Ziua Națională a Minorităților sărbătorită în 2021 la Filarmonica Sibiu

Ziua Națională a Minorităților marcată pentru prima oară la Filarmonica de Stat Sibiu, în perioada 17-19 decembrie 2021.

Timp de trei zile, în cetatea noastră multiculturală, explorăm împreună moștenirea durabilă a minorităților naționale prin evenimente muzicale care pun în valoare creații ale unor compozitori reprezentativi pentru diversitatea etnică a Sibiului, Transilvaniei și României.

“Sibiul este recunoscut drept cel mai important centru multicultural și multietnic din România. Este un exemplu de bune practici și în Europa. Filarmonica de Stat Sibiu, prin curajul programărilor artistice, calitatea și diversitatea invitaților, dă TONUL acestor tipuri de manifestări cultural-eclectice. Vă așteptăm pe toți, sperând nu doar să vă prezentăm culturi diverse, dar și să învățăm unii de la alții respectul pentru tradiția fiecăruia!”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Vineri, ziua simfonică, ora 19.00, la Sala Thalia, va avea loc un concert susținut de soliștii: Sorin Petrescu – pian, Marko Ristici – acordeon, Doru Roman – percuție. Invitat: Sorin Dogariu – pian. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Ritmurile și armoniile variate, specifice muzicii din această regiune multi-etnică a țării, sunt perpetuate prin creația lui Jodál Gábor (1913-1989). Piesele sale de cameră sunt caracterizate de o abordare electică, post-impresionistă, iar cele orchestrale continuă neoclasicismul școlii Kodály. Jodál Gábor s-a remarcat și prin lucrări corale.

Programul concertului de sâmbătă, 18 decembrie, propune „Trei cântece secuieşti” din opera acestui mare compozitor transilvănean.

Sâmbătă, 18 decembrie, ora 11.00, în Chimnița Filarmonicii, avem „Povești’n cânt și grai”, un atelier de muzici tradiționale comparate cu trupa Graiu adresat copiilor și adolescenților.

De Ziua Națională a Minorităților, Graiu vă aduc o altă față muzicală a Balcanilor, nouă și (stră)veche în același timp, prin prisma muzicilor tradiționale în graiurile romanității orientale de la sud de Dunăre, trăitoare și în România, mai cunoscute drept aromână, meglenoromână și istroromână. Muzici epice, pastorale, de dragoste, de înstrăinare și de dor, din Tessalia, Pind, Meglen, Albania, Istria și chiar până în Dobrogea, cântate cu patos și emoție, într-o abordare instrumentală inedită ce îmbracă însă nealterate elementele de cânt vocal tradițional.

Concertul susținut de Graiu Project va avea loc sâmbătă, 18 decembrie, ora 19.00, în Sala Thalia. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

În cea de a treia zi dedicată etniilor minoritare, duminică, 19 decembrie, ora 19.00, la Sala Thalia vă așteptăm la un spectacol de muzică și dansuri tradiționale din folclorul minorităților naționale, susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

La 18 decembrie 1992 a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”. În țara noastră, pe 18 decembrie, este celebrată anual Ziua Minorităţilor Naţionale din România, adoptată în anul 1998 și ridicată la nivel de sărbătoare națională în 2017.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top