Festivalul are 2 secțiuni
Festivalul-Concurs Național de muzică Folk ”Chitara Dunării” a ajuns la ediția cu numărul XII. Înscrierile au început deja, iar organizatorii îi așteaptă pe concurenții care au minim 15 ani.
”Prin acest festival ne propunem continuarea tradiției acestui gen muzical la Călărași, descoperirea şi promovarea calităților vocale, artistice și creativ-muzicale ale tuturor artiștilor care vor urca pe scenă. El este conceput ca o manifestare cultural-artistică adresată grupurilor şi interpreţilor individuali de muzică folk, cu vârsta de minim 15 ani.”, transmit organizatorii.
Concursul se va desfășura pe două secțiuni: secțiunea soliști și secțiunea grupuri vocale.
Regulamentul concursului și formularele de înscriere le găsiți aici. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 01 noiembrie.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Rețeta unui preparat din Țara Secașelor. 11 ingrediente
2 ani agoRețeta unui preparat gustos
Rețeta de varză călită cu carne, la ceaun, un preparat tradițional, a fost preparată duminică de Cosmin Ignat, la Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului.
Ingrediente: 3 l ulei de floarea soarelui, 3 kg ceapă albă, 3 kg morcovi, 3 kg carne porc și 2 kg cârnați porc, 15 kg varză albă, 5 kg roșii, Sare mare, Boia de ardei, O legătură de cimbru, Surpriza bucătarului.
Mod de preparare:
Se rumenesc cârnații și carnea în uleiul încins. După finalizarea acestui proces, aceștia se separă, după care se adaugă ceapa și morcovii curățați și tăiați în același ulei, călindu-se la foc mic. Se adaugă boia de ardei iar apoi varza frământată în prealabil cu sare mare. Puțin mai înainte se adaugă și roșiile. La final, întrega compoziție se lasă să fiarbă cu o legătură de cimbru, după care se adaugă cârnații și carnea.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
134Pune mâna pe chitară, #300 simultan
4 ani agoPune mâna pe chitară 2020
Pasionații chitarelor din întreaga țară și-au dat întâlnire și în acest an la Sibiu. 300 de chitariști au interpretat simultan unele dintre cele mai iubite melodii, fiind acompaniați live și de cei care le-au făcut consacrate. Din cauza măsurilor de siguranță sanitară, impuse în pandemie, nu au fost mai mulți participanți la această ediție.
Tinerii au trebuit sa pregătească 20 de piese consacrate, atât din repertoriul internațional cât și din cel românesc. Alături de ei au fost prezenți Alin Dincă(Coiotul), Mircea Vintilă dar și Adrian Despot.
Ajuns la cea de a 6-a ediție, festivalul a reaprins flacăra corzilor ciupite.
Ideea principală: #Legacy
Nelipsite de la ”Pune mâna pe chitară” au fost piesele folk, cu care reușeau generațiile vechi să expună un manifest la adresa conducătorilor acelor vremuri. Tema de anul acesta fiind #Legacy.
Printre spectatori au fost și mulți părinți, entuziasmați la maximum de copiii lor. Nu au ezitat să fredoneze piesele pe care copiii lor le-au repetat ore în șir acasă.
„De cinci ani venim la acest eveniment. Totul este minunat. Am fredonat și eu piesa Vinovații fără vină. Am venit cu fiul meu, este printre cei 300 de chitariști.” Ne-a spus o mamică.
Un tată mai emotiv ne-a mărturisit că:
„Totul a fost special. Am fost si anul trecut dar anul acesta totul la superlativ. Am fredonat din toate piesele. Ne plac melodiile la chitară, chiar dacă au stat cei mici cu mască au reuși să cânte impecabil.”
La evenimentul ”Pune mâna pe chitară” au putut veni toți cei care iubesc chitara și s-au pregătit cel puțin câteva luni, zi de zi. Au putut să învețe după tutorialele video puse la dispoziție, gratuit, de către organizatori. Chiar dacă au avut emoții, nu s-au lăsat copleșiți.
„Foarte emoționant! N-am cuvinte, nu știu cum să descriu! E absolut minunat, frumos, emoționant. Este destul de greu să înveți să cânți la chitară. Cel mai mult mi-a plăcut Zi de zi de Trooper”, ne-a spus Sara Maria.
„Foarte frumos! E un sentiment excelent. Este o seară superbă. Îmi plac piesele, energia pe care piesele mi le dau. ” ne-a spus Andrei.
Prin mulțimea de chitariști s-au evidențiat grupurile de la Deva și Craiova. Din Craiova au venit mai mulți tineri care s-au pregătit aproape un an de zile să învețe acordurile pieselor. Printre ele se numără Nicole și Alexandra:
„Venim din Craiova, iar atmosfera este una minunată. E ceva unic atunci când cântăm toți împreună. Ne-am pregătit aproape un an pentru cele două ore de astăzi.”
