Prefectura Sibiu mai are de controlat 20 de centre din județ
Prefectuta județului Sibiu alături de cele patru comisii, alcătuite din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Sibiu, I.T.M. Sibiu, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, au verificat un număr de 57 centre sociale publice și private.
Din cele 77 de centre rezidențiale existente la nivelul județului Sibiu, 30 sunt publice și 47 private.
Datele furnizate zilele acestea de Prefectura Sibiu arată că au fost aplicate un număr de 132 de sancțiuni contravenționale, din care:
– 28 amenzi, în valoare totală de 217.750 lei;
– 106 avertismente.
”Sancțiunile au fost impuse, în principal, din cauza deficiențelor constatate în ceea ce privește condițiile de igienă, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, deficiențe la depozitare mărfuri alimentare, instalații electrice improvizate, stingătoare de incendiu cu termen de valabilitate expirat.”, a transmis Prefectura Sibiu.
Între neregulile depistate în timpul verificărilor, se mai numără starea degradată a mobilierului, instalațiile sanitare neconforme și lipsa documentelor de transport și de conformitate pentru alimente.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Infecția SarsCov-2 la copii – SEMNE de alarmă
3 ani agoInfecția SarsCoV-2 la copii – semne de alarmă
Doctorul Eduard Egri, medic specialist în medicină de familie, este unul dintre cei mai activi medici de familie din cumunitatea ”Vă ajutăm din Sibiu”. Acesta ne descrie care sunt manifestările infectării copiilor cu noul tip de coronavirus.
” În general, infecția SARS-CoV-2 la copii se manifestă ca o boală ușoară iar principalele simptomele întâlnite sunt:
-diaree, greață sau vărsături,
-dureri de burtă,
-febră sau frisoane,
-tuse,
-congestie nazală sau secreții nazale,
-dureri de gât,
-dureri de cap,
-dureri musculare sau corporale,
-apetit scăzut, în special la copiii sub 1 an,
-pierdere a gustului sau mirosului.Din păcate, o mică parte dintre ei dezvoltă forme mai severe care necesită internare pe secții specializate, iar voi ca și părinți în colaborare cu noi, medicii de familie trebuie să fim foarte atenți la semnele de ”alarmă”:
-dificultăți de respirație
-durere sau presiune în piept (copii mai mari)
-confuzie
-somnolență
-diaree severă
-erupții pe piele
-colorație albăstruie în jurul gurii, paloarea feței
-buze crăpate, limba mult mai roșie ca de obicei
-lipsa completă a poftei de mâncare sau geamătul la copiii mai mici de un anCopil-părinte-medic=o echipă ”
Citește aici câte doze de vaccin au fost solicitate pentru personalul medical din județul Sibiu,
209Consilierii de probațiune sunt în grevă generală de 5 zile
5 luni agoConsilierii de probațiune ignorați de minister
Consilierii de probațiune din Sibiu sunt în grevă din 3 mai 2023. Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probațiune, membru al Blocului Național Sindical și afiliat la Federația Publisind anunța ieri(8.05.2023) continuarea GREVEI GENERALE a consilierilor din serviciile de probațiune de la nivel național începută în data de 03.05.202 și faptul că această grevă a luat amploare în direcția participării consilierilor de probațiune din 34 de servicii de probațiune în data de 05 mai 2023 și 33 de servicii de probațiune în data de 08.05.2023. Concomitent cu această grevă două servicii de probațiune se află în protest.
Până la această oră(N.R. ora 15, 8.05.2023), din partea Ministerului de Justiție și a Direcției Naționale de Probațiune nu există niciun fel de reacție sau răspuns referitor la cauzele care au condus la declanșarea grevei și la soluțiile identificate de către factorii decizionali.
”Nicio reacție a Ministerului de Justiție. Ignorare totală. Nu știm la ce sa ne așteptăm. Noi oricum continuăm.”, ne-a declarat astăzi, reprezentantul consilierilor de probațiune din Sibiu.
Consilierii de probațiune, categorie profesională din familia ocupațională Justiție participă la înfăptuirea actului de justiție. Prin încetarea activității serviciilor de probațiune este afectată însăși misiunea care a stat la baza înființării sistemului de probațiune: reintegrarea socială a persoanelor condamnate și creșterea gradului de siguranță în comunitate.
Deși prin sistemul de Probațiune s-au realizat cele mai mari economii la bugetul de stat (la acest moment sunt în evidența serviciilor peste 100.000 de persoane condamnate, inclusiv persoane liberate condiționat din penitenciar), în sens invers nu s-au găsit soluțiile pentru remedierea și corectarea inechităților identificate la nivelul drepturilor salariale, a condițiilor de muncă, personal insuficient, resurse tehnice deficitare.
Principala revendicare a consilierilor de probațiune se constituie în solicitarea emiterii actului administrativ/normativ prin care să se facă corecțiile necesare privind salarizarea personalului de probațiune, aspect care a fost asumat prin Strategia Națională de Dezvoltare a Sistemului de Probațiune din România pentru perioada 2021 – 2025.
