Premieră în 2023, la Spitalul Județean: litotriție intravasculară

Premieră pentru SCJU Sibiu: procedura realizată în cadrul Laboratorului de angiografie si cateterism cardiac

Premiera avut loc în decursul săptămânii trecute, când echipa Laboratorului de angiografie si cateterism cardiac al SCJU Sibiu, coordonată de Dr. Ioan Bitea, a realizat primele proceduri de angioplastie coronariană facilitată cu un dispozitiv de ultimă generație – IVL (litotriție intravasculară), din cadrul celei mai mari unități sanitare a județului. Acest dispozitiv permite tratarea unor pacienți cu leziuni coronariene intens calcifice, extinse și rezistente la terapiile percutane convenționale (dilatare simplă cu balon și stent). De aceste proceduri au beneficiat 4 pacienți cu vârste cuprinse între 59-74 ani.

Din echipă au mai făcut parte dr. Leontin Lazăr, dr. Laurențiu Onea și asistenții: Soanea Mădălina, Nicoară Maria Ana, Nan Bogdan, Lupuș Gabriela, Gavrilă Kasandra, Bitea Ioana.

“Pacienții care au beneficiat în premieră de această procedură au fost selecționați și tratați electiv, doi dintre aceștia având în antecedente angioplastie coronariană convențională- implant de stent, însă cu rezultat suboptimal datorită subexpandării stentului secundar leziunii intens calcifice. Ceilalți pacienți au beneficat per primam, în urma internării pe secție, de procedura de litotriție intravasculară, prezentând leziuni extinse și intens calcifice. Evoluția pacienților a fost una favorabilă, aceștia externându-se a doua zi, cu recomandări medicale”, explică Dr. Ioan Bitea, coordonatorul laboratorului.

Consola (echipamentul) necesar derulării acestei proceduri, realizate în premieră, a fost oferită gratuit de Medical Devices & Diagnostics România, reprezentant al Abbott Vascular, firmă cu renume mondial în cardiologia intervențională. Echipamentul rămâne în custodia echipei laboratorului urmând a fi folosit și pe viitor.

Materialele consumabile necesare au fost achiziționate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență, prin Programul Național de Dilatare Percutană, pe care spitalul l-a accesat în acest an.

Ce este litotriția intravasculară?

Litotriția intravasculară (terapia shockwave) este o tehnologie inovatoare, fiind concepută pentru a aborda leziunile cardiologice intens calcifice, cu ajutorul unui dispozitiv special. Acesta este alcătuit din: consola principală și consumabilele de unică folosință.

Procedura realizată în premieră la Sibiu, se recomandă pacienților la care leziunile arteriale sunt intens calcifice, tratamentul intervențional de implantare de stent fiind facilitat de aceasta.

În cadrul laboratorului de Angiografie și cateterism cardiac al SCJU Sibiu de derulează programe naționale: de cardiostimulatoare, de defibrilatoare interne, de resincronizatoare cardiace, de dilatare percutană (implant de stent).

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top