Plantările de toamnă au început și în cartiere
Plantările de toamnă sunt efectuate de echipele Serviciului Parcuri și Zone Verzi din cadrul Primăriei Sibiu. Aceste vor planta în acest săptămâni:
- 150 de arbori ornamentali (arțari, cireși japonezi, catalpa, tei, frasini, salcâmi, etc)
- peste 300 de arbuști ornamentali,
- 22.000 de bulbi de lalele și narcise,
- 2.000 de crizanteme,
- 5.000 de pansele,
- alte 500 de plante perene.
Primăria Sibiu, prin Serviciul Parcuri și Zone Verzi, a început plantările de toamnă, fiind vizate atât zonele verzi din cartiere, cât și sensurile giratorii și aliniamentele stradale.
“Putem realiza plantările fie toamna, fie primăvara, când vegetația este în repaos. Pentru această toamnă, avem pregătiți și vor fi plantați în oraș aproximativ 500 de arbori și arbuști ornamentali și 30.000 de plante și flori, inclusiv în cartierele în care s-au efectuat modernizări, cum ar fi cartierul Ștrand, spre exemplu. Activitatea este în curs.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Lucrările au început pe strada Negoi, în cartierul Valea Aurie, pe b-dul Victoriei, în fața magazinului Dumbrava și în zona Agenției Tursib de pe Calea Dumbrăvii unde a fost amenajat un spațiu verde cu gazon, arbori și arbuști. De asemenea, lucrările sunt în desfășurare în cartierul Ștrand unde vor fi plantați în jur de 100 de arbori.
Plantările vor continua în cartierul Valea Aurie, pe aliniamentele stradale de pe str. Lungă, str. Semaforului, str. Negoi, str. Gheorghe Dima, pe b-dul Victoriei, în sensurile giratorii, în parcurile Tineretului și Astra, precum și în cel din fața magazinului Dumbrava. În Piața Mare și Piața Mică se amenajează în această perioadă jardinierele.
Pe lângă plantări mai au loc și acțiuni de toaletare de arbori și arbuști, de însămânțare și de tuns de gazon și de pregătire a trandafirilor pentru sezonul rece.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Fără miros de gunoi la Cristian – Dezbatere
2 ani agoGunoiul – o problema
Consiliul Județean Sibiu și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Eco” Sibiu organizează în data de 4 iunie dezbaterea publică ”Fără miros de gunoi la Cristian” pe tema investițiilor complementare sistemului de management integrat al deșeurilor pe care Județul Sibiu are oportunitatea să le realizeze cu fonduri europene, cu condiția de a depune până la 31 decembrie 2021 cererea de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, pentru care este necesar avizul primăriei Cristian.
În cadrul acestei dezbateri, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu și specialiștii în domeniul gestionării deșeurilor vor răspunde întrebărilor celor interesați, pentru a oferi lămuriri cu privire la tipurile de investiții propuse, impactul lor asupra UAT Cristian, cât și asupra Județului Sibiu. Dezbaterea va fi deschisă de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean și de primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea. Sunt asteptați să participe consilierii locali din comuna Cristian, reprezentanții primăriilor Sibiu, Avrig, Agnita, Cisnădie, Șura Mică – localități în care se vor realiza investiții în acest proiect, dar și reprezentanții mediului de afaceri din zonă.
DE CE E NEVOIE DE NOI INVESTIȚII?
Legislația privind deșeurile prevede ca toate deșeurile să fie tratate înainte de a fi depozitate, inclusiv deșeul rezidual (conținutul pubelei negre), lucru care nu se întâmplă încă pentru că ne lipsește tehnologia. În prezent, 79% din gunoiul municipal ajunge la depozitul din Cristian fără o tratare prealabilă. Mulți cetățeni încă aruncă deșeurile biodegradabile la rezidual, care ajunge netratat la depozitare și prin fermentare produce miros. O instalație de tratare ar rezolva problema mirosurilor de la depozitul din Cristian și ar permite Județului Sibiu să îndeplinească țintele de mediu și să evite penalitățile în creștere de la an la an. Soluția este prevăzută și în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor adoptat în 2020.
