Optimismul – nădejdea în Dumnezeu
Conform Sinaxarului din Triod, în Mircurea cea Mare din Săptămâna Patimilor, ni se pomenește despre femeia păcătoasă care a uns cu mir pe Fiul lui Dumnezeu. De aici înțelegem că oricât de păcătoși suntem, dacă ne căim de păcatele noastre și ne găsim nădejdea în Dumnezeu drumul spre Mântuire este unul deschis.
Părintele Constantin Necula transmite astăzi credincioșilor:
”Este important să învățăm că nu ne naștem optimismul doar din superficialitate, ci un optimism adânc din cunoașterea Lui Dumnezeu, și dacă vreți, din ontologicul bucuriei de a fi om. Cred că singura pastilă de optimism rămâne nădejdea în Dumnezeu!”
Învățătura de astăzi o găsiți integral mai jos.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Animă ASTRA. Să dăm frumusețe lemnului ! 2.0
3 luni agoAnimă ASTRA – ateliere demonstrative de pictură pe lemn
Animă ASTRA vă așteaptă sâmbătă și duminică, 22, 23 octombrie 2022, între orele 10.00 – 16.00 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria din Cisnădioara.
Tradiția transilvăneană a mobilierului pictat revine la Muzeul ASTRA prin mâinile dibace ale meșterului popular Daria Muntean! Merită să aflați astfel informații prețioase de la meșterul nostru despre cromatica și simbolistica mobilierului săsesc și românesc.
Posibil să vă fi spus deja, dar mai spunem încă o dată, Daria Muntean a participat la Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale, unde și-a arătat talentul de la o vârstă fragedă, fiind premiată în repetate rânduri. Daria înfrumusețează lemnul pictând motivele artistice consacrate (copacul vieții, floarea de liliac, laleaua, trandafirul, floarea de mac, floarea de cicoare).
Așa că în acest sfârșit de săptămână aveți un meșter de întrebat, dar și un atelier în care vă puteți implica activ în pictarea mobilierului pus la dispoziție de Muzeu (scăunele, cuiere și bănci).
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
70Tabără de vară în Muzeul ASTRA_1.0
7 luni agoTabăra de vară în Muzeul ASTRA iunie, iulie, august 2022
Tabăra de vară – episodul ”Cum se face…oala de lut” are loc săptămâna aceasta, între 20 și 24 iunie. Săptămâna lutului se adresează copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani. De tainele lucrului cu lutul se pot bucura 15 copii.
În cadrul atelierelor de la sfârșitul lunilor iulie și august copiii vor afla cum se face matrița de turtă dulce și apoi cum se face o pâine.
Pentru Săptămâna lemnului și Săptămâna grâului se pot face înscrieri la 0751 166529 (între orele 10-16), sau la e-mail: oradejoaca@muzeulastra.com
Atelierele se desfășoară sub îndrumarea unui meșter popular, pe faze de lucru. Fiecare zi este dedicată unei etape de lucru. Programul zilnic al copiilor înscriși este completat de activități educaționale și jocuri de echipă. Toate acestea sub îndrumarea unui educator muzeal.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
131Erasmus+ “Folklorica”: Proiectul a continuat la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu, în online
2 ani agoErasmus+ “Folklorica” în online
Pandemia nu i-a împiedicat pe membrii proiectului Erasmus+ „Folklorica” de la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu să desfășoare activitățile în mediul online. Frumusețea temelor planificate: „Tradiții și ceremonii” și „Medicină populară”; a fost un adevărat impuls pentru partenerii români.
Îndrumați de coordonatorul proiectului „Folklorica” la nivelul școlii, prof. Gabriela Mirela Jugar, elevii Liceului Teoretic „Constantin Noica” Sibiu au făcut o cercetare despre nunțile din România, țara în care familia este foarte importantă și unde nunțile sunt evenimente sociale relevante.
Astfel, ei au scris un text și l-au adăugat pe site-ul proiectului în format PDF, cu fotografii legate de aceste evenimente. În acest material, elevii liceului au arătat că tradițiile și obiceiurile de nuntă diferă de la o regiune la alta și uneori chiar de la familie la familie, în timp ce adevăratele nunți tradiționale sunt încă pregătite în conformitate cu vechile obiceiuri. Chiar dacă locuitorii marilor orașe tind uneori să facă evenimentul cât mai modern posibil, ei păstrează totuși unele tradiții.
Există referințe la zilele în care de obicei are loc o nuntă românească, la perioadele anului în care nu există nunți, la rolul important al nașilor în toată planificarea unei nunți, la tradiționala turtă a miresei, ruptă deasupra capului ei și oferirea de bucăți din ea oaspeților, detalii privind desfășurarea ceremoniei religioase, precum și explicarea unor obiceiuri și tradiții, una dintre cele mai populare tradiții fiind în România răpirea miresei, descrisă de elevi cu umor. Nici superstițiile legate de eveniment nu au fost uitate.
Una dintre sarcinile proiectului Erasmus+ “Folklorica” a fost și pregătirea unei prezentări în format PowerPoint despre ierburi în medicina populară românească. Elevii Liceului Teoretic „Constantin Noica” Sibiu au ales să descrie utilizarea în medicina populară a rostopascăi, pătlaginei, verzei albe, usturoiului și urzicii.
Au fost sfătuiți de părinți, bunici și profesori pentru a face această alegere. Pentru realizarea acestei sarcini de proiect, elevii au căutat pe Wikipedia mai multe detalii și numele științifice ale plantelor alese. Prezentarea a fost adăugată și pe site-ul proiectului.
Următoarea întâlnire din cadrul proiectului are loc în aprilie, tot în online. Elevii, sub coordonarea cadrelor didactice, vor crea un material de promovare al proiectului și vor prezenta mâncărurile specifice sărbătorilor locale.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
271