Căldura pământului – atelier meșteșugăresc de căhlărit și construcție sobe din cahle
Căldura pământului, episodul: unelte, timp, cahle, sobe, îl găsiți aici.
Meșterul tradițional Comșa Antal ne prezintă toate uneltele pe care le folosește acum, dar și evoluția acestora în timp. De asemenea, ne explică precis cum se face o sobă din teracotă.
Comșa Antal este un meșter sobar din județul Sibiu, care a amenajat un atelier de căhlărit la Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Evenimentul face parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Ateliere cu rețete din 3 zone etnografice
1 an agoAtelierele sunt realizate de conducerea Muzeului ASTRA
Atelierele gastronimice, marca Muzeul ASTRA sunt organizate în weekend-ul 4-5 iunie, între orele 10-18, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgul de țară. În cadrul evenimentului (Pre)Gătim bucate tradiționale @ Muzeul ASTRA! , conducerea Muzeului ASTRA se va așeza pentru a doua oară în ultimii doi ani ,,la cratițe” & ceaune (la propriu, prima dată fiind în 2021 la Noaptea Muzeelor) și va găti preparate tradiționale pentru vizitatori, după următorul program/ meniu:
- sâmbătă, 4 iunie – Ciprian Ștefan, manager general, va prezenta un atelier gastronomic specific perioadei de început de vară pe la moți. În același cadru, va fi organizat și un atelier meșteșugăresc de confecționat șindrilă ca-n Ținutul Moților Crișeni
- duminică, 5 iunie, Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA, Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA si Mirela Iancu, director Marketing Cultural Muzeul ASTRA vor prezenta ateliere gastronomice specifice perioadei din zonele lor de provenientă (Țara Moților, Oltenia și zona Mărginimii Sibiului) și documentate în cercetările de teren. Exemple de rețete care vor fi gătite și servite de directorii Muzeului ASTRA: stufat de miel, ciorbă de salată și omletă cu slană, varză nouă cu carne de miel sau carne de porc.
”La sfârșitul lunii mai, în localitățile montane din Ținutul Crișenilor (nordul județului Hunedoara, estul jud. Arad) începe perioada de pășunat pentru vite. Iarba fiind fragedă are cele mai multe proprietăti, iar laptele este dulce și gustos. Hrana familiilor era axată pe principalele resurse existente în această perioadă, adică verdeața(ceapa verde, loboda, salata, usturoiul verde) și lactatele – smântâna, zămăcișa și laptele acru. Se gătea papa de coade, salata fiartă în lapte, zama de lobodă. Aceste bucate vor fi pregătite în weekend la Muzeul ASTRA!”, a transmis managerul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
125Weinfest Mediaș 2021
2 ani agoWeinfest Mediaș – 100 de ani de Fetească Regală
La Mediaș, vechea Metropolă de vin a Transilvaniei, va avea loc în perioada 17-19 Septembrie 2021 a treia ediție a festivalului Weinfest, care se anunță a fi un eveniment memorabil pentru participanți și un moment istoric din punct de vedere al industriei vitivinicole naționale.
Anul 2021 este dedicat de organizatorii Weinfest sărbătoririi a 100 de ani de Fetească Regală, soi denumit astfel acum un secol de Ambrosi de la Mediaș, unul dintre pionierii replantării viilor din Europa, pustiite de filoxera la începutul anilor 1900. Feteasca regală provine de la Danes și era denumită anterior Danasana sau Dunesdorfer Konigsast. Cei interesați pot afla istoria soiului în cadrul prezentarii care va fi facută la eveniment, sau urmarind transmisiile live ale acestuia.
Tot in cadrul festivalului, sâmbătă 18.09.2021, în prezența invitaților de marcă și a reprezentanților industriei de profil, va fi proclamată Ziua Internaționala de Fetească regală, o premieră națională prin prisma faptului că este primul soi de viță autohtonă care va fi sărbătorit în acest fel. Data proclamata va fi cea de 3 Iunie, ziua municipiului Mediaș, atestat documentar la data de 03 Iunie 1267, urmând ca pentru prima dată să fie sărbătorită oficial în 2022.
Diferit de alte momente istorice va fi faptul că oricine își dorește are posibilitatea să semneze pe documentul proclamației! Astfel, cele 20 de persoane care achiziționează acces VIP vor fi invitate să-și noteze numele și să semneze Proclamația alături de invitați, reprezentanți ai industriei și organizatori, ca martori peste timp ai acestui eveniment.
”Vă așteaptăm în Piața Castelului din Mediaș, pentru a scrie istorie împreună. Vor fi degustări, muzică ambientală si live, surprize din lumea vinului, gastronomie, live cooking show, masterclass-uri de vin, expoziții, lansare de carte și nu doar atât.”, transmit organizatorii.
În prețul biletului achiziționat, participanții vor avea posibilitatea să descopere vinurile de la producătorii aflați în cele 10 casute destinate degustării. În acest scop vor primi la intrarea evenimentului un talon alături de un pahar pentru degustare, iar la ieșire vor primi ca amintire pentru participarea la eveniment, o sticla cadou cu eticheta de 100 de ani de Fetească regală, bineînțeles cu vin din acest soi.
Accesul la eveniment este limitat de organizatori în exterior la maximum 500 de persoane/zi, iar la Masterclass-urile de interior la 25 de persoane, din cauza condițiilor pandemice.
