Zilele Hungarikum la Sibiu
Zilele Hungarikum se desfășoară pe durata a trei zile, între 30 iunie și 2 iulie la Muzeul în Aer Liber ASTRA din Sibiu. Aici vor fi organizate numeroase programe gastronomice, culturale, târg de meșteșugari, ateliere interactive, programe pentru copii, degustări de produse tradiționale și multe alte surprize.
Binecunoscutul Concurs de Gătit la ceaune se va desfășura sâmbătă, 1 iulie la Târgul de Țară, iar publicul larg va putea degusta preparatele celor 27 echipe, care se vor întrece pregătind diferite tipuri de gulaș și alte preparate maghiare.
Duminică participanții vor avea parte de o experiență culinară deosebită, membrii juriului și bucătari invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare.,De asemenea acestea vor putea fi degustate de vizitatori: gulyás ca în pusta maghiară, tocăniță de berbecuț de la Karcag, tocăniță de cerb, bogrács de Sibiu, ceaun de fasole ca la Mohács, tocăniță de berbecuț ardelenească, gulyás secuiesc, tocăniță de gheare, ciorbă de pește din crap, papricaș de pui, ciorbă de ciuperci.
Nu vor lipsi nici deserturile gătite la fața locului, gustoase și deosebite, cum ar fi: specialitatea desert din Micfalău – Covasna, langoș secuiesc sau kürtőskalács cu paprika.
Programele culturale sunt și ele bogate, nu mai puțin de 12 evenimente vor bucura spectatorii: Formația de țitere din Sibiu, Daniel Brass Dance din Pécs, Ansamblului BEKECS, Formațiile TOKOS din Cluj, TATROS din Ungaria, FINOM din Sfântu Gheorghe, ESZTERLÁNC din Budapesta. Startul va fi dat vineri seara de la orele 18 cu concertul trupei din Reghin Dream Flow.
Programul complet Zilele Hungarikum 2023, aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu”, 26-27 aprilie
6 luni agoFestivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu” – două zile dedicate cântecului popular românesc
Festivalul-Concurs „Lucreţia Ciobanu” din Sibiu, care are loc în zilele de 26 și 27 aprilie 2023, va avea pe scena zeci de interpreți de muzică populară și membrii Ansamblurilor „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Veteranii Junii Sibiului” și „Ceata Junilor”.
A VI-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu” este organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu și propune publicului două spectacole de anvergură, programate la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.
Miercuri 26 aprilie 2023, scena aparține celor 15 tineri admişi în faza finală a concursului, după preselecția la care au participat 52 de soliști din întreaga țară. Vor încerca să convingă juriul de specialitate că pot urca pe podiumul acestei competiții: Silviu Ionuţ Avram – Bistriţa Năsăud, Andrada Betej – Gorj, Larisa Daniela Cârlugea – Gorj, Bianca – Andreea Crețu – Sibiu, Nicoleta Crisante – Olt, Elena Geanina David – Olt, Ana Maria Deaconu – Olt, Andreea Dinu – Olt, Dorinel Gavriluţ – Timiș, Diana Izabela Marin – Mureș, Natalia-Maria Rusu – Alba, Daniela Cristina Todor – Alba, Luiza Elena Turcu – Dolj, Ștefan Țîrdea – Neamţ și Daniel Vădrariu – Timiş. Spectatorii vor desemna câștigătorul Premiului Publicului, prin completarea chestionarului distribuit celor prezenţi în sala Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.
În cea de-a doua parte a spectacolului de miercuri, vor evolua foști laureați ai festivalului, interpreți sibieni, „Ceata Junilor” şi „Veteranii Junii Sibiului”, toți reuniți într-o șezătoare din care nu vor lipsi cântecul, jocul și voia bună.
Joi 27 aprilie 2023, tinerii concurenți au din nou emoții, căci numele câștigătorilor vor fi cunoscute în cadrul Galei Laureaților. Aceasta va fi urmată de un spectacol de excepție, în conceptul artistic al Silviei Macrea; protagoniştii momentelor muzical-coregrafice vor fi membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și interpreți de valoare ai scenei muzicii populare românești.
Biletele, la prețul de 40 lei/20 lei, se pot achiziționa fizic de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, în zilele de 13-14, 18-23, 25-27 aprilie. Casa de bilete este deschisă după următorul program: marți-vineri, orele 14-21, sâmbătă-duminică, orele 11-21.
