Pericol de explozie
Element pirotehnic găsit în cadranul ceasului din Piața Huet. Muncitoriii care lucrau la reabilitarea Bisericii Evanghelice Sfânta Maria au dat în această dimineață peste un proiectil și au anunțat autoritățile. Elevii Colegiului Brukenthal au fost anunțați că nu au voie să părăsească clădirea, până când pericolul nu este îndepărtat.
Pericolul a fost unul însemnat deoarece proiectilul era activ. Cel mai probabil provine din cel de al doilea război mondial.
Pirotehnicienii chemați în ajutor au cercetat întreaga zonă din turn, și au ridicat proiectilul de calibru 76 mm. Acesta a fost transportat și depozitat în siguranță în vederea distrugerii
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au transmis:
”În cazul în care se descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu se atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi, să anunţe ISU sau Poliţia pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Centrul de pe Oțelarilor s-a deschis!
3 luni agoCentrul multifuncțional pentru servicii sociale de pe strada Oțelarilor deshis de primarul Sibiului
Centrul dedicat comunității de pe strada Oțelarilor a fost deschis de primarul Astrid Fodor, în prezența reprezentanților asociațiilor și fundațiilor care lucrează cu copii și seniori, a reprezentanților Direcției de Asistență Socială care administrează acest Centru și a primilor beneficiari ai acestuia.
Pot beneficia de serviciile acestui centru cei care au domiciliul în municipiul Sibiu, trăiesc în gospodării cu persoane care nu au un loc de muncă, cu copii aflați în întreținere sau familiile alcătuite dintr-un părinte unic cu copil/copii aflați în întreținere.
Centrul are capacitatea să primească: 20 de seniori cu situație materială dificilă; 30 de copii de vârstă școlară pentru serviciile oferite de centrul de zi; 50 de părinți care vor beneficia de activități de consiliere și educație parentală; 20 de tineri din familii aflate în dificultate ce vor desfășura activități culturale/educaționale/sportive/consiliere.
Centrul va fi deschis de luni până vineri, de la 09:00 -17:00, iar activitățile din cadrul Centrului de zi pentru copii și în cadrul Clubului de zi pentru seniori se vor desfășura între orele 10:00-16:00.
Pentru desfășurarea activităților din Centru, Direcția de Asistență Socială Sibiu a încheiat și convenții de parteneriat cu trei asociații din Sibiu, respectiv cu Asociația ,,Centrul Bucuriei’’, Asociația SOS – Satele Copiilor și Asociația Transilvania Vitalis.
Ce activități vor avea loc în Centru:
- Copiii vor primi ajutor la efectuarea temelor, se vor organiza excursii și vizite la muzee, la teatru și expoziții, vor învăța că cânte la un instrument și vor participa la activități care să le dezvolte imaginația, dar și spiritul sportiv. Cu ocazia diferitelor sărbători se vor organiza momente festive. Fiecare copil va fi monitorizat, iar în funcție de abilitățile, nevoile și hobby-urile sale va fi inclus într-un club unde, prin activitățile desfășurate, va avea posibilitatea să își dezvolte abilitățile. Școlarii vor învăța de asemenea despre ecologizare, igienă, precum și despre drepturile pe care le au. Pe timpul vacanțelor copiii vor putea veni în continuare în centru, iar într-o zi dedicată își pot invita aici prietenii sau rudele. Copiilor care frecventează Centrul le va fi asigurată o masă caldă și desert în colaborare cu Cantina Socială.
- De aceleași activități de recreere și incluziune socială vor avea parte și vârstnicii. Și ei vor fi monitorizați, iar în funcție de preferințe vor putea participa la diferite activități dedicate muzicii, jocurilor de societate sau la informări care privesc drepturile pe care le au sau vor fi ajutați în rezolvarea problemelor de ordin social pe care le întâmpină. În cazul lor, accentul se va pune pe socializare și informare.
“Am dezvoltat acest proiect în special pentru seniorii care au nevoie de sprijin, care doresc să socializeze și au nevoie de consiliere juridică sau medicală. Centrul este dedicat și copiilor din familii cu o situație materială dificilă care vor găsi aici un spațiu vesel și primitor pentru a-și face temele, pentru a se juca sau pentru activități educative. Este o facilitate dedicată comunității și sper ca sibienii care au nevoie să o folosească cu încredere. Activitățile în centru vor fi asigurate de personalul Direcției de Asistență Socială împreună cu specialiștii a trei Asociații cu care am încheiat parteneriate.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Datele investiției prin care s-a creat acest Centru dedicat comunității, le găsiți aici: https://opiniadesibiu.ro/centrul-comunitar-de-pe-otelarilor-este-gata/
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
472 drumuri județene calamitate vor fi consolidate de CJ Sibiu
2 ani agoDrumuri județene afectate de precipitațiile abundente
Cele 2 drumuri județene sunt DJ 142 J Șeica Mare – Șeica Mică, pe tronsonul cuprins între km 0+800 – km 0+90, și DJ 106 E, între localitățile Tilișca și Rod, pe tronsonul de la km 24+900 – km 25+000, afectate de precipitațiile abundente periodice, vor fi refăcute în acest an.
