Muzeul Astra și culorile naturale
Muzeul ASTRA a organizat miercuri, un atelier de vopsire a lânii cu plante tinctoriale. Muzeografii și restauratorul au folosit plante culese din flora locală, dar și 300 de mostre de lână din Mărginimea Sibiului, apă, foc, oale și linguri. Culorile rezultate se regăsesc, de altfel, pe materialele textile din patrimoniul Muzeului ASTRA.
”La Muzeul ASTRA ne dorim o viață sustenabilă, fructificând resursele pe care natura ni le oferă, într-o manieră empatică cu mediul și bazată pe tradiția și savoir-fair-ul strămoșilor noștri. În atelierul de vopsire a lânii cu plante vom folosi frunze, scoarțe și rădăcini de flori, copaci și buruieni, apă și mordanți, adică fixatori de culoare (săruri metalice – alaun, cupru, fier, staniu) pentru a trata materialul. Vopsirea lânii se împarte în trei pași: pregătirea materialelor textile pentru vopsire prin mordansare, adică aplicarea fixatorilor de culoare, apoi vom extrage colorantul din sursa biologică.” a declarat Iulia Teodorescu, restaurator textile Muzeul ASTRA
Acțiunile de acest gen sunt organizate pentru a demonstra publicului larg importanța și utilitatea patrimoniului cultural imaterial în strânsă legătură cu cel material.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Casa Artelor – Restaurare si revitalizare cu granturi de 2 milioane de euro VIDEO
4 ani agoCasa Artelor – Centru de activități și resurse regionale
Muzeul ASTRA a lansat joi în mod oficial Proiectul Restaurarea si revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.). Evenimentul a fost organizat în fața sediului Casei Artelor din centrul istoric al Sibiului(Piața Mică), în conformitate cu normele sanitare impuse pentru combaterea răspândirii virusului SARS-Cov-2. Au participat înalți demnitari din cadrul Guvernului României, Ministerului Culturii, Consiliului Județean Sibiu și oficialități locale.
,, Proiectul lansat azi de Muzeul ASTRA este veriga care unește promovarea patrimoniului nostru cultural cu valorizarea resurselor vii pe care județul nostru le are prin munca neobosită a meșterilor și a creatorilor populari. Felicit întreaga echipă de proiect din cadrul Muzeului ASTRA care, încă o dată, a demonstrat că este un promotor și un veritabil ambasador al culturii, al tradiției, puternic ancorat în realitatea contemporană”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu
,,Ne aflăm într-un moment în care suntem nevoiți să insistăm pe fapte concrete și să ducem mai departe puterea exemplului. Proiectul de restaurare a Casei Artelor va genera un liant între meșteșugari și inima unui oraș istoric, cum este Sibiul, o urbe de nivel european. Va genera conexiuni puternice bazate pe tradițiile multiculturale. Casa Artelor va deveni un hub pentru ateliere interactive, animate de prezența meșterilor. Colaborarea cu partenerul din Norvegia va genera, sperăm noi, o strategie asumată la nivelul autorității, iar la nivel național, un exemplu de bună practică. Imi asum astfel o nouă etapă în misiunea pe termen lung a Muzeului ASTRA.”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.
„Pentru noi această cooperare este fundamentală în ceea ce priveşte dezvoltarea noastră viitoare. Ca muzee, jucăm un rol important în societate şi transmitem generațiilor viitoare cunoştințele noastre, istoria noastră. Depinde de noi felul în care le prezentăm şi le transmitem generațiilor viitoare.”, a declarat Karen Espelund, directorul executiv al MiST .
VIDEO: Lansarea proiectului de restaurare și revitalizare a Casei Artelor din Sibiu
Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemena, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală. La etajul 1 al clădirii vor fi 3 spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale.
La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean. Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro
600Filarmonica înCÂNTĂ Crăciunul și Anul Nou cu 4 reprezentații de excepție
3 ani agoFilarmonica de Stat Sibiu – Cel mai îndrăgit concert al lunii decembrie va avea loc marți, 21 decembrie, ora 19.00.
Pentru Concertul de Crăciun, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub conducerea dirijorului principal Tiberiu Soare, a pregătit un program special de colinde românești, dar și hituri internaționale de sezon, așa cum sunt “White Christmas”, “Have Yourself a Merry Little Christmas” sau “Silver Bells”, valsuri de J. Strauss și alte lucrări preferate ale publicului. Vocea Concertului de Crăciun va fi tânăra soprană Virineia Pîrnău, câștigătoarea Galei-Concurs din cadrul Sibiu Opera Festival, ediția a XX-a.
Pe scena Sălii Thalia îi vom mai avea pe soliștii Alexandru Pal (nai) și Marcel Oloieru (acordeon). Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 100 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) la casa de bilete a Filarmonicii, precum și pe site-ul www.iabilet.ro.
