Gala Sportului 2023 – Consiliul Județean Sibiu premiază performanța
Gala Sportului, ediția cu numărul patru, este evenimentul prin care Consiliul Județean îi premiază pe sportivii și antrenorii sibieni cu rezultate deosebite la competițiile naționale și internaționale în anul 2022.
Evenimentul va avea loc la Sala Transilvania, joi, 23 martie ac, cu începere de la ora 17,00, accesul publicului fiind liber.
„Munca celor care susțin și promovează performanța în sport merită recunoașterea publică. Rezultatele pe care sportivii sibieni le-au obținut în anul 2022 ne-au oferit multe motive de mândrie și acum este rândul nostru să le mulțumim public pentru acestea. Invit publicul larg să ne fie alături la această sărbătoare a sportului sibian și să-i aplaudăm încă o dată pe cei mai buni dintre cei buni”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
În cadrul Galei Sportului vor fi acordate diplome și trofee pentru următoarele categorii: Sportivi olimpici; Antrenori sportivi olimpici; Sportivi neolimpici; Antrenori sportivi neolimpici; Tinere speranțe; Premii pentru întreaga carieră; Ambasador al sportului; Premii speciale.
De asemenea, cinci administrații publice locale vor fi premiate pentru implicarea deosebită în dezvoltarea infrastructurii de sport.
Fondul de premiere, aprobat prin HCJ nr. 17/26.01.2023, este de 100.000 de lei, la care se adaugă flori, diplome și trofee pentru fiecare premiant.
Gala va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu, iar pe durata desfășurării Galei, accesul în parcarea Sălii Transilvania va fi gratuit.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Lucrări finalizate în zona blocurilor din Hipodrom. Peste 500 de arbori au fost plantați
7 luni agoLucrările de modernizare în zona de blocuri Hipodrom cuprinsă între străzile N. Iorga – Luptei – bulevardul V. Milea – Rahovei – b-dul M. Viteazu s-au finalizat.
“Am încheiat lucrările și în această ultimă zonă din cartierul Hipodrom. Investiția în valoare de aproximativ 29 de milioane de lei a însemnat modernizarea infrastructurii și a sistemului de iluminat public, dar și revigorarea zonelor verzi și ordonarea acestora, precum și crearea de locuri de joacă și a unei zone de odihnă. Și în cartierul Ștrand ne apropiem de finalizare, iar în cartierul Terezian avansăm, termenul fiind primăvara anului 2023.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Lucrările de modernizare constau în
- Străzile și aleile din zonă au fost reabilitate. S-au modernizat aleile carosabile Călărașilor, Roșiorilor, Artileriștilor, Geniștilor și Infanteriștilor, precum și aleile pietonale. De asemenea, în cadrul proiectului s-a intervenit cu reparații pe străzile Luptei, Porumbacului și Cernei. Trotuarele din întreaga zonă au fost optimizate pentru persoanele cu nevoi speciale, la intersecții fiind amenajate rampe.
- Au fost amenajate spații verzi în suprafață de aproximativ 26.000 de mp, prin însămânțarea cu iarbă și plantarea a peste 500 de arbori ornamentali
- Au rezultat 3 locuri de joacă noi
- S-au amenajat 2 zone de fitness
- S-a creat o zonă de odihnă în spațiul dintre str. Rahovei și Aleea Artileriștilor, amenajată cu bănci, în care urmează să se planteze încă 10 arbori și arbuști și să se pună gazon.
- Prin lucrările de reconfigurare și ordonare au rezultat 1.100 de locuri de parcare, marea majoritate amenajate cu grile înierbate
- Iluminatul public a fost modernizat prin instalarea a 250 de stâlpi de iluminat cu corpuri de iluminat eco eficiente, cu LED, care urmează să fie conectate la sistemul de telegestiune. De asemenea, rețeaua de alimentare cu energie a iluminatului a fost refăcută, punctele de aprinde fiind separate de posturile de transformare aparținând SC Electrica, ceea ce permite Primăriei Sibiu să administreze mai eficient sistemul de iluminat public.
- Canalizarea pluvială a fost modernizată pentru o mai bună evacuare a apei de ploaie
- A fost amenajată tubulatura subterană pentru coborârea cablurilor de telecomunicații suspendate pe stâlpi de către firmele deținătoare a acestor rețele.
- Au fost complet reamenajate platformele de colectare a deșeurilor menajere.
Important de precizat este și faptul că spațiile dintre blocuri au fost reglementate ca zonă rezidențială, viteza limitându-se la 20 km/oră pentru creșterea siguranței pietonilor.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
69Cufărul călător a ajuns la 100 de elevi din Sibiu
2 luni agoCufărul călător. un nou program educașional dezvoltat de Muzeul ASTRA prin C.A.R.R.
