Cufărul călător a ajuns la 100 de elevi din Sibiu

Cufărul călător. un nou program educașional dezvoltat de Muzeul ASTRA prin C.A.R.R.

Cufărul călător este un program educațional am Muzeului ASTRA, inclus în proiectul ,, Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor”. În perioada februarie – martie a avut loc etapa de explorare a cufărului cu lut, iar de asta s-au bucurat peste 100 de elevi ai claselor I – IV din școlile din Sibiu.

Cufărul dă posibilitatea copiilor să identifice materia primă – lutul în formă brută, cât și obiecte în diferite faze de lucru – lut nears, lut ars, lut nears și decorat, vase decorate și arse, vase smălțuite, nearse și vase smălțuite, arse.

Elevii au identificat și au experimentat câteva unelte precum: ebosoare, debosoare, spatule, corn pentru decorat, sârmă pentru tăiat lutul sau sucitor. Au aflat modul de obținere a pigmenților naturali pentru decor– culoarea portocalie din rușală, albul din caolin și negrul din pământ negru.

În cufăr, copiii au descoperit și obiectele realizate din lut: de la farfurii, boluri, căni, pană la materiale folosite în construcția caselor –cărămida și țiglă sau pentru sistemele de încălzire – cahle folosite la construirea sobelor. Astfel, au înțeles cât de versatilă este această materie primă – lutul, care este utilizată nu doar pentru obiecte de uz casnic, ci și ca material eficient de construcție a caselor, prietenos cu mediul.

Activitatea a fost completată de un atelier de storytelling cu ajutorul cubului povestitor, care stimulează imaginația și creativitatea copiilor, sprijinindu-i în explorarea lutului în diferite forme, acțiuni și roluri și realizarea unei cărți tip acordeon, pornind de la poveștile copilăriei.

”Aceasta este etapa participativă a programului educațional prin care beneficiarii, respectiv copiii, sunt implicați în procesul de elaborare a activităților educaționale. În următoarea etapă cadrele didactice vor avea posibilitatea să utilizeze cufărul pentru experimentarea directă a materialității unui obiect, a materiei prime din care sunt făcute obiectele, precum și a tehnicilor de lucru utilizate, în strânsă legătură cu curriculumul școlar, cufărul devenind astfel un instrument educațional în realizarea orelor de curs.”, Ioana Dan, responsabil program educațional C.A.R.R. din cadrul Muzeului ASTRA.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top