Comandamentul NATO de la Sibiu a fost inaugurat

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est va coordona toate trupele terestre din România și Bulgaria

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii militare la Sibiu. De luni, 23 octombrie 2023, centrul de comandă pentru controlul operațiilor terestre ale Alianței Nord-Atlantice la nivel regional, poate gestiona în timp real orice situație, pe timp de conflict militar sau criză.

Comandamentul din Sibiu urmează să fie operaționalizat abia în 2024. Termenul a fost devansat cu circa un an în contextul războiului de la granițele României. Comandamentul NATO din centrul țării va avea două atribuții principale: de descurajare și de intervenție în caz de nevoie(conflict).

”Acest demers al României a fost salutat și sprijinit de către autoritățile militare ale NATO și de către aliați, ca și în cazul altor inițiative naționale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate.”, a declarat consilier de stat, secretar CSAT, Mihai Șordolea.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat într-o postare pe o rețea de socializare, importanța noii structuri de comandă a trupelor aliate pentru regiunea Marii Negre.

”Acest obiectiv a fost accelerat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a adus moarte și distrugere în centrul Europei.”, a declarat Dragoș Iacob, comandantul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO.

17 națiuni aliate formează Corpul Multinațional de Sud-Est al NATO. Acestea vor interveni alături de forțele române și bulgare în cazul activării articolului 5, din Carta NATO, referitor la o ripostă comună în cazul unui atac asupra unuia dintre membrii.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top