Foc, pământ și roata olarului, în Muzeul în aer liber, la Gospodăriile din Găleșoaia
Foc, pământ și roata olarului, se desfășoară la cele două gospodării din Găleșoaia, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Doi meșteri olari vor face vase din lut cu ajutorul roții de olar și le vor arde într-un scop educational-interactiv-demonstrativ, între orele 10 și 17.
Meșterul Ion Rătezeanu reprezintă tradiția olăritului popular din Nordul Gorjului, mai exact a ceramicii produse în Găleșoaia – sat dispărut, dar a cărei moștenire merge mai departe prin activitatea meșterului venit special la Muzeul ASTRA să arate vizitatorilor ce știe să facă mai frumos.
Unul dintre ultimii păstrători ai artei modelării lutului, meșterul Marcel Tănăsie, născut într-o zonă cu o străveche istorie în arta olăritului tradițional românesc, Mehedinți, va lucra în stilul centrelor ceramice de la Sisești și Noapteșa în cadrul evenimentului Foc, pământ și roata olarului.
”De asemenea, în zilele de sâmbătă (15 octombrie) și duminică (16 octombrie), începând cu ora 12,00, muzeograful Adrian Scheianu va realiza un ghidaj în sectorul olărit despre istoria ceramicii românești, dar și în alte aspecte inedite ale civilizației tradiționale.”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Școala diferită. 5 ateliere la final de august
1 an agoȘcoala diferită! Școala în satul tradițional din Muzeul ASTRA
Școala este formată din: ateliere de modelaj lut – meșter Roxana Mărcoiu; ateliere de storytelling, si coltul de citit si rasfoit carti – Citim cu Drag; teatru interactiv- Pirați, meșteșuguri și comori; atelierde copt turte si gogosi – meșter Arsenie Paraschiva; Ateliere Forest School – instalatia Drumul firului de lana (zona tetile)
Școala diferită de la finalul lui august are următorul program:
- Modelaj lut/ Forest School (22 -28 august) 10.30-13.00 & 14.00-17.3, la Etno Tehno Parc
- Atelier de copt turte și gogoși (22 – 26 august)10.30 – 14.30, la Gospodăria de viticultor din Șeica Mică
- Citim cu drag – Usborne (26 – 27 august), 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00
- Teatru interactiv (27 -28 august), de la ora 11.00 și de la ora 13.00
Participarea la ateliere se face în baza biletului de intrare în muzeu.
Atelierele educaționale de modelaj lut vor fi sub îndrumarea meșterului popular Roxana Mărcoiu. La Forest School, în zona de pădure a sectorului textile – zona instalațiilor interactive pentru copii, copiii și adulții pot experimenta o serie de activități cu elemente din natură, ca de exemplu printuri pe pânză cu frunze și flori, realizarea unor figurine din lemn, realizarea de coliere și brățări din lemn natural.
Până vineri, 26 august, la Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică am pregătit pentru voi un atelier de copt turte si gogoși, sub îndrumarea meșterului popular Arsenie Paraschiva.
În weekend, 27 – 28 august, trupa Eppic Education va susține 2 spectacole de teatru interactiv – „Pirați, meșteșuguri și comori”. Reprezentațiile vor fi de la ora 11.00 si de la ora 13.00.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
159Mușcătura de viperă. 4 grade de toxicitate
7 luni agoMușcătura de viperă nu se stoarce
Mușcătura de viperă este una din situațiile periculoase în care, de cele mai multe ori, vinovat nu este șarpele. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi.
”Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un bat lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur.”, transmite Salvamont România.
În România, singurele specii de șerpi veninoși sunt viperele. Acestea sunt răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri.
Manifestările clinice ale mușcăturii de viperă depind de mai mulți factori: cantitatea de venin injectat, localizarea mușcăturii, starea de sănătate a victimei. Veninul poate să ducă la apariția unor efecte atât locale, cât și sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) și la vârstnici.
Mușcătura de viperă prezintă următoarele semne și simptome ale mușcăturii de viperă:
- locale – urme ale mușcăturii, edem local, vezicule hemoragice;
- sistemice (generale)- febra, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, leșin, dificultăți de respirație, durere toracică, convulsii, comă, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, șoc anafilactic (edem al feței, limbii, căilor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arterială prăbușită, puls periferic nepalpabil).
Mușcătura de șarpe veninos prezintă simptomele generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă, dureri abdominale.
Mmușcătura de viperă se clasifică după gradul de toxicitate:
- Gradul 0 (fără reacție toxică) – urme ale mușcăturii, fără edem (umflare) local.
