Raport la Muzeul Astra
Raportul anului 2023 privind respectarea normelor de conduită în cadrul Muzeului ASTRA a fost publicat. În 2023 nu au fost semnalate sesizări privind normele de conduită pentru comportament lipsit de etică profesională și de respect, comportament necorespunzător și neîndeplinirea sarcinilor de serviciu.
În baza Legii nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public, persoanele care semnalează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul institutiei, au la dispoziție următoarele modalități de raportare, disponibile aici.
Tot în link-ul menționat anterior se regăsește formularul de avertizare în interes public.
Muzeul ASTRA este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Aşezat într-un peisaj încântător, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”, Muzeul în aer liber te surprinde la tot pasul, în orice clipă, prin felul în care natura și cultura se îmbină armonios într-un veritabil sat al României.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
European Best Destinations 2021- Sibiul este în top 5
4 ani agoEuropean Best Destinations a dezvăluit lista scurtă din 2021
Competiția celor mai bune destinații turistice europene desfășurată în perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2021 s-a încheiat în această seară, iar organizatorii – Asociația European Best Destinations – au transmis primarului Astrid Fodor rezultatele obținute de Sibiu. Orașul nostru a acumulat 45.699 de voturi din aproape 200 de țări.
“Sibiul este în topul 5 al celor mai bune destinații turistice europene, obținând 45.699 de voturi din 192 de țări din întreaga lume. Mobilizarea a fost foarte bună, orașul obținând cu peste 15.000 de voturi mai mult decât în competiția de anul trecut. Peste 60% dintre voturile exprimate pentru Sibiu au venit din afara României, ceea ce denotă o vizibilitate bună a orașului pe plan internațional. Este o bucurie pentru mine să am confirmarea că Sibiul continuă să fie atrăgător și apreciat din punct de vedere turistic, ceea ce îmi spune că suntem pe drumul cel bun. ” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
În scrisoarea de felicitare transmisă de organizatori, Maximilien Lejeune, directorul European Best Destinations a transmis:
“Sibienii pot fi mândri de rezultat. Această recunoaștere salută eforturile lor, spiritul de inițiativă, căldura cu care primesc oaspeții. (…) De câțiva ani buni deja Sibiul a reușit să se ridice între orașele care contează în Europa. Orașul dumneavoastră s-a plasat fără doar și poate între destinațiile turistice de neratat, în rândul orașul inovative, între orașele turistice cu o ofertă diversă în domeniul cultural și gastronomic, dar și în ceea ce privește peisajul natural. Sibiu este exemplul unei dezvoltări înțelepte în domeniul turistic. Nu caută să fie doar o altă destinație, ci alege să investească în patrimonial său unic, în istoria sa.”
Prin urmare, Sibiul va purta titlul de European Best Destination și în anul 2021, alături de orașe turistice recunoscute din Europa: Braga, Roma, Florența, Paris, Viena, Capri.
Sibiul va fi promovat pe tot parcursul anului în publicații de profil turistic precum Forbes, Conde Nast Traveler, Vogue, Travel+Leisure, Huffpost, Euronews, Lonely Planet, El mundo, Daily Mail și altele.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
334ASTRA Poetic / Escape Bridge, 12 august | VIDEO
2 ani agoASTRA Poetic / Escape Bridge, în zona Podului acoperit de la Gura Râului
ASTRA Poetic / Escape Bridge(VIDEO), expoziția din cadrul Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava, se vernisează vineri, 12 august, începând cu ora 11. O a doua întâlnire cu autorii va avea loc în 13 august, începând cu aceeași oră. Textele din proiect au fost scrise de către opt scriitori români contemporani, în timp ce grafica evenimentului a fost asigurată de doi specialiști din muzeu. Conceptul expozițional este asumat de Ovidiu Baron, Andrea Bernath şi Ancuța Ilie.
,,ASTRA Poetic / Escape Bridge propune o experiență culturală bazată pe conexiuni simbolice între lumi, prin intermediul unui circuit etnografic situat între două alei tematice din Muzeul în aer liber, ale căror monumente reprezintă meşteşugurile şi evoluția locuirii pe două coordonate fundamentale: Apa (Aleea Pivelor) şi Lemnul (Sectorul Tematic Prelucrarea Lemnului).
Accesul se face printr-o poartă monumentală (Gura Râului), ieşirea/ întoarcerea prin altă poartă (Mierța), iar trecerea are drept repere Gospodăria şi Podul acoperit de la Gura Râului, un spațiu de lectură şi interacțiune, un pârâu, un fragment de pădure şi lunca, acel coridor de lumină care, în proiectul tematic al muzeului din Dumbravă, reprezintă stabilitate, conectând marea cu muntele, dar şi deschidere a orizontului, evadare, alteritate. Textul va adăuga valențe multiple acestui spațiu, secvențele fiind selectate din creațiile a opt scriitori români contemporani.
