Optimismul – nădejdea în Dumnezeu
Conform Sinaxarului din Triod, în Mircurea cea Mare din Săptămâna Patimilor, ni se pomenește despre femeia păcătoasă care a uns cu mir pe Fiul lui Dumnezeu. De aici înțelegem că oricât de păcătoși suntem, dacă ne căim de păcatele noastre și ne găsim nădejdea în Dumnezeu drumul spre Mântuire este unul deschis.
Părintele Constantin Necula transmite astăzi credincioșilor:
”Este important să învățăm că nu ne naștem optimismul doar din superficialitate, ci un optimism adânc din cunoașterea Lui Dumnezeu, și dacă vreți, din ontologicul bucuriei de a fi om. Cred că singura pastilă de optimism rămâne nădejdea în Dumnezeu!”
Învățătura de astăzi o găsiți integral mai jos.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Practică europeană pentru 15 elevi din Agnita
2 ani agoPractică europeană pentru elevii Colegiului Tehnic ,,August Treboniu Laurian” din Agnita
Practica prefesională a elevilor și cadrelor didactice la standarde europene, cât și reducerea absenteismului și abandonului școlar sunt atributele principale ale acestor proiecte.
Anul școlar 2022-2023 la Colegiul Tehnic ,,August Treboniu Laurian” Agnita, a debutat cu o Conferință de închidere a primului proiect Erasmus+ Acreditat, nr.2021-1-RO01-KA121-VET-000006257, desfășurată în cadrul Primăriei Orașului Agnita. Prezența domnului primar Schiau Gull Alin Ciprian și a domnului viceprimar Hîrțoagă Paul ne-a confirmat încă o dată sprijinul necondiționat al comunității locale în toate proiectele inițiate și derulate în sprijinul pregătirii profesionale a elevilor și profesorilor colegiului.
Tot în septembrie 2022 am pornit la drum cu cel de-al doilea proiect Erasmus+ Acreditat, nr.2022-1-RO01-KA121-VET-000052851.
Cu fondurile provenite din aceste proiecte elevii vor beneficia de dotări mai bune pentru stagiile de practică, consiliere din partea unor profesioniști de pe piața muncii, astfel încât parteneriatele dintre școală și mediul de afaceri să ofere rezultate mai bune.
Primul flux de mobiliate care a desfășurat stagiul de practică în Paphos/Cipru a întrunit un număr de 15 de elevi de clasa a XI-a, filiera teoretică, specializarea Matematică-Informatică. În cele trei săptămâni petrecute în Cipru, elevii au beneficiat de o pregătire la standarde internaționale oferită de RIVENSCO CONSULTING LTD și L.LAZAROU CTC din Paphos.
Prin participarea la mobilitate, dincolo de dezvoltarea competențelor în IT, elevii și-au dezvoltat încrederea în sine, au învățat să se autogospodărească și să conviețuiască într-un mediu diferit de cel familial. Și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și de relaționare cu elevi din alte țări. Participanții au avut posibilitatea de a-și folosi cunoștințele de limba engleză într-un context real, de a-și forma noi planuri de carieră prin continuarea studiilor la un nivel superior.
Impresiile participanților la stagiu:
”Pentru mine, acest proiect a reprezentat o experiență unică ce ne-a ajutat să ne dezvoltăm atât pe plan profesional cât și personal, datorită locurilor vizitate și prin interacțiunea cu localnicii. De asemenea în urma activităților practice efectuate am dobândit o multitudine de competențe.”(Popelca Andrei)
”Pentru mine, experiența trăită în cadrul proiectului Erasmus+ a reprezentat o ocazie unică de a mă dezvolta atăt pe plan cultural și personal, cât și profesional. Pe lângă abilitățile dobândite în domeniul programării în C++ am reușit să-mi dezvolt și abilitățile lingvistice, dar și de adaptare intr-un mediu nou”. (Hanea Bogdan)
”Pentru mine, acest proiect a reprezentat o experiență unică, m-am descoperit pe mine ca persoană, m-am dezvoltat profesional foarte mult, iar în urma activităților practice am acumulat competențe profesionale necesare pentru viitoarea mea carieră” (Olar Alexandra)
Fluxul al doilea va începe din 3 aprilie 2023, în Barcelos/Portugalia, la care vor participa 14 elevi, clasa a XII-a B, domeniul Electronică Automatizări, specializarea „Tehnician operator tehnică de calcul”. Alături de ei vor participa doi profesori însoțitori, Ionele Daniela-Elena (coordonator proiect), Zămăcău Cornelia Ștefana (diriginta clasei), doamna director Lăstun Otilia-Bogdana ( monitorizare stagiu) și domnul profesor Varga Cătălin ( Job-Shadowing).
Partenerul de stagiu din Portugalia, INTERCULTURAL ASSOCIATION MOBILITY FRIENDS (Mobility Friends) va asigura toate serviciile de cazare, masă și transport local. Mobilitatea de 3 săptămâni oferă elevilor șansa de a efectua practică de specialitate la înalte standarde europene, cu certificare europeană a competențelor dobândite.
