Foc, pământ și roata olarului – Episodul: Olarul din satul dispărut
Meșterul Ion Rătezeanu, un păstrător de tradiții, care reprezintă cu cinste tradiția olăritului popular din nordul județului Gorj. Mai precis, este vorba despre ceramica produsă în Găleșoaia – sat dispărut, dar a cărei moștenire merge mai departe și prin activitatea meșterului. Ne-am gândit să-l (re)aducem în fața vizitatorilor noștri, care la sfârșitul săptămânii trecute au venit în număr mare.
Foc, pământ și roata olarului – Episodul: Tănăsie. Marcel Tănăsie. Mester Olar
Unul dintre ultimii păstrători ai artei modelării lutului, meșterul Marcel Tănăsie, născut într-o zonă cu o străveche istorie în arta olăritului tradițional românesc, Mehedinți, a lucrat trei zile la Muzeul ASTRA în stilul centrelor ceramice de la Sisești și Noapteșa.
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Lucrările de întreținere și reparații continuă în 2023
6 luni agoLucrările efectuate în perioada 06.06.2023 – 09.06.2023
Lucrările stabilite în cadrul Programului anual de reparații și întreținere a drumurilor județene finanțat de Consiliul Judetean Sibiu, sunt continuate de Drumuri și Poduri SA Sibiu.
Săptămâna trecută drumarii au realizat următoarele lucrări:
- S-au executat lucrări de așternere covor asfaltic BAPC 16 și săpătură șanț de pământ (mecanizat) pe DJ 106 Sibiu – Agnita
- S-au executat lucrări de plombări cu sort și emulsie pe DJ 106 R Sibiu – Poplaca, DJ 106 E Cristian – Tilișca, DJ 105B Agnita – Chirpăr, DJ 105 Agnita – Dealul Frumos, DJ 105J Porumbacu de Sus, precum și lucrări de plombări cu beton asfaltic BAPC 16 4 cm grosime – decapare cu frezare pe DJ 105J Porumbacu de Sus
- S-au executat lucrări de scarificare și reprofilare drumului cu cilindrare fără adaos de material pe DJ 104 F int DN 1 -Săcădate
- S-au executat marcaje rutiere longitudinale pe DJ 106C Sibiu – Cisnădie
- S-a demontat parapet metalic deteriorate și s-a montat parapet metalic nou pe DJ 106 C Sibiu – Cisnădie.
- S-a cosit vegetația ierboasă (mecanizat) pe DJ 141 Bârgiș – Pelișor, DJ 142A Curciu, DJ 142F Ațel, DJ 107B Mândra, s-a curățat platforma drumului (mecanizat) DJ 105D Chirpăr – Săsăuși și s-au curățat șanțuri rigole (manual) pe DJ 141 Pelișor – Moșna
- S-au executat lucrările de săpături șanțuri de pământ (mecanizat) pe DJ 141A Metiș
Lucrările ce se vor efectua săptămâna aceasta:
- Continuă lucrările de așternere covor asfaltic BAPC 16 pe DJ 106 Sibiu – Agnita
- Se vor monta tuburi (drum lateral) pe DJ 106 Sibiu – Agnita
- Se vor realiza lucrări de pietruire executată manual pe DJ 104G Săcădate – Nucet
- Pe DJ 104 F int DN 1 – Glâmboaca se vor executa lucrări de scarificare și reprofilare a drumului cu cilindrare fără adaos de material, precum și reprofilarea drumului cu cilindrare și adaos de sort concasat 5 cm
- Se vor executa lucrări de plombări cu sort și emulsie pe DJ 106G Poiana Sibiului – Apoldu de Jos, DJ 105D Chirpăr – Săsăuși
- Se va monta parapet metalic nou pe DJ 106C Sibiu – Cisnădie
- Se vor executa lucrări de cosire vegetație ierboasă (mecanizat) pe DJ 106 Sibiu – Agnita, DJ 106D int DJ 106A – int DN 1, DJ 106E Cristian – Rod, DJ 141 Pelișor – Moșna, DJ 143A Laslea – Nou Săsesc, DJ 106G: Gusu
- Se va curața platforma drumului (noroi, manual) pe DJ 141 B Biertan
- Se vor monta indicatoare rutiere pe DJ 141B Biertan
- Se vor executa lucrări de curățare șanturi rigole (manual) pe DJ 141 Moșna – Mediaș
- Se vor executa lucrări de săpătură șanț de pământ (mecanizat) pe DJ 141A Metiș – Vecerd
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
78Primăria Sibiu. Peste 796 mii lei pentru întreținerea locurilor de joacă
7 luni agoPrimăria Sibiu a semnat contractul cu firma care va întreține locurile de joacă
Primăria Sibiu continuă să asigure întreținerea și repararea echipamentelor din cele 54 de locuri de joacă din Sibiu, pentru siguranța celor mici. În acest scop, Primăria Sibiu a inițiat o procedură de achiziție și a încheiat un contract pentru următoarele 12 luni cu firma câștigătoare, Special Home Services Consulting SRL Sibiu. Valoarea maximă a acestuia este de 796.110 lei, plățile efective urmând să fie făcute în baza situațiilor de lucrări efectuate, transmise de prestator și verificate de inspectorii Primăriei.
