Castra Barbarorum, între 13-16 octombrie, de la 10 la 17
Castra Barbarorum (taberele barbarilor) 2.0 este un eveniment dedicat patrimoniului cultural arheologic. Participă meșterul fierar Komakiza cu un atelier meșteșugăresc de fierărie antică – confecționare replici după unelte și arme antice, împreună cu Ars Fabrilis Oficina cu un atelier meșteșugăresc de lemnărit – confecționare veselă de lemn la strung antic. CASTRA BARBARORUM 2.0 va fi animat de persoane costumate după modelul vestimentației din perioada antică, iar acestea vor reconstitui ipostaze din viața cotidiană şi meşteşuguri din antichitate.
Astfel, Muzeul ASTRA, în zona sectorului de Prelucrarea Metalelor (în proximitatea Etno Tehno Parc), vor avea loc activități demonstrative și interactive, desfășurate sub forma unor ateliere de reconstituiri istorice şi experimente arheologice, în care vor fi confecționate obiecte casnice, piese de armament, unelte şi ustensile meşteşugăreşti, reproduse fidel după cele descoperite în siturile arheologice.
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Forumul MERITO. 130 de profesori participă la Agnita
6 luni agoForumul MERITO se organizaează la Agnita
Forumul MERITO Sibiu, ajuns la ediția cu numărul doi, se va desfăşura la Agnita, sâmbătă, 27 mai 2023. Deschiderea va avea loc la ora 8:30, la Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu”. Tema Forumului este ”Învățare experiențială” (”Learning by doing)”. Peste 130 de profesori au confirmat participarea la cele 9 ateliere dedicate cadrelor didactice, 16 elevi de liceu, respectiv 16 copii preșcolari vor participa la două ateliere speciale organizate pentru ei. Activitățile, susținute de profesori din comunitatea Merito, se vor desfășura la Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian”
Forumul este organizat voluntar de două profesoare din comunitatea MERITO: Daniela Elena Ionele – profesoară de Discipline Tehnice, TIC şi Instruire Practică la Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita – și Alina Hoara – profesoară pentru învăţământul primar la Liceul de Artă Sibiu.
”Intenţionăm ca acest Forum, organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, să reprezinte şi o întâlnire de coagulare a unei comunităţi mai mari de profesori pasionaţi de subiect, ce doresc să înveţe colaborativ continuu. La finalul activităților, vom oferi certificate de participare la Forum”, precizează doamna profesoară Daniela Elena Ionele.
Proiectul Merito este o cauză de transformare a meseriei de profesor, în sensul de a o recredibiliza, prin recunoaşterea dascălilor valoroşi, şi a o profesionaliza, prin propagarea expertizei lor în breasla de cadre didactice (www.merito.ro). Este un proiect al Fundaţiei Romanian Business Leaders, cu parteneri strategici importanți: Bitdefender, DEDEMAN, Google România, Axxess Capital şi RomWaste Solutions.
Sponsorii şi partenerii Forumului MERITO Sibiu: RSBAuro, H&H Consulting, Palladio Doors, GSD Software & Technology, Restaurant La Prut, Grădina cu de toate, Pensiunea Elisabeta – Centrul Țării, Florăria I.F. Morariu Mariana, Microberăria Urban Brewery Sibiu, Bogdan Nicolae Fotograf, Delight Full / Denis Bărbos.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
233Proiect Erasmus+ nr.2021-RO01-KA121-VET-000006257, la Agnita
1 an agoProiect pentru creșterea calității formării profesionale în specializări din domeniile: Industrie textilă și pielărie, Comerț și Electronică – Automatizări
Proiectul Erasmus+VET, nr.2021-1-RO01-KA121-VET-000006257 este cofinanțat prin programul Erasmus+ pentru educație, formare, tineret și sport în Europa al Uniunii Europene. Scopul principal este creșterea calității formării profesionale în specializări din domeniile: Industrie textilă și pielărie, Comerț și Electronică – Automatizări, prin stagii de pregătire practică în context european în vederea creșterii șanselor de inserție facilă pe piața muncii la finalizarea studiilor, prin cooperare internațională și mobilitate în scop educațional.
În data de 30 noiembrie 2022 se încheie acest important proiect european desfășurat în instituția noastră. Proiectul are ca obiective:
- Dezvoltarea competențelor profesionale prin efectuarea stagiilor de pregătire practică în companii europene de profil în vederea facilitării tranziției pe piața muncii.
- Dezvoltarea competențelor cheie și a celor transversale cross-curriculare pentru elevi proveniți din medii sociale cu risc de excluziune în contexte de învățare non-formale.
- Elaborarea și integrarea unor instrumente curriculare, web 2.0. în pregătirea practică de specialitate, în acord cu noile schimbări de paradigmă intervenite în procesul instructiv-educativ.
