.637.593,69 lei din care 164.591.954,68 lei în cuantum de 85% reprezintă contribuția FEDR, 25.172.887,14 lei în cuantum de 13% reprezintă contribuția de la Bugetul de Stat și 3.872.751,87 lei, în cuantum de 2% reprezintă contribuția asigurată din bugetul Consiliului Județean Sibiu. Cheltuielile neeligibile în valoare de 78.855.827,98 lei sunt finanțate de la bugetul Aeroportului Internațional Sibiu R.A.
Termenul limită de finalizare a construcției este 31 decembrie 2023. Terminalul va avea o suprafață construită de 22.400 m.p., cu o capacitate totală de procesare de appx. 2,5 milioane de pasageri, 6 filtre de securitate, 7 automate pentru self check-in, 10 ghișee check-in cu operator, unul dintre acestea deservind fluxul de VIP, 7 porți de îmbarcare, precum și alte dotări necesare traficului aerian internațional intra și extra comunitar, plus spații publice de uz comercial și utilitar.
„Aeroportul Internațional Sibiu este o companie strategică pentru județul Sibiu, care înainte de pandemie, a cunoscut o perioadă de dezvoltare constantă. Din fericire, prin mecanismele financiare pe care Consiliul Județean le-a susținut, Aeroportul a reușit să tranziteze fără pierderi semnificative perioada pandemiei și azi, să ajungă să fie funcțional 24 h din 24 h și să recupereze traficul de pasageri în proporție de peste 87%, față de perioada similară din 2019. Finanțarea europeană completată de contribuția AIS, garantată de Consiliul Județean, ne permite ca în final să avem o investiție care să poată deservi 2,5 milioane de pasageri și să achiziționăm echipamente de securitate de ultimă generație.”, a declarat Daniela CÎMPEAN, Președinta Consiliului Județean Sibiu
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
„Este cu siguranță unul dintre cei mai importanți pași în ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Practic, este încununarea unei munci de echipă de mai bine de trei ani între minister, proiectant, echipa de management a aeroportului și echipa de specialiști a Consiliului Județean Sibiu. Obiectivul final este asigurarea unei infrastructuri care să facă față tuturor provocărilor viitoare atât din perspectiva traficului de pasageri în creștere, cât și a nivelului serviciilor oferite pasagerilor și celorlalte categorii de clienți, astfel încât experiența acestora să fie una la nivelul așteptărilor lor. Urmează o perioadă plină de provocări datorate, în principiu, anvergurii acestui proiect, însă suntem încrezători că proiectul va fi unul de succes printr-o colaborare constantă și intensivă din partea tuturor părților implicate.” , a declarat Marius Ioan GÎRDEA, Directorul General Aeroportul Internațional Sibiu
406