Primăria Sibiu anunță începerea monării a încă 10 stații publice de încărcare a autovehiculelor electrice
Primăria Sibiu începe montarea a 10 stații publice de încărcare a autovehiculelor electrice. Investiția este finanțată în proporție de 90% printr-un program inițiat de Administrația Fondului pentru Mediu.
Lucrările de instalare a stațiilor au fost avizate de Comisia de Circulație până în 30 iunie, fiind necesare lucrări de săpătură în carosabil și trotuare pentru realizarea conexiunilor la rețeaua electrică din zonele respective. Pentru a nu afecta traficul, lucrările care implică suprafața carosabilă din zonele circulate se vor efectua noaptea.
Primăria a ales ca două stații duble de încărcare să fie montate în parcarea Cazarma 90 și pe str. 9 Mai, în parcarea de lângă parcul din Piața Gării. Câte o stație de încărcare multistandard va fi montată în parcarea din Piața Aurel Vlaicu (din fața băncii Raiffeisen), în parcarea de pe str. Rahovei, în zona intersecției cu Aleea Șelimbăr, în parcarea de pe Calea Cisnădiei, în zona intersecției cu str. Siretului , în parcarea de pe Calea Șurii Mici, în zona intersecției cu Drumul Ocnei (lângă Direcția Sanitar-Veterinară), în parcarea din spatele Centrului Cultural Ion Besoiu și în parcarea de pe str. V. Cârlova (în fața Stadionului Voința).
Fiecare stație va avea un punct de încărcare multistandard, în curent continuu, la o putere de 50 kW (încărcare rapidă) și un punct de reîncărcare pentru curent alternativ, la o putere de 22 kW (încărcare lentă). Un detaliu tehnic important pentru deținătorii de astfel de vehicule: stațiile sunt prevăzute cu priza curent alternativ Tip 2, cablu de încărcare tip CCS și cablu de încărcare tip CHAdeMO.
“Odată cu implementarea acestui proiect, în municipiul Sibiu vom avea 15 stații publice de încărcare a mașinilor electrice și hibride. De asemenea, reamintesc faptul că am depus proiecte pentru obținerea finanțării prin PNRR care includ instalarea a încă 57 de stații de încărcare, acestea urmând să se concretizeze pe măsură obținerii fondurilor și contractării execuției investițiilor”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Primăria Sibiu a semnat un contract cu firma SC Street Lighting pentru proiectare și execuție (inclusiv montaj), în de 1,5 milioane lei.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Zilele Antifumat 2022, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
2 ani agoZilele Antifumat 2022 – Conferințe, spirometrii gratuite și povești de renunțare la fumat
Zilele Antifumat fac parte din campania desfășurată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, prin care se urmărește constientizarea populației cu privire la efectele nocive pe care fumatul le are asupra sănătății, continuă și în acest an, derulându-se în preajma Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai.
”A devenit deja o tradiție ca Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu să fie un factor activ în procesul de prevenție a fumatului, care necesită implicarea întregii comunități pentru a crește eficiența măsurilor de intevenție. Fumatul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și este nevoie ca un număr cât mai mare de oameni să conștientizeze cât de grave sunt efectele pe care le produce consumul de țigări îndeosebi asupra sănătății plămânilor. Sperăm ca acțiunile pe care le organizăm în Zilele Antifumat să fie cât mai utile pentru populație și să aibă un impact semnificativ.”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Zilele Antifumat, derulate în perioada 24-31 mai, vor reuni o serie de acțiuni, printre acestea numărându-se campania „Eu am reușit.Și tu poți!”, consilierea liceenilor sibieni, precum și efectuarea de spirometrii gratuite, prin care fumătorii vor putea să își evalueze în mod gratuit gradul de afectare pulmonară, determinat de fumat.
Prin campania „Eu am reușit. Și tu poți!” din Zilele antifumat 2022, vor fi aduși în atenția publicului oameni cu notorietate, persoane publice din România, care vor împărtăși propriile experiențe de renunțare la fumat, fiecare mărturisind metodele cu care a rezonat cel mai bine. Acestea și-au dovedit eficiența în cazul lor, pentru că i-au ajutat să învingă de ani buni dependența de nicotină.
