Conform Cărții de cult folosită în această perioadă( Sinaxarului din Triod), în fiecare zi din Săptămâna Mare ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului. În ziua de Luni ni se aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos Care a fost vândut de Iuda.
Părintele Constantin Necula transmite astăzi credincioșilor:
”Există o frică sănătoasă. Una care ne ajută să fim oameni. Este frica aceea de a nu fi trădător, de a nu fi infidel celor din jur, în misiunea ta.”
Învățătura de astăzi o găsiți integral mai jos.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Muzeul Astra. Copiii între 6 și 18 ani se pot înscrie la olimpiada meșteșugurilor
9 luni agoMuzeul Astra anunță faza județeana a Olimpiadei ajunsă la ediția XXVI-a
Muzeul ASTRA și Inspectorarul Școlar Județean Sibiu dau startul înscrierilor la faza judeţeană din cadrul concursului Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, eveniment ajuns la ediția XXVI-a.
Olimpiada are loc în zilele de 18 și 19 mai 2023, după următorul orar de desfășurare: ora 8:45 intrare în sălile de concurs; ora 09:30 – 11:30 desfășurare concurs; ora 11:45 – 13:45 deliberare; ora 14:00 – 14:30 premiere
În prima zi, 18 mai 2023, se vor desfășura etapele pe secțiunile: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă. Locația unde își vor arăta îndeșetnicireile elevii este Muzeul în aer liber/ Hostel Diana/ Sala de Conferințe.
În cea de a doua zi, 19 mai 2022, elevii înscriși la secțiunile țesut, cusut/ brodat, confecţionat port popular, confecţionat păpuşi, confecţionat poboabe, împletit, artă decorativă, prelucrare lemn, os, fier; olărit; modelat ceramică; confecţionat măşti, vor fi jurizați în Muzeul în aer liber/ Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA
Condiţii de participare, anunțate de reprezentanții Muzeului Astra:
- copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, ai specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban;
- echipele selectate în prealabil la faza pe unitate de învăţământ, club sau palat al copiilor şi elevilor. Fiecare UNITATE ŞCOLARĂ şi/sau CONEXĂ POATE FI REPREZENTATĂ DE UN NUMĂR DE DOI ELEVI – selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/sau conexă – pentru unul din meşteşugurile tradiţionale.
- un elev va participa în cadrul concursului la o singură secţiune;
- Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului.
- La secțiunile pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn și pictură naivă concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice:
– Secțiunea pictat icoane pe sticlă, teme la alegere: Punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. Prohodul Domnului. Vinerea Mare sau Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. Duminica Floriilor sau a stâlpărilor;
– Secțiunea pictat icoane pe lemn, teme la alegere: Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina sau Sfânta Mare Cuvioasă Parascheva;
– Secțiunea pictură naivă, teme la alegere: Copilăria în interiorul casei tradiţionale şi bucuria activităţilor în mijlocul familiei.
– Suportul trebuie să măsoare, la alegere, 210 × 297 mm (format A4) sau 148 × 210 mm (format A5). Datorită timpului limitat de lucru în concurs, este permis ca lucrarea să fie prezentată sub formă semifinită, respectiv doar cu trasarea în prealabil a conturului. - Elevul trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpâneşte practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei.
- Prezenţa în concurs va fi aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Se va evita utilizarea materialelor neconvenţionale (nylon etc.) în confecţionarea pieselor de port popular.
- Materialele de lucru NU sunt asigurate de către organizatori.
Lucrările prezentate pentru concurs trebuie să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul tradiţiei populare.
Juriul va evalua lucrările acordând punctaj pentru: tehnica de lucru (materiale, unelte folosite); respectarea tradiţiei; cunoştinţe teoretice (referitoare la tema, istoricul, denumirea şi ornamentica obiectului realizat în concurs şi a meşteşugului practicat); complexitatea obiectului (gradul de dificultate al piesei alese, modelul de inspiraţie, complexitatea realizării ornamentelor); autenticitatea şi cunoaşterea costumului popular specific zonei de provenienţă, prezentarea generală a concurentului.
Jurizarea* va fi asigurată de o Comisie de jurizare, constituită din specialişti din cadrul Muzeului ASTRA Sibiu şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, prezidată de prof. univ. dr. Ilie Moise.
Înscrieri se pot face până în data de 21 aprilie 2023 la- Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, str. Lucian Blaga nr.26, tel.0369/101202, fax. 0269/210817, e-mail: educativsb@gmail.com, în atenţia doamnei inspector Daniela Muntean, sau la- Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Pădurea Dumbrava, nr. 16, cod 550399, tel. 0756/085780, e-mail: elena.gavan@muzeulastra.com, în atenţia doamnei muzeograf Elena Găvan.
”Fiind un concurs extraşcolar bazat pe probe practice. Nu se acceptă contestaţii, în conformitate cu regulamentul de organizare al concursurilor şcolare!„, transmit reprezentanții Muzeului Astra.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
93Conferința Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală, 8-10 decembrie
12 luni agoConferința Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală – Inter și Transdisciplinaritate
Conferința Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală – Inter și Transdisciplinaritate este organizată de Spitalul Clinic de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, în perioada 8 – 10 decembrie 2022, alături de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – Serviciul Județean de Medicină Legală Sibiu și de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Colegiului Medicilor Sibiu.
