Drumul Județean 658, din Județul Vâlcea, a devenit impracticabil la 10 zile de la blestemul Mitropolitului Olteniei
Drumul județean din comuna Muereasca, sat Gura Văii, a devenit impracticabil deoarece s-a produs o tasare a platformei drumului de acces către Mânăstirea Frăsinei, pe o lungime de 40-45 ml. Evenimentul s-a produs pe sensul de mers Mănăstirea Frăsinei – Gura Văii.
”La fața locului s-a deplasat o comisie mixtă compusă din reprezentanți ai Prefecturii Vâlcea, ISU Vâlcea și Primăria Muereasca pentru evaluarea situației. În acest moment, se lucrează la amenajarea unei porțiuni de drum pe care se va devia traficului rutier.”, transmite ISU Vâlcea.
Tasarea drumului a fost pusă, de unii credincioși, pe seama celor mai recente decizii luate de Mitropolia Olteniei, care în 10 ianuarie a emis un ”Document de legământ cu blestem” prin care ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, interzice slujirea în Biserica din Vale a Mănăstirii Frâsinei, pe motiv că ”… monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului (…) hotărâm în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vre-o slujbă bisericească”.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Marius Vintilă s-a lăsat de fumat, după 23 de ani
10 luni agoMarius Vintilă: Chiar dacă editura m-ar fi plătit cu sute de mii de euro, cea mai mare răsplată a fost faptul că m-am oprit din fumat
Marius Vintilă, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de radio din România, a renunțat la fumat dintr-o dată. Invitat de Editura Humanitas să dea voce unui audiobook cu privire la consecințele nocive pe care fumatul le are asupra sănătății, a ajuns el însuși să plece nefumător, după ce a lecturat cartea. Astfel, metoda ușoară care l-a făcut pe autorul englez Allen Carr să învingă „capcana nicotinică”, în condițiile în care fuma 100 de țigări pe zi, a dat roade și pentru Marius Vintilă, fumător înrăit timp de 23 de ani.
Marius, pare incredibil și oarecum de neconceput pentru un fumător cu ani vechime să renunțe dintr-o dată la țigări. Tu ai reușit acest lucru, dar cum îți explici această renunțare extrem de rapidă?
De fapt, a durat aproape trei săptămîni din momentul în care am început cartea lui Allen Carr pînă cînd m-am lăsat. A fost la mijloc și presiunea din partea băiatului meu care avea atunci 9 ani, care îmi spunea, ca pe un spoof la disclaimerul de la TV, că „fumatul conține alcool, iar alcoolul face grav sănătății.” Explicația stă însă în principal în faptul că mesajul lui Allen Carr este foarte puternic prin onestitatea lui și prin capacitatea de a surprinde psihologia fumătorului. Iar asta contribuie decisiv la realizarea fabulosului declic mental care schimbă perspectiva. De asta majoritatea copleșitoare a celor care se lasă de fumat dintr-o dată.
Marius, ce presupune această citire sau ascultare a unei cărți pentru a determina o schimbare mentală atât de puternică pentru un fumător?
Deși eu am fost cel care a dat “voce” cărții în limba română și deși audiobook-ul a fost cel mai bine vândut din România timp de doi ani consecutiv, aș recomanda totuși lectura, fiindcă a citi ceva este un gest voluntar, iar în cazul de față expunerea sub formă de intenție contează. Oricum, chiar dacă editura m-ar fi plătit cu sute de mii de euro (nu a fost cazul), cea mai mare răsplată a fost faptul că m-am oprit din fumat.
Care crezi că sunt cele mai greu de demontat mituri pentru fumători și cum le-ai transmite să se raporteze la acestea acum, după o perioadă de mai bine de 10 ani de când ai reușit să depășești dependența de nicotină?
Cred că primul dintre ele este impresia că fără fumat nu vei avea viață socială. Aici, cel mai simpatic contraexemplu este faptul că un pretext de socializare devine chiar lăsatul de fumat în sine. Peste tot am întâlnit persoane care s-au lăsat de fumat în diverse feluri, pe care le împărtășesc celor ca ei sau celor care vor să se lase. Alt mit întreținut de industria tutunului este cel conform căruia ca nefumător vei fi mai puțin “cool”. De aceasta se „ocupă” Hollywood-ul, care are grijă să îi facă fumători pe cei mai iubiți eroi din filme.