Grupurile – țintă în cadrul proiectului au fost 45 de elevi din învățământul liceal și profesional, domeniile Industrie textilă și pielărie, Comerț, Electronică Automatizări care au desfășurat în anul școlar 2021-2022 stagii de pregătire practică în Portugalia și Spania.
Rezultatele tangibile obținute în cadrul acestui proiect au fost: documentul de mobilitate Europass, certificate de participare la stagiul de 3 săptămâni , Suplimentul Europass la certificatul de calificare, jurnalul de practică al participantului, portofoliul stagiarului, broșura și banner-ul proiectului, proiecte și fotografii realizate de către participanți, rapoarte ale activităților desfășurate în cadrul proiectului.
Beneficiile obținute în urma stagiilor efectuate de către participanți putem aminti: dezvoltarea unui comportament specific unui loc de muncă în care accentul se pune pe produse de înaltă calitate, dezvoltarea competențelor cheie și rezultatelor învățării specifice acestora, competențe antreprenoriale, competențe sociale, dezvoltarea competenței de comunicare într-o limbă străină, limba principală a proiectului fiind limba engleză, dezvoltarea de competențe de sensibilizare și de expresie culturală-prin integrarea în echipele de lucru ale organizaților de primire, prin participarea la programul cultural care a constat în vizitarea și cunoașterea monumentelor reprezentative ale orașelor Barcelos, Porto, Guimaraes, Braga, Lisabona, Granada, Cordoba, Gibraltar, Malaga.
Partenerii proiectului sunt atât organizații intermediare care au asigurat serviciile de cazare, masă, transport local, INTERCULTURAL ASSOCIATION MOBILITY FRIENDS Barcelos și MEP Europrojects GRANADA SL, dar și parteneri de primire, cei care au asigurat desfășurarea în condiții foarte bune a stagiului de practică a participanților, Com-prensa Impressão Têxtil, BARCELOS/Portugalia, Acacio Servicios Telematicos S.L , GRANADA/Spania și Servipoli Unipessoal, LDA, BARCELOS/Portugalia.
Pe data de 14 octombrie 2022, în sala mare de ședințe a Primăriei Orașului Agnita s-a desfășurat Conferința de închidere a Proiectului Erasmus+ nr.2021-RO01-KA121-VET-000006257, astfel am celebrat Zilele Erasmus+, acțiune desfășurată la nivel european. În cadrul acestei conferințe am împărtășit din experiențele noastre trăite în mobilitățile desfășurate în anul școlar 2021-2022 în Portugalia și Spania. Promovarea valorilor europene la nivel de achiziții este unul din obiectivele acestui proiect.
Starea de bine a fost prezentă în această întâlnire, participanții au fost impresionați de proiectele realizate de către participanții la stagiile de pregătire practică.
A fost o întâlnire cu rost, cu bucuria revederii cu toți cei 45 de elevi participanți în stagii.”Am fost onorați de prezența doamnei Inspector Anca Voineag, a domnului primar Alin Ciprian Gull Schiau , a domnului viceprimar Hirtoaga Paul, consilieri locali, Emilia Elisabeta Toma, Gabriela Doina Soare, Costel Murgoci, Alin Mihai Vezure și binențeles a doamnelor director Otilia-Bogdana Lăstun și Luminita Trofin Feldara. Au fost prezente si cadrele didactice participante in proiect, Andrei Anca Florinela, Zămăcău Cornelia Ștefania, Anghel Denisa, părinți și elevi.
Participarea în astfel de proiecte produce schimbări majore atât la nivel mental, comportamental cât și la nivel de achiziții! Am retrăit momentele frumoase petrecute împreună, locurile și oamenii noi pe care i-am întâlnit.”, au transmis organizatorii.
Erasmus + – a state of mind! Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
170Noaptea Muzeelor – 3 turnuri deschise pentru vizitatori
2 ani agoNoaptea Muzeelor în Turnurile Sibiului
Primăria se alătură programului național Noaptea Muzeelor cu turnurile de pe str. Cetății și Turnul Sfatului.
Turnurile de pe strada Cetății și Turnul Sfatului vor fi deschise vizitatorilor sâmbătă, 12 iunie până la miezul nopții. Primăria Sibiu se alătură astfel programului național Noaptea Muzeelor 2021.
Recent redeschise publicului după ample lucrări de reabilitare, turnurile de pe str. Cetății vor fi deschise publicului în ziua menționată și după încheierea programului obișnuit (11.00 – 19.00). Astfel, în intervalul orar 19.00 – 24.00 vizitatorii vor intra gratuit pentru a vizita Turnul Dulgherilor și Turnul Olarilor. Ultimul acces va fi la ora 23.30.
Și Turnul Sfatului va putea fi vizitat gratuit după încheierea programului normal, în intervalul orar 20.00 – 24.00. Reamintim că acest obiectiv emblematic al Sibiului va intra în curând în reabilitare, fiind în curs procedura de achiziție pentru realizarea proiectării pentru aceste lucrări.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
277