CE SE PROPUNE LA CRISTIAN ȘI CARE SUNT AVANTAJELE?
La Cristian, Consiliul Județean Sibiu propune construirea unei instalații de digestie anaerobă a biodeșeurilor și tratare mecanică a deșeurilor reziduale. S-a demarat achiziționarea terenului pentru construcție în apropierea depozitului actual de gunoi de la Cristian, proximitatea celor două obiective reducând costurile de transport, implicit costul serviciului pentru cetățenii județului. Tratarea s-ar efectua în spații închise, folosind o tehnologie avansată, iar la depozit ar ajunge un material semi-inert care nu miroase. S-ar crea aproximativ 50 de locuri de muncă la Cristian.
IMPORTANȚA PROIECTULUI
Proiectul mai prevede retehnologizarea stațiilor existente din județ (stații de transfer Avrig și Agnita, stația de sortare Șura Mică) construirea a șase Centre cu Aport Voluntar în vederea colectării separate a deșeurilor care în prezent se realizează doar prin câteva campanii anuale, dar și extinderea sistemului de colectare selectivă în județ. Suma estimativă care va fi atrasă din fonduri europene este de aproximativ 100 milioane euro.
Dezbaterea va fi transmisă live începând cu ora 17.00 pe paginile de Facebook ale Consiliului Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu. Mai multe informații legate de acest subiect găsiți pe www.cjsibiu.ro/mediu/gestionarea-deseurilor/
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
323Vandalii Sibiului au vârsta de până la 22 ani(majoritatea)
1 an agoVandalii Sibiului din ultimii 3 ani
Vandalii au produs aproape 250 de acțiuni care au distrus bunuri aparținând domeniului public, din 2019 până în 2021. Cele mai frecvente acte de vandalism au fost distrugerea copertinelor din stațiile de autobuz sau mobilierul urban, murdărirea cu graffiti a clădirilor publice și pasajelor pietonale, deteriorarea zonelor verzi din sensurile giratorii în urma intrării mașinilor peste iarbă și flori și incendierea igllurilor pentru deșeuri.
”Recent, luni, 6 iunie 2022, Poliția Locală a identificat două minore care au scris cu graffiti pe noul pod peste Cibin din dreptul străzii Rozmarinului. Amenda a fost aplicată părinților, având în vedere că cele două fete au vârsta sub 14 ani, la aceasta urmând să se adauge costurile curățării zonei afectate a podului.”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.
În ultimii 3 ani, cea mai mare despăgubire, solicitată unei persoane care a distrus un coș de gunoi stradal, a însumat 984 de lei. Pe lângă această sumă s-a adăugat și amenda pe care contravenientul a fost nevoit să o achite. Suma a fost recuperată în totalitate de la contravenient.
”În perioada 2019-2021 Poliția Locală a aplicat un număr de 31 de amenzi, cu valori cuprinse între 100 și 2500 de lei, în funcție de gravitatea faptei și de pagubele produse. Nu în toate cazurile a fost posibilă identificarea și sancționarea celor care au vandalizat bunurile publice, în ciuda acțiunilor de patrulare ale agenților de Poliție Locală și chiar și în contextul instalării camerelor de supraveghere video în anumite zone din oraș.”, declară Mirela Gligore, Primăria Sibiu.
Persoanele între 23 și 39 de ani sunt mai ”cuminți”
Peste 50% dintre cei identificați ca autori ai faptelor de vandalism, au avut vârsta de până la 22 de ani. Persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani au de asemenea o pondere ridicată în rândul contravenienților, undeva la 30 de procente.
Primăria încearcă să recupereze prejudiciile, de la autorii identificați
Primăria Sibiu contractează lucrările și livrarea produselor necesare remedierilor, pentru a înlocui cât mai rapid bunurile distruse sau deteriorate. Ulterior, valoarea prejudiciului se recuperează de la făptuitor dacă acesta este identificat, în caz contrar suma suportându-se din bugetul local. În situația în care făptuitorul refuză sau nu posibilități financiare să acopere amenda și costurile refacerilor, Primăria Sibiu solicită organelor abilitate transformarea sancțiunii în muncă în folosul comunității.
