Căldura pământului – atelier meșteșugăresc de căhlărit și construcție sobe din cahle
Căldura pământului are loc în 13 octombrie, între orele 10.00 – 17.00, în Muzeul în aer liber, Gospodăria din Șeica Mică.
Casa de viticultor din Șeica Mică impresionează prin tehnica și rafinamentul artistic baroc săsesc. Un meșter sobar va amenaja aici un atelier de căhlărit în toată regula și apoi va realiza manual, prin metode tradiționale, sobe din cahle folosind cărămidă mică, nisip și lut. În același timp, sobarul le va spune (teoretic și practic) vizitatorilor despre utilitatea și frumusețea acestor sisteme arhaice de încălzire, greu de înlocuit și astăzi pentru mulți gospodari, datorită atmosferei speciale pe care o transmit.
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Pista de bicilete, gata cu 3 luni mai devreme
9 luni agoPista de biciclete dintre Avrig și Mârșa a fost finalizată
Pista finalizată în decembrie 2022, cea mai nouă din județul Sibiu, a fost testată. Grupul a parcurs pe biciclete, dus-întors, cei 2,1 kilometri ai pistei ce leagă localitățile Avrig și Mârșa.
Practic, noua pistă însumează 4,2 km, fiind compusă din două segmente a câte 2,1 km, câte unul pe fiecare sens de deplasare, amplasate în afara drumului județean 105G.
Au fost realizate: două secțiuni de pistă cu lățime de 1 m, cu stații de întâlnire de 1,5 m pentru depășirea între cicliști sau staționare; Consolidări ale taluzurilor prin construirea a 0,92 km de gabioane; 10 podețe și 10 căi de acces spre terenurile învecinate; 260 m de parapet metalic semigreu între drumul județean și pistă; 1,3 km de parapet metalic pietonal în zonele în care sunt diferențe semnificative între nivelul pistei și terenul marginal; 1 km de drenuri pentru preluarea apelor de infiltrație; Rigole betonate de preluare a apelor pluviale în lungime de 0,96 km; 8,03 km de borduri; 400 de arbori plantați și 10,4 mii metri pătrați de teren înierbat.
Valoarea lucrărilor a fost de 7.029.681,94 lei fără TVA, fiind executate de către firma Total NSA AG Construct SRL în 9 luni, cu trei luni mai devreme față de termenul contractual.
Investiția a fost realizată în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea calității vieții populației din localitatea Mârșa, orașul Avrig”, derulat în parteneriat cu Primăria orașului Avrig (lider de proiect), prin intermediul fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul prevede și realizarea de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea grădiniței, școlii și a sălii de sport din Mârșa, precum și dotarea acestora cu echipamente, investiții derulate de către Primăria Orașului Avrig. Valoarea totală a proiectului este de 24.095.776,80 lei cu TVA.
„Consiliul Județean Sibiu promovează investiții prin care comunitățile locale sunt încurajate să adopte un stil de viață activ și prietenos cu mediul. Sunt elevi dar și angajați care fac naveta între Avrig și Mârșa și care au acum o alternativă ecologică de transport. În plus, o pistă de biciclete generează un interes crescut în rândul turiștilor, cu efecte benefice în economia locală”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
„Vom continua să creștem rețeaua de piste dedicate cicliștilor printr-o investiție pe care o realizăm pe Valea Avrigului, între oraș și zona „Ghiocelul”. Sunt 6,8 km de pistă pe care îi vom realiza cu finanțare din PNRR”, a anunțat Adrian David, primarul orașului Avrig.
