Winterreise – o călătorie muzicală, în 28 ianuarie la Sala Thalia

Winterreise – o călătorie muzicală printre (ceea ce ar trebui să fie) zăpezile timpurilor noastre

Winterreise/Călătorie de iarnă de Franz Schubert – Două personalități muzicale remarcabile – Oliver Welter, chitarist și vocalist, și Clara Frühstück, pianistă și artistă sonoră – combină muzica pop, armoniile clasice și sonoritățile experimentale într-o reinterpretare poetică, dar plină de curaj.

Această producție, care a avut premiera la faimosul Burgtheater din Viena, este prezentată în România la invitația Filarmonicii de Stat Sibiu și a Forumului Cultural Austriac București.

Recitalul cameral din Sibiu va avea loc sâmbătă, 28 ianuarie, ora 19.00, la Sala Thalia. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu, pe iabilet.ro, filarmonicasibiu.ro și Filarmonica Sibiu App, la prețul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Franz Schubert (1797-1828) termină de compus „Winterreise” în toamna lui 1827, cu un an înaintea morții sale. Lucrarea, care reunește 24 de lieduri pentru tenor și pian pe versurile poetului Wilhelm Müller, este considerată de către specialiști drept unul dintre cele mai frumoase cicluri romantice de astfel de cântece ale lumii.

Intenția lui Oliver Welter și a Clarei Frühstück nu este nicidecum de a realiza o replică în sens clasic a capodoperei lui Schubert. Cei doi artiști își însușesc sensurile muzicale și literare ale „Călătoriei de iarnă”, pe care le reinterpretează în cel mai contemporan mod cu putință. Cu pasiune și o înțelegere profundă a muzicii experimentale, duo-ul scoate la iveală esența acestor cântece de o frumusețe stranie. Liedurile lui Schubert și Müller devin cântecele lui Welter și Frühstück.

„Astfel, «Winterreise» nu este doar o călătorie spre amurgul existenței umane, ci și spre cel al pop-rock-ului”, au declarat cei doi artiști.

Rezultatul este „șocant de bun”, așa cum apreciau Fritz Ostermayer și alți critici muzicali austrieci, entuziaști după premiera din 2021, de la Burgtheater/Akademietheater din Viena.

Oliver Welter trăiește și lucrează la Viena și Innsbruck. Începând cu anii ’90, s-a făcut remarcat pe scenele pop din Europa Centrală, ca interpret și compozitor. În calitate de solist al trupei Naked Lunch, a lansat numeroase discuri foarte bine primite de presa internațională și a efectuat turnee în Europa, America de Nord și Asia. Oliver Welter este și compozitor de muzică de teatru (pentru Volkstheater Wien, Schauspielhaus Düsseldorf etc.), film și televiziune. De câțiva ani, lucrează cu succes și în ipostazele de actor, autor independent și regizor de teatru.

Clara Frühstück își împarte timpul între Viena și Frankfurt. A studiat pian, muzică de cameră și dramaturgie aplicată la Universitățile de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și Graz, la „Hanns Eisler” Hochschule din Berlin, precum și la Escuela Superior „Reina Sofia” din Madrid. Pe lângă muzica clasică și diversele sale colaborări cu muzicieni și compozitori contemporani, Clara Frühstück experimentează diverse alte forme de artă. Ca urmare, dezvoltă concepte extravagante, care permit o abordare relaxată a muzicii, adresate unui public cât mai divers.

Informații despre evenimentele viitoare

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top