Muzeul Astra și culorile naturale
Muzeul ASTRA a organizat miercuri, un atelier de vopsire a lânii cu plante tinctoriale. Muzeografii și restauratorul au folosit plante culese din flora locală, dar și 300 de mostre de lână din Mărginimea Sibiului, apă, foc, oale și linguri. Culorile rezultate se regăsesc, de altfel, pe materialele textile din patrimoniul Muzeului ASTRA.
”La Muzeul ASTRA ne dorim o viață sustenabilă, fructificând resursele pe care natura ni le oferă, într-o manieră empatică cu mediul și bazată pe tradiția și savoir-fair-ul strămoșilor noștri. În atelierul de vopsire a lânii cu plante vom folosi frunze, scoarțe și rădăcini de flori, copaci și buruieni, apă și mordanți, adică fixatori de culoare (săruri metalice – alaun, cupru, fier, staniu) pentru a trata materialul. Vopsirea lânii se împarte în trei pași: pregătirea materialelor textile pentru vopsire prin mordansare, adică aplicarea fixatorilor de culoare, apoi vom extrage colorantul din sursa biologică.” a declarat Iulia Teodorescu, restaurator textile Muzeul ASTRA
Acțiunile de acest gen sunt organizate pentru a demonstra publicului larg importanța și utilitatea patrimoniului cultural imaterial în strânsă legătură cu cel material.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Pune mâna pe chitară, #300 simultan
2 ani agoPune mâna pe chitară 2020
Pasionații chitarelor din întreaga țară și-au dat întâlnire și în acest an la Sibiu. 300 de chitariști au interpretat simultan unele dintre cele mai iubite melodii, fiind acompaniați live și de cei care le-au făcut consacrate. Din cauza măsurilor de siguranță sanitară, impuse în pandemie, nu au fost mai mulți participanți la această ediție.
Tinerii au trebuit sa pregătească 20 de piese consacrate, atât din repertoriul internațional cât și din cel românesc. Alături de ei au fost prezenți Alin Dincă(Coiotul), Mircea Vintilă dar și Adrian Despot.
Ajuns la cea de a 6-a ediție, festivalul a reaprins flacăra corzilor ciupite.
Ideea principală: #Legacy
Nelipsite de la ”Pune mâna pe chitară” au fost piesele folk, cu care reușeau generațiile vechi să expună un manifest la adresa conducătorilor acelor vremuri. Tema de anul acesta fiind #Legacy.
Printre spectatori au fost și mulți părinți, entuziasmați la maximum de copiii lor. Nu au ezitat să fredoneze piesele pe care copiii lor le-au repetat ore în șir acasă.
„De cinci ani venim la acest eveniment. Totul este minunat. Am fredonat și eu piesa Vinovații fără vină. Am venit cu fiul meu, este printre cei 300 de chitariști.” Ne-a spus o mamică.
Un tată mai emotiv ne-a mărturisit că:
„Totul a fost special. Am fost si anul trecut dar anul acesta totul la superlativ. Am fredonat din toate piesele. Ne plac melodiile la chitară, chiar dacă au stat cei mici cu mască au reuși să cânte impecabil.”
La evenimentul ”Pune mâna pe chitară” au putut veni toți cei care iubesc chitara și s-au pregătit cel puțin câteva luni, zi de zi. Au putut să învețe după tutorialele video puse la dispoziție, gratuit, de către organizatori. Chiar dacă au avut emoții, nu s-au lăsat copleșiți.
„Foarte emoționant! N-am cuvinte, nu știu cum să descriu! E absolut minunat, frumos, emoționant. Este destul de greu să înveți să cânți la chitară. Cel mai mult mi-a plăcut Zi de zi de Trooper”, ne-a spus Sara Maria.
„Foarte frumos! E un sentiment excelent. Este o seară superbă. Îmi plac piesele, energia pe care piesele mi le dau. ” ne-a spus Andrei.
Prin mulțimea de chitariști s-au evidențiat grupurile de la Deva și Craiova. Din Craiova au venit mai mulți tineri care s-au pregătit aproape un an de zile să învețe acordurile pieselor. Printre ele se numără Nicole și Alexandra:
„Venim din Craiova, iar atmosfera este una minunată. E ceva unic atunci când cântăm toți împreună. Ne-am pregătit aproape un an pentru cele două ore de astăzi.”
De la Deva au venit cu mare entuziasm elevii scolii Deva Meeting Tribe. Unul din părinți:
„Supercool! Toate melodiile le-am fredonat! Am venit aici pentru muzică, pentru atmosferă. Pentru copii este un loc extraordinar! Copiii au fost extraordinari.”
Artiștii consacrați au venit și anul acesta la ”Pune mâna pe chitară” pentru că nu puteau rata întâlnirea cu muzica valoroasă și cei mici. Au fost emoționați până la lacrimi de tinerii cu chitări.
Mircea Vintilă: „Am simțit lacrimi în ochi. Să vezi 300 de copii care cântă la chitară, este un moment impresionant. Sunt bucuros că am reușit să vin în fiecare an la acest festival. Instrumentul este un lucru important pentru fiecare copil, este bine că au cu cine să studieze, este bine că există acest festival unde ei pot să cânte și noi să cântam alături de ei.”
Alin(Coiotul), Trooper: „Mă încarcă cu foarte multă energie, mai ales în anul acesta a venit, wow, ca o gură de oxigen. M-am bucurat să îi văd pe toți . Nu știu dacă la un moment dat s-a observat sau nu, dar aveam lacrimi în ochi. Este o nebunie! Îndrăznesc să spun că este cel mai tare festival românesc, pentru toată lumea. Este extraordinar de important ca oamenii să vadă și alternativa. Pentru că în momentul acesta massmedia bagă o mulțime de mizerii. Un eveniment de genul acesta cred că deschide foarte mulți ochi. Poate visez frumos, dar la un moment dat sper ca din treaba asta să se nască un eveniment cu zeci de mii de oameni.”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
113Weekendul de Florii: Muzeul Astra sau mocănița?
1 an agoWeekendul acesta la Muzeul Astra
În acest sfârșit de săptămână, Muzeul Astra vă așteaptă cu o ofertă foarte bogată de activități, