Gândacii, prieteni buni cu Spitalul județean de Urgență Sibiu
După ce au apărut în spațiul public imaginile cu gândacii care conviețuiesc cu pacienții internați în saloane Spitalului din Slatina, am primit de la un sibian imagini cu insecte într-o încăpere a Spitalului Județean Sibiu.
Inițial am crezut că acele imagini sunt vechi, iar sibianul anonim vrea să ne păcălească cu insecte filmate acum câțiva ani și în altă parte. Dar, nu! El a înregistrat cu telefonul acești „locatari” clandestini, în urmă cu câteva zile.
Gândacii au fost filmați în clădirea maternității noi a Spitalului Clinic Județean de Urgență, clădire care a beneficiat de ample lucrări de reabilitare.
Redăm mai jos mesajul transmis de Consiliul Județean Sibiu, sub tutela căruia se află cel mai mare spital din județ, în data de 10 august 2023, printr-o postare pe contul de socializare:
New look pentru clădirea „Maternității Noi” din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu!
Cunoscută sub denumirea de „Maternitatea Nouă”, deși aici funcționează și alte secții, clădirea de pe Bulevardul Coposu și-a schimbat aspectul prin ample lucrări de termoizolare și zugrăveli exterioare.
Schelele sunt îndepărtate rând pe rând, astfel încât se poate observa deja noul aspect exterior, mult mai plăcut ochiului.
Se remarcă fațada ventilată de pe capetele clădirii, acoperită cu plăci ceramice, dar și sistemul parasolar montat la geamurile dinspre curtea spitalului.Lucrările sunt executate din fonduri europene nerambursabile obținute de către Consiliul Județean Sibiu.
Până la publicarea articolului Consiliul Județean Sibiu nu a răspuns solicitării noastre cu privire la acest subiect.
Știre în actualizare…
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Investiții noi de peste 30 de milioane de lei
2 ani agoInvestiții noi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
Pavilionul Blocului Chirurgical și Spital Nou ( Maternitatea) vor fi reabilitate termic, după ce, săptămâna trecută, Consiliul Județean Sibiu a predat amplasamentele constructorilor și a emis ordinele de începere a lucrărilor de execuție.
Astfel, pentru reabilitarea termică a clădirii Blocului Chirurgical, constructorul BALOR CONS SRL are la dispoziție 15 luni pentru realizarea de lucrări de refacere integrală a instalației de apă-canal, a celei termice, electrice, precum și a instalației de ventilație. De asemenea, se vor reface pardoseli și tencuieli interioare, se va schimba tâmplăria exterioară, iar clădirea va fi izolată termic. Valoarea acestora se ridică la suma de 13.960.326,25 lei fără TVA
Tot în termen de 15 luni, Asocierea Total NSA AG CONSTRUCT SRL – PRO HART GROUP SRL trebuie să finalizeze lucrările de reabilitare termică pentru clădirea Spitalului Nou (Maternitate). Constructorul va realiza lucrări de refacere integrală a instalației de apă-canal, a celei termice, precum și a instalațiilor electrice și de ventilație. Totodată, se vor realiza recompartimentări, pereții exteriori opaci vor fi izolați, iar tâmplăria exterioară va fi schimbată. În plus, rețeaua de distribuție încălzire se va înlocui cu o altă rețea pentru a evita pierderile termice. Valoarea lucrărilor se ridică la suma de 18.931.825,27 lei fără TVA.
”În prezent, Spitalul Clinic Județean de Urgență beneficiază de o serie de investiții care vor îmbunătății infrastructura spitalicească existentă. Având în vedere disconfortul creat, atât cadrelor medicale, cât și pacienților, vom urmări constant ca lucrările să se finalizeze în termenul asumat de către constructori. Este foarte important, pentru noi, ca activitatea secțiilor să se desfășoare în condiții optime, iar în centrul atenției să fie sănătatea pacienților”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Cele două investiții se realizează în cadrul proiectului ” Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”, din care face parte și reabilitarea secție Dermo- Venerice. Proiectul este derulat de către Consiliul Județean Sibiu, cu sprijinul fondurilor europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Menționăm faptul că lucrările se vor desfășura în etape, pe zone, pentru ca activitatea medicală a secțiilor să poată continua. Astfel, în prima etapă, pentru realizarea lucrărilor la clădirea Blocului Chirurgical, secția Urologie se va reloca la parterul clădirii secției Medicală. De asemenea, pentru desfășurarea lucrărilor de reabilitare la clădirea Spitalului Nou (Maternitate), secția Cardiologie II își va restrânge activitatea.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
175Zilele Antifumat 2022, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
1 an agoZilele Antifumat 2022 – Conferințe, spirometrii gratuite și povești de renunțare la fumat
Zilele Antifumat fac parte din campania desfășurată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, prin care se urmărește constientizarea populației cu privire la efectele nocive pe care fumatul le are asupra sănătății, continuă și în acest an, derulându-se în preajma Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai.