Consiliul Județean Sibiu a emis ordinele de începere a proiectării lucrărilor, după ce, în urma încheierii procedurii de achiziție, au fost semnate contractele de proiectare și execuție:
• pentru refacerea DJ 142J, km 0+800 – km 0+900, contractul va fi derulat de asocierea PRODIAL SRL și GG TEHNIC PROIECT SRL, valoarea acestuia ridicându-se la suma de 2.213.126,72 cu TVA. Durata contractului este de 7 luni, din care o lună pentru proiectare și 6 luni pentru lucrările de execuție.
• pentru DJ 106 E, între Tilișca și Rod, contractul va fi executat de asocierea PROMPT VSP SRL – ZENIT PROIECT & CONSULT SRL, valoarea acestuia fiind de 663.835,55 lei cu TVA. Durata contractului este de 4 luni, din care o lună pentru proiectare și 3 luni pentru execuția lucrărilor.
Aceste obiective de investiție ale Consiliului Județean Sibiu se realizează din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului pentru refacerea infrastructurii locale afectate în urma calamităților naturale produse în anul 2020, alocate prin HG nr.531/9.07.2020, județul Sibiu primind suma de 4.545.000 lei.
”Siguranța cetățenilor este prioritară pentru noi în toate domeniile pe care le gestionăm, iar deplasările pe drumurile județene trebuie să se realizeze în condiții de siguranță. Aceste două noi investiții pe care Consiliul Județean Sibiu le-a demarat vor contribui la îmbunătățirea infrastructurii rutiere pe două drumuri județene cu important potențial turistic. De îndată ce proiectarea va fi finalizată și vor începe lucrările, voi continua deplasările pe șantier pentru a monitoriza îndeaproape realizarea lor, atât în ceea ce privește calitatea execuției cât și încadrarea în termenele asumate prin contract”, precizează Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
172A început Postul Mare!
2 ani agoPostul Sfintelor Paști sau Postul Mare a început de luni
Este o perioadă specială, în care cei care aleg să țină post caută în acest mod să-și ,,curățe” fizicul, dar mai ales psihicul în vremuri grele.
În Mărginimea Sibiului, pentru a marca separarea clară de perioada premergătoare, se practica în trecut spălarea și fierberea cu leșie a vaselor de ,,dulce” sau înlocuirea lor cu alte vase folosite exclusiv în perioada postului, în cazul în care gospodăria dispunea de două rânduri de recipiente.
,,Meniul” de post în satul tradițional era unul bine gândit și drămuit. Mâncarea gătită era pregătită din: varză acră, cartofi, fasole, ceapă, poame; preparate sub formă de ciorbe sau mâncăruri scăzute. Uleiul era făcut din sâmburi de bostan, la piuă, se consuma doar în timpul postului, pus pe ceapă, varză murată sau pe alte preparate.
”Mâncărurile erau simple, dar totuși gustoase, spun bătrânii. Erau dumicatul de dimineață, saramura – usturoiul zdrobit cu sare, în care se punea apoi apă, ulei de bostan şi oţet de poame; în saramură se înmuia cu mămăligă caldă; iar după acest fel de mâncare se aducea chisăliţă de prune, ţinută în oale de pământ, care se întindea tot cu felii de mămăligă, uneori prăjite pe plita sobei.”, transmit reprezentanții Muzeului Astra.
Alte preparate oarecum similare desertului de astăzi erau scoverzile din aluat de pâine fripte în ulei, plăcintele cu mere, vuțănele făcute din cartofi fierți în coajă, date pe răzătoare, cu adaos de făină de grâu și sare; din aluat se făceau suluri subţiri tăiate în bucățele și fierte în apă, apoi date prin pesmet rumenit în ulei, iar când se serveau se punea zahăr pe ele.
Foto: Muzeul Astra
ÎPS Laurențiu a transmis un cuvânt de învățătură
Mitroolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu a declarat că postul trebuie să fie un act tainic, de smerenie, de jertfă, un act făcut înaintea lui Dumnezeu.
„Evanghelia din duminica dinaintea începerii Postului Mare ne aminteşte trei porunci. Prima dintre ele este cea a iertării, un suport al rugăciunii pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul nouă, rugăciunea «Tatăl nostru». A doua poruncă se referă la modul în care noi vom posti. A treia poruncă se referă la fapta cea bună. Înainte de a fi conştienţi că postul este un act voluntar, un act al libertăţii noatre, trebuie să ştim că postul, pentru ca să fie primit, trebuie să fie o taină a noastră. Asta nu înseamnă că în familie ne ascundem când postim. Posteşte întreaga casă, întreaga familie”, a subliniat ierarhul.
Sfânta Sărbătoare a Învierii se prăznuiește anul acesta în 2 mai.
Foto: Mitropolia Ardealului
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru http://www.opiniadesibiu.ro.
224