„Ne bucurăm că în acest an foști fumători, care activează în domenii diverse, au acceptat să le împărtășească oamenilor cum au reușit să renunțe la fumat. Ne-am dorit să aducem în atenție nu doar opiniile unor specialiști, ci persoane care au capacitatea de a inspira comunitățile, care să arate că renunțarea la tutun este posibilă, indiferent de numărul țigărilor pe care o persoană a ajuns să le fumeze zilnic. Mesajul este că nimeni nu trebuie să își piardă speranța, pentru că fiecare are puterea oricând să învingă această dependență de nicotină. „Ei au reușit. Deci, și tu poți!”, spune Odeta Veștemean, purtător de cuvânt Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, inițiatorul campaniei „Ei au reușit. Deci, și tu poți!” din Zilele Antifumat 2022.
Pe lângă prezentarea acestor povești de succes pe care publicul le va putea citi prin intermediul mass-media, în cadrul evenimentului Zilele Antifumat 2022, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie vor merge și în liceele sibiene pentru a le explica tinerilor cât de mult le afectează țigările sănătatea. Tinerii vor primi și materiale informative cu tematică antifumat, oferite de Direcția de Sănătate Publică Sibiu.
Calendarul Zilele Antifumat 2022, în liceele sibiene este următorul:
- Marți, 24 mai, orele 12:00-13:00, Colegiul Național „Gh.Lazăr” Sibiu
- Miercuri, 25 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Național „O.Goga” Sibiu
- Vineri, 27 mai, orele 13:00-14:00, Liceul Teoretic „O. Ghibu” Sibiu
- Luni, 30 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Economic „G.Barițiu” Sibiu
În plus, fumătorii au posibilitatea să facă spirometrii gratuite, prin care le va fi evaluată capacitatea funcțională a plămânilor. Spirometriile vor fi efectuate de personalul medical la Dispensarul TBC, strada Morilor, nr.57 ( intersecția cu Șos Alba Iulia), în data de 31 Mai, de Ziua Mondială fără Tutun, între orele 11:00 – 13:00.
”Aș recomanda pacienților fumători să își controleze anual funcția pulmonară, să facă o spirometrie și să vadă în ce măsură fumatul le-a afectat sănătatea. În momentul când văd că au apărut deja probleme, să se gândească bine la ce vor să facă pe viitor și să încerce să găsească fiecare soluțiile care îi pot ajuta să învingă dependența de tutun. Poate că nu au încredere în doctori, dar au încredere în ceilalți, în fumătorii care nu sunt doctori, în foști fumători care le împărtășesc celorlalți ce a funcționat pentru ei. Să vadă cum au devenit mai sănătoși, mai plini de viață, cum au avut energie să își facă mai bine treburile, și, mai ales, cum n-au mai avut simptome pulmonare.”, spune Dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Anul trecut, în cadrul Săptămânii Antifumat, derulată sub sloganul „Renunțarea la fumat salvează vieți”, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au transmis o „Scrisoare deschisă” medicilor de familie din județ, prin intermediul Colegiului Medicilor, prin care i-au rugat să le ofere pacienților fumători sfaturi de renunțare la tutun, în conformitate cu Ghidul de Renunțare la fumat și asistență de specialitate a Fumătorului, elaborat de Societatea Română de Pneumologie.
Apelul a fost lansat ca urmare a dovezilor științifice care susțin că sfaturile antifumat oferite de către medici, în timpul consultului bolnavilor, printr-o scurtă intervenție de aproximativ 3-5 minute, sporesc semnificativ, pe termen lung, rata de abstinență la fumat.
”Inițiativa Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu lansată în 2021 de a ne concentra mai intens împreună medici pneumologi și medici de familie asupra fumatului a fost o acțiune necesară și utilă. Legătura apropiată și permanentă pe care o are medicul de familie cu pacientul, expertiza pneumologului în metode de „stop fumat” pot oferi rezultate importante. Intensificarea acțiunilor de informare a pacienților a crescut atât complianța cât și aderența pacienților la tratamentul propus. Avem însă de lucrat împreună!”, a declarat Șef Lucrări Dr. Loredana Piloff , medic primar medicină de familie.