La punctul 9, obiectiv strategic 2, privind ,,Realizarea demersurilor de îmbunătățire a salarizării personalului de probațiune” Ministerul Justiției și-a asumat ca termen de implementare nivelul trimestrului IlI 2021 pentru realizarea acestui obiectiv, iar soluția identificată prin această strategie este propunerea de modificare a Anexei V privind personalul de probațiune din Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plǎtit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, propunere ce urmează a fi înaintă către ministerele avizatoare.
Deşi întreaga familie ocupațională a justiției beneficiază de drepturile cuvenite ale consilierilor de probațiune, doar personalul de probațiune nu beneficiază de acest drept. Aceasta în condițiile în care prima hotărâre judecătorească privind calculul salarial pe baza unui VRS de 605,225 a fost obținut în probațiune (pentru că doar probațiunea a beneficiat de acea creștere de 25% în 2016 prin OUG 20/2016) şi, mai mult, în condițiile în care şi în sistemul de probațiune există mai multe hotărâri judecătorești în care se prevede plata salariilor în baza unui VRS de 605,225 şi în continuare/pentru viitor (sentințele fiind obținute după anul 2020).
La momentul prezent salarizarea personalului de probațiune nu este actualizată în raport de o VRS 605, 225 lei, nici măcar în cazul acelora care au sentințe câștigate deoarece se invocă plafonarea prevăzută de legea cadru 153/2023.
Totodată, ca urmare a dispozițiilor instanței din dosarul 564/120/2020 a Tribunalului Dâmbovița ( dosar în care s-a hotărât asupra drepturilor salariale ale unor judecători de la ICCJ), prin care s-a dispus că plafonarea reglementată de articolul 38 alineatul 6 din Legea nr. 153/ 2017 vizează exclusiv drepturile salariale stabilite prin această lege, iar nu și drepturile recunoscute prin hotărâri judecătorești în temeiul unor prevederi legale anterioare, s-a dispus ca pentru situațiile în care indemnizațiile obținute pe baza unei VRS de 605,225 lei sunt mai mari decât cele stabilite prin Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, să nu fie aplicate prevederile art. 38 privind plafonarea.
Dacă ne uităm îndeaproape observăm că, în cadrul familiei ocupaționale Justiție, aceleași ordonator principal de credite, a emis OMJ 6245/30.12.2021 pentru judecătorii de judecătorii, tribunale, tribunalelor specializate și al curților de apel, precum și al asistenților judiciari prin care li s-a acordat VRS de 605, 225 lei. Argumentele care au stat la baza emiterii acestui ordin au fost aceleași : Decizia 794/2016 a Curții Constituționale și Decizia 55/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Prin Decizia 794/2016 Curtea Constituțională se reține că: nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare care trebuie să includă și drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive sau irevocabile/definitive urmează să se stabilească prin raportare la aceeași funcție, grad, gradație, vechime în muncă și în specialitate, aceleași condiții de studii, din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale, indiferent de instituția sau autoritatea publică.
Decizia nr. 55/2021 ICCCJ relevă …că deja au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive, care au recunoscut dreptul magistraților la o indemnizație calculată pe baza valorii de referință sectorială de 605, 225 lei, incidentă în cadrul familiei ocupaționale “Justiție” și care îi vizează pe toți ordonatorii principali de credite din acest sistem.
Astfel, din aceleaşi raţionamente menţionate mai sus, se impune emiterea unui OMJ prin care să se plătească salariile retroactiv, din 2018, pe baza unei VRS de 605,225, fără a fi aplicat art. 38 din Legea 153/2017.
Aceasta pentru că există hotărâri judecătoreşti în probaţiune privind plata în continuare a salariilor pe bază de VRS 605,225 (ex. sentinţa nr. 2300/2020 din dosar 1382/107/2020 şi sentinţa 473/2020 din dosar 467/107/2020, Tribunalul Alba), precum şi hotărâri pentru alte categorii din justiţie (ex. Sentinţa 1508/28.10.2020 din dosarul 564/120/2020 a Tribunalului Dâmboviţa), drepturile obţinute prin aceste titluri executive reprezentate de hotărâri judecătoreşti trebuind a fi egalizate la nivel maxim în cadrul întregii familii ocupaţionale a Justiţiei, potrivit deciziei CCR nr. 794/2016.
Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune își exprimă îngrijorarea că, în lipsa unei poziții asumate din partea factorilor decizionali, sistemul de probațiune se va confrunta cu mai multe demisii deoarece remunerația nu reflectă riscurile, complexitatea muncii și atribuțiile, conform alin. 6 lit. d din Legea cadru nr. 153/2017.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
79Sibiul accentuează semnele de NORMALITATE pentru cele 6599 de persoane cu diverse dizabilități
11 luni agoSibiul, din ce în ce mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități
Sibiul devine tot mai normal, transformându-se într-un oraș mai accesibil persoanelor cu dizabilități. Este o preocupare constantă a municipalității, care în ultimii ani a făcut investiții în acest sens.
