Rugăciune și rugători – armele spre mântuire
Conform Sinaxarului din Triod, în Marțea cea Mare din Săptămâna Patimilor, ni se pomenește despre pilda celor zece fecioare. De aici înțelegem că trebuie să fim întotdeauna pregătiți prin fapte bune și rugăciune pentru întâlnirea Mirelui ceresc. Concluzia pildei de astăzi este: ”privegheați și vă rugați că nu știți când vine Fiul Omului” (Mt. 25, 13)
Părintele Constantin Necula transmite astăzi credincioșilor:
”La vânătoare nu pleci cu o singura săgeată în arc. Noi suntem într-o vânătoare continuă duhovnicească. Și asta înseamnă că avem mai mult nevoie nu de rugăciune, ci de rugători. Oameni care s-o învețe și s-o transmită către Hristos, așa ca o săgeată de lumină.”
Învățătura de astăzi o găsiți integral mai jos.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Intervenție la înălțime în Valea Aurie cu 3 autospeciale ISU Sibiu
2 ani agoIntervenție la înălțime în cartierul Valea Aurie. Vecinii au alertat autoritățile pentru că vecina lor de la etajul al patrulea nu le mai raspunde de câteva zile. Au fost alertații și copiii femeii care sunt stabiliți în străinătate.
„Ca urmare a unui apel venit pe numărul de urgență 112 venit din partea unei vecine, pompierii militari din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență cu un echipaj de descarcerare, o autospecială de salvare și intervenție la înălțime și un echipaj SMURD în municipiul Sibiu, str. Valea Aurie.” au transmis reprezentanții ISU Sibiu.
Intervenție fără emoții pentru ucrătorii ISU
Un pompier alături de un membru al echipajului SMURD au fost ridicați până la geamul apartamentului. După ce au deschis fereastră, au verificat dacă în interior sunt scăpări de gaze, apoi au pătruns înăuntru.
„La fața locului forțele au pătruns în apartament și au găsit o persoană de sex feminin, de cca 70 de ani, decedată.”, au adăugat cei de la ISU.
VIDEO – INTERVENȚIE LA ÎNĂLȚIME
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro
412Evaluarea naționala la Sibiu. 4303 elevi de clasa a doua au emoții
4 săptămâni agoEvaluarea Națională pentru clasa a II-a începe marți
Evaluarea Națională pentru clasa a II-a 2023 se desfășoară în perioada 09 – 12.05.2023. 4.303 elevi din 165 de unități de învățământ din județul Sibiu vor susține examenul zilele următoare.
Probele din cadrul examenului de Evaluare Națională pentru elevii din clasa a II-a încep la ora stabilită de fiecare unitate de învățământ, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Timpul destinat unei lucrări scrise pentru fiecare din probele simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a II-a este de 30 minute, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat.
În conformitate cu OMENCȘ nr. 3 051 din 12.01.2016 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, testele elaborate pentru Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a sunt structurate astfel:
- primul test vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise;
- al doilea test vizează evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite;
- al treilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică.
Testele elaborate pentru EN II, administrate elevilor aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile clasei a II-a în limba maternă, sunt structurate astfel:
- primul test vizează evaluarea competenţelor de receptare-producere producere a mesajelor scrise în limba română;
- al doilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică;
- al treilea test vizează evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite în limba maternă (unde este cazul);
- al patrulea test vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise în limba maternă (unde este cazul);
Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se asigură testele de matematică atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.
Sălile în care se susţine Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a sunt, de regulă, sălile în care elevii clasei îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi în timpul administrării evaluării și prin respectarea distanțării între elevi conform normelor
Testele de la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a se evaluează în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate. Rezultatele individuale obţinute nu se afişează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Aceste rezultate sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune, și informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
Rezultatele individuale la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a, cuprinse în fişele de evaluare, sunt supuse unui proces de analiză de către cadrul didactic şi de către colectivul de catedră din fiecare unitate şcolară. În urma acestei analize, cadrul didactic decide, acolo unde este cazul, elaborarea planului individualizat de învăţare al elevului, instrument fundamental de remediere/dezvoltare/orientare care cuprinde informaţii diagnostice şi prognostice în vederea orientării şi optimizării învăţării.
Decizia privind elaborarea planului individualizat de învăţare al elevului se ia coroborând rezultatele la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a cu datele şi observaţiile înregistrate de-a lungul parcursului educaţional al elevului.
Calendar Examen Evaluare Națională 2023 (pentru clasa a II-a): 9 mai 2023 – Limba română sau limba maternă – scris; 10 mai 2023 – Limba română sau limba maternă – citit; 11 mai 2023 – Matematică; 12 mai 2023 – Limba română pentru minoritățile naționale – scris și citit.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
23Forumul MERITO. 130 de profesori participă la Agnita
7 zile agoForumul MERITO se organizaează la Agnita
Forumul MERITO Sibiu, ajuns la ediția cu numărul doi, se va desfăşura la Agnita, sâmbătă, 27 mai 2023. Deschiderea va avea loc la ora 8:30, la Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu”. Tema Forumului este ”Învățare experiențială” (”Learning by doing)”. Peste 130 de profesori au confirmat participarea la cele 9 ateliere dedicate cadrelor didactice, 16 elevi de liceu, respectiv 16 copii preșcolari vor participa la două ateliere speciale organizate pentru ei. Activitățile, susținute de profesori din comunitatea Merito, se vor desfășura la Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian”
Forumul este organizat voluntar de două profesoare din comunitatea MERITO: Daniela Elena Ionele – profesoară de Discipline Tehnice, TIC şi Instruire Practică la Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita – și Alina Hoara – profesoară pentru învăţământul primar la Liceul de Artă Sibiu.
”Intenţionăm ca acest Forum, organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, să reprezinte şi o întâlnire de coagulare a unei comunităţi mai mari de profesori pasionaţi de subiect, ce doresc să înveţe colaborativ continuu. La finalul activităților, vom oferi certificate de participare la Forum”, precizează doamna profesoară Daniela Elena Ionele.
Proiectul Merito este o cauză de transformare a meseriei de profesor, în sensul de a o recredibiliza, prin recunoaşterea dascălilor valoroşi, şi a o profesionaliza, prin propagarea expertizei lor în breasla de cadre didactice (www.merito.ro). Este un proiect al Fundaţiei Romanian Business Leaders, cu parteneri strategici importanți: Bitdefender, DEDEMAN, Google România, Axxess Capital şi RomWaste Solutions.
Sponsorii şi partenerii Forumului MERITO Sibiu: RSBAuro, H&H Consulting, Palladio Doors, GSD Software & Technology, Restaurant La Prut, Grădina cu de toate, Pensiunea Elisabeta – Centrul Țării, Florăria I.F. Morariu Mariana, Microberăria Urban Brewery Sibiu, Bogdan Nicolae Fotograf, Delight Full / Denis Bărbos.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
18