- Gradul 1 (reacție toxică minimă) – edem (umflare) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică.
- Gradul 2 (reacție toxică moderată) – edem al întregului membru mușcat, reacție sistemică minimă (vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie).
- Gradul 3 (reacție toxică severă) – edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de șoc, hemoragii sau alte reacții sistemice.â
Măsurile de prim ajutor recomandate de salvamontiști, după o mușcătură de viperă, constau în:
- Liniștirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi așezat întins pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui;
- Apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont – 0372126668, pentru a anunța mușcătura de viperă și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS);
- Se curăță plaga cu apă oxigenată sau cu apă curată;
- Se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece, în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou;
- Proximal de plaga mușcată se aplică un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterială, cât să se poată introduce un deget sub bandaj;
- NU se practică incizii sau cauterizări la nivelul mușcăturii, NU se „stoarce” plaga, NU se recomandă aplicarea de gheață sau garou, NU se aplica diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii, NU se încearcă capturarea șarpelui, NU se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului, NU se aspiră veninul cu gura;
- Membrul mușcat se imobilizează într-o atelă, pentru a împiedica contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică; membrul respectiv va fi menținut în poziție neutră sau mai jos decât nivelul cordului și nu mai sus decât acesta;
- Șocul anafilactic se tratează de urgență prin administrarea de Adrenalină, existând în farmacii sisteme de auto-injectare cu Adrenalină (Anapen, Epipen) intramuscular, acestea putând fi incluse în baremul trusei de prim – ajutor (daca persoana se cunoaște cu alergii severe). Pe lângă administrarea de Adrenalină, este utilă și administrarea de antihistaminice (acestea pot fi administrate și în reacțiile anafilactice mai ușoare, iar Adrenalina se administrează doar în formele severe – șoc anafilactic);
- In caz de instalare a stopului cardio-respirator, se aplică manevre de resuscitare cardio-pulmonară.
Pacientul va fi transportat la spital pe targă, evitându-se mobilizarea acestuia (pacientul nu va umbla). De reținut este patul că, după o mușcătură de viperă, serul antiviperin se va administra doar la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat-sever.
foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
198Sibiul va avea 15 stații de încărcare, până la sfârșitul anului
2 ani agoSibiul va avea încă 10 stații de încărcare, pe lângă cele 5 deja funcționale
Proiectul are o valoare totală de 2,36 milioane de lei, din care aproape 1,9 milioane de lei vor fi asigurați din Fondul de Mediu, Primăria Sibiu înscriindu-se în “Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședință de județ” inițiat de către Administrația Fondului pentru Mediu. Restul finanțării va fi asigurat din bugetul local.
Pe lângă cele 5 stații de încărcare a mașinilor electrice sau hibride amenajate deja de Primăria Sibiu în spațiul public, sibienii vor avea la dispoziție până la finalul acestui an încă 10 astfel de stații.
“Dezvoltând infrastructura publică, încurajăm utilizarea autoturismelor electrice sau hibride. Pe măsură ce numărul de astfel de autovehicule crește în Sibiu, ne vom corela și vom iniția investiții în sensul amenajării de noi astfel de stații publice.”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Contractul de finanțare pentru fondurile nerambursabile a fost semnat de primarul Astrid Fodor la finalul anului trecut, anul acesta urmând să se organizeze procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic, achiziția stațiilor și montarea acestora.
Cele 10 stații vor fi instalate în 8 locații din Sibiu:
• În parcarea de pe strada Rahovei, în zona Aleii Șelimbăr
• În parcarea de pe Calea Cisnădiei, în zona intersecției cu strada Siretului
• În parcarea de pe Calea Șurii Mari din zona intersecției cu Drumul Ocnei (lângă sediul Direcției Sanitar-Veterinare)
• În parcarea publică din spatele „Centrului Cultural Ion Besoiu”
• În parcarea de pe Cazarma 90 – 2 stații
• Pe strada 9 Mai, în zona Gării (parcarea de lângă Parcul Piața 1 Decembrie 1918) – 2 stații
• În parcarea de pe strada Vasile Cârlova, în zona intrării la Stadion
• În parcarea publică din Piața Aurel Vlaicu (în fața băncii Raiffeisen).Fiecare stație va avea câte două puncte de încărcare cu o putere de 22kW (încărcare lentă), respectiv 50kW (încărcare rapidă) și vor fi conforme standardului european IEC 61851.
La finalul anului 2021 în municipiul Sibiu erau înregistrate 713 autoturisme hibride și 173 de autovehicule electrice, deținute de persoane fizice sau juridice.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
140