Festivalul are 2 secțiuni
Festivalul-Concurs Național de muzică Folk ”Chitara Dunării” a ajuns la ediția cu numărul XII. Înscrierile au început deja, iar organizatorii îi așteaptă pe concurenții care au minim 15 ani.
”Prin acest festival ne propunem continuarea tradiției acestui gen muzical la Călărași, descoperirea şi promovarea calităților vocale, artistice și creativ-muzicale ale tuturor artiștilor care vor urca pe scenă. El este conceput ca o manifestare cultural-artistică adresată grupurilor şi interpreţilor individuali de muzică folk, cu vârsta de minim 15 ani.”, transmit organizatorii.
Concursul se va desfășura pe două secțiuni: secțiunea soliști și secțiunea grupuri vocale.
Regulamentul concursului și formularele de înscriere le găsiți aici. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 01 noiembrie.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Biblioteca Astra pe TikTok. @tiktokastra11
3 luni agoBiblioteca publică sibiană, mai aproape de tineri
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va face cunoscută prezența sa pe platforma TikTok printr-un eveniment deosebit care va avea loc miercuri, 1 martie 2023, de la ora 13:00, în spațiul American Corner Sibiu (etajul 5). Dezbaterea care prilejuiește lansarea contului TikTok Astra Sibiu va aduce în atenția publică subiecte precum: provocările mediului online pentru copii și adolescenți, siguranța cibernetică, educație digitală, combaterea dezinformării, importanța publicării unui conținut digital creativ de bună calitate, crearea și menținerea unui public fidel.
Alături de bibliotecarii astriști și tinerii din echipa de voluntari, se vor afla specialiști din sfera comunicării digitale, a educației, profesioniști din zona mass-media, dar și creatori de conținut digital: Daniela Chrzanovski, organizator evenimente securitate cibernetică, Cristina Bălău, jurnalist, Oana Vasiu, psiholog, Ștefana Peev, vlogger și antreprenor.
„Vrem să fim mai aproape de Generația Z! De aceea am decis să îi însoțim pe tineri și pe platforma de TikTok pe care aceștia o accesează frecvent. Cunoaștem, desigur, și nu putem ignora faptul că tinerele generații sunt intens conectate la mediul digital și rețelele de socializare. Pe lângă conținut de divertisment și relaxare, aceste platforme pot oferi și informație utilă, adesea din sfera cultural-educațională. Iar noi, cei de la Biblioteca ASTRA, instituție culturală care promovează și susține educația formală și non-formală, încercăm să facilităm, și pe acest canal, interacțiunea tinerilor cu resursele, activitățile și spațiile bibliotecii.”, a declarat Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Contul de TikTok al Bibliotecii ASTRA – @tiktokastra11 – este implementat și dezvoltat prin contribuția tinerilor din echipa de voluntari ai bibliotecii publice sibiene, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
57Flaut de aur în concert la Filarmonica din Sibiu
1 an agoFlaut de aur, la propriu și la figurat
Solistul concertului simfonic din această săptămână la Filarmonica de Stat Sibiu va fi unul dintre cei mai apreciați flautiști din România, cu o carieră de aproape patru decenii: Ion Bogdan Ştefănescu, solist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut marca Muramatsu, realizat la comandă, confecționat din aur 18K.
Concertul va fi condus de Sergey Simakov, dirijor rus stabilit în Germania, laureat al Concursului Internațional de Dirijat „Jeunesses Musicales” (București, 2015). Repetițiile orchestrei au început în această dimineață, iar cu dirijorul Sergey Simakov, iar solistul Ion Bogdan Ștefănescu este așteptat să sosească mâine după-amiază. Biletele pentru acest concert sunt puse în vânzare la prețul de 40 lei – acces general (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) la casa de bilete a Filarmonicii și online pe iabilet.ro.
”Filarmonica pune în vânzare pachete de bilete care asigură accesul la principalele concerte și recitaluri ale stagiunii 2021/2022, la prețul de 450 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari). Oferim spre vânzare 200 de pachete de bilete în perioada 21-24 martie. O altă noutate pe care dorim să o aducem la cunoștința dvs. și a publicului larg este posibilitatea de a face plăți folosind orice tip de card bancar la casa de bilete.”, transmite Mihai Colibaba, Filarmonica de Stat Sibiu.
