Restricțiile impuse la rata de peste 4/1000 de locuitori au fost ridicate de astăzi
Din Duminica Floriilor sibienii pot petrece mai mult timp înafara locuințelor. Dacă sâmbătă unitățile comerciale s-au închis la ora 18, iar de la ora 20 puteam părăsi locuințele numai pentru un motiv întemeiat, de astăzi în municipiul Sibiu restricțiile de weekend au fost ridicate. Acest lucru a fost posibil datorită ratei de incidență cumulată care a scăzut sub 4/1000 de locuitori.
”Având în vedere că astăzi, 25.04.2021 rata de incidență înregistrată la nivelul Municipiului Sibiu este de 3.29/1000 de locuitori, începând de astăzi nu se mai aplică măsurile de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS CoV-2 aplicate pentru depășirea pragului de incidență de 4/1000 de locuitori. Începând de astăzi rămân în vigoare doar măsurile aferente pragului de incidență de peste 3/1000 de locuitori.”, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu.
Mai multe detalii despre restricțiile ridicate, găsiți aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Organele prelevate de la tânara de 15 ani, ajung în 3 țări
10 luni agoOrganele au fost prelevate de la un cetățean străin, la SCJU Sibiu
Organele prelevate de la un pacientă în vârstă de 15 de ani, cetățean străin, aflată în moarte cerebrală, s-a făcut la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Complexa intervenție chirurgicală este cea de-a treia prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unități sanitare din Sibiu, după cele din lunile mai și octombrie. Procesul de prelevare a început în cursul nopții, în jurul orei 01.00 și s-a încheiat după aproximativ 8 ore. Au fost recoltate următoarele organe: cordul, plămânii, ficatul, rinichii precum și țesut osos și corneea.
Pacienta, în vârstă de 15 de ani, a fost internată în data de 4 decembrie, în stare critică (intubată), fiind politraumatizată în urma unui accident rutier. Din nefericire, traumatismele incompatibile cu viața au dus la diagnosticul de moarte cerebrală, pacienta devenind astfel potențial donator de organe. Ca urmare, echipa medicilor din Secția Clinică Anestezie Terapie Intensivă implicată în procesul de donare, s-a mobilizat cu rapiditate și a demarat procedurile legale în vederea prelevării sub coordonarea medicului șef al Secției, Conf.univ.dr. Mihai Sava care are calitatea de „key donation person”, identifică potențialii donatori și are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării.
Un rol esențial în derularea procesului au avut Dr. Alina Bereanu – medic primar ATI, locțiitorul coordonatorului local de transplant și Dr. Ioana Codru, medic primar ATI., care are la rândul său calitatea de locțiitor al „key donation person” în cadrul programului. Acordul pentru donare a fost obținut de la familia pacientei de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, sprijinit în discuțiile cu familia de către Dr. Raluca Drăgulescu, medic specialist ATI. După obținerea acordului, au fost demarate cu rapiditate procedurile necesare prelevării, luându-se legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.
Organe prelevate de echipe din Germania, Elveția și România.
La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din România, Germania și Elveția.
Cordul a fost prelevat de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens, iar plămânii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio. De cordul și plămânii donatoarei vor beneficia pacienți din Germania și Elveția, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenția Națională de Transplant, care a autorizat procedurile.
Ficatul pacientei a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan – Alin Pop.
Pentru prelevarea ligamentelor și țesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina, iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic șef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.
„În cei peste 9 ani de activitate în centrul de prelevare de organe de la Sibiu am învățat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate. Există empatie și bucuria de ajuta pe cineva aflat în suferință, de a ajuta pacienți a căror viață atârnă de un fir de ață, de o speranță. Și iată că această speranță prinde contur prin gesturile altruiste ale familiilor unor pacienți care nu mai pot fi salvați, dar dau șansa la viață altor oameni. Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie încărcătura emoțională și importanța unui astfel de proces.