Pe lângă afectarea pulmonară, fumul de țigară are efecte cancerigene asupra mai multor organe, precum laringe, esofag, cavități orale, nazale, faringe și sinusuri paranazale, vezică urinară, ficat, col uterin, rinichi, stomac, colon și rect sau pancreas. În plus, fumatul crește de 5 ori riscul de a face diabet zaharat. În cazul femeilor gravide, fumatul expune copilul la risc de malformații, greutate mică la naștere, naștere premature și chiar moarte subită. Speranța de viață a fumătorului este cu 10 ani mai mică decât a nefumătorului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
257CJ Sibiu implicat în reducerea consumului de energie
2 ani agoCJ Sibiu gazda unui seminar dedicat reducerii consumului de energie
CJ Sibiu a găzduit întâlnirea cu primarii din județ și cu directorii sau reprezentanți ai instituțiilor aflate sub autoritatea CJ Sibiu, organizată în cadrul campaniei de informare și conștientizare privind ”Reducerea consumului de energie”. Evenimentul a fost moderat de Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, cu o vastă experiență ca auditor energetic.
Scopul principal al reuniunii a fost acela de înțelege contextul care a condus la creșterea prețurilor pentru energie și de a atenționa asupra necesității unui consum responsabil de energie, cu precădere în perioada de vârf a fiecărei zile.
Președinta Daniela Cîmpean a menționat că la nivelul instituției Consiliului Județean Sibiu și al instituțiilor din subordine deja au fost elaborate planuri de măsuri pentru reducerea consumului, concepute astfel încât să nu fie afectată activitatea specifică fiecărei instituții în parte cât și confortul beneficiarilor. De asemenea, un atu în susținerea acestui demers îl reprezintă preocuparea constantă a Consiliului Județean Sibiu, începând cu anul 2018, de a eficientiza energetic o serie de clădiri în care funcționează diferite secții ale spitalelor aflate în subordine, fapt care conduce la scăderea consumului de energie primară și implicit a costurilor.
Astfel, în anul 2022, au fost finalizate reabilitarea termică și modernizarea a patru clădiri (Pavilionul IV de la Spitalul de Psihiatrie, Dispensarul, Pavilionul II și Pavilionul Administrativ de la Spitalul TBC), fiind în curs de realizare sau finalizare alte clădiri de la Spitalul Județean: Secția Dermato-venerice, Blocul Chirurgical sau Clădirea Maternității, dar și Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dumbrăveni. Toate aceste investiții se realizează cu sprijinul fondurilor europene atrase de CJ Sibiu, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
În completare, Consiliul Județean Sibiu dorește să reabiliteze alte clădiri aflate în proprietate, iar în acest sens a depus în 1 aprilie alte 5 cereri de finanțare, prin PNRR, pentru Pavilionul Central al Spitalului de Psihiatrie, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Dumbrăveni, clădirea administrativă și Clădirea unde funcționează Secția de Anatomie Patologică ale Spitalului Județean, precum și pentru sediul Consiliului Județean. Nu în ultimul rând, și proiectele derulate de CJ Sibiu pe tematica Schimbărilor climatice vizează eficientizarea energetică, cum e cazul reabilitării Centrului de Educație Incluzivă Mediaș.
Totodată, și societățile din subordinea CJ (Drumuri și Poduri SA și RA Aeroportul Internațional Sibiu) au trasată obligația să urmeze un plan de măsuri astfel încât amprenta de carbon din activitatea desfășurată să fie redusă.
”Consider că este responsabilitatea noastră, a tuturor, dar mai ales a autorităților, de a găsi cele mai bune soluții prin care să putem contribui la reducerea consumului de energie, mai ales în contextul actual când trebuie tratată cu maximă prioritate. De aceea, prin evenimentul de azi, am încercat ca, dincolo de măsurile de reducere a consumului de energie pe care le putem aplica, să venim în întâmpinarea colegilor noștri cu acțiuni și propuneri din partea unor specialiști în acest domeniu.