Programul de joi, 24 martie, ora 19.00, la Sala Thalia: Concert simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub conducerea muzicală a lui Sergey Simakov (Germania) alături de solistul Ion Bogdan Ştefănescu, la flaut.
Se vor asculta: Joseph Haydn – Uvertura operei „I’Isola Disabitata”, Carl Nielsen – Concertul pentru flaut și orchestră FS119, Ludwig van Beethoven – Simfonia a VII-a în la major, op. 92.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
217Constantin Chiriac, doctor honoris causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova
2 ani agoConstantin Chiriac, 2 titluri de doctor honoris causa în 2021, din Moldova
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova i-a acordat, miercuri, titlul de doctor honoris causa prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Ceremonia a avut loc în format mixt, fiind organizată la sediul Academiei, în Chișinău, cu prezența fizică a universitarilor din Republica Moldova.
Prof. univ. dr. Victoria Melnic, rector AMTAP, maestru în Artă, a dat citire Laudatio:„Unul dintre cei mai eficienți și creativi promotori culturali ai României, veritabil ambasador al culturii și al limbii române, apreciat de comunitatea internațională grație remarcabilei sale activități artistice și manageriale, având un impact semnificativ în dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural românesc și universal, Constantin Chiriac este o personalitate proeminentă, un veritabil cunoscător și un riguros cercetător al teatrului, dar și al domeniului cultural, artistic și educativ”.
Constantin Chiriac a participat online la decernarea titlului.
„Astăzi am marea onoare să salut toată comunitatea academică a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, care face această punte între Chișinău, Iași, Sibiu și restul lumii, care vine la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sub semnul dialogului și al cooperării. Este important ca tot ceea ce realizăm să facem sub zodia verbului a dărui. (…) Organizez FITS de 29 de ani; am plecat de la trei țări și opt spectacole, iar la prima ediție una din țările care au participat a fost Moldova. (…) Am primit nenumărate însemne de-a lungul timpului și pe toate le iubesc ca pe un dar pentru viitor”, a spus Constantin Chiriac, directorul TNRS și președintele FITS.
Universitarul sibian a anunțat și faptul că va demara, alături de universitarii moldoveni, un proiect prin care studenții și profesorii Academiei din Moldova să aibă, an de an, un dialog european prin intermediul structurilor construite de-a lungul timpului la Sibiu – Bursa de Spectacole, Platforma Doctorală, Programul de Voluntari.
„Omul care pune în scenă motoarele culturii”
În cadrul ceremoniei, au luat cuvântul reputați reprezentanți ai mediului academic și cultural din Republica Moldova.
„Este un eveniment festiv și un eveniment firesc, totodată, un eveniment prin care se consfințesc niște legături create de mult timp, legături manageriale, didactice, artistice și academice, cu omul, artistul, managerul Constantin Chiriac. Prin evenimentul de astăzi, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău nu doar onorează și celebrează o personalitate marcantă în domeniu, dar trasează niște direcții, stabilește niște repere demne de urmat. (…) Minte sclipitoare și inimă generoasă, care nu contenește să inspire oameni, să mobilizeze noi parteneri și să genereze proiecte noi ”, a spus Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Prof. univ. dr. Svetlana Târţău, decanul Facultății de Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia, prof. univ. dr. Angelina Roșca, maestru în Artă, șefa catedrei Studii teatrale și scenografie, alături de alte personalități ale mediului academic din Republica Moldova au fost prezenți la ceremonie. Gazda ceremoniei a fost lectorul universitar Ianos Petrașcu. Constantin Chiriac a donat o serie de cărți de specialitate Bibliotecii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.
Al doilea titlu de DHC în anul 2021
Este pentru a doua oară în decursul anului 2021, când Constantin Chiriac primește titlul de doctor honoris causa din partea unei academii din Republica Moldova. În luna septembrie, directorului TNRS și președintelui FITS i-a fost acordat titlul de doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova, pentru merite deosebite în promovarea culturii și a artei.
Constantin Chiriac a mai fost distins în anul 2008 cu titlul de doctor honoris causa – Visiting professor în perioada 2008-2013, la Leeds Metropolitan University, UK; în 2018 – doctor honoris causa al Universității de Vest, Timișoara, și în 2020, cu titlurile de doctor honoris causa de către Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
117