”Precizăm că, în cazurile în care Poliția Locală nu are posibilitatea să identifice vinovatul, Primăria Sibiu transmite Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu o plângere penală în vederea efectuării cercetărilor.”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
195Permis pentru viitor 2022 – Sponsorizare pentru tinerii din medii defavorizate
1 an agoPermis pentru viitor – un proiect desfășurat de Fundația Pentru Comunitate în colaborare cu MOL România
Permis pentru viitor se adresează tinerilor din medii defavorizate, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală care au vârsta cuprinsă între 18-25 ani, și doresc să urmeze cursurile unei școli de șoferi.
De știut:
- Vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei C/CE este de 21 ani
- Vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei D/DE este de 24 ani.
- Perioada de depunere a solicitărilor: 24 noiembrie 2022 – 24 ianuarie 2023
- Domeniul sponsorizării: Cheltuieli de calificare – acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie, și acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor aferente obținerii certificatului de competență profesională (atestat) pentru categoria C, CE, D sau DE.
- Volumul total al sponsorizărilor: 75.000 lei
Fundația Pentru Comunitate în colaborare cu MOL România anunţă programul „Permis pentru viitor”, ediția a opta, 2022, pentru tineri din medii defavorizate, născuți între 24 noiembrie 1997 și 24 noiembrie 2004 inclusiv, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală, care au nevoie de sprijin material pentru acoperirea cheltuielilor necesare obținerii permisului de conducere (școala de șoferi și taxele adiacente).
„De la bun început Programul „Permis pentru viitor” a fost gândit să ofere o șansă în plus în carieră și în viață tinerilor din medii defavorizate. În toți acești ani am cunoscut tineri ambițioși, care au finalizat cursurile școlii de șoferi și au promovat examenul, iar acum dețin permis de conducere și o meserie care le asigură un venit. Suntem încântați că acest program reușește să continue strategia noastră de responsabilitate socială, care își propune să construiască parteneriate solide cu membrii comunităților din care facem parte,” a declarat Camelia ENE, CEO &Country Chairman MOL România.
În acest proiect se pot înscrie tineri care:
- Sunt la începutul carierei profesionale și/sau
- Doresc să ocupe un loc de muncă, și la angajare este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere
- Au un loc de muncă / se află în activitate, și permisul de conducere ar fi un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu
- Au permis de conducere, dar pentru ocuparea unui loc de muncă sau îndeplinirea atribuțiilor de serviciu este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere categoria C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie
- Din alte motive doresc să obțină permis de conducere, dar nu au posibilități materiale pentru acoperirea cheltuielilor aferente
Modalitatea acordării sponsorizării
Un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 3.500 lei pentru acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie.
Formularele de înscriere se găsesc pe site-urile: www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.
„Îi încurajăm pe cei interesați să obțină Permis pentru viitor să solicite cu încredere sprijin în procesul de depunere a proiectelor, atât din partea oamenilor apropiați, cât și din partea organizațiilor cu care sunt în legătură sau direct de la organizatorii Programului. Experiența edițiilor anterioare ne arată că tinerii care aleg un mentor, un îndrumător, o persoană care să-i ajute la înscriere, dar și mai târziu, în timpul cursurilor școlii de șoferi, au rezultate mai bune. Accentuez importanța unei adeverințe din partea unui angajator care oferă un loc de muncă în cazul în care solicitantul va deține permis de conducere, fiindcă aceasta constituie un real avantaj în procesul de jurizare a proiectelor”, a precizat András Imre, Director Executiv al Fundației Pentru Comunitate.
Documentația de participare
Solicitarea se depune:
– online, pe site-ul Fundației Pentru Comunitate, prin crearea unui cont personal (în acest caz toate anexele se încarcă online), sau
– pe hârtie (în acest caz dosarul complet se trimite prin poștă într-un exemplar).Solicitarea trebuie să cuprindă:
- Formularul de înscriere completat
- Scrisoare de motivare personală care să detalieze studiile, locurile de muncă în cazul în care există, justificarea necesității sponsorizării din punct de vedere social și material, motivația personală pentru obținerea permisului de conducere
- Anchetă socială eliberată de către primăria de care aparține solicitantul sau de o organizație nonguvernamentală (ONG) acreditată în acest scop.