Biletele se pot achiziționa online, în premieră pentru un eveniment desfășurat în municipiul de pe Tarnava Mare, de pe site-ul Eventim https://www.eventim.ro/ro/bilete/weinfest-medias-2021-piata-castelului-1246702/performance.html
Organizatori: Asociația Culturala Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Medias, FDGR si Asociația Locului Natal cu multiple parteneriate locale, județene si naționale alături de Primaria Municipiului Mediaș, care vor fi anunțate. Partener de mobilitate Autoklass Sibiu – reprezentant Mercedes Benz, sponsor principal Romgaz Mediaș.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
270Anii Drumeției 2021 – 2022
3 ani agoAnii Drumeției – EuroRando 2021-2022
Consiliul Județean Sibiu demarează o serie de acțiuni legate de Anii Drumeției 2021 – 2022. Anii tematici dedicați drumeției în Județul Sibiu susțin și valorifică EuroRando 2021 și 2022, întâlnirea europeană a drumeților, cel mai important eveniment de natură și cultură organizat o dată la cinci ani într-o regiune din Europa, sub patronajul Asociației Europene a Drumeților.
Perioadele de desfășurare în Județul Sibiu pentru EuroRando sunt:
- EuroRando2021 26.09-03.10.2021;
- EuroRando2022 11-18.09.2022(A doua perioadă a fost adăugată de organizatori având în vedere situația specială dată de pandemie, care se așteaptă să condiționeze desfășurarea evenimentului în 2021 la un format restrâns).
15 trasee și 5 tururi culturale
15 trasee de drumeţie și 5 tururi culturale au fost incluse în programul evenimentului Anii Drumeției; prin sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu, starea lor a fost deja evaluată de Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV), promovarea lor fiind realizată pe site-ul dedicat www.eurorando.eu. Evenimentele vor avea un efect de promovare a Județului Sibiu ca destinație atractivă pentru turism activ sustenabil și ecoturism, dincolo de perioadele mai sus-menționate.
„Ne așteptăm ca un număr tot mai mare de persoane, atât localnici, cât și turiști din țară și din străinătate, în limita restricțiilor impuse de pandemie, să practice drumeția pe traseele din județ, motivați de căutarea unei stări de bine și de întărire a imunității pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Tocmai de aceea, îmbunătățirea oportunităților de drumeție este un obiectiv central pentru 2021 pe care doresc să îl transmit și primăriilor din județ. Drumeția și valorile naturale vor fi priorități transversale pentru toate programele de finanțare ale Consiliului Județean Sibiu, fie că vorbim de cultură, sport sau tineret”, a declarat președinta Daniela Cîmpean.
În perioada imediat următoare vor fi puse în consultare publică ghidurile de finanțare și organizate întâlniri publice cu promotorii de proiecte pe al căror parteneriat contăm.
Prin dispoziția președintei CJ Sibiu a fost desemnat un grup de lucru pentru implementarea acțiunilor legate de Anii Drumeției, care cuprinde instituții precum Asociația Județeană de Turism Sibiu, Salvamont, ADI ECO, Societatea de Drumuri și Poduri Sibiu, precum și angajați din aparatul de specialitate al CJS.
Serviciul Public Salvamont a realizat încă de anul trecut remarcarea a 16 trasee, iar anul acesta prioritățile stabilite în cadrul grupului de lucru prevăd digitalizarea tuturor traseelor de drumeție din județ precum și îmbunătățirea condițiilor de drumeție pe potecile existente, prin realizarea de noi marcaje, amenajarea de podețe și terasamente, prioritate fiind acordată traseelor din EuroRando. Totodată, finalizarea Bazei Salvamont Păltiniș este prevăzută pentru toamna 2021.
Societatea de Drumuri și Poduri Sibiu va realiza un calendar de lucrări de întreținere și igienizare periodică cu prioritate pentru drumurile județene care duc spre trasee de drumeție, precum și amenajarea de locuri de popas.
ADI ECO Sibiu va susține suplimentarea punctelor de colectare selectivă la ieșirea de pe traseele de drumeție din localități, iar primăriile vor fi co-interesate pentru menținerea curățeniei în localitate și pe traseele de drumeție care traversează teritoriul lor și pentru gestionarea câinilor de la stâni.
În urma mai multor întâlniri interinstituționale pe care care CJ Sibiu le-a organizat cu ONG-urile de mediu, dar și cu cluburile de enduro și instituții precum Direcția Silvică, IPJ Sibiu, Jandarmeria și APM Sibiu, a reieșit nevoia unui regulament local care să stabilească zonele permise pentru agrement motorizat (enduro, ATV, snow-mobil etc.), iar președinta CJS a solicitat sprijinul instituțiilor reunite în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru realizarea și implementarea unui astfel de regulament la nivelul județului Sibiu, care să prevadă și o modalitate de înregistrare, informare, dar și de control pentru practicanții de agrement motorizat, pentru a evita perturbarea activităților de drumeție, deteriorarea traseelor, dar și impactul asupra naturii.
Județul Sibiu include 16 arii protejate la nivel european – situri incluse în rețeaua Natura 2000 – dintre care 12 situri au planuri de management aprobate.La nivel județean au mai fost declarate și alte arii naturale protejate care includ valori semnificative din punct de vedere floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic etc. Este vorba de 16 rezervații naturale și monumente ale naturii. Deși deține doar 2,3% din teritoriul României, județul Sibiu conservă 63% din cormoflora țării, fiind considerat de botaniști „o Românie în miniatură”. Anii tematici ai drumeției reprezintă totodată ocazia de a aduce în atenția localnicilor și oaspeților patrimoniul natural valoros al județului, într-un mod responsabil.
FOTO: Iulian Panescu
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
555