Pune mâna pe chitară, #300 simultan

Pune mâna pe chitară 2020

Pasionații chitarelor din întreaga țară și-au dat întâlnire și în acest an la Sibiu. 300 de chitariști au interpretat simultan unele dintre cele mai iubite melodii, fiind acompaniați live și de cei care le-au făcut consacrate. Din cauza măsurilor de siguranță sanitară, impuse în pandemie, nu au fost mai mulți participanți la această ediție.

Tinerii au trebuit sa pregătească 20 de piese consacrate, atât din repertoriul internațional cât și din cel românesc. Alături de ei au fost prezenți Alin Dincă(Coiotul), Mircea Vintilă dar și Adrian Despot.

Ajuns la cea de a 6-a ediție, festivalul a reaprins flacăra corzilor ciupite.

Ideea principală: #Legacy

Nelipsite de la ”Pune mâna pe chitară” au fost piesele folk, cu care reușeau generațiile vechi să expună un manifest la adresa conducătorilor acelor vremuri. Tema de anul acesta fiind #Legacy.

Printre spectatori au fost și mulți părinți, entuziasmați la maximum de copiii lor. Nu au ezitat să fredoneze piesele pe care copiii lor le-au repetat ore în șir acasă.

„De cinci ani venim la acest eveniment. Totul este minunat. Am fredonat și eu piesa Vinovații fără vină. Am venit cu fiul meu, este printre cei 300 de chitariști.” Ne-a spus o mamică.

Un tată mai emotiv ne-a mărturisit că:

„Totul a fost special. Am fost si anul trecut dar anul acesta totul la superlativ. Am fredonat din toate piesele. Ne plac melodiile la chitară, chiar dacă au stat cei mici cu mască au reuși să cânte impecabil.”

La evenimentul ”Pune mâna pe chitară” au putut veni toți cei care iubesc chitara și s-au pregătit cel puțin câteva luni, zi de zi. Au putut să învețe după tutorialele video puse la dispoziție, gratuit, de către organizatori. Chiar dacă au avut emoții, nu s-au lăsat copleșiți.

„Foarte emoționant! N-am cuvinte, nu știu cum să descriu! E absolut minunat, frumos, emoționant. Este destul de greu să înveți să cânți la chitară. Cel mai mult mi-a plăcut Zi de zi de Trooper”, ne-a spus Sara Maria.

„Foarte frumos! E un sentiment excelent. Este o seară superbă. Îmi plac piesele, energia pe care piesele mi le dau. ” ne-a spus Andrei.

Prin mulțimea de chitariști s-au evidențiat grupurile de la Deva și Craiova. Din Craiova au venit mai mulți tineri care s-au pregătit aproape un an de zile să învețe acordurile pieselor. Printre ele se numără Nicole și Alexandra:

 „Venim din Craiova, iar atmosfera este una minunată. E ceva unic atunci când cântăm toți împreună. Ne-am pregătit aproape un an pentru cele două ore de astăzi.”

De la Deva au venit cu mare entuziasm elevii scolii Deva Meeting Tribe. Unul din părinți:

„Supercool! Toate melodiile le-am fredonat! Am venit aici pentru muzică, pentru atmosferă. Pentru copii este un loc extraordinar! Copiii au fost extraordinari.”

Artiștii consacrați au venit și anul acesta la ”Pune mâna pe chitară” pentru că nu puteau rata întâlnirea cu muzica valoroasă și cei mici. Au fost emoționați până la lacrimi de tinerii cu chitări.

Mircea Vintilă: „Am simțit lacrimi în ochi. Să vezi 300 de copii care cântă la chitară, este un moment impresionant. Sunt bucuros că am reușit să vin în fiecare an la acest festival. Instrumentul este un lucru important pentru fiecare copil, este bine că au cu cine să studieze, este bine că există acest festival unde ei pot să cânte și noi să cântam alături de ei.”

Alin(Coiotul), Trooper: „Mă încarcă cu foarte multă energie, mai ales în anul acesta a venit, wow, ca o gură de oxigen. M-am bucurat să îi văd pe toți . Nu știu dacă la un moment dat s-a observat sau nu, dar aveam lacrimi în ochi. Este o nebunie! Îndrăznesc să spun că este cel mai tare festival românesc, pentru toată lumea.  Este extraordinar de important ca oamenii să vadă și alternativa. Pentru că în momentul acesta massmedia bagă o mulțime de mizerii. Un eveniment de genul acesta cred că deschide foarte mulți ochi. Poate visez frumos, dar la un moment dat sper ca din treaba asta să se nască un eveniment cu zeci de mii de oameni.”


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top