Piața Transilvania deschisă mai multe zile înainte de sărbători
Piața Volantă Transilvania va funcționa după un program special înainte de Crăciun și de Anul Nou, astfel încât sibienii să poată pregăti masa de sărbători cu produse locale proaspete, preparate după rețete tradiționale, păstrate cu prețuire în județul Sibiu.
Astfel, Consiliul Județean anunță sibienii că Piața Transilvania va fi deschisă două zile înaintea Sărbătorii Nașterii Domnului, respectiv joi, 22 decembrie, și vineri, 23 decembrie, iar înainte de Anul Nou, va funcționa vineri, 30 decembrie, în intervalul orar cunoscut 8-14.
În zilele de sâmbătă, 24 decembrie, și 31 decembrie 2022, producătorii nu sunt preznți cu marfa la Sala Transilvania.
După 1 ianuarie 2023, se va reveni la programul obișnuit, în ziua de sâmbătă, următoarea ediție din noul an fiind în data de 7 ianuarie.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Primăria Sibiu plantează peste 650 de arbori în cartierele sibiene
2 ani agoPrimăria Sibiu creează ”peredele” de verdeață în cartiere
Lucrările de modernizare a cartierului Hipodrom și a cartierului Terezian avansează astfel că, în zonele în care infrastructura a fost finalizată, începem plantarea arborilor și amenajarea spațiilor verzi.
“În fiecare cartier pe care îl modernizăm, ultima etapă este cea a amenajării spațiilor verzi. În această perioadă facem plantări în cartierul Hipodrom I și în Terezian, în zonele în care lucrările de modernizare se apropie de finalizare. În primăvară ne vom ocupa și de cartierul Ștrand pentru că până atunci vom avansa cu modernizarea și în ariile care se mai află în lucru. Eu sper ca sibienii să se bucure de această acțiune și să avem grijă împreună de acești arbori, ca și comunitate.” , Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Peste 400 de arbori se plantează în această săptămână în cartierul Hipodrom, în zona delimitată de bulevardul V. Milea – Mihai Viteazu – Luptei – Rahovei. Această acțiune este inclusă în contractul de modernizare a cartierului, pe care Primăria l-a semnat cu constructorul.
Paltini de munte și argintii, arțari roșii, mesteceni, carpeni, cireși japonezi, platani, magnolii, tei, arbori de gumă, arbori lalea și stejari roșii vor recrea “perdeaua” de verdeață în acest cartier. Arborii au fost astfel aleși pentru a fi potriviți mediului urban și pentru a crește biodiversitatea speciilor pe care le întâlnim în jurul nostru. Pentru a ne asigura că vor avea un randament de prindere cât mai ridicat, arborii achiziționați au înălțimi cuprinse între 2,5 și 6 metri și o circumferință a trunchiului între 12 și 20 de centimetri.
Primăria amenajează spațiile verzi și în cartierul Terezian. În zonele în care lucrările sunt aproape finalizate s-au pus în teren peste 4.500 de metri pătrați de gazon rulat, o suprafață de aproape 3500 mp a fost însămânțată cu iarbă, iar 115 de arbori vor fi aduși săptămâna viitoare la fața locului pentru a fi plantați.
În paralel, Serviciul Parcuri și Zone Verzi din Primăria Sibiu a plantat în perioada 25 octombrie – 1 noiembrie alți 115 arbori în parcul Sub Arini, în parcul Tineretului, în zona parcării din Piața Teatrului și pe aliniamentele stradale. Acțiunea va continua și în următoarele săptămâni.
Cunoaștem probabil cu toții ce înseamnă plantarea unui arbore, beneficiind de pe urma lui în primul rând de un aer de mai bună calitate, pentru că un singur arbore matur va absorbi în decursul vieții, în funcție de specie, între 400 și 800 de kg de CO2 din aerul pe care îl respirăm.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
174Festival-Concurs Lucreția Ciobanu 2022
1 an agoFestivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu” sărbătorește cântecul popular românesc
Festivalul-Concurs „Lucreţia Ciobanu” aduce pe scena zeci de interpreți de muzică populară în 20 și 21 iunie. Cântecele populare se vor împleti cu suite coregrafice în interpretarea ansamblurilor folclorice „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Ceata Junilor” şi „Veteranii Junii Sibiului”. Biletele se pun în vânzare marți, 14 iunie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.
A V-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu” este organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu și propune publicului două spectacole de anvergură, programate în 20-21 iunie 2022, ora 18, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.
Manifestarea este concepută sub formă de competiție, având ca scop descoperirea şi promovarea tinerelor talente ale muzicii populare româneşti. Astfel, luni, 20 iunie, se desfășoară concursul cu public, iar cei 21 de tineri, care au trecut preselecția de specialitate, ne vor purta cu cântecul prin: Ialomiţa, Maramureş, Suceava, Sibiu, Bistrița Năsăud, Brăila, Cluj, Olt, Vaslui, Timiş, Sălaj, Neamț, Vaslui. Vor încerca să convingă juriul că au calitățile vocale și artistice necesare pentru a accede pe scenă. După obicei, publicul spectator va fi chemat să își voteze preferații, iar concurentul care va întruni cele mai multe voturi, va primi Premiul de Popularitate.