- Declaraţie de susţinere – o recomandare din partea directorului sau profesorului diriginte sau preotului sau asistentului social, etc. prin care cel care recomandă își asumă răspunderea susținerii și supravegherii solicitantului pe perioada instruirii și recomandă solicitantul pentru program. Se va utiliza formularul tipizat „Declarație de susținere”.
- Ofertă de preţ valabilă din partea instituției care asigură instruirea (școala de șoferi), cuprinzând perioada/perioadele de instruire
- Un document care să ateste nivelul studiilor absolvite (copie după diplomă, adeverință de la școală, etc.)
- Poate constitui avantaj: anexarea unei adeverințe din partea angajatorului din care să reiasă că existența permisului de conducere este o condiție sau un avantaj în obținerea locului de muncă.
- Poate constitui avantaj: anexarea unei recomandări din partea unei organizații nonguvernamentale (ONG) sau a unei instituții de stat (o școală, un centru de plasament, sau o altă instituție care aparține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) care să ateste necesitatea acestei sponsorizări în cazul solicitantului și care să recomande solicitantul pentru Program.
Notă: Tinerii care au obținut permisul de conducere într-o ediție precedentă a programului Permis pentru viitor și doresc să depună solicitare de finanțare pentru o altă categorie de autovehicule sau pentru Atestat, vor trimite doar un formular de înscriere completat, copia permisului de conducere și o scrisoare de motivare personală.
Observații
- Dosarele care nu conțin documentele solicitate la punctele 1-6 vor fi considerate neeligibile.
- Doar dosarele complete, trimise în termen vor ajunge în fața juriului, nu se acordă posibilitatea completării ulterioare a dosarului.
- Documentele expediate nu vor fi returnate solicitanţilor.
Termene limită
- Înscrierea la școala de șoferi: în termen de o lună de la semnarea contractului.
- Finalizarea cursurilor teoretice și practice la școala de șoferi (solicitantul este pregătit să se înscrie la examinarea în cadrul poliției): 31 octombrie 2023.
Dacă dosarul de participare se trimite prin poştă, expediați un singur exemplar la adresa:
Fundația Pentru Comunitate
O.P. 1, C.P. 390, 400750 Cluj-Napoca, jud. ClujPe plic se menţionează: Permis pentru viitor
Termenul de depunere a solicitării de finanțare: 24 ianuarie 2023 (data ștampilei poștale).
Pe coperta dosarului vă rugăm să menționați numele solicitantului, numărul de telefon și adresa de e-mail.
Nu vor fi evaluate dosarele trimise după termenul limită sau cele incomplete.Dosarele complete vor fi evaluate de specialiști în educație și asistenți sociali; punctajul se va acorda în funcţie de rezultatele la învățătură, scrisoarea de motivație personală și situația socială. În procesul evaluării dosarelor, solicitanții pot fi contactați telefonic în vederea obținerii unor informații suplimentare. Lista câștigătorilor va fi aprobată de Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate. Fundația va încheia contracte cu solicitanţii câştigători. Câştigătorii vor primi sponsorizarea doar după semnarea şi returnarea contractului de sponsorizare.
Suma acordată fiecărui câştigător va fi virată în contul bancar menţionat în contractul de sponsorizare. Detaliile privind decontul referitor la suma sponsorizată vor fi precizate în contractul de sponsorizare.
Rezultatele vor fi publicate pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro până la data de 28 februarie 2023, iar câştigătorii vor fi înștiințați în scris până pe 15 martie 2023.
Informaţii şi detalii suplimentare se pot obţine sunând la numărul 0752-018760 (în zilele lucrătoare, între orele 10.00-17.00) sau scriind la adresa de e-mail permis@pentrucomunitate.ro.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
199