Online, biletele pot fi achiziționate de la următorul link, începând din 13 aprilie: https://eventbook.ro/music/bilete-festivalul-concurs-al-cantecului-popular-romanesc-lucretia-ciobanu.
PROGRAMUL FESTIVALULUI-CONCURS „LUCREŢIA CIOBANU” 2023
26 APRILIE 2023, ORA 18, Centrul Cultural „Ion Besoie” din Sibiu
• Concurs al tinerilor interpreți de muzică populară
• Poftiți în șezătoare!Roberta Selagea, Andra Matei, Bogdan Firu, Simona Alexandru, Gabriel Treteag, Paula Medrea, Ionela Sterp, Luminița Dejan, Daria Gâdea, Ionuț Cocoș, Lucreția Goagea, Cosmin Bîrlan, Ilie Caraș, Adriana Anghel, Denisa Bărbat, Geanina Gavrilă, Ina Chiriac, Marcel Părău, Camelia Cosma Stoiță, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan; Ansamblurile Folclorice „Ceata Junilor” și „Veteranii Junii Sibiului”
Coregrafia: Silvia Macrea și Alesea Sas27 APRILIE 2023, ORA 18, Centrul Cultural „Ion Besoie” din Sibiu
• Gala Laureaților
• Spectacol folcloricIoana Ștefan, Robert Târnăveanu, Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Viorica Macovei, Sînziana Ștefan, Iulia Mihai, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Oana Bozga Pintea, Tudor Furdui Iancu, Vasilica Tătaru, Ilie Medrea, Mirela Mănescu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Alina Pinca, Răzvan Năstăsescu, Sebastian Stan, Traian Stoiță, Ovidiu Homorodean, Aurora și Săndel Mihai, Mariana Deac, Mariana Anghel, Ionuț Fulea, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”
Coregrafia: Theodor Vasilescu și Silvia Macrea; asistent coregraf: Alesea SasPrezintă: Traian Stoiță
Acompaniamentul orchestral este asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.
Dirijori: Gabriel Popescu și Cristian Obrejan
Director festival: Silvia MacreaPentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
85Sibiu. Un bilet la film costă numa’ 10 lei
9 luni agoSibiu – Cele mai noi filme, cel mai ieftin bilet din Sibiu
Sibiu, cinematograful ”Ion Besoiu”, aici biletele la orice proiecție din program costă „numa’ 10 lei”.
Centrul Cultural „Ion Besoiu” dăruiește publicului de toate vârstele posibilitatea de a urmări pe marele ecran producții de top, la cel mai mic preț din Sibiu, începând cu 20 ianuarie. Chiar și la premiere! Acesta este angajamentul pe termen lung asumat de TVSat 2002, compania care administrează Centrul Cultural „Ion Besoiu”, într-o perioadă în care toate se scumpesc.
„După doi ani în care pandemia de Covid-19 ne-a ținut departe de cei dragi și de locurile pe care le frecventam cu plăcere, cu toții ne dorim acum să recuperăm din timpul pe care l-am petrecut în casă.
Însă, în ultima perioadă, creșterea prețurilor ne-a adus din nou motive de îngrijorări. În acest sens, Centrul Cultural ‘Ion Besoiu’ vine în întâmpinarea celor care doresc să se relaxeze vizionând un film bun la cinematograf și să nu își facă griji nici măcar pentru prețul biletului. De ce? Pentru că la Cinema ‘Ion Besoiu’, începând cu data de 20 ianuarie biletul va costa numa’ 10 lei.
Prin această campanie, ne dorim să fim alături de comunitatea sibiană și ne propunem ca toți cei care care ne trec pragul să rămână cu o experiență cât mai plăcută. Echipa Centrului ‘Ion Besoiu’ vă așteaptă în fiecare săptămână, de marți până duminică, cu cel mai ieftin bilet din Sibiu și cu cel mai mare zâmbet!”, a declarat Krisztina Roman, director vânzări Centrul Cultural „Ion Besoiu”.
Programul filmelor este actualizat pe www.centrulionbesoiu.ro, iar biletele se pot achiziționa direct de la casa de bilete a Centrului Cultural „Ion Besoiu” (str. Emil Cioran, mr. 1A).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
101Parteneriat între Primăria Sibiu și Universitatea Lucian Blaga
2 ani agoParteneriat semnat de Astrid Fodor și Sorin Radu
Primarul Astrid Fodor și rectorul Universității Lucian Blaga Sibiu, domnul Sorin Radu, au semnat vineri, 20 mai, un parteneriat strategic care creează un cadru juridic pentru colaborarea între cele două instituții și dezvoltarea de proiecte comune.
