Concert în beneficiul restaurării orgii SAUER, 15 octombrie

Concert în beneficiul restaurării orgii SAUER  din Catedrala Evanghelică Sf. Maria din Piața Huet

Concertul are loc sâmbătă, 15 octombrie, ora 19. Evenimentul începe cu o prezentare interactivă de orgă pentru copii şi tineri de la ora 16 realizată de Interact Sibiu.

În secolul al XVII-lea, biserica parohială evanghelică a orașului Sibiu a găzduit cea mai mare orgă din Europa de Est. De atunci, muzica de orgă a fost o parte integrantă a orașului.

Astăzi, orga principală a Catedralei Evanghelice Sf. Maria din Sibiu rămâne unul din cel mai mari instrumente muzicale din Transilvania. Fațada orgii vechi din 1672 a fost păstrată, reprezentând cu multitudinea figurilor magnifice, sculptate în lemn, una din cele mai vechi vestigii de orgă din Transilvania.

Fațada cu semnificație istorică ascunde astăzi o orgă montată în 1915 de renumita firma Sauer din Frankfurt an der Oder.

Deși orga Sauer a fost restaurată în 1998, utilizarea ei este din ce în ce mai limitată de la an la an din cauza uzurii tehnologiei și șantierelor de renovare a bisericii. O restaurare cuprinzătoare este necesară de urgență pentru a conserva această orgă istorică românească.

Concertul din 15 octombrie 2022 în beneficiul restaurării orgii SAUER  are scopul de a atrage atenția asupra necesității de renovare a unui bun cultural extraordinar al Transilvaniei și de a oferi posibilitatea de a dona pentru restaurare.

Concertul caritabil de orgă, la care vă invită Parohia Evanghelică Sibiu, este organizat sub patronajul Ambasadei Elveției, Ambasadei Austriei, Ambasadei Germaniei și Ambasadei Norvegiei și se bucură de susţinerea Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu, Consiliului Județean Sibiu și al Primăriei Sibiu.

Programul concertului este realizat de organista Parohiei, doamna Brita Falch Leutert, precum și de domnul Jürg Leutert, dirijorul Corului Bach și curator muzical al Bisericii Evanghelice Sibiu, în colaborare cu Filarmonica de Stat din Sibiu.

Copii şi tineri sunt invitați să participe la o prezentare interactivă de orgă în Biserica Evanghelică din Piața Huet, pe 15 octombrie 2022, începând cu ora 16:00. Prezentare organizată în colaborare cu Clubul Interact din Sibiu.

Intrarea la evenimentele din 15 octombrie este liberă. Donațiile pentru restaurarea orgii Sauer sunt binevenite şi pot fi făcute la ieşire.

Cu participarea: Elisa Gunesch și Melinda Samson, voce; Karina Fernandez Samodaiev, Monica Florescu, Brita Falch Leutert și Jürg Leutert, orgă; Iuliana Cotîrlea și Nicu Șulț, vioară; Gabriel Silișteanu și Ioana Șulț, violă; Maximilan Braisch, fagot; Erika Klemm, flaut; Jürg Leutert, contrabas; Sandor Medve și Pirmin Hinderling, trompetă; Andrei Marcovici, timpani; Theresa Braisch, chalumeau; Daniel Plier și Elisa Gunesch, narator; Dagmar Dusil, textier

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top