”A devenit deja o tradiție ca Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu să fie un factor activ în procesul de prevenție a fumatului, care necesită implicarea întregii comunități pentru a crește eficiența măsurilor de intevenție. Fumatul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și este nevoie ca un număr cât mai mare de oameni să conștientizeze cât de grave sunt efectele pe care le produce consumul de țigări îndeosebi asupra sănătății plămânilor. Sperăm ca acțiunile pe care le organizăm în Zilele Antifumat să fie cât mai utile pentru populație și să aibă un impact semnificativ.”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Zilele Antifumat, derulate în perioada 24-31 mai, vor reuni o serie de acțiuni, printre acestea numărându-se campania „Eu am reușit.Și tu poți!”, consilierea liceenilor sibieni, precum și efectuarea de spirometrii gratuite, prin care fumătorii vor putea să își evalueze în mod gratuit gradul de afectare pulmonară, determinat de fumat.
Prin campania „Eu am reușit. Și tu poți!” din Zilele antifumat 2022, vor fi aduși în atenția publicului oameni cu notorietate, persoane publice din România, care vor împărtăși propriile experiențe de renunțare la fumat, fiecare mărturisind metodele cu care a rezonat cel mai bine. Acestea și-au dovedit eficiența în cazul lor, pentru că i-au ajutat să învingă de ani buni dependența de nicotină.
„Ne bucurăm că în acest an foști fumători, care activează în domenii diverse, au acceptat să le împărtășească oamenilor cum au reușit să renunțe la fumat. Ne-am dorit să aducem în atenție nu doar opiniile unor specialiști, ci persoane care au capacitatea de a inspira comunitățile, care să arate că renunțarea la tutun este posibilă, indiferent de numărul țigărilor pe care o persoană a ajuns să le fumeze zilnic. Mesajul este că nimeni nu trebuie să își piardă speranța, pentru că fiecare are puterea oricând să învingă această dependență de nicotină. „Ei au reușit. Deci, și tu poți!”, spune Odeta Veștemean, purtător de cuvânt Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, inițiatorul campaniei „Ei au reușit. Deci, și tu poți!” din Zilele Antifumat 2022.
Pe lângă prezentarea acestor povești de succes pe care publicul le va putea citi prin intermediul mass-media, în cadrul evenimentului Zilele Antifumat 2022, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie vor merge și în liceele sibiene pentru a le explica tinerilor cât de mult le afectează țigările sănătatea. Tinerii vor primi și materiale informative cu tematică antifumat, oferite de Direcția de Sănătate Publică Sibiu.
Calendarul Zilele Antifumat 2022, în liceele sibiene este următorul:
- Marți, 24 mai, orele 12:00-13:00, Colegiul Național „Gh.Lazăr” Sibiu
- Miercuri, 25 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Național „O.Goga” Sibiu
- Vineri, 27 mai, orele 13:00-14:00, Liceul Teoretic „O. Ghibu” Sibiu
- Luni, 30 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Economic „G.Barițiu” Sibiu
În plus, fumătorii au posibilitatea să facă spirometrii gratuite, prin care le va fi evaluată capacitatea funcțională a plămânilor. Spirometriile vor fi efectuate de personalul medical la Dispensarul TBC, strada Morilor, nr.57 ( intersecția cu Șos Alba Iulia), în data de 31 Mai, de Ziua Mondială fără Tutun, între orele 11:00 – 13:00.
”Aș recomanda pacienților fumători să își controleze anual funcția pulmonară, să facă o spirometrie și să vadă în ce măsură fumatul le-a afectat sănătatea. În momentul când văd că au apărut deja probleme, să se gândească bine la ce vor să facă pe viitor și să încerce să găsească fiecare soluțiile care îi pot ajuta să învingă dependența de tutun. Poate că nu au încredere în doctori, dar au încredere în ceilalți, în fumătorii care nu sunt doctori, în foști fumători care le împărtășesc celorlalți ce a funcționat pentru ei. Să vadă cum au devenit mai sănătoși, mai plini de viață, cum au avut energie să își facă mai bine treburile, și, mai ales, cum n-au mai avut simptome pulmonare.”, spune Dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Anul trecut, în cadrul Săptămânii Antifumat, derulată sub sloganul „Renunțarea la fumat salvează vieți”, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au transmis o „Scrisoare deschisă” medicilor de familie din județ, prin intermediul Colegiului Medicilor, prin care i-au rugat să le ofere pacienților fumători sfaturi de renunțare la tutun, în conformitate cu Ghidul de Renunțare la fumat și asistență de specialitate a Fumătorului, elaborat de Societatea Română de Pneumologie.