„Am colaborat și până acum foarte bine cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu în proiecte concrete pentru oraș și pentru tinerii care se formează în facultățile sibiene. Am găsit mereu în Universitate un partener de încredere, implicat, care poate oferi municipalității know-how important și resursă umană care, prin participarea în aceste proiecte, ar câștiga experiență concretă și ar contribui în viața comunității din care fac parte. Intenția este de a dezvolta împreună un domeniu în care există mult potențial în Sibiu: inovarea și cercetarea.”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Acordul cadru de parteneriat are ca scop dezvoltarea de proiecte comune de interes public local, precum și organizarea de evenimente, conferințe, seminarii și dezbateri pe teme de interes pentru oraș și pentru tinerii studenți.
„Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost și rămâne un susținător al comunității locale, prin implicarea în proiecte culturale, economice, sociale sau sportive. Implicarea în egală măsură a studenților și a cadrelor didactice în proiectele comunitare poate să aducă universitatea mai aproape de cetățeni și să susțină astfel o colaborare reciproc avantajoasă.”, Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Acordul cadru de parteneriat are ca scop dezvoltarea de proiecte comune de interes public local, precum și organizarea de evenimente, conferințe, seminarii și dezbateri pe teme de interes pentru oraș și pentru tinerii studenți.
Concret, cele două instituții își asumă prin acest parteneriat:
- Dezvoltarea activității de cercetare – dezvoltare
- Promovarea unor programe de formare prin care studenții Universității Lucian Blaga Sibiu să poată efectua stagii de pregătire și practică în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu și a serviciilor publice subordonate Consiliului Local Sibiu.
- Prestarea de servicii de consultanță tehnico-economică
- Organizarea de activități cultural-educative.
Primăria Sibiu și Universitatea Lucian Blaga Sibiu colaborează în prezent pe două proiecte importante:
1. Un proiect prin care se dorește în primul rând crearea unui centru de cercetare și inovare în domeniul managementului deșeurilor, dar și crearea infrastructurii smart pentru aplicarea sistemului “Plătește pentru cât arunci” în cazul deșeurilor generate în zonele de blocuri, cum ar fi containere cu acces controlat și transmitere de date care să permită contorizarea mai exactă a cantităților de deșeu produse de fiecare gospodărie. Propunerea de proiect a fost depusă pentru obținerea de fonduri europene în vederea alcătuirii documentațiilor tehnice. După deschiderea liniilor de finanțare europeană pe următorul cadru, se intenționează depunerea documentațiilor pentru obținerea de fonduri europene prin PNNR .
2. Accesarea schemei de ajutor de Stat pentru „Servicii De Silvomediu, Servicii Climatice Și Conservarea Pădurilor”. Scopul acestui proiect este asigurarea în cadrul suprafeței silvice a municipiului Sibiu a unei zone de liniște compactă din care nu se va tăia lemn pe o perioadă de 5 ani. Universitatea Lucian Blaga, prin Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a fost contractată în calitate de consultant pentru pregătirea documentației care a fost depusă marți, 18 mai de Primăria Sibiu pentru accesarea fondurilor disponibile din bugetul de Stat.
Următorul proiect pe care cei doi parteneri lucrează deja va fi dedicat Sibiului Verde. Prin acesta studenții ULBS, în echipă cu inspectori ai Primăriei și Serviciului Spații Verzi, precum și cu un specialist din cadrul Direcției Silvice Sibiu, vor verifica în teren arborii din spațiile publice pentru a evalua starea lor de sănătate.
Primăria Sibiu va achiziționa și va pune la dispoziție un tomograf acustic, un instrument de ultimă generație cu care se poate estima starea arborilor maturi prin scanare non-invazivă, mai ales a arborilor bătrâni care prezintă un risc de siguranță pentru cetățeni și pentru patrimoniul construit. În baza datelor colectate Primăria va putea îngriji mai bine arborii și va putea lua decizia corectă în cazul arborilor bolnavi care trebuie recoltați și înlocuiți. Studenții care vor participa în acest proiect vor avea oportunitatea de a se perfecționa ca specialiști în domeniul managementului infrastructurii verzi.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
224