Cuvântul scris se va integra în peisajul etnografic pe suporturi multiple, de la asfaltul aleilor la cele două porți, de la plăcuțe imprimate la uluci sau segmente de pod. Pentru stimularea lecturii, pe podul acoperit vor fi puse la dispoziția vizitatorilor cărți, din care vor putea citi după bunul plac, aşezați pe o laviță, pe pod, ori pe o bancă, la umbra unui copac.
Un spațiu de lectură și interacțiune a fost amenajat cu acest prilej în imediata vecinătate a podului. Patrimoniul etnografic este abordat de această dată dintr-o perspectivă artistică, vizitatorii fiind invitați la o abordare creativă, la o interpretare personală a peisajului cultural, mediată de secvențele de imagine, text, instalație textilă sau obiecte etnografice recontextualizate. Expoziția reprezintă deopotrivă o întâlnire, o evadare, un spațiu de trecere, un prilej de meditație, o invitație la lectură, un alt mod de a descoperi oamenii, locurile, Dumbrava Sibiului.” a declarat Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA
Podul propriu-zis va găzdui o instalație de poezie (texte ale autorilor: Andra Rotaru, Teodora Coman, Andrei Mocuța, Savu Popa, Călin Torsan, Ovidiu Baron, Borco Ilin, Ionuț Cheran), grafică (Andrea Bernath, Claudiu Doncuțiu), precum şi o componentă de artă textilă, realizată de Iulia Teodorescu (plafon, margini pod, segmente din spațiul vegetal).
Deschiderea evenimentului va avea loc în zilele de 12 şi 13 august, în cadrul mai larg şi în atmosfera ASTRA Rock Festival, completată de Târgul Creatorilor Populari, iar expoziția va rămâne deschisă până la primăvară. Parcurgerea inițială a circuitului expozițional va fi ghidată de scriitori, care vor citi fragmente din textele proprii, şi de artiştii care îşi vor prezenta lucrările grafice. Recitalul va conține momente muzicale propuse de Călin Torsan la saxofon.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
152Astra VR la Muzeul ASTRA
3 ani agoAstra VR – poarta spre tineri
Muzeul ASTRA a avut parte astăzi de o premieră națională în materie de circuit expozitional într-un muzeu în aer liber! Este vorba despre vernisajul ASTRA VR, o expoziție prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căști VR, care funcționează independent. Dispozitivele de ultimă generație redau o lume virtuală (la propriu!) a satului românesc, animată 3D, în care sunt reliefate scene de viață, peisaje, natură, arhitectură și obiceiuri tradiționale. Noul circuit expozițional cuprinde Gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul mai cuprinde secvențe de benzi desenate și povești sonore despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit și prepararea oțetului de mere.
,,Având în vedere că toată povestea cu pandemiei s-a concentrat în jurul tehnologiei multimedia, trebuia cumva să venim în această combinație de tehnologie, digitalizare, dar și în chestiunile palpabile. Ce poate fi mai provocator decât să realizezi o conexiune între ceea ce înseamnă arhaismul ruralității încă existent în România, dar și tehnologia atât de prezentă în multe spații din comunicatea europeană și cum un muzeu în aer liber poate să le echilibreze și să dea un mesaj de accesibilizare a patrimoniului către comunitate.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA
,,ASTRA VR este un proiect care a luat un punctaj foarte mare și a primit o sumă de aproximativ 165.000 euro pentru a pune în valoare patrimoniul etnografic prin utlizarea celor mai noi tehnologii multimedia. Implementarea proiectului durează până în luna februarie 2022. Mă bucur că încep să se vadă rezultatele! Este unul dintre proiectele implementate aici, la Muzeul ASTRA.”, Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii
,,Prin ASTRA VR și munca tuturor celor care au participat la acest proiect, fiecare obiect de patrimoniu din cele trei gospodării prinse în acest circuit expozitional prinde o față umană, iar fiecare vizitator poate găsi în el ceva personal. Acest aspect îl va face în primul rând să se întoarcă la Muzeul ASTRA, fiindcă toate experiențele pe care le propune proiectul – ASTRA VR – necesită mai multe prezențe aici.”, a declarat Mirela Iancu, coordonator și curator ASTRA VR
,,Cel mai interesant și cel mai inovativ în acest proiect în Muzeul ASTRA este asumarea unui alt tip de poveste și unui alt fel de a vorbi cu vizitatorii. Poveștile sunt spuse la modul personal, iar vizitatorii intră în aceste povești și le ascultă la persoana I. Sunt parte dintr-un film, care îi înconjoară. ASTRA VR este o poveste emoțională și sentimentală, dar și directă, în egală măsură.”, a declarat arhitectul Constantin Goagea, coordonatorul echipei de design ASTRA VR
Peste 20 de specialiști din Muzeul ASTRA și nu numai (arhitecți, regizori, programatori, graficieni și actori) au lucrat aproape 8 luni la realizarea expoziției ASTRA VR. Întreg circuitul expozițional este disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză.
Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
146