Viziunea Colegiului Tehnic ,,August Treboniu Laurian” Agnita, exprimată prin proiectele Erasmus+ Acreditate este de a revoluționa domeniul stagiilor de practică pentru elevi. Implementarea proiectelor va aduce un beneficiu semnificativ în evoluția domeniului educațional, atât din punct de vedere al desfășurării practicii, cât și din perspectiva socio-economică de îmbunătățire a situației pe piața muncii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
150Marketingul și educația în muzee 2023, la final
12 luni agoMarketingul și educația în muzee – Cel mai important eveniment al anului
,,Marketingul și educația sunt elemente vitale pentru dezvoltarea programelor culturale și transmiterea asociată cu asumarea rolului de educator pentru dezvoltarea sustenabilă a societății, răspunzând practic la provocările generate de schimbările climatice și contextul internațional. Și da! Muzeele livrează starea de bine!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, Director General al Muzeului ASTRA
Cel mai important eveniment al anului din universul marketingului cultural, conferința „Marketingul și educația în muzee” organizată de și la Muzeul Astra , a ajuns la final.
Lucrările prezentate la conferința Marketingul și educația în muzee, care a avut loc în perioada 1-4 noiembrie 2023, constituie o sinteză a activităților cu caracter educational și de marketing realizate de 30 de participanți din țară și din străinătate.
Alături de Muzeul ASTRA în ediția de anul acesta a conferințelor din cadrul programului Marketingul și educația în muzee a fost Alpha Bank.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
455Parteneriat între Primăria Sibiu și Universitatea Lucian Blaga
3 ani agoParteneriat semnat de Astrid Fodor și Sorin Radu
Primarul Astrid Fodor și rectorul Universității Lucian Blaga Sibiu, domnul Sorin Radu, au semnat vineri, 20 mai, un parteneriat strategic care creează un cadru juridic pentru colaborarea între cele două instituții și dezvoltarea de proiecte comune.
„Am colaborat și până acum foarte bine cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu în proiecte concrete pentru oraș și pentru tinerii care se formează în facultățile sibiene. Am găsit mereu în Universitate un partener de încredere, implicat, care poate oferi municipalității know-how important și resursă umană care, prin participarea în aceste proiecte, ar câștiga experiență concretă și ar contribui în viața comunității din care fac parte. Intenția este de a dezvolta împreună un domeniu în care există mult potențial în Sibiu: inovarea și cercetarea.”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Acordul cadru de parteneriat are ca scop dezvoltarea de proiecte comune de interes public local, precum și organizarea de evenimente, conferințe, seminarii și dezbateri pe teme de interes pentru oraș și pentru tinerii studenți.
„Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost și rămâne un susținător al comunității locale, prin implicarea în proiecte culturale, economice, sociale sau sportive. Implicarea în egală măsură a studenților și a cadrelor didactice în proiectele comunitare poate să aducă universitatea mai aproape de cetățeni și să susțină astfel o colaborare reciproc avantajoasă.”, Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Acordul cadru de parteneriat are ca scop dezvoltarea de proiecte comune de interes public local, precum și organizarea de evenimente, conferințe, seminarii și dezbateri pe teme de interes pentru oraș și pentru tinerii studenți.
Concret, cele două instituții își asumă prin acest parteneriat:
- Dezvoltarea activității de cercetare – dezvoltare
- Promovarea unor programe de formare prin care studenții Universității Lucian Blaga Sibiu să poată efectua stagii de pregătire și practică în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu și a serviciilor publice subordonate Consiliului Local Sibiu.
- Prestarea de servicii de consultanță tehnico-economică
- Organizarea de activități cultural-educative.
Primăria Sibiu și Universitatea Lucian Blaga Sibiu colaborează în prezent pe două proiecte importante:
1. Un proiect prin care se dorește în primul rând crearea unui centru de cercetare și inovare în domeniul managementului deșeurilor, dar și crearea infrastructurii smart pentru aplicarea sistemului “Plătește pentru cât arunci” în cazul deșeurilor generate în zonele de blocuri, cum ar fi containere cu acces controlat și transmitere de date care să permită contorizarea mai exactă a cantităților de deșeu produse de fiecare gospodărie. Propunerea de proiect a fost depusă pentru obținerea de fonduri europene în vederea alcătuirii documentațiilor tehnice. După deschiderea liniilor de finanțare europeană pe următorul cadru, se intenționează depunerea documentațiilor pentru obținerea de fonduri europene prin PNNR .
2. Accesarea schemei de ajutor de Stat pentru „Servicii De Silvomediu, Servicii Climatice Și Conservarea Pădurilor”. Scopul acestui proiect este asigurarea în cadrul suprafeței silvice a municipiului Sibiu a unei zone de liniște compactă din care nu se va tăia lemn pe o perioadă de 5 ani. Universitatea Lucian Blaga, prin Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a fost contractată în calitate de consultant pentru pregătirea documentației care a fost depusă marți, 18 mai de Primăria Sibiu pentru accesarea fondurilor disponibile din bugetul de Stat.
Următorul proiect pe care cei doi parteneri lucrează deja va fi dedicat Sibiului Verde. Prin acesta studenții ULBS, în echipă cu inspectori ai Primăriei și Serviciului Spații Verzi, precum și cu un specialist din cadrul Direcției Silvice Sibiu, vor verifica în teren arborii din spațiile publice pentru a evalua starea lor de sănătate.
Primăria Sibiu va achiziționa și va pune la dispoziție un tomograf acustic, un instrument de ultimă generație cu care se poate estima starea arborilor maturi prin scanare non-invazivă, mai ales a arborilor bătrâni care prezintă un risc de siguranță pentru cetățeni și pentru patrimoniul construit. În baza datelor colectate Primăria va putea îngriji mai bine arborii și va putea lua decizia corectă în cazul arborilor bolnavi care trebuie recoltați și înlocuiți. Studenții care vor participa în acest proiect vor avea oportunitatea de a se perfecționa ca specialiști în domeniul managementului infrastructurii verzi.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
266