Anchete derulate de procurori, manageri, comisii și corp de control ministerial
Luni, în urma articolului publicat de Turnul Sfatului, o comisie formată din managerul spitalului județean, directorul medical și cel de îngrijiri alături de coordonatorul secției ATi din cadrul SCJU Sibiu au intrat în zona roșie, într-un control neanunțat. au pornit prima ancheta internă. Urmează o altă anchetă clinică, realizată de o comisie mixtă. Corpul de control al ministerului sănătății, DSP Sibiu și procurorii au pornit propriile anchete.
S-a constatat că tot personalul era la muncă și își facea treaba, circuitele erau respectate și s-a găsit UN SINGUR pacient legat de pat. Restul pacienților nu erau contenționați, dar erau sedați.
Întregul interviu acordat de directorul medical Călin Cipăian, la o zi după ancheta internă, îl puteți urmări mai jos.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Containere noi la Spitalul Județean, 177 paturi Covid ocupate
3 ani agoContainerele, o soluție?
Numărul în creștere al infectărilor cu noul coronavirus la Sibiu ridică de la o săptămâna la alta noi probleme în privința spațiilor de tratare, așteptare și triaj la Spitalul Județean Sibiu. Spitalul nu deservește doar pacienții de SARS-COV 2, spre deosebire de primăvara acestui an, când spitalul a fost desemnat de Ministerul Sănătății spital COVID, iar activitatea celorlalte secții a fost fie restrânsă, fie relocată, în prezent majoritatea secțiilor funcționează, tocmai pentru a putea acoperi și alte patologii.
177 paturi COVID ocupate. Niciunul liber
Containerele montate în urmă cu o lună din fondurile alocate de Consiliul Județean Sibiu au suplimentat capacitatea de spitalizare pentru pacienții COVID cu 52 paturi, 22 dintre ele vor deveni paturi de terapie intensivă, îndată ce se va monta o nouă stație de oxigen. Totalul paturilor destinate pacienților COVID în Spitalul Județean este în prezent de 177, fără să existe din păcate paturi libere.
„Ne dăm seama că oricât de mult suplimentăm numărul de paturi la Spitalul Județean, nu va fi suficient dacă nu luăm și alte măsuri care să reducă fluxul de pacienți. Pe lângă măsura de a mări capacitatea altor spitale din județ de a oferi suport COVID și măsura de gestionare a cazurilor mai puțin severe de către medicii de familie, avem acum discuții și cu Crucea Roșie pentru servicii de îngrijire la domiciliu în colaborare cu spitalul. Cel mai sigur mod de a degreva spitalele este să reducem sursele de infectare, iar aici e nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Containere – noi spații de așteptare și triaj
Mai multe societăți comerciale din comunitate s-au alăturat eforturilor Consiliului Județean Sibiu pentru asigurarea condițiilor pentru desfășurarea triajului și a consultațiilor, atât pentru pacienții cu suspiciune de infectare, cât și pentru cei diagnosticați pozitiv cu SarsCov-2. În acest sens, o parte a corturilor de triaj au fost înlocuite cu containere modulare încălzite, donate de mai multe firme din Sibiu, pentru a fi utilizate pe perioada pandemiei.
Donațiile constau în:
- 2 containere cuplate încălzite în suprafață totală de 24 mp;
- 3 containere: două containere cuplate care asigură 30 mp de spațiu încălzit și ventilat și un container de 15 mp care oferă aceleași condiții;
- un container pus la dispoziția Serviciului de Anatomie Patologică de către CON-A pentru gestionarea cazurilor pacienților decedați. Containerul îndeplinește condițiile de securitate epidemiologică.
Containerele au fost deja instalate în spațiile disponibile din fața și spatele Unității de Primiri urgențe unde au fost amplasate câte două containere cuplate (de 24 respectiv 30 mp) respectiv în fața pavilionului Boli Infecțioase unde a fost amplasat un container (15 mp).
“Mulțumim firmelor care ne sprijină în aceste momente în care fiecare zi contează, în care nu mai putem aștepta derularea unor achiziții publice. Vreau să mulțumesc și personalului administrativ al spitalului care știu că lucrează ore lungi în frig pentru montarea rapidă a acestor structuri. Mulțumesc fiecărui om care găsește resurse pentru a fi constructiv și a ajuta din postura în care se află” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
În urmă cu două săptămâni Spital anunța paturi noi. Citește aici!