Salut pe această cale deschiderea domnului Dumitru Chisăliță, expert în acest domeniu, care a răspuns afirmativ apelului nostru. Este încă un pas pe care îl facem pentru a conștientiza importanța unui consum responsabil”, a declarat președinta Daniela Cîmpean
Președinta Daniela Cîmpean a reliefat și faptul că toate investițiile demarate de CJ Sibiu au condiționată în documentațiile tehnice componenta ”verde”, care este un fir roșu. Un exemplu elocvent fiind proiectul Noul Spital Județean de Urgență.
”Necesitatea reducerii consumului de energie în contextul crizei energetice reprezintă o provocare, dar în același timp și o oportunitate de reconstrucție a sistemului energetic național într-o manieră echilibrată și eficientă și totodată de educare a comportamentelor de consum. Pentru a putea vorbi de reducerea dependenței de importurile de energie, România trebuie să își construiască propriul mix de energie curată care să permită o tranziție energetică lină și să ajute în același timp la atingerea țintei de decarbonizare asumată prin Pactul Verde European.
În același timp nu trebuie neglijată ideea de responsabilitate a fiecărui consumator – companie sau persoană fizică, în ceea ce privește eficientizarea consumului de energie. Conceptele „eficiență energetică”, ”energie curată”, ”energie rezilientă” devin din ce în ce mai actuale. De aceea, se impune derularea de campanii de analiză, informare și conștientizare asupra necesității eficientizării consumului energetic și a deschiderii către surse de energie curată, și mai ales identificarea rezilienței care trebuie atribuită energiei în perspectiva următorilor ani”., a declarat Dumitru Chisăliță.
În prezentarea făcută de Dumitru Chisăliță s-au regăsit și soluții concrete care să fie abordate pe termen mediu și lung în vederea reducerii consumului de energie și implicit a costurilor.
Evenimentul organizat astăzi la CJ Sibiu poate fi urmărit aici, iar începând de luni, 10 octombrie 2022, prezentarea integrală a domnului Dumitru Chisăliță va fi publicată pe site-ul www.cjsibiu.ro
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
139Tradiții pentru mâine. Online până la sfârșitul anului 2022
2 ani agoTradiții pentru mâine – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu
Tradiții pentru mâine provoacă utilizatorii de internet să pornească într-o călătorie online prin cântecele, obiceiurile, meșteșugurile, dansurile populare și gastronomia din județul Sibiu. Proiectul este derulat până la finalul acestui an, pe canalele de comunicare online ale instituției.
Fotografii în alb-negru, filme și texte explicative – toate sugestive pentru patrimoniul cultural imaterial al județului Sibiu vor fi valorificate în cadrul proiectului Tradiții pentru mâine, inițiat de CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu.
Proiectul va fi axat, cu precădere, pe fapte de cultură tradițională specifice toamnei și iernii din zonele etnofolclorice ale județului – Mărginimea Sibiului, Țara Secașelor, Țara Oltului, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor. Vor fi valorificate informații despre culesul viilor de odinioară, claca – practică obișnuită a muncilor câmpului, obiceiuri pastorale, postul Crăciunului, obiceiul cetelor de juni și al colindatului, practici legate de înnoirea anului, dar și detalii despre școala de altădată, obiceiurile de nuntă sau reflectarea roadelor pământului în ornamentica portului popular.
„Ne-am dorit să demarăm proiectul Tradiții pentru mâine în semn de respect și mulțumire pentru oamenii care păstrează obiceiurile din străbuni, pentru colaboratorii noștri din satele Sibiului care, de atâtea ori, ne-au primit în casele lor, ne-au împărtășit povești din vremuri de odinioară, au căutat pentru noi vechi fotografii, au deschis lăzile de zestre ori s-au așezat la războiul de țesut, pentru a face demonstrații de meșteșug. Și credem că toamna, anotimpul recoltelor, e cel mai potrivit pentru a ne bucura de roadele tradiției”, declară Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Acest proiect se va derula pe canalele de comunicare online ale instituției: pagina de facebook Centrul Creaţiei Junii Sibiu, contul de instagram Centrul Creației Junii Sibiu și canalul de youtube.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
253