CASTRA BARBARORUM (taberele barbarilor) 2.0Episodul: tâmplarul antic
Meșterul Ciprian Pop a revenit la Muzeul ASTRA să continue să le arate vizitatorilor cum pot folosi creațiile sale făurite în stil arhaic. Ciprian este membru ,,Ars Fabrilis Oficina”, care au derulat la Muzeul ASTRA un atelier meșteșugăresc de lemnărit – confecționare veselă de lemn la strung antic.
CASTRA BARBARORUM (taberele barbarilor) 2.0 Episodul: fierarul antic
Meșterul fierar Komakiza este (probabil sau sigur) cel mai cool fierar din țară (și nu numai)! La CASTRA BARBARORUM 2.0, carismaticul meșter a revenit cu un atelier meșteșugăresc de fierărie antică – confecționare replici după unelte și arme antice. Și a avut din lucru din plin, mai ales că sute de vizitatori l-au urmărit în plină acțiune, printre ciocane și fier încins.
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Raport anual privind respectarea normelor de conduită
4 luni agoRaport la Muzeul Astra
Raportul anului 2022 privind respectarea normelor de conduită în cadrul Muzeului Astra a fost publicat. În 2022 au fost semnalate 3 sesizări privind normele de conduită pentru comportament lipsit de etică profesională și de respect, comportament necorespunzător și neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. Dintre acestea, doar două au fost confirmate.
Sancțiunile disciplinare aplicate au fost: reducerea salariului de bază pe o durată de o lună cu 10% și avertisment scris.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
78Săptămâna cu 4 premiere la TNRS
2 ani agoSăptămână bogată la Teatrul Național Radu Stanca
„Conferința iraniană”, regia Bobi Pricop (13 mai); „Iepurele alb, iepurele roșu / White Rabbit, Red Rabbit” (14 și 15 mai) și „Mici crime conjugale”, un spectacol de Mariana Cămărășan și Amalia Florina Iorgoiu (16 mai) sunt premierele săptămânii de la TNRS – Sala Mare.
„Conferința iraniană” – un spectacol despre comunicare și înțelegere. De ce Iran? Pentru că Iranul este o stare de spirit. Sau o metaforă despre libertate ori despre absența ei. Despre unde începe și unde se termină alegerile personale. Sau viața, cultura, iubirea ori Dumnezeu.
Cu ocazia unei conferințe, zece reprezentanți ai „gândirii occidentale” discută situația delicată a unui Orient „spiritual”, însă lipsit de orice formă de toleranță.
Între acrobații oratorice și confesiuni despre experiența extremă a răului, zece personaje se avântă în nebunia lumii contemporane, ștergând granițele dintre adevăr și ignoranță, credință și știință, Europa și Asia.Spectacolul semnat de Bobi Pricop pune degetul pe răni deschise, invitându-ne la o confruntare incisivă, problematică și simptomatică a realității ce sfidează legea kilometrului mort.
„Piesa asta este despre cum putem învăța să trăim într-o lume cu valori, culturi și credințe diferite de ale noastre. Despre cum putem deveni mai conștienți de ce e în noi și în afara noastră. Vîrîpaev reia una dintre temele esențiale pentru el – comunicarea sau, mai degrabă, lipsa ei. Așa că el propune o conversație deschisă despre experiențele noastre personale specifice, despre călătoriile spirituale ale fiecăruia dintre noi, dar și despre cum se împletesc ele în imaginea de ansamblu. ” – Bobi Pricop
„Iepurele alb, iepurele roșu / White Rabbit, Red Rabbit” – provocarea pe care Naționalul sibian o lansează publicului său atât la Sala Mare a TNRS, cât și ÎN DIRECT pe Scena Digitală
Fără repetiții, fără regizor, cu un actor diferit în fiecare seară și cu un scenariu care așteaptă într-un plic sigilat pe scenă, apreciatul spectacol „White Rabbit Red Rabbit”, de scriitorul iranian Nassim Soleimanpour, este un experiment teatral îndrăzneț și un puternic elogiu adus forței transgresive și transformatoare a teatrului.
De la premiera sa din 2011, piesa a fost tradusă în peste 25 de limbi și a fost jucată de peste 1000 de ori de către unele dintre cele mai mari nume din teatru și film, inclusiv actori precum Whoopi Goldberg, Nathan Lane, John Hurt, Simon McBurney, Stephen Fry, Sinead Cusack, Marcus Brigstocke și Ken Loach.