În momentul de față, alte 4 investiții privind realizarea de piste de biciclete sunt în curs de derulare la Consiliul Județean Sibiu:
- prelungirea cu 1,7 km a pistei Sibiu – Rășinari, (în faza de licitație pentru stabilirea constructorului)
- Sibiu – Ocna Sibiului, în lungime de 8,6 km (Studiu de Fezabilitate finalizat)
- Sibiu – Cisnădioara, în lungime de 5,3 km (Studiu de Fezabilitate finalizat)
- Sibiu – Poplaca – Orlat – Cristian, în lungime de 20 km (Studiu de Fezabilitate în curs de elaborare).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
118RO-Alert – Încă 7 zile de carantină
3 ani agoAvând în vedere contextul actual de menținere a nivelului ridicat de răspândire a noului Coronavirus, ISU Sibiu a transmis un mesaj de avertizare și informare RO-ALERT privind prelungirea începând cu 30.11.2020, a perioadei de CARANTINARE pentru o perioadă de 7 zile, a municipiului Sibiu și a localităților Tălmaciu, Cisnădie și Șelimbăr precum și recomandări privind respectarea regulilor de distanțare și igienă.
În cadrul ședinței de vineri, s-au aprobat 4 hotărâri care vizează solicitarea către Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de emitere a Ordinului Comandantului Acţiunii pentru prelungirea măsurii de carantină zonală a Municipiului Sibiu, localitatea Şelimbăr, cartierul Arhitecţilor (Cisnădie), orașul Cisnădie și orașul Tălmaciu, precum și instituirea măsurii de carantină zonală în localitatea Mârșa. Am scris și aici.
Modelul Declarație pe propria răspundere
Model Declarație pentru tranzitarea localităților carantinate
Model Adeverință de la angajator.
272Rezultate EN8. 4 medii de 10 la Sibiu
5 luni agoRezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2023 (înainte de contestații) – 76,2% din elevii participanți au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci)
Rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională ale absolvenților clasei a VIII-a (înainte de contestații), sesiunea 19 iunie – 4 iulie 2023, au fost centralizate de Ministerul Educației.
Rata de participare la nivel național a fost de 95,3%. Dintre cei 154.115 elevi prezenți, 117.507 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 76,2% (76,8% în anul 2021, respectiv 82,3% în anul 2022). 429 de absolvenți de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece), față de 221 – anul trecut, respectiv 132 în anul 2021.
Conform rezultatelor centralizate, în județul Sibiu, dintre cei 3.106 elevi prezenți, 2.367 elevi au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 76,2% (procent mai mic față de anul 2022 – 84,08%, anul 2021 – 80,75%, anul 2020 – 78,8% și față de anul 2019 – 76,81%).
Dintre aceștia, 4 candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece) – trei elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și un elev de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu.
- Rata de participare a fost de 94,58%, adică 3.106 candidați prezenți, dintr-un total de 3.284 elevi înscriși.
- La Limba și literatura română 2.464 de elevi (84% – din totalul celor 3.123 elevi participanți) au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 18 elevi au fost notați cu 10 (zece).
- La Matematică, 2.311 de elevi (74,4% – din totalul celor 3.106 elevi participanți) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 52 elevi au obținut nota 10 (zece).
- La limba și literatura maternă, 395 elevi (97,8% – din totalul celor 404 elevi participanți) au obținut note mai mari sau egale cu 5, 10 elevi obținând nota 10.
Rezultate exemplare s-au înregistrat în unitățile de învățământ din județul Sibiu care au procentul de 100% elevi care au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) sunt: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu, Liceul Tehnologic Mârșa, Școala Gimnazială „Bathory Istvan” Mediaș, Școala Gimnazială Blăjel, Școala Gimnazială Chirpăr și Școala Gimnazială Păuca.
Rezultatele dezastruoase, unde niciun elev nu a obținut media mai mare sau egală cu 5 (cinci) sunt: Școala Gimnazială Apoldu de Jos, Școala Gimnazială Cașolț, Școala Gimnazială Hoghilag, Școala Gimnazială Merghindeal, Școala Gimnazială Nr. 10 Sibiu și Școala Gimnazială Ruși.
”Contestațiile pot fi depuse în 28.06.2023 (în intervalul orar 16.00 – 19.00) și în 29.06.2023 (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.”, transmite ISJ Sibiu.
Media generală de admitere, care se calculează considerând 100% media de la evaluarea națională, urmează să fie afișată după finalizarea contestațiilor.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
114