După spectacolul-concurs, ne poftesc în șezătoare Ansamblurile Folclorice „Ceata Junilor” și „Veteranii Junii Sibiului”, alături de interpreți renumiți: Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Alina Pinca, Ilie Medrea, Marcel Părău, Luminița Dejan, Geanina Gavrilă, Alexandru Urs, Daria Gâdea, Stelian Păun, Ionela Sterp, Bogdan Firu, Silvana Rîciu, Ion Drăgan, Vasilica Tătaru, Maria Butilă, Viorica Macovei, Adina Roșca și Cătălin Doinaș, Cristian Fodor, Cristian Pomohaci, Carmen Popovici Dumbravă, Ionuț Fulea.
Marți e ziua emoțiilor, căci numele câștigătorilor vor fi anunțate în cadrul Galei Laureaților, urmată de momente muzical-coregrafice extraordinare. „Pentru cea de-a doua zi de festival, am conceput un alt spectacol special: Lucreția Ciobanu și-a iubit mult fiica, familia, așa că ne-am dorit să aducem pe scenă familii, mame celebre alături de copiii lor: Codruța Rodean, Ana, Victor și Dan Limbășan; Izabela Tomița, Anastasia și Gabriel Popescu; Camelia Cosma Stoiță, Ioana Brad și Traian Stoiță; Andreea Vulcu, Maya și Ovidiu Muntean; Adina Hada și Miruna, Giulia Medrea; Mariana Anghel și Adriana Anghel; Matilda Pascal Cojocărița, Horațiu și Ștefan Cigu, dar și Adrian Neamțu și fiul său, Răzvan”, spune Silvia Macrea, director festival.
De asemenea, alături de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” vor evolua Anișoara Popescu, câștigătoarea ediţiei a IV-a a Festivalului „Lucreţia Ciobanu” și soliștii Maria Mihali, Georgiana Necșa, Iulia Mihai, Tudor Furdui Iancu, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Sebastian Emanuel Stan, Bogdan Cioranu, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Gabriel Dumitru.
Spectacolele din festival sunt prezentate de Vasilica Tătaru și Traian Stoiță.Biletele, la prețul de 40 lei/20 lei, se pot achiziționa de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, începând cu data de 14 iunie 2022: marți-vineri, orele 14-21, sâmbătă-duminică, orele 10-21.
PROGRAMUL FESTIVALULUI-CONCURS „LUCREŢIA CIOBANU” 2022
Prezintă: Vasilica Tătaru și Traian Stoiță
Acompaniamentul orchestral este asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. Dirijor: Gabriel Popescu, Director festival: SILVIA MACREA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
263Sibiul, paralizat de cozile la carburant
2 ani agoSibiul, pe harta orașelor cu cozi imense la stațiile de combustibil
În cursul zile de miercuri, din vestul țării a apărut înformația că prețul la benzină și motorină a ajuns 11 lei litrul. De la această știre a început să se rostogolească prin mesaje private și în mediul online faptul că, de joi de la ora 24, prețurile la carburant vor crește peste 10 lei/litru, în toată țara.
În jurul ore 18 am fost să verificăm stațiile de carburant din municipiul Sibiu. Toate străzile care duceau spre o stație peco erau blocate de marea de autovehicule care doreau să alimenteze.
VIDEO AICI
Strada Maramureșului, de la biserică și până la stația Petrom de pe Șoseaua Alba Iulia era blocată de cei care așteptau să intre la pompă. Cozi mari erau și la celelalte stații peco din zonă. La stația Rompetrol de pe strada Malului cozile măsurau zeci de mașini care blocau inclusiv strada Ion Neculce.
La ieșirea din Sibiu spre Șelimbăr, unde funcționează mai multe stații de carburant, traficul a fost îngreunat ore în șir. Afectate au fost străzile Semaforului, Rahovei și bulevardul Vasile Milea.
Claxoanele și înjurăturile erau simgurle sunete care se mai auzeau. Agenții de la circulație au fost trimiși să intervină în toate aceste zone în care ambele benzi de circulație sau sensurile giratorii erau blocate de șoferii care doreau să stea la coadă pentru a alimenta.
Această situație a durat câteva ore bune, până târziu în noapte. Pe rețelele de socializare, cei care stăteau la coadă filmau și făceau haz de necaz. Nici în momentul în care comercianții de carburanți au mărit prețurile(pe baza cererii foarte mari), șoferii nu au părăsit cozile. Unii au alimentat și cu 8-9 lei, adică excat prețul afișat joi la unele pompe.
În cursul zile de joi, la Palatul Victoria a avut loc o ședință. la finalul ei s-a făcut următorul anunț:
”ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au demarat investigațiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică. Instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. Totodată, nu există motive de îngrijorare, avem stocuri suficiente de produse petroliere pentru a se asigura livrările către clienți.”, a transmis Ministrul Energiei Virgil Popescu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
231