277Ambulatoriul TBC dotat de Consiliul Județean Sibiu. Proiect de peste 800 mii lei
1 an agoAmbulatoriul de specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie a fost dotat cu aparatură de ultimă generație de Consiliul Județean Sibiu
Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a fost dotat cu aparatură și echipamente medicale moderne și performante, printr-un proiect cu fonduri europene în valoarea totală de 815.315 lei, accesat de Consiliul Județean Sibiu.
Principalele echipamente și dotări sunt: pletismograf de ultimă generație, ecograf Doppler color, aparat vizualizare vene, defibrilator, autoclav, analizor gaze, scaun pentru recoltare sânge, masă hidraulică, aparat secreții pleurale, centrifugă și termostat utilizate pentru laboratorul de analize medicale, precum și lămpi bactericide, mașină profesională de spălat pardoseala, trolii pentru medicație, negatoscop, dulapuri depozitare echipamente și materiale sanitare.
„Dotarea spitalelor aflate în subordinea instituției noastre cu aparatură nouă, de ultimă generație este un demers pe care l-am realizat constant și care ne preocupă permanent. Reușim astfel să creștem calitatea serviciilor medicale și să îmbunătățim infrastructura sanitară, iar acest fapt are impact direct asupra locuitorilor din județul Sibiu. Pe lângă aparatura modernă de la Ambulatoriul de specialitate din cadrul spitalului TBC, au fost dotate cu echipamente importante, de ultimă generație atât Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, cât și Spitalul Clinic de Psihiatrie”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Conform datelor statistice, numărul cetățenilor care apelează la serviciile oferite în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu este în continuă creștere. Astfel, dacă în anul 2015 numărul consultațiilor în Ambulatoriul de specialitate al spitalului a fost de 9167 de persoane, în anul 2021 numărul acestora a ajuns la 13.547.
„Avem o adresabilitate foarte mare pentru serviciile oferite în ambulatoriul de specialitate al spitalului nostru, mai ales datorită faptului că suntem singura unitate sanitară din județ specializată în tratarea bolilor pulmonare. De aceea, pentru noi este prioritară dotarea cu aparatură modernă, care să le ofere medicilor pneumologi posibilitatea de a stabili un diagnostic cât mai rapid și corect, contribuind astfel la prestarea unui act medical de calitate. Mulțumim echipei de implementare a proiectului pentru că a reușit să ne ajute să achiziționăm echipamentele medicale pe care ni le-am propus”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
180Marius Vintilă s-a lăsat de fumat, după 23 de ani
2 ani agoMarius Vintilă: Chiar dacă editura m-ar fi plătit cu sute de mii de euro, cea mai mare răsplată a fost faptul că m-am oprit din fumat
Marius Vintilă, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de radio din România, a renunțat la fumat dintr-o dată. Invitat de Editura Humanitas să dea voce unui audiobook cu privire la consecințele nocive pe care fumatul le are asupra sănătății, a ajuns el însuși să plece nefumător, după ce a lecturat cartea. Astfel, metoda ușoară care l-a făcut pe autorul englez Allen Carr să învingă „capcana nicotinică”, în condițiile în care fuma 100 de țigări pe zi, a dat roade și pentru Marius Vintilă, fumător înrăit timp de 23 de ani.
Marius, pare incredibil și oarecum de neconceput pentru un fumător cu ani vechime să renunțe dintr-o dată la țigări. Tu ai reușit acest lucru, dar cum îți explici această renunțare extrem de rapidă?
De fapt, a durat aproape trei săptămîni din momentul în care am început cartea lui Allen Carr pînă cînd m-am lăsat. A fost la mijloc și presiunea din partea băiatului meu care avea atunci 9 ani, care îmi spunea, ca pe un spoof la disclaimerul de la TV, că „fumatul conține alcool, iar alcoolul face grav sănătății.” Explicația stă însă în principal în faptul că mesajul lui Allen Carr este foarte puternic prin onestitatea lui și prin capacitatea de a surprinde psihologia fumătorului. Iar asta contribuie decisiv la realizarea fabulosului declic mental care schimbă perspectiva. De asta majoritatea copleșitoare a celor care se lasă de fumat dintr-o dată.
Marius, ce presupune această citire sau ascultare a unei cărți pentru a determina o schimbare mentală atât de puternică pentru un fumător?
