Atelier pentru femei dar și pentru bărbați
În luna martie, luna dedicată femeilor, Muzeul Astra ne propune să retrăim povestea acului. Acul – instrumentul magic care, mânuit cu desăvârșită iscusință, înfăptuiește cele mai frumoase broderii.
Deaceea, în acest sfârșit de săptămână(19 – 21 martie 2021), între orele 10.00 – 12.30 și 14.00 – 16.30, muzeul sibian organizează un atelier de cusut și brodat. Evenimentul este dedicat persoanelor doritoare de a afla informații despre tehnicile de brodare, materialele folosite și utilitatea obiectelor brodate în trecut, în funcție de modelul broderiei.
Gospodăria funcţională de viticultor sas din Șeica Mică este locația unde acul este personajul principal. Acțiunea se desfășoară cu respectarea normelor de prevenire a răspandirii virusului SARS-COV 2.
Accesul se face în baza biletului de intrare în muzeu. Cu ajutorul unei hărți, vizitatorii vor identifica locația de desfășurare a atelierului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru http://www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Muntele sărbătorit în județul Sibiu
8 luni agoMuntele a fost sărbătorit la el acasă
Muntele a fost în centrul atenției zilele acestea. Activitățile generate de Consiliul Județean Sibiu pentru marcarea Zilei Naționale a Muntelui s-au bucurat de o largă participare a sibienilor dar și de suportul mai multor instituții, semn că muntele este apreciat la adevărata sa valoare.
Cărările muntelui au fost bătute cu pasul de elevii Școlilor Gimnaziale nr. 18 și „Radu Selejan” din Sibiu, care au fost liberi în aer liber alături de ghizii proiectului „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu în scopul promovării turismului sustenabil.
Micii drumeți au aflat despre fauna și flora din zona Rășinari – Cisnădioara, iar potecile șerpuite i-au purtat către persaje de vis. Cetatea Cisnădioara a fost cucerită de copii, eforturile fiindu-le răsplătite cu insigne special dedicate Zilei Muntelui. Apetitul pentru „evadările în natură” organizate de „Anii Drumeției” a făcut ca toate excursiile pentru elevi programate în perioada următoare să fie „sold out”, semn clar că tânăra generație învață să aprecieze muntele… la el acasă.
O călătorie în timp a fost propunerea Bibliotecii Județene Astra, care a purtat iubitorii muntelui pe cărările de altădată din Cindrel și Făgăraș. În foaierul instituției, Galeria Turismului Montan a reunit cele mai frumoase și neașteptate exponate ce dezvăluie privitorului frumusețea călătoriilor montane. Elevi de la mai multe școli din Sibiu au admirat echipamente de epocă utilizate în escaladă, hărți, pioleți, colțari cât și fotografii rare, toate reușind să aducă bucurie, dar și mirare, pe chipurile vizitatorilor.
Natura și-a recăpătat strălucirea mulțumită unei campanii de igienizare derulată de Asociația de Dezvoltare ADI ECO, în zonele Râul Sadului și Gura Râului. Alături de voluntari s-a aflat și prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu, semn că demersul cetățenesc este susținut și de autorități. Deșeurile au fost strânse și predate operatorului de salubritate „Soma”, partener în această campanie.
Miere, lapte, telemea, brânză de burduf, zacuscă și multe alte bunătățuri poartă sigla „Produs montan” în cadrul a 8 standuri pe care producătorii sibieni din zona muntană a județului le-au etalat la Piața Volantă „Transilvania”. În fiecare sfârșit de săptămână sibienii pot cumpăra alimente certificate ca fiind produse în zona montană și care înglobează o parte din puritatea muntelui.
„Mulțumesc tuturor celor care s-au alăturat inițiativei noastre, pentru că astfel am reușit să transmitem un mesaj comun, simplu și eficient: muntele este parte din viața noastră, a sibienilor.Să-l respectăm!”, a transmis Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
67Smart Lab Sibiu, Piața Mică nr. 22
2 luni agoSmart Lab Sibiu – digitalul prietenos și creativ pentru elevii sibieni
Smart Lab Sibiu este un prioect realizat de Asociația INACO, compania Shape Robotics și Samsung România în parteneriat cu Primăria Sibiu. Este primul spațiu dedicat tuturor celor care doresc sa dobândească competențe digitale: elevi, profesori sau cetățeni de orice vârstă.