Chiar dacă firmele de țigări nu mai au voie să facă “product placement”, ele știu cât de important pentru vânzările lor este ca eroii pozitivi din filme și seriale să fie fumători și plătesc mult pentru asta. Al treilea mit se leagă de ideea că “îți place să fumezi”. Lumea uită că noi ne-am născut nefumători și că până să ne apucăm de fumat nu ne plăcea să fumăm.
Statisticile arată că în prezent, în România, un număr tot mai mare de tineri se apucă de fumat. Marius, cum i-ai motiva să nu se apuce de fumat sau dacă au făcut-o, cum să se lase la timp, înainte de a se instaura dependența?
Cred că aici motivarea cade pe locul al doilea, primul loc fiind legat de responsabilitatea celor fac și aplică legea. Expunerea tinerilor la fumat, posibilitatea de a-și cumpăra țigări, aceste lucruri trebuie reduse cât mai mult cu putință, iar informarea lor cu privire la fumat, de fapt la antifumat, trebuie făcută în mod organizat și cât mai intens.
Peste tot în lume legile țin cont de faptul că tinerii sub 21 de ani iau de multe ori decizii care îi dezavantajează, de aceea ei trebuie ajutați – nu obligați, ci ajutați – să ia deciziile corecte mai ales cînd acestea sunt direct legate de sănătatea lor. Avem o industrie a publicității minunată, genială, specialistă în a ne vinde de obicei gunoaie. De ce să nu își pună talentul în valoare să creeze mesaje pentru cauze bune, fumatul fiind poate, prima dintre ele? Publicitatea este probabil cea mai importantă forță de menținere a sistemului. E cazul să ne și folosească la ceva.
Esti implicat în multe acțiuni și campanii antifumat. Marius, ce te motivează acum să militezi în defavoarea țigărilor și de ce crezi că este atât de important acest lucru ?
De fapt nu prea mai particip la campanii antifumat, dar numai fiindcă par să fie prea puține și atât de firave încât nu mai aud de ele. Dar sunt de acord că a milita este important, fiindcă industria tutunului este una dintre cele cu adevărat dăunătoare oamenilor, dar și mediului. Un obicei fără niciun rol, plin de aspecte negative, patronat și promovat de o industrie fără scrupule. Alt motiv pentru care mă opun fumatului este că eu consider că omul este mai inteligent de atât.
Marius, care este mesajul tău pentru cei care cred că nu vor mai putea reuși niciodată să renunțe la fumat, odată ce fac acest lucru de mulți ani?
Că deși este o dependență perversă prin faptul că ani de zile practici obiceiul fără să simți ce consecințe grave are (nu este nici măcar ca alcoolul, care-ți dă dureri de cap după fiecare exces), există și o parte bună. Să te lași poate fi extrem de ușor. Există două condiții: să fii cinstit cu tine și să vrei pe bune. Succes!
Dacă doriți să îii urmați exemplul lui Marius Vintilă sau vreți să vi se măsoare gratuit nivelul de sănătate a plămânilor, prin intermediul spirometriei, specialiștii Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu vă așteaptă marți, 31 mai, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, la Dispensarul TBC (strada Morilor, nr.57, intersecția cu Șos. Alba Iulia), între orele 11.00 – 13.00. Persoanele care vor fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
220Creșă finalizată în cartierul Ștrand. Investiție de 7.2 milioane de lei
3 luni agoCreșa din Ștrand așteaptă autorizația ISU
Creșa dispune de 7 săli de grupă în care copiii vor învăța și se vor juca; o sală multifuncțională pentru servirea mesei și activități; un cabinet medical; grupuri sanitare adaptate vârstei; b bucătărie dotată și o spălătorie proprie; diverse spații de depozitare și vestiare pentru personal.
