Festivalul are 2 secțiuni
Festivalul-Concurs Național de muzică Folk ”Chitara Dunării” a ajuns la ediția cu numărul XII. Înscrierile au început deja, iar organizatorii îi așteaptă pe concurenții care au minim 15 ani.
”Prin acest festival ne propunem continuarea tradiției acestui gen muzical la Călărași, descoperirea şi promovarea calităților vocale, artistice și creativ-muzicale ale tuturor artiștilor care vor urca pe scenă. El este conceput ca o manifestare cultural-artistică adresată grupurilor şi interpreţilor individuali de muzică folk, cu vârsta de minim 15 ani.”, transmit organizatorii.
Concursul se va desfășura pe două secțiuni: secțiunea soliști și secțiunea grupuri vocale.
Regulamentul concursului și formularele de înscriere le găsiți aici. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 01 noiembrie.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Bătălia Cărților revine
1 an agoBătălia Cărților revine la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
Bătălia Cărților – concursul național, organizat la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu. Competiția se adresează, în mod gratuit, tuturor iubitorilor de cărți și literatură care cred în puterea lecturii ca mijloc al dobândirii educației și cunoașterii. Înscrierea și participarea la acest concurs sunt gratuite, în baza deținerii unui permis valid de utilizator al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. La „Bătălia Cărților” sunt așteptați toți cititorii pasionați, competiția fiind organizată pe trei categorii de vârstă: copii (11-13 ani), adolescenți (14-18 ani) și adulți (peste 18 ani).
Pe parcursul perioadei de desfășurare, iunie – octombrie 2022, participanții sunt invitați să citească 10 cărți pentru fiecare categorie de vârstă, titlurile aparținând atât literaturii române, cât și celei universale. În etapa finală a competiției ajung cititorii care au lecturat toate titlurile propuse pentru o categorie de vârstă şi prezintă propriile opinii și argumente prin intermediul fișelor de lectură, demonstrând astfel o deplină înțelegere a textelor literare.
În luna octombrie, va avea loc dezbaterea finală a concursului de lectură în cadrul căreia participanții finaliști vor avea prilejul de a susține cartea preferată în fața juriului și a publicului. Pentru fiecare categorie de vârstă, participantul cu cea mai reușită pledoarie va deveni „Cititorul anului 2022”. Volumul care va obține cel mai mare punctaj din partea competitorilor va deveni „Cartea anului 2022”. Vor fi acordate, de asemenea, premii pentru cele mai bune fișe de lectură. Câștigătorii etapei județene vor participa la etapa națională, care va avea loc la începutul anului viitor.
Cărțile, formularele de înscriere și toate materialele aferente derulării concursului „Bătălia Cărților” sunt, începând cu 6 iunie a.c., disponibile la sediul central (Compartimentul pentru Copii și Tineret și Compartimentul pentru Adulți) şi în filialele bibliotecii: Filiala Hipodrom (str. Rahovei, nr.14), Filiala Valea Aurie (str. Luduș, nr. 9, bloc 31), Filiala Vasile Aron (str. Semaforului, bloc 22), Filiala Bâlea (str. Bâlea, bl.9), Filiala Cisnădie (Str. Ţesătorilor, nr. 6).
Detalii suplimentare privind regulamentul de participare la concurs și volumele propuse în competiție se pot obține la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr.7), la adresa de e-mail bjastrasibiu@gmail.com sau la nr. tel: 0269 210 551 (int. 108). În egală măsură, disponibilitatea titlurilor se poate consulta în catalogul electronic al bibliotecii: http://bjastrasibiu.ro/catalog-online/.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
255Folclor la Zilele Româno-Americane 2022
1 an agoFolclor pe esplanada Filarmonicii
Folclorul pune stăpânire pe festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane. Organizatorii, Filarmonica de Stat Sibiu, propun o seară de folclor, pe esplanada Filarmonicii, de la orele 19.00, apoi concertul simfonic „Un american la Sibiu…”, în Piața Mare, la ora 21.00. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul american Daniel Spaw, iar la pian o veți urmări pe formidabila solistă Sînziana Mircea, prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. În program, lucrări de George Gershwin și Leonard Bernstein.