Cufărul călător este un program educațional am Muzeului ASTRA, inclus în proiectul ,, Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor”. În perioada februarie – martie a avut loc etapa de explorare a cufărului cu lut, iar de asta s-au bucurat peste 100 de elevi ai claselor I – IV din școlile din Sibiu.
Cufărul dă posibilitatea copiilor să identifice materia primă – lutul în formă brută, cât și obiecte în diferite faze de lucru – lut nears, lut ars, lut nears și decorat, vase decorate și arse, vase smălțuite, nearse și vase smălțuite, arse.
Elevii au identificat și au experimentat câteva unelte precum: ebosoare, debosoare, spatule, corn pentru decorat, sârmă pentru tăiat lutul sau sucitor. Au aflat modul de obținere a pigmenților naturali pentru decor– culoarea portocalie din rușală, albul din caolin și negrul din pământ negru.
În cufăr, copiii au descoperit și obiectele realizate din lut: de la farfurii, boluri, căni, pană la materiale folosite în construcția caselor –cărămida și țiglă sau pentru sistemele de încălzire – cahle folosite la construirea sobelor. Astfel, au înțeles cât de versatilă este această materie primă – lutul, care este utilizată nu doar pentru obiecte de uz casnic, ci și ca material eficient de construcție a caselor, prietenos cu mediul.
Activitatea a fost completată de un atelier de storytelling cu ajutorul cubului povestitor, care stimulează imaginația și creativitatea copiilor, sprijinindu-i în explorarea lutului în diferite forme, acțiuni și roluri și realizarea unei cărți tip acordeon, pornind de la poveștile copilăriei.
”Aceasta este etapa participativă a programului educațional prin care beneficiarii, respectiv copiii, sunt implicați în procesul de elaborare a activităților educaționale. În următoarea etapă cadrele didactice vor avea posibilitatea să utilizeze cufărul pentru experimentarea directă a materialității unui obiect, a materiei prime din care sunt făcute obiectele, precum și a tehnicilor de lucru utilizate, în strânsă legătură cu curriculumul școlar, cufărul devenind astfel un instrument educațional în realizarea orelor de curs.”, Ioana Dan, responsabil program educațional C.A.R.R. din cadrul Muzeului ASTRA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
31Drumul județean 106 Agnita -Sighișoara a fost modernizat
7 luni agoDrumul județean 106 Agnita -Sighișoara a fost modernizat, lucrările au fost finalizate cu 45 de zile înainte de termen
Drumul județean DJ 106 Agnita – Sighișoara, pe o lungime de aproximativ 37 km, dintre care 21,6 km sunt pe raza județului Sibiu, a fost modernizat printr-o investiție cu fonduri europene, accesată de Consiliul Județean Sibiu. Lucrările au fost executate de firma Geiger Transilvania SRL, care le-a finalizat cu o lună și jumătate înainte de termenul contractual.
Pentru prezentarea și detalierea acestei investiții, a beneficiilor pe care le aduce pentru comunitate, Consiliul Județean Sibiu și Consiliul Județean Mureș, partener în acest proiect, au organizat o conferință de presă, marți, 8 noiembrie 2022. La eveniment au participat președinții celor două administrații județene: Daniela Cîmpean și Péter Ferenc, administratorul public al județului Sibiu, Adrian Bibu, directorul executiv al Direcției Strategii, Proiecte din cadrul CJ Sibiu, Oana Popa, primarii localităților tranzitate de drumul județean reabilitat, reprezentați ai antreprenorului, Geiger Transilvania SRL, și echipa de proiect din cadrul CJ Mureș, alături de jurnaliști din ambele județe.
