CJ Sibiu îi sărbătorește pe moldoveni, 14-16 iulie

CJ Sibiu cinstește cultura, meșteșugurile și gastronomia de peste Prut

CJ Sibiu promovează schimbul de bune practici din domeniul culturii și tradițiilor dintre Județul Sibiu și Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni din Republica Moldova, printr-un proiect denumit „Trei Culori și-o Singură Credință: Românească”

În cadrul proiectului vor fi realizate vizite de studiu în cele două țări, simpozioane, expoziții, ateliere dedicate meșteșugurilor tradiționale, evenimente gastronomice, dar și spectacole de dansuri și muzică populară.

Astfel, timp de trei zile, între 14 și 16 iulie, o delegație de peste 140 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni se vor afla în județul Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”, derulat ca parte a proiectului amintit.

Încă din anul 2017, Județul Sibiu are încheiat un Acord de colaborare cu Raionul Dondușeni, care a permis o mai bună cunoaștere a culturii și tradițiilor fiecărei părți, dar și extinderea legăturilor de colaborare cu Raioanele Criuleni și Strășeni.

„Drumul european al Moldovei trece, în mod obligatoriul prin România iar județul Sibiu se află poziționat de-a lungul acestui formidabil traseu asumat de către vecinii și frații noștri de peste Prut. Ne dorim să împărtășim din moștenirea culturală excepțională a județului nostru, să întărim sentimentul de apartenență la aceeași vatră prin acțiuni comune, care să ne permită să ne cunoaștem atât ca profesioniști, cât și ca oameni. Prin acest festival ne dorim să demonstrăm că graiul românesc nu este singurul lucru care ne leagă”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

Publicul larg este invitat să participe la următoarele evenimente:

 • Vineri, 14 iulie:
  orele 10.00 – 13.00: curtea interioară a CJ – parada ansamblurilor folclorice din cele 3 raioane moldovenești. Expoziția meșterilor și producătorilor locali;
  orele 15.00 – 17.00, Biblioteca Județeană „Astra” – simpozionul cultural „Sfântă ni-i vatra!”. Expoziție de carte, pictură și documente privind istoria comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
 • Sâmbătă, 15 iulie:
  09:00 – 21:30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară – Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.
  16:45 – 22:00, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, scena Târgului de Țară Spectacol folcloric „Sfântă ni-i vatra!” – vor evolua 6 ansambluri tradiționale din Moldova și „Junii Sibiului”. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a CJ Sibiu.
 • Duminică, 16 iulie:
  09.00 – 12.30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară – Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.

Oaspeții din Moldova vor avea parte o serie de vizite de studiu în Rășinari, Tilișca, Săliște, Biertan, Valea Viilor și Axente Sever pe tema valorificării patrimoniului local ca parte în promovarea turistică și de seminarii privind managementul cultural și bune practici din administrația publică în accesarea fondurilor nerambursabile destinate dezvoltării infrastructurii culturale.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top