Concert Phoenix la Sibiu, azi la 18

Concert Phoenix la Sibiu: “Cei ce ne-au dat nume”

Concertul de la Sibiu face parte din turneul naţional “Cei ce ne-au dat nume” spectacol în care muzicienii vor prezenta primul LP al formaţiei Phoenix, editat în 1972 la casa de discuri „Electrecord”. Aşa cum este prezentat eufemistic pe copertă, discul prezintă, în prima parte „o selecţie” a unor piese dintr-o lucrare mai amplă, pe care formaţia o prezenta în concerte şi, în a doua parte două piese compuse în aceeaşi perioadă: „Negru Vodă” şi „Pseudo-Morgana”. Ideea acestui material a fost sugerată liderului formaţiei de decizia lui Nicolae Ceauşescu, din aprilie 1971, ca de atunci înainte toate producţiile culturale să aibă filon folcloric. „Vrei folclor? Îţi dăm noi folclor!” (Nicolae Covaci).

Legendara formaţie Phoenix va concerta joi 30 martie 2023 la Sibiu, în Oldies Pub. Evenimentul va fi precedat, la ora 18 de proiecţia de gală a filmului “Phoenix – Povestea”, la care va participa Nicu Covaci, fondatorul formaţiei.

Nicu Covaci a prelucrat o serie de teme populare, dorind să înglobeze în viitorul spectacol datini de nuntă şi de înmormântare, datini de peste an.

„Cei ce ne-au dat nume a fost conceput ca un ciclu, urmând perindarea anotimpurilor dintr-un an. Începutul îl făceam prin nişte melodii consacrate înmormântării, cu datinile de înmormântare, simbolizând îngroparea unui ciclu trecut. Treceam în primul anotimp, cântând câteva piese inspirate din ritualuri de primăvară, cântece de vară, de toamnă, de iarnă, colinde şi terminam cu punctul culminant din evoluţia unei generaţii, cu nunta. Apoi, sugeram trecerea şi continuarea ciclului la nivelul următor, reluat cu datini de înmormântare.” Nicu Covaci, Phoenix

Dar anumite teme, considerate tabu în acele vremuri din România comunistă au dus la cenzurarea materialului, astfel încât dintr-un dublu LP s-a ajuns la unul simplu. Au fost scoase piese precum „Vişina” (apărută fragmentar în 2007 pe un CD cu Cântece cenzurate), „Siminica-Duminica”, „Cei ce ne-au dat nume”, „Cocoşii Negri” . Textele de pe acest album, în majoritate populare, au fost completate de Victor Cârcu…

„cu atâta sensibilitate, încât este greu de deosebit care dintre strofe sunt originale şi care au fost scrise pentru noi.” A completat Nicu Covaci.

Biletele pentru concert pot fi achiziţionate online de pe platformele ambilet.ro şi iabilet.ro

Concertul de la Sibiu va fi precedat de proiecţia de gala a filmului “Phoenix- Povestea”, regizat de cineastul Cristian Radu Nema şi produs de Bianca Beatrice Michi. Filmul spune povestea trupei, așa cum am trăit-o cu toții și transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro și de la Cinema Arta.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top