Mulțumesc, în numele pacienților și echipei de medici, aparținătorilor care au fost de acord cu prelevarea. De asemenea, mulțumesc echipei medicale de la Sibiu și echipelor medicale de prelevare pentru că organele au fost prelevate în fereastra optimă pentru a ajunge rapid și sigur în centrele de transplant”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
116Traficul rutier pe timp de ploaie. Ce trebuie să facem și ce nu
1 an agoTrafic rutier sigur pentru șoferi și pietoni
Traficul rutier atunci când cerul este înnorat, vizibilitatea scăzută, ploaia torențială însoțită de vânt și/sau vijelii sau în averse este unul periculos. Deaceea se impune asumarea unor factori de maximă importanță de care e bine să ținem cont, indiferent dacă ne aflăm la volan sau dacă suntem pietoni.
Polițiștii rutieri consideră participanții la trafic drept parteneri pentru siguranță, de aceea le reamintesc șoferilor și pietonilor de regulile elementare de respectat pe stradă pentru a ajunge teferi la destinație:
Stimați șoferi:
• Circulați cu viteză redusă îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în condiții de ploaie, carosabil ud/umed, vizibilitate scăzută;
• Măriți distanța între mașini;
• Asigurați-vă foarte bine înainte de a trece de pe o bandă pe alta;
• Folosiți luminile de întâlnire pe tot parcursul deplasării, indiferent de oră și categoria de drum pe care vă aflați;• Nu frânați brusc;
• Nu conduceți sub influența alcoolului, dar nici obosiți;
• Acordați atenție sporită pietonilor;
• Dacă opriți să acordați sprijin persoanelor implicate într-un eveniment rutier de pe traseul dumneavoastră, asigurați-vă că ați lăsat mașina într-un loc sigur, fără a risca să fiți implicat într-un alt eveniment;• Dacă circulați în zona producerii unui eveniment rutier, acordați atenție mașinilor care se deplasează în fața dumneavoastră. Altfel, riscați să produceți o tamponare în lanț sau chiar să accidentați persoanele care intervin la locul producerii evenimentului pe lângă care treceți;
• În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile;Stimați pietoni:
”Țineți cont de faptul că temperaturile scăzute, vremea închisă, ploaia accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!”, transmit polițiștii sibieni.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
111Protest în fața Prefecturii Sibiu, timp de 2 ore | VIDEO
4 luni agoProtestul de la Sibiu a adus în fața Prefecutrii aproape 3000 de angajați din Școlile sibiene
Protestul de astăzi, 26 mai 2023, a fost organizat de Sindicatul Învățământului Preuniversitar Sibiu, afiliat la Federația Sindicatelor din Educație “SPIRU HARET”. Aproximativ 3000 de persoane au pichetat în fața Instituției Prefectului Județului Sibiu.
”Datorită numărului de participanți acțiunea noastră a constituit dovada nemulțumirii foarte clar exprimate, în stradă și zgomotos, de către angajații personal nedidactic, personal auxiliar, personal didactic de predare, reprezentanți ai părinților și elevi.”, transmit reprezentanții SIP Sibiu.
O delegație formată din președintele prof. Stancu Gheorghe Leonard, împreună cu membrii Biroului Excutiv al S.I.P. Sibiu și lideri S.I.P. din unitățile școlare de pe raza județului Sibiu au avut o întălnire cu domnul Crețu Mircea-Dorin prefectul județului Sibiu, împreună cu subprefecții, căruia i-au înmânat o adresă cu istoricul declanșării actualei greve, revendicările angajaților din învățământ, cu precizarea că greva generală nu se va opri până când greviștii vor fi mulțumiți de ceea ce guvernul va oferi.
”Precizăm că acțiunile noastre de protest nu au legătură cu susținerea vreunui partid politic și nu dorim să fie asociate cu discuțiile interne ale guvernanților.V-AM ÎNVĂȚAT SĂ NUMĂRAȚI? SUNTEM ÎN GREVĂ GENERALĂ PESTE 85% DIN ANGAJAȚII ÎNVĂȚĂMÂNTULUI SIBIAN! SUNTEM UNIȚI ȘI NU CEDĂM, MĂRIȚI SALARIILE!!! Greva generală continuă și săptămâna viitoare!”, a transmis Iulia Dănilă, directorul de comunicare al SIP Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
99