Fără repetiții prealabile și fără îndrumarea unui regizor, actorii Marius Turdeanu (14 mai) și Ofelia Popii (15 mai) sunt chemați pe scenă pentru a lua contact cu un scenariu la prima vedere și pentru a-și antrena spectatorii într-un exercițiu de improvizație teatrală în care toate convențiile sunt rupte.
„Mici crime conjugale” – prezentat în premieră cu public
După ce Gilles își pierde memoria în urma unui accident casnic, soția sa, Lisa, îl ajută să redescopere casa, să-și redescopere existența, dar și viața conjugală, pentru ca, eventual, ambii să și-o reconsidere. Problemele de comunicare și diferențele majore de percepție a vieții și a relației lor de cuplu, ce trebuiau lămurite și împărtășite, capătă astfel o nouă anvergură. Tăcerile trebuie să fie înlăturate, iar frustrările scoase la suprafață. Rămâne de văzut ce va rămâne dintr-o căsnicie atunci când toate cărțile vor fi date pe față…
„Nu reușesc, oricât aș încerca, să duc până la capăt actul sincerității/ amețitor ca mersul pe sârmă, la mare înălțime, fără plasă de siguranță/ reînvăț să trăiesc nemijlocit de cuvânt, de imagine, de semn, de sugestie,/ în afara spațiilor teatrale cu sunete sintetizate și lumini de reflectoare/ în adierea vântului, în fața cerului, pădurilor, apelor, dealurilor și munților/ dar îmi sună în cap replici știute și neștiute din montări trecute și viitoare/ spectacolele mele – casele, iubirile, viețile, visele, minciunile și adevărurile mele”, Mariana Cămărășan
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
„Întotdeauna am fost în căutare de cuvinte. Înainte pentru poezii, iar acum și pentru spectacole. Dar cuvintele se nasc din trăiri și imaginație, prin urmare nu fac altceva decât să trăiesc și să visez prin și pentru poeziile mele sau spectacolele pe care le voi face. (…) Mi-aș dori să pot aduce pe scenă povești care să ne facă pe toți mai buni, care să ne amintească să fim îngăduitori, să acceptăm că suntem diferiți, că fiecare are adevărul lui, credința lui… că toți suntem oameni cu sentimente și ducem cu noi povești.”, Amalia Florina Iorgoiu
PROGRAM 13-16 MAI 2021 TNRS INDOOR
Biletele pot fi achiziționate de pe site-urile Entertix, mySTAGE, iaBilet și Eventbook. Spectacolele difuzate ÎN DIRECT pe Scena Digitală nu sunt disponibile pe bază de abonament, iar intervalul orar disponibil pentru vizionare este conform duratei desfășurării spectacolului, începând cu ora 19:00.
161Donează o carte nouă la Biblioteca Județeană Astra
1 an agoDonează o carte nouă pentru viitorul comunității în care trăiești
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a demarat proiectul „Donează o carte nouă pentru viitorul comunității în care trăiești!”. Această campania în care puteți dona cărți noi pentru copii și tineret beneficiază de susținerea unor parteneri importanți. Acești parteneri au conștientizat faptul că accesul la carte, lectură și resurse culturale actuale constituie elemente fundamentale în educația generațiilor tinere.
Progresul și dinamica noilor tehnologii au amplificat cererea membrilor comunității de a avea acces la informație actualizată și, implicit, accelerarea și diversificarea producției editoriale. De aceea, prin campania „Donează o carte nouă pentru viitorul comunității în care trăiești!”, Biblioteca Județeană ASTRA lansează invitația tuturor sibienilor și nu numai, de a contribui la efortul comun de a face cât mai atractivă oferta de lecturi pentru copii și tineri.
„Publicațiile cele mai solicitate sunt cele destinate copiilor și adolescenților, din literatura română și străină, cărțile de ficțiune, materialele educaționale imprimate și audiovizuale. Încurajăm membrii comunității, pe care o susținem și în mijlocul căreia trăim, să ni se alăture în acest demers, prin donarea de publicații editate recent. Cărțile vor ajunge la utilizatori fie în cadrul bibliotecii publice, fie în alte spații de lectură create în comunitățile care beneficiază de acces restrâns la cultură și educație.”, precizează dl. Ioan Mihail Cruciat, manager interimar al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Dacă nu știți ce titluri ați putea dona, găsiți sugestii aici. Publicațiile donate se colectează la sediul central sau în filialele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, la sediile librăriilor partenere sau pot fi preluate direct de la donatori.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
244