“Am finalizat construcția și amenajarea creșei din cartierul Ștrand, de pe str. Sălajului și am creat astfel încă 105 locuri pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani. Urmează ca atât Primăria și unitatea de învățământ căreia va fi arondată, cât și Inspectoratul Școlar Județean să facă pașii legali și procedurali pentru autorizarea acestei unități de învățământ și angajarea personalului. Investiția are o valoare de 7,2 milioane de lei, din care 3,7 milioane de lei au fost asigurați din fonduri europene nerambursabile, iar 3,5 milioane de lei au provenit din bugetul local al Sibiului.” , a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Lucrările de construcție au fost realizate de asocierea SC Conlan SRL Sibiu & SC Baltur SRL și a rezultat o clădire de 1.600 de mp, cu parter și etaj, cu dotări moderne pentru eficiență energetică:
• Clădirea este izolată termic și are un acoperiș “verde”
• Apa caldă se va produce în sezonul însorit prin energie solară, pe terasa clădirii fiind instalate panouri
• Instalația de încălzire a fost amenajată în pardoseală pentru eficiență și confortul celor mici
• Iluminatul în creșă este asigurat cu corpuri cu LED, mai eficiente ca luminozitate și din punct de vedere al consumului, sistemul fiind dotat cu senzori de prezență.Clădirea este optimizată pentru persoane cu dizabilități: pentru acces s-au creat rampe, am amenajat grupuri și obiecte sanitare adaptate, iar pardoselile sunt continue, fără praguri.
Pe lângă construcția propriu-zisă, spațiile din creșă au fost amenajate cu dotări în valoare de 258.000 lei, constând în mobilier, electrocasnice și echipamente IT.
Următorii pași pentru deschiderea creșei:
- Primăria Sibiu va obține autorizația ISU, va nota construcția și o va înscrie în CF, iar noua creșă va fi transmisă în comodat Școlii Gimnaziale nr. 1, de care va aparține
- Conducerea Școlii nr. 1 va obține autorizația sanitară din partea Direcției de Sănătate Publică și din partea Direcției Sanitar – Veterinar
- Va urma procesul de evaluare și monitorizare de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), conducerea unității de învățământ urmând să depună documentația pentru aprobarea extinderii activității în spațiile creșei
- Ministrul Educației va emite ulterior un ordin prin care autorizează provizoriu funcționarea creșei, iar Inspectoratul Școlar Județean Sibiu trebuie să emită aviz pentru modificarea rețelei școlare din Sibiu în sensul includerii acestei noi creșe. Grupele de copii din această creșă vor fi astfel cuprinse în planul de școlarizare
- Ministerul Educației va aproba posturile necesare, alocând și finanțarea pentru acestea
- Inspectoratul Școlar Județean Sibiu va aloca posturile aprobate și va emite acordul pentru organizarea concursurilor de ocupare a acestora
- Unitatea de învățământ trebuie să obțină și Acordul pentru funcțiile de educatori puericultori din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă și va organiza concursurile de ocupare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
7438 de percheziții = 31 mandate de aducere
2 ani ago38 de percheziții la persoane bănuite de trafic de droguri de risc
Miercuri, 21 aprilie, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Sibiu, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Sibiu, au efectuat 38 de percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de trafic de droguri de risc, în județele Sibiu, Cluj, Alba și Brăila.
Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au efectuat 38 de percheziții domiciliare în județele Sibiu, Cluj, Alba și Brăila, într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.
Din cercetări a reieșit că, de la începutul anului 2020 și până în prezent, o grupare de criminalitate organizată ar fi acționat în județele Sibiu, Cluj, Alba și Brăila, iar membrii acesteia ar fi desfășurat, în mod coordonat, activități de procurare, transport, deținere și comercializare către consumatori a unor droguri de risc (cannabis), sau substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.
Rezultat parțial percheziții: 19 plante de cannabis, mai multe arme și 35.000 euro
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate până în prezent, au fost descoperite și ridicate mai multe arme, o cultură indoor cu 19 plante de cannabis, plicuri cu substanță pulverulentă, cântare electronice de precizie, 35.000 de euro și alte bunuri.
În cursul acestei zile, vor fi puse în aplicare 31 de mandate de aducere.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.
Activitățile beneficiază de sprijinul colegilor specializați în combaterea criminalității organizate din Alba-Iulia, Hunedoara, Cluj-Napoca, Brăila, Râmnicu-Vâlcea și Brașov, precum și al jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Sibiu și structurilor teritoriale ale S.A.S., sub coordonarea S.I.A.S.. Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
223