Ceremonia de deschidere va avea loc joi, 8 decembrie 2022, ora 10, în Aula Magna din incinta Facultății de Medicină , strada Lucian Blaga, nr. 2 A, Sibiu.
Conferința se desfășoară în format hibrid și va reuni peste 800 de medici, psihologi, asistenți sociali, medici rezidenți, masteranzi și studenți. Pe lângă speakeri din domeniul medical, vor participa și reprezentanți ai instituțiilor de sprijin: Poliție, Jandarmerie, Parchet, Judecătorie și Tribunal.
Evenimentul științific va cuprinde prelegeri educaționale, simpozioane și dezbateri în domeniul medicinei legale, psihiatriei, psihologiei și asistenței sociale.
Ediția a II –a Conferinței „Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală – Inter și Transdisciplinaritate” își propune să expună interrelațiile dintre aceste trei specializări diferite care, prin continuă colaborare, au ca rezultat succesul terapeutic, constând în reabilitarea socio-familială a pacientului.
”Ne bucurăm de faptul că și în acest an există un interes foarte ridicat în ceea ce privește numărul de participanți și, totodată, ne onorează că reputați lectori din acest domeniu au acceptat invitația de a susține și de a ne împărtăși vasta lor experiență în cadrul conferinței. Noutatea adusă de ediția din acest an este faptul că ea se va desfășura pe parcursul a trei zile, datorită interesului ridicat al participanților, iar Facultatea de Drept ”Simion Bărnuțiu” Sibiu” s-a alăturat eforturilor noastre de a face din acest eveniment științific unul emblematic la nivel național” , precizează directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, șef lucrări dr. Ciprian Băcilă.
Conferința este creditată de către Colegiului Medicilor din România cu 18 puncte Educație Medicală Continuă.
De asemenea, în data de 10 decembrie 2022, de la ora 10, va avea loc în Sala Senatului din din incinta Facultății de Medicină, simpozionul Managementul în Spitalul de Psihiatrie, la care vor participa manageri ai spitalelor de psihiatrie din țară.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
192Ziua sănătății fizice, la Noica
3 ani agoZiua sănătății fizice – a III-a zi din Săptămâna Sănătății Emoționale
„Dacă păstrezi copilăria mereu în tine, nu vei îmbătrâni niciodată.” (Tom Stoppard)
”Citind cu atenție acest citat, mi-am dat seama că este, într-adevăr, definiția pentru „OAMENI FERICIȚI”! O persoană fericită este o persoană echilibrată atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Săptămâna aceasta, cu atât mai mult, punem accent pe emoții. Învățăm să ne înțelegem emoțiile și să le gestionăm astfel încât să ne fie bine nouă și celor din jurul nostru. Pentru copiii acest lucru e dificil, dar cu sprijin din partea cadrelor didactice și a familiei, cei mici vor putea învăța cum să reacționeze, cum să se comporte, ce atitudine să adopte în situațiile de zi cu zi.”, ne-a declarat Daniela Totoroanță, învățătoare la Liceul Teoretic Constantin Noica.
Activitățile au ca scop menținerea sănătății fizice. Acestea trebuie integrate în programul şcolar al copiilor, exceptând orele de Educație fizică. De ce? În primul rând, pentru că aceste activități reusesc să creeze o ambianță educațională energică, optimistă, relaxantă și chiar amuzantă. În al doilea rând, să nu uităm că sănătatea fizică are o mare contribuție pentru starea de bine.
Astăzi, de ziua sănătății fizice, elevii ciclului primar de la Liceul Teoretic „Constantin Noica” au desfăşurat diverse jocuri distractive de mişcare, de atenție: „Barba oarba”, „Deschide urechea bine”, „Prinde – Nu prinde”, „Ştafeta pinguin”, „Piatră, hârtie, foarfecă, fugi!”. Nu au lipsit concursurile cu biciletele, rolele, trotinetele sau concursurile de stafetă pe traseu liniar și ștafetă pe traseu cu obstacole. O altă zi în care starea de bine a domnit.
”Am ales să celebrăm ziua sănătății fizice deoarece copiii au nevoie mare de mișcare. În contextul pandemiei, cu restricțiile avute până de curând, atât cei mici cât și noi, cadrele didactice, am fost obligați să petrecem prea mult timp în casă, în fața calculatorului. Trebuie să revenim la activitățile în aer liber și să profităm de fiecare clipă petrecută alături de copii. Starea de bine a copilui înseamnă activități alături de părinți, de preferat în natură și o alimentație sănătoasă”, a declarat Teodora Sandu, profesor învățământ primar la Liceul Noica.
Pentru elevii claselor a II-a, astăzi se susţine a doua probă de Evaluare Naţională. Cu toare acestea, nici ieri, nici azi, copiii nu au simţit presiunea evaluărilor. Din contră, la finalul fiecărei zile au afirmat cu mult entuziasm:”A fost o altă zi în care mi-a plăcut la şcoală!”
Alături de cei mici de ziua sănătății fizice, a fost și Asociația Eminescu, reprezentată de profesorul de educație fizică și sport, Ileana Cuciureanu. Copiii au primit o surpriză dulce alături de o diplomă.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
273