Programul acestei seri:
Ora 19.00 – Esplanada Filarmonicii de Stat Sibiu, Seară de folclor- Nicolae Furdui Iancu și Ansamblul Crai Nou
În deschidere: Cristian FodorInterpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu a avut primul contact cu scena la doar 17 ani, cu orchestra liceului unde învăța. În anul 1987 i-a apărut primul LP și a înființat grupul folcloric „Crai Nou” din Alba-Iulia. A profesat în învățământ până în 1989, iar de atunci s-a dedicat în întregime cântecului popular. Om de o mare valoare artistică și sufletească, Nicolae Furdui Iancu este și va fi mereu o mare stea și un simbol veșnic al folclorului românesc autentic din toate timpurile.
O voce amplă, încărcată de vibraţie, Cristian Fodor este singurul interpret hunedorean de muzică populară după 1990 premiat cu faimosul trofeu „Floarea din grădină”.
Ora 21.00 – Piața Mare, CONCERT SIMFONIC – Un American la Sibiu…. ORCHESTRA FILARMONICII DE STAT SIBIU, Dirijor: Daniel Spaw (SUA), Solistă: Sînziana Mircea, pian
asCULTă: George Gershwin – Un american la Paris, George Gershwin – Rhapsody in Blue pentru pian și orchestră, Leonard Bernstein – Dansuri simfonice din West Side StoryDirijorul american Daniel Spaw s-a născut în Nashville (SUA), iar actualmente este dirijor principal și director artistic al Filarmonicii din Bad Reichenhall (Germania). Tânărul și talentatul Spaw, care dirijează anual peste 100 de concerte, s-a consacrat în peisajul muzical germanic datorită muzicalității sale dinamice și versatilității care îi permite să abordeze o arie vastă de genuri și stiluri muzicale.
Pianista Sînziana Mircea are o carieră artistică bogată pe plan internațional, fiind prezentă pe mari scene din Europa, Asia și America de Nord. Debutul său la Ateneul Român a avut loc la frageda vârstă de 7 ani, urmat de debutul în SUA la 11 ani și un turneu pe continentul nord american la 14 ani.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
115FITS 2021, mai sunt 5 zile | VIDEO
2 ani agoFITS la jumătate
De la debutul edițiai 28 și până în 25 august, zeci de mii de scpectatori au fost parte din miracolul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Dacă în spațiile închise accesul spectatorilor s-a făcut pe baza certificatului de vaccinare sau dovada care atestă trecerea prin boală ori rezultatul negativ al unui test antigen/pcr, pe pietonala Nicolae Bălcescu, Piața Mare, Piața Mică, Piața Habermann, Parcul Subarini, Parcul Astra, etc., publicul a fost mult mai numeros.
Spectacolele itinerante din cadrul FITS au umplut pietonala Bălcescu la fiecare reprezentație. Piața Mare a fost arhiplină la concertul celor de la Subcarpați, Piața Habermann s-a transformat zi de zi în tărâmul copiilor și al tinerilor cu spectacole de umor, dans și magie.
”Ne-a fost dor de festivalul nostru! Nu am lipsit niciun an de FITS!”
”Am venit din Germania în concediu în România, special pentru Festivalu de Teatru de la Sibiu.”
”Foarte faină atmosfera! Venim din Iași și acum încercă să ne acomodăm cu teatrul, cultura, cu imaginea și cromatica orașului.”
Nu doar spectaorii au fostbucuroși de o nouă ediție a FITS pe strazile și în spațiile speciale amenajate pentru a putea respira cultura.
”Venim din Franța! Mulțumim Sibiu pentru invitație și primirea atât de călduroasă. Venim pentru a patra oară în România, dar ca aici nu am mai fost primiți”, ne-a spus o artistă din cadrul Carnavalului în stil indian.
Puteți viziona aici un scurt rezumat al primelor 5 zile de festival.
Programul următoarelor 5 zile îl găsiți aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
157