Beneficiile principale aduse de această investiție pentru confortul și siguranța cetățenilor sunt:
- Creșterea vitezei de deplasare cu 30%, în limita legală, prin reabilitarea suprafeței de rulare, ceea ce conduce implicit la scădere consumului de carburant, la reducerea costurilor pentru repararea autoturismelor și la câștigarea de timp pentru ajungerea la destinație
- Asigurarea condițiilor de siguranță, în acest sens fiind montate parapete metalice, însumând 5,3 km; sistemul de semnalizare rutieră a fost înnoit și completat conform normativelor actuale
- Amenajarea a 14 stații de autobuz, sub formă de alveole (refugii laterale ce permit desfășurarea traficului în timp ce autobuzul este oprit)
- Rampe de acces în stațiile de autobuz, pentru persoanele în scaun rulant
- Amenajarea de treceri de pietoni, cu presemnalizare (sunt montate „covoare tactile rutiere” înaintea trecerii de pietoni)
- Treceri de pietoni prevăzute cu sisteme de avertizare luminoasă, dotate cu panouri solare, cât și cu dungi transversale rezonatoare pentru atenționarea suplimentară a șoferilor. În plus, trecerile de pietoni au la capete covoare tactile pentru nevăzători, care, funcție de dispunerea bulinelor ieșite în relief, indică nevăzătorului direcția de urmat
- Montarea de parapete pietonale în zonele aglomerate (școli, biserici, cămine culturale), care împiedică astfel accesul pietonilor direct pe drumul județean
- Toate podurile sunt prevăzute cu trotuar, la marginea cărora au fost montate balustrade
Totodată, modernizarea infrastructurii rutiere a DJ 106 Agnita – Sighișoara vine cu câteva beneficii și pentru comunitățile tranzitate de drumul județean, precum și pentru mediu:
- Creșterea gradului de conectare între localitățile limitrofe orașului Agnita, cât și municipiului Sighișoara (cei care fac naveta ajung mai ușor, mai repede și mai sigur)
- În interiorul localităților au fost realizate 8,6 km de șanțuri betonate, care preiau apa pluvială, evitând astfel inundarea drumului județean cât și a proprietăților apropriate
- Executarea/reabilitarea a 5 poduri (două în județul Sibiu și trei în județul Mureș)
- Realizarea a 80 de podețe, 175 de accese către proprietăți și 9 către drumurile laterale, precum și 20 de accese suplimentare pentru terenurile agricole aflate de-a lungul drumului
- Au fost stabilizate porțiuni de teren, prin lucrări de consolidare, pentru a preveni alunecările sau tasarea drumului; cea mai spectaculoasă porțiune a fost în județul Sibiu, aproape de limita cu județul Mureș, unde, pe o lungime de 370 metri s-au făcut foraje pentru amplasarea de piloni de beton, cu o adâncime de 12 metri, piloni uniți printr-o grindă transversală
- Au fost plantați 1.500 de arbori
- Scăderea poluării, datorită fluidizării traficului
„Inaugurăm un drum făcut ca la carte, pentru că este bine realizat tehnic și ajută oamenii să se deplaseze în siguranță, spre școli, spre locurile de muncă sau spre destinații turistice. Fiecare participant la trafic poate să constate că lucrurile s-au îmbunătățit radical în privința modului în care se circulă. Acest drum a devenit deja o rută preferată de cei care se deplasează din Sibiu spre Sighișoara, întrucât asigură un trafic fluent și confortabil. Tuturor acestor oameni le dedicăm lucrarea de față, executată de un constructor serios, care, nu doar a realizat toate lucrările solicitate, dar le-a executat înainte de termen.
Putem afirma în acest moment că una dintre prioritățile Consiliului Județean Sibiu și anume conectarea Văii Hârtibaciului a fost materializată, mai întâi prin modernizarea DJ 141 Mediaș – Bârghiș, inaugurat în această primăvară, și apoi, prin reabilitarea DJ 106 Agnita – Sighișoara, o continuare firească a investiției CJ Sibiu finalizată în exercițiul financiar anterior: modernizarea DJ 106 Sibiu – Agnita”, a precizat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Proiectul ”Reabilitarea DJ 106 Agnita – Sighișoara” a fost realizat cu fonduri europene, atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020, completate fonduri din bugetul CJ Sibiu și al CJ Mureș.
Ordinul de începere a lucrărilor de execuție pe drumul județam ce leagă județele Sibiu și Mureș, a fost dat în 15.06.2020, durata de execuție a lucrărilor fiind de 30 de luni, însă constructorul, Geiger Transilvania SRL, a finalizat lucrările cu un avans aproximativ două luni, fără ca traficul rutier să fie întrerupt pe toată durata lucrărilor. Recepția la terminarea lucrărilor a avut loc vineri, 4 noiembrie 2022.
Valoarea actualizată a contractului de lucrări încheiat în 01.04.2020 cu Geiger Transilvania SRL este de 122.257.336,27 cu TVA.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a drumului județean Agnita-Sighișoara, este de 118.625.483,97 lei, inclusiv TVA, din care: Cheltuieli eligibile – 117.971.497,9 lei; Cheltuieli neeligibile – 653.986,07 lei, împărțită între cele două județe, proporțional cu cheltuielile ce revin fiecărui județ, astfel: UAT județul Sibiu: 367.016,98 lei și UAT județul Mureș: 286.969,09 lei.
Pe lângă cheltuielile neeligibile, UAT județul Sibiu și UAT Județul Mureș au asigurat o contribuție proprie totală de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, împărțită astfel: 1,1224 %, în valoare de 1.324.112,09 lei aferent județului Sibiu și 0,8776 %, în valoare 1.035.317,87 lei aferent județului Mureș. Cheltuielile acestea reprezintă ajustări de prețuri aplicate conform formulei incluse în modelul de contract HG 1/2018.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
68