Muzeul Badea Cârțan, din 1968

Muzeul dedicat lui Badea Cârțan a fost înființat în anul 1968. Atunci secretarul primăriei şi preotul din Cârţişoara au adunat mai multe obiecte care i-au aparţinut ciobanului iubitor de carte.

Mai multe cărţi din colecţia lui Badea Cârţan, fotografii vechi, o colecţie de icoane pe sticlă, obecte din ceramică şi lăzi de zestre.

Badea Cârțan, de la cioban la iubitor de carte

S-a născut în anul 1849 într-o familie de ciobani, dar a rămas în istorie ca un luptător pentru unirea românilor din Transilvania cu cei din Vechiul Regat, toată viaţa a dedicat-o acestui scop. Badea Cârţan a folosit cea mai bună armă: cartea. A cărat în desagi mii de cărţi pentru românii de la poalele munţilor Făgăraş. Pe lângă toate acestea, a călătorit prin Europa, pe jos până în capitala Italiei, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian, dar şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.

În Cârţişoara sunt câteva pensiuni de două şi trei margarete la care va puteti caza, însă drumul conduce spre Transfăgărăşan, unde sunt mult mai multe locuri de cazare. Dacă ajungeţi în zonă, puteţi vizita şi alte sate transilvănene care au monumente istorice de mare valoare la nivel international, dar şi muzee din Sibiu.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top