“Ideea partenerilor de la INACO, Shape Robotics și Samsung a venit în contextul perfect, în care Primăria Sibiu a depus un proiect pe PNRR pentru echiparea unităților de învățământ cu echipamente IT inteligente, precum table digitale și computere performante, deschizând astfel toate cursurile către instrumentele digitale ca mijloace de învățare. Smart Lab-ul va fi mai mult decât un simplu laborator de informatică, urmând să fie disponibil pentru desfășurarea de lecții deschise pentru toate materiile, elevii putând să își dezvolte astfel creativ și concret competențele digitale.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, la inaugurarea oficială a acestui spațiu.
Dotările au fost oferite gratuit de Asociația INACO și companiile Shape Robotics și Samsung, iar spațiul a fost pus la dispoziție de municipalitatea sibianaă. Smart Lab-ul dispune de: Display interactiv de 85“ (tablă interactivă); 9 computere All-in-one, dotate cu touch screen și procesoare de ultimă generație, interconectate într-o singură rețea cu computerul profesorului și cu display-ul interactiv; 28 de kit-uri de roboți programabili pe 2 nivele; O imprimantă 3D și filamente de mai multe culori; Un scanner 3D care formează imaginea tridimensională a oricărui obiect pentru ca acesta să poată fi produs de o imprimantă 3D; Un scanner performant pentru informații pe suport tipărit sau pentru manuale; 9 creioane 3D cu filamente de 20 de culori cu care copiii vor putea crea un obiect în spațiu sau plan; Un sistem de videoconferință alcătuit dintr-o cameră 4K și un sistem de sunet profesional (sound bar); Mobilier ergonomic individual; ochelari VR cu o bibliotecă de peste 100 de filme educative.
Într-o primă etapă vor fi invitați în laborator profesorii de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor din unitățile de învățământ preuniversitar din Sibiu. Aceștia vor parcurge un modul de instruire pentru utilizarea echipamentelor din dotarea Smart Lab-ului, ulterior având posibilitatea să îi formeze pe toți învățătorii și profesorii din școlile de care aparțin.
Începând cu data de 24 aprilie, orice persoană interesată (elevi, profesori, sibieni în general, cu vârsta peste 8 ani) se va putea înscrie pentru a urma cursuri în acest laborator, Primăria Sibiu urmând să pună la dispoziție pe site-ul sibiu.ro un modul de programări în acest sens.
Activitățile din Smart Lab vor fi asigurate de studenți ai Universității Lucian Blaga – Facultatea de Inginerie, în baza unui protocol semnat între Primăria Sibiu și această instituție.
- Cursuri de inițiere sau dezvoltare a competențelor digitale – în speță, utilizarea computerului pentru sibienii cu vârsta peste 8 ani.
- Diverse lecții deschise la mai multe materii școlare, prin folosirea ochelarilor VR cu filme educative.
- Cursuri educative de programare și robotică, pe niveluri de competență
- Sesiuni de formare a profesorilor pentru utilizarea tablelor interactive.
Parteneriatul pentru SMART LAB este valabil timp de 3 ani, astfel că elevii sibieni vor putea urma pe rând cursuri aici.
”Vom reveni cu detalii referitoare la înscrieri și programul de cursuri.”, transmite Primăria Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
47Brânză și miere, 2 ateliere Animă ASTRA
9 luni agoBrânză și miere la Muzeul ASTRA!
Episodul: miere
Duminică, 21 august 2022, de la ora 10 la 17, în Muzeul în aer liber, gospodăria din Sebeșul de Jos, are loc Târgul de produse tradiționale din apicultură.
Tot astăzi, la Muzeul ASTRA!
Episodul: brânză
Duminică, 21 august 2022, de la ora 10 la 17, în Muzeul în aer liber, gospodăria din Rășinari, are loc Târgul de produse tradiționale – brânzeturi, la fel si atelierul gastronomic de făcut unt și jintiță.
Evenimentul face parte din programul ,,Animă ASTRA!”, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
99