Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este primul praznic Împărătesc cu dată schimbătoare din cursul anului bisericesc. Se sărbătorește cu 7 zile înainte de Sfintele Paşti. Această zi amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim, înainte de Săptămâna Patimilor.
Floriile din trecut până în zilele noastre
De cele mai multe ori, termenul Florii este legat de mitologia romană, crezându-se că ar proveni de la Flora, zeița florilor, dar și a rodirii cerealelor, pomilor fructiferi și a plantelor din grădini. În cinstea ei erau organizate serbările de primăvară numite Floralia, care se desfășurau în luna aprilie. Pentru că popoarele păgâne au fost convertite la noua religie, se presupune că Biserica ar fi dat un alt conținut acestei sărbători, un conținut legat de Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și de înnoire a lumii prin Jertfa și Învierea Lui din morți.
Există specialiști care susțin că, din punct de vedere etimologic, numele de Florii este simplul plural al substantivului floare, afirmație susținută și de vechile cărți de cult, precum Cazania lui Varlaam din anul 1643 sau Liturghierul de la București, din 1680. Acestea au tradus din limba slavonă veche pericopa evanghelică numită „Nedĕlia țvĕtnaia”, care se citea de praznicul Intrării Mântuitorului în Ierusalim, prin „Duminica Florilor”.
În cea de-a doua jumătate a secolulul al XIX-lea, substantivul la plural – „Florii” – a fost din ce în ce mai des utilizat, la început în textele literare, iar mai apoi în cărțile de cult, intrând în vocabularul uzual al vorbitorilor și în numeroase locuțiuni și expresii.
Floriile în siguranță
Bisericile sunt pregătite pentru ca oamenii veniți la Slujbă să fie în siguranță și normele de distanțare să fie respectate.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.