În baza contractului, firma care se va ocupa de întreținerea și repararea locurilor de joacă, prin echipele din teren, va face verificări zilnice la fiecare locație în parte. Operatorul menționat are în sarcină repararea și întreținerea tuturor dispozitivelor din locurile de joacă, a celor de fitness incluse în acestea, precum și a băncilor și coșurilor de gunoi din aceste zone.
Pentru siguranța celor care utilizează aceste echipamente, în cazul unei defecțiuni, firma are obligația să înlăture imediat echipamentul defect sau să împrejmuiască aparatul respectiv, urmând ca în termen de 48 de ore să se efectueze reparațiile și să îl repună în funcțiune.
Reamintim că un nou loc de joacă va fi dat în folosință anul acesta în cartierul Terezian, zonă aflată în modernizare. De asemenea, în bugetul pentru acest an a fost prevăzută suma de 160.000 de lei pentru înlocuirea echipamentelor uzate, acolo unde costurile reparațiilor nu se mai justifică.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
100CJ Sibiu a depus încă 2 proiecte în PNRR
1 an agoCJ Sibiu – ședință de consiliu, convocată de îndată
CJ Sibiu a depus pentru finanțare, prin PNRR, două proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirii Policlinicii Stomatologice a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și a sediului DGASPC Sibiu, str. Mitropoliei nr.2.
Pentru ca acest lucru a fost nevoie de aprobabrea acestor proiecte în ședința de consiliu. Deaceea a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Sibiu, convocată de îndată, care s-a desfășurat în sistem de videoconferință.
Cele două proiecte aflate pe ordinea de zi sunt afișate pe site-ul instituției: https://www.cjsibiu.ro/evenimente/46498/, iar înregistrarea audio-video a ședinței este postată pe pagina de Facebook a CJ Sibiu: https://fb.watch/g3A0n9b13q/
Motivul convocării acestei ședințe l-a reprezentat faptul că astăzi, 10.10.2022, ora 10, a fost prevăzută lansarea celui de-al doilea apel de proiecte care pot fi finanțate pe componenta eficiență energetică, prin Planului Național de Redresare și Reziliență, criteriul fiind „primul venit, primul servit”. Este vorba despre Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2- Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, operaţiunea B.1 – Renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice și operațiunea B.2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.
În nicio oră, pentru operațiunea B 1 au fost depuse 412 proiecte, iar pentru operațiunea B2 -333
Menționăm că această linie de finanțare/ghidul de finanțare a fost publicat în Monitorul Oficial miercurea trecută (5.10.2022), iar colegii din Serviciul Managementul Proiectelor din cadrul CJ Sibiu au reușit să întocmească cu maximă rapiditate documentele ce stau la baza cererii de finanțare pentru următoarele clădiri:
- Renovare energetică a clădirii Policlinicii Stomatologice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, situată pe str. Hermann Oberth, lângă Ambulatoriul Spitalului Județean, proiect depus pe operațiunea B 2. Valoarea maximă eligibilă a proiectului: 2.208.913,94 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de 419.693,65 lei. Descrierea investiției, aici.
- Consolidare seismică și renovare energetică a clădirii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, situată pe strada Mitropoliei, nr.r2, proiect depus pe operațiunea B 1. Valoarea maximă eligibilă a proiectului: 8.936.962,97 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de 1.698.022,96 lei. Descrierea investiției, aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
148