Deși eu am fost cel care a dat “voce” cărții în limba română și deși audiobook-ul a fost cel mai bine vândut din România timp de doi ani consecutiv, aș recomanda totuși lectura, fiindcă a citi ceva este un gest voluntar, iar în cazul de față expunerea sub formă de intenție contează. Oricum, chiar dacă editura m-ar fi plătit cu sute de mii de euro (nu a fost cazul), cea mai mare răsplată a fost faptul că m-am oprit din fumat.
Care crezi că sunt cele mai greu de demontat mituri pentru fumători și cum le-ai transmite să se raporteze la acestea acum, după o perioadă de mai bine de 10 ani de când ai reușit să depășești dependența de nicotină?
Cred că primul dintre ele este impresia că fără fumat nu vei avea viață socială. Aici, cel mai simpatic contraexemplu este faptul că un pretext de socializare devine chiar lăsatul de fumat în sine. Peste tot am întâlnit persoane care s-au lăsat de fumat în diverse feluri, pe care le împărtășesc celor ca ei sau celor care vor să se lase. Alt mit întreținut de industria tutunului este cel conform căruia ca nefumător vei fi mai puțin “cool”. De aceasta se „ocupă” Hollywood-ul, care are grijă să îi facă fumători pe cei mai iubiți eroi din filme.
Chiar dacă firmele de țigări nu mai au voie să facă “product placement”, ele știu cât de important pentru vânzările lor este ca eroii pozitivi din filme și seriale să fie fumători și plătesc mult pentru asta. Al treilea mit se leagă de ideea că “îți place să fumezi”. Lumea uită că noi ne-am născut nefumători și că până să ne apucăm de fumat nu ne plăcea să fumăm.
Statisticile arată că în prezent, în România, un număr tot mai mare de tineri se apucă de fumat. Marius, cum i-ai motiva să nu se apuce de fumat sau dacă au făcut-o, cum să se lase la timp, înainte de a se instaura dependența?
Cred că aici motivarea cade pe locul al doilea, primul loc fiind legat de responsabilitatea celor fac și aplică legea. Expunerea tinerilor la fumat, posibilitatea de a-și cumpăra țigări, aceste lucruri trebuie reduse cât mai mult cu putință, iar informarea lor cu privire la fumat, de fapt la antifumat, trebuie făcută în mod organizat și cât mai intens.
Peste tot în lume legile țin cont de faptul că tinerii sub 21 de ani iau de multe ori decizii care îi dezavantajează, de aceea ei trebuie ajutați – nu obligați, ci ajutați – să ia deciziile corecte mai ales cînd acestea sunt direct legate de sănătatea lor. Avem o industrie a publicității minunată, genială, specialistă în a ne vinde de obicei gunoaie. De ce să nu își pună talentul în valoare să creeze mesaje pentru cauze bune, fumatul fiind poate, prima dintre ele? Publicitatea este probabil cea mai importantă forță de menținere a sistemului. E cazul să ne și folosească la ceva.
Esti implicat în multe acțiuni și campanii antifumat. Marius, ce te motivează acum să militezi în defavoarea țigărilor și de ce crezi că este atât de important acest lucru ?
De fapt nu prea mai particip la campanii antifumat, dar numai fiindcă par să fie prea puține și atât de firave încât nu mai aud de ele. Dar sunt de acord că a milita este important, fiindcă industria tutunului este una dintre cele cu adevărat dăunătoare oamenilor, dar și mediului. Un obicei fără niciun rol, plin de aspecte negative, patronat și promovat de o industrie fără scrupule. Alt motiv pentru care mă opun fumatului este că eu consider că omul este mai inteligent de atât.
Marius, care este mesajul tău pentru cei care cred că nu vor mai putea reuși niciodată să renunțe la fumat, odată ce fac acest lucru de mulți ani?
Că deși este o dependență perversă prin faptul că ani de zile practici obiceiul fără să simți ce consecințe grave are (nu este nici măcar ca alcoolul, care-ți dă dureri de cap după fiecare exces), există și o parte bună. Să te lași poate fi extrem de ușor. Există două condiții: să fii cinstit cu tine și să vrei pe bune. Succes!
Dacă doriți să îii urmați exemplul lui Marius Vintilă sau vreți să vi se măsoare gratuit nivelul de sănătate a plămânilor, prin intermediul spirometriei, specialiștii Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu vă așteaptă marți, 31 mai, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, la Dispensarul TBC (strada Morilor, nr.57, intersecția cu Șos. Alba Iulia), între orele 11.00 – 13.00. Persoanele care vor fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
319