De la Deva au venit cu mare entuziasm elevii scolii Deva Meeting Tribe. Unul din părinți:
„Supercool! Toate melodiile le-am fredonat! Am venit aici pentru muzică, pentru atmosferă. Pentru copii este un loc extraordinar! Copiii au fost extraordinari.”
Artiștii consacrați au venit și anul acesta la ”Pune mâna pe chitară” pentru că nu puteau rata întâlnirea cu muzica valoroasă și cei mici. Au fost emoționați până la lacrimi de tinerii cu chitări.
Mircea Vintilă: „Am simțit lacrimi în ochi. Să vezi 300 de copii care cântă la chitară, este un moment impresionant. Sunt bucuros că am reușit să vin în fiecare an la acest festival. Instrumentul este un lucru important pentru fiecare copil, este bine că au cu cine să studieze, este bine că există acest festival unde ei pot să cânte și noi să cântam alături de ei.”
Alin(Coiotul), Trooper: „Mă încarcă cu foarte multă energie, mai ales în anul acesta a venit, wow, ca o gură de oxigen. M-am bucurat să îi văd pe toți . Nu știu dacă la un moment dat s-a observat sau nu, dar aveam lacrimi în ochi. Este o nebunie! Îndrăznesc să spun că este cel mai tare festival românesc, pentru toată lumea. Este extraordinar de important ca oamenii să vadă și alternativa. Pentru că în momentul acesta massmedia bagă o mulțime de mizerii. Un eveniment de genul acesta cred că deschide foarte mulți ochi. Poate visez frumos, dar la un moment dat sper ca din treaba asta să se nască un eveniment cu zeci de mii de oameni.”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
867Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor a fost lansat în 9 octombrie
2 ani agoMuzeul Virtual al Holocaustului Romilor
Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor „Ion Cioabă” a fost lansat în data de 9 octombrie 2022, cu ocazia zilei Holocaustului, la Muzeul Național de Istorie al României din București.
Muzeul este bilingv (română și engleză)
La eveniment au participat peste cinzeci de invitați. Soprana metropolitană Isabela Violeta Stănescu a cântat în deschidere imnul romilor. Ernest Oberlander, directorul Muzeului Muzeul Național de Istorie al României, a prezentat implicarea muzeului alături de Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” din Sibiu, edificiul găzduind, în sala Lapidarum, atât lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor „Ion Cioabă”, precum și expoziția supraviețuitorilor deportării, intitulată „Holocaustul necunoscut”.
La eveniment au participat: excelența sa Therese Hyden – ambasadoarea Suediei la București, dr. Viorel Achim – istoric, domnul Mădălin Voicu – Secretar de Stat Ministerul Culturii, doamna Viorica Gotu – activistă Partida Romilor din județul Galați, domnul Vasile Burtea – activist rom, doamna Irina Cajal – Secretar de Stat, doamna Ana Elena Rădulescu – reprezentant AFCN și Luminița Cioabă –președinta Fundației Social-Culturale a Romilor „Ion Cioabă”.
Dintre cei prezenți îi amintim și pe: doamna Mariana Buceanu – ANR, doamna Camelia Botezatu, Radu Szkely, Hano Hofer, Adriana Rogojinaru, Norica Costache, Delia Grigore, Adrian Furtună, Florentina Iusco, Bela Krizbai, regizorul Alexander Hausvater, Magdalena Grosu, Viorica Zorilă, Stănescu Marcel și alți oameni de cultură.
Încheierea evenimentului a fost marcată de Emy Drăgoi, cu un aranjament muzical propriu, acesta interpretând ”Te aștept Isuse” și ”Lista lui Schindler”.
Expoziția supraviețuitorilor romi a fost prezentată invitaților de către Luminița Cioabă. Invitații prezenți la eveniment și nu numai au avut ocazia să vadă că la Sibiu au fost puse bazele construirii unui muzeu fizic de către MS Regele Internațional al Romilor Ion Cioabă, unde să fie prezentate atrocitățile la care a fost supus poporul romilor în timpul Holocaustului.”Mulțumim pentru sprijinul acordat fundației de către Administrația Fondului Cultural Român, fără de care nu ar fi putut lua ființă acest muzeu virtual. Totodată amintim și partenerii care au contribuit la realizarea acestui proiect: Muzeul Național de Istorie al României, Asociația Partida Romilor Pro Europa, Biblioteca Universitară ”Lucian Blaga” Cluj, Muzeu Holocaustului din Transilvania de Nord, Centrul Național al Cinematografiei Române și Romani Glinda din Suedia.”, transmit organizatorii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
299