Concertul de Crăciun ajunge și la Blaj, pe 26 decembrie, când vom susține două reprezentații în aceeași formulă artistică și cu același program muzical, la Palatul Cultural.
O seară ca-n filme, marca Filarmonica Sibiu
Solista de jazz Christiana Uikiza, pianistul Horia Mihail, dirijorul Gian Luigi Zampieri şi Orchestra de cameră ICon Arts sunt artiştii invitaţi pe scena Concertului de Anul Nou de la Sibiu, organizat de Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu. Lor li se vor alătura balerini ai Teatrului de Balet Sibiu sub îndrumarea coregrafei Aleisha Gardner. Evenimentul este programat pe 31 decembrie, ora 18.00, la Sala Thalia.
Publicul va fi purtat pe aripile muzicii din aria cinematografiei clasice și moderne. Lucrări faimoase care au făcut înconjurul lumii vor fi interpretate într-o lumină nouă, în acorduri cross-over de jazz, swing cărora li se vor adăuga, nu în ultimul rând, sonorități ale muzicii clasice. Orchestra de cameră ICon Arts va oferi ascultătorilor amploarea fantastică a muzicii de pe marile ecrane, europene sau de peste Ocean, începând cu perioada anilor ’50 până în zilele noastre.
La finalul concertului, publicul va primi mostre de cafea Mogiana din Brazilia, pregătită manual, prin Urban Vibe Roastery, precum și doze cochete ale faimosului vin spumant Cava „1551” oferite de Grupul Codorníu Raventós, cea mai veche afacere de familie din Spania și una dintre cele mai vechi din lume.
Pentru a răspunde cererii ridicate, concertul din 31 decembrie fiind deja sold-out, Filarmonica de Stat Sibiu și partenerii săi organizează o avanpremieră a Concertului de Anul Nou, marți, 28 decembrie, ora 19.00, la Sala Thalia. Biletele pentru acest concert costă 120 lei și pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Filarmonicii și de pe www.iabilet.ro.
Și Concertul de Anul Nou este un produs cultural „de export” al Filarmonicii de Stat Sibiu. El va fi interpretat și la Deva, pe 29 decembrie, respectiv la Brașov, pe 30 decembrie. Pentru informații la zi privind accesul publicului în contextul pandemiei, accesați filarmonicasibiu .ro.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
388Muzeul Astra primește stele Michelin pentru a doua oară
3 ani agoMuzeul Astra prezent în Ghidul aniversar ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe”
Muzeul face parte din Ghidul aniversar Michelin ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe”, o publicație de excepție, care reunește și scoate în evidență toate frumusețiile României în materie de arhitectură, cultură, etnografie, gastronomie s.a. Anul acesta MICHELIN România a sărbătorit în luna august 20 de ani de când celebrul Grup MICHELIN a achiziționat uzinele Silvania din Zalău și Victoria din Florești, începând astfel investiția în industria anvelopelor din țara noastră. Pe lângă asta, MICHELIN România a făcut posibilă publicarea Ghidului Verde dedicat României, unde Muzeul ASTRA este prezent din anul 2019, fiind notat pentru a doua oară (consecutiv), în Ghidul aniversar, cu trei stele MICHELIN.
,, Să fii de două ori consecutiv catalogat cu 3 stele Michelin înseamnă că eforturile autorităților locale, ale noastre și ale vizitatorilor dau roade, iar Muzeul ASTRA este o instituție care oferă programe și acțiuni culturale de calitate. Aveam nevoie de această recunoaștere, fiindcă poate acum la nivel central se va înțelege că instituțiile de cultură trebuie asumate mai bine și mai eficient din punct de vedere financiar, iar alocările financiare nu sunt o cerință, ci o normalitate. Noi nu cerem, noi merităm! Cultura merită susținută din toate punctele de vedere.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA.
În Ghidul aniversar Michelin ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe”, Muzeul ASTRA este inclus în capitolul România Etnografică. Descrierea muzeului cuprinde detalii despre istoricul instituției, patrimoniul cultural, dar și detalii despre evenimentele și atelierele meșteșugărești care se desfășoară aici.
,,Înființat acum mai bine de un secol, Muzeul ASTRA cuprinde o adevărată comoară culturală a arhitecturii rurale românești. Peste 400 de case, anexe gospodărești și instalații tehnice redau originalitatea satului și păstrează spiritul autentic al țăranului român. (…) Pe suprafața celor 96 ha, vizitatorii pot resimți atmosfera idilică a satului românesc, iar prin intermediul atelierelor meșteșugărești, al târgurilor și al festivalurilor organizate în cadrul muzeului se păstrează încă autenticitatea tradițiilor populare.”, menționează autorii Ghidului aniversar Michelin
Muzeul ASTRA este catalogat cu 3 stele Michelin în Ghidul aniversar Michelin alături de Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Țăranului Român.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
280