”Îmi doresc ca toți sibienii să se simtă parte din comunitate și din viața socială. Pentru aceasta, în fiecare proiect pe care îl realizăm, am solicitat să se prevadă mereu și dotări și amenajări pentru accesibilizarea spațiilor și clădirilor publice pentru persoanele cu dizabilități, fie că vorbim despre trotuare și circulația pietonală, sau de unitățile de învățământ și sediile municipalității. Mai avem de lucrat, dar luăm etapizat măsuri concrete pentru a transforma Sibiul într-un oraș mai accesibil persoanelor cu dizabilități.”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Eforturile Primăriei Sibiu și ale serviciilor publice subordonate s-au îndreptat spre:
• Evidența și monitorizarea persoanelor cu dizabilități
Direcția Socială din cadrul Primăriei Sibiu este cea care ține evidența persoanelor cu dizabilități din municipiu. În acest moment sunt înregistrate 6.599 de persoane cu diverse dizabilități, dintre care 404 sunt copii, Direcția amintită preluând dosarele pentru acordarea indemnizației, efectuând anchete și evaluări și oferindu-le suport în a obține facilități, asigurând inclusiv alocarea unor însoțitori și plata acestora.• Accesibilizarea clădirilor unităților de învățământ
Majoritatea clădirilor (aproximativ 85%) au rampe speciale de acces, și au fost amenajate grupuri sanitare speciale la peste 50% din totalul clădirilor. S-a început și instalarea de lifturi care să permită accesul spre etajele superioare ale acestor clădiri.• Măsuri pentru accesibilizarea traficului pietonal pe teritoriul Sibiului
Trotuarele de pe străzile modernizate și cele din cartierele de blocuri au rampe la intersecții astfel încât cei care se deplasează cu căruciorul să poată traversa în siguranță. Acest aspect este avut în vedere la fiecare lucrare efectuată.S-a început și modernizarea trecerilor de pietoni, astfel ca persoanele nevăzătoare să le poată folosi ușor și în siguranță. În prezent sunt montate 96 de dispozitive de avertizare sonoră care deservesc 48 de treceri de pietoni. La 33 de treceri pentru pietoni au fost montate covoare tactile. Pasajul pietonal subteran Șaguna este și acesta optimizat pentru persoanele cu dizabilități, fiind creată o rampă. Lucrările vor continua etapizat.
• Parcări dedicate
Persoanele cu dizabilități au la dispoziție 208 locuri de parcare pe domeniul public al Sibiului, atât în parcările publice, cât și la domiciliu, pe care le pot ocupa gratuit, în baza unei legitimații speciale, emisă de Serviciul de Administrare a Domeniului Public. Pentru ca aceste parcări să fie folosite exclusive de cei îndreptățiți, Poliția Locală face verificări în teren și aplică amenzi celor care parchează aici fără drept.• Transport în comun prietenos cu cei cu nevoi speciale
Mijloacele de transport public ale Sibiului sunt și acestea adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Cele 119 autobuze achiziționate în ultimii 4 ani sunt dotate cu rampe pentru acces, iar în incinta acestora sunt amenajate locuri speciale pentru aceste persoane. Un număr de 1.184 de sibieni cu dizabilități sau însoțitorii acestora beneficiază în prezent de gratuitate la transportul în comun.• Sediile Primăriei și cele ale serviciilor publice, optimizate pentru accesul persoanelor cu dizabilități
Sediul Primăriei Sibiu este dotat cu rampe de acces în aria destinată cetățenilor, iar pentru accesul la etajele superioare funcționează un lift. Și în sediul de pe bulevardul Victoriei este funcțional un lift pentru cărucioare. Clădirea de pe str. Turismului este, de asemenea, optimizată ca acces pentru persoanele cu nevoi speciale, fiind amenajat și un grup sanitar special. Odată cu modernizarea și extinderea unității de primiri urgențe, Spitalul de Pediatrie a devenit și mai prietenos cu persoanele cu dizabilități.Și în cazul obiectivelor de petrecere a timpului liber au fost luate măsuri. Baia Populară Sibiu a optimizat întreaga clădire pentru utilizarea de către persoanele cu handicap. Sala de sport este dotată inclusiv cu echipamente pentru persoane cu dizabilități. La Lacul Binder au fost amenajate rampe de acces și grupuri sanitare dedicate. La Zoo Sibiu accesul persoanelor cu nevoii speciale se face printr-un turnichet special, iar în cadrul Grădinii au fost amenajate grupuri sanitare dedicate.
• Facilități fiscale
Direcția Fiscală din cadrul Primăriei Sibiu acordă, conform legii, facilități fiscale persoanelor cu dizabilități (celor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate). Aceste persoane beneficiază de scutire de la plata impozitelor percepute pe clădiri, mijloace de transport și terenuri, aflate în proprietatea/coproprietatea persoanelor cu dizabilități sau a reprezentanților legali ai acestora.Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
83