Apelul a fost lansat ca urmare a dovezilor științifice care susțin că sfaturile antifumat oferite de către medici, în timpul consultului bolnavilor, printr-o scurtă intervenție de aproximativ 3-5 minute, sporesc semnificativ, pe termen lung, rata de abstinență la fumat.
”Inițiativa Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu lansată în 2021 de a ne concentra mai intens împreună medici pneumologi și medici de familie asupra fumatului a fost o acțiune necesară și utilă. Legătura apropiată și permanentă pe care o are medicul de familie cu pacientul, expertiza pneumologului în metode de „stop fumat” pot oferi rezultate importante. Intensificarea acțiunilor de informare a pacienților a crescut atât complianța cât și aderența pacienților la tratamentul propus. Avem însă de lucrat împreună!”, a declarat Șef Lucrări Dr. Loredana Piloff , medic primar medicină de familie.
Pe lângă afectarea pulmonară, fumul de țigară are efecte cancerigene asupra mai multor organe, precum laringe, esofag, cavități orale, nazale, faringe și sinusuri paranazale, vezică urinară, ficat, col uterin, rinichi, stomac, colon și rect sau pancreas. În plus, fumatul crește de 5 ori riscul de a face diabet zaharat. În cazul femeilor gravide, fumatul expune copilul la risc de malformații, greutate mică la naștere, naștere premature și chiar moarte subită. Speranța de viață a fumătorului este cu 10 ani mai mică decât a nefumătorului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
200Festivalul Romilor din Târnava, 22-24 iulie
1 an agoFestivalul Romilor din Târnava, ediția a doua
Festivalul are programată deschiderea vineri, 22 iulie, ora 17, în centrul comunei Târnava.
Consiliul Județean Sibiu organizează cea de-a doua ediție a Festivalului Romilor din Târnava, cu sprijinul Fundației Centrul European de Integrare al Romilor și al Primăriei Comunei Târnava.
Festivalul este organizat în cadrul proiectului ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava”, finanțat din Fondul Social European, prin Program Operațional Capital Uman 2014-2020, cod SMIS: 114591, proiect implementat în parteneriat: Fundația Centrul European de Integrare al Romilor (lider de proiect), Comuna Târnava, Liceul Tehnologic ”Stănescu Valerian” Târnava, Consiliul Județean Sibiu, CIT – Irecson – Centrul de Informare Tehnologică SRL și Social Com SRL.
Festivalul va avea loc în centrul comunei Târnava, în perioada 22-24 iulie 2022, după ce prima ediție s-a desfășurat toamna trecută, între 17-19 septembrie.
Festivalul Romilor din Târnava este unul al toleranței interetnice și al incluziunii sociale, care unește toate comunitățile culturale, etnice și sociale din localitate. Scopul acestui eveniment cultural este de a promova respectul, acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturilor lumii noastre. În sprijinul acestui obiectiv vor veni meșteșugarii și producătorii locali, interpreți și ansambluri profesioniste care vor etala tradițiile și meșteșugurile specifice etniei rome, dar și cele ale etniei române.”Toleranța stă la baza bunei înțelegeri în comunități. Ea este calea spre a înlocui mai ușor cultura urii și a războiului cu cea a păcii. Doar acceptându-ne unii pe ceilalți, văzând ceea ce are fiecare mai bun și doar înțelegând că fiecare are dreptul la o viață mai bună conform propriului set de valori putem să contribuim la bunăstarea comunităților din care facem parte. Vă invit să fiți parte din acest proiect, să vă bucurați de festivalul Romilor, fiindcă doar unii lângă ceilalți ne putem descoperi reciproc!”, transmite președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.
Programul festivalului, la care sunt invitați să participe un număr cât mai mare de localnici, de sibieni și de turiști, include ateliere meșteșugărești și gastronomice, activități interactive pentru copii și tineri, concursuri cu premii, teatru pentru copii, proiecții de filme în aer liber și un bogat program artistic, de muzică și dansuri, care va fi anunțat în cursul săptămânii viitoare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
122