A început Postul Mare!

Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare a început de luni

Este o perioadă specială, în care cei care aleg să țină post caută în acest mod să-și ,,curățe” fizicul, dar mai ales psihicul în vremuri grele.

postulpostulÎn Mărginimea Sibiului, pentru a marca separarea clară de perioada premergătoare, se practica în trecut spălarea și fierberea cu leșie a vaselor de ,,dulce” sau înlocuirea lor cu alte vase folosite exclusiv în perioada postului, în cazul în care gospodăria dispunea de două rânduri de recipiente.

,,Meniul” de post în satul tradițional era unul bine gândit și drămuit. Mâncarea gătită era pregătită din: varză acră, cartofi, fasole, ceapă, poame; preparate sub formă de ciorbe sau mâncăruri scăzute. Uleiul era făcut din sâmburi de bostan, la piuă, se consuma doar în timpul postului, pus pe ceapă, varză murată sau pe alte preparate.

”Mâncărurile erau simple, dar totuși gustoase, spun bătrânii. Erau dumicatul de dimineață, saramura – usturoiul zdrobit cu sare, în care se punea apoi apă, ulei de bostan şi oţet de poame; în saramură se înmuia cu mămăligă caldă; iar după acest fel de mâncare se aducea chisăliţă de prune, ţinută în oale de pământ, care se întindea tot cu felii de mămăligă, uneori prăjite pe plita sobei.”, transmit reprezentanții Muzeului Astra.

Alte preparate oarecum similare desertului de astăzi erau scoverzile din aluat de pâine fripte în ulei, plăcintele cu mere, vuțănele făcute din cartofi fierți în coajă, date pe răzătoare, cu adaos de făină de grâu și sare; din aluat se făceau suluri subţiri tăiate în bucățele și fierte în apă, apoi date prin pesmet rumenit în ulei, iar când se serveau se punea zahăr pe ele.

Foto: Muzeul Astra

ÎPS Laurențiu a transmis un cuvânt de învățătură

A început Postul Mare!Mitroolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu a declarat că postul trebuie să fie un act tainic, de smerenie, de jertfă, un act făcut înaintea lui Dumnezeu.

„Evanghelia din duminica dinaintea începerii Postului Mare ne aminteşte trei porunci. Prima dintre ele este cea a iertării, un suport al rugăciunii pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul nouă, rugăciunea «Tatăl nostru». A doua poruncă se referă la modul în care noi vom posti. A treia poruncă se referă la fapta cea bună. Înainte de a fi conştienţi că postul este un act voluntar, un act al libertăţii noatre, trebuie să ştim că postul, pentru ca să fie primit, trebuie să fie o taină a noastră. Asta nu înseamnă că în familie ne ascundem când postim. Posteşte întreaga casă, întreaga familie”, a subliniat ierarhul.

Sfânta Sărbătoare a Învierii se prăznuiește anul acesta în 2 mai.

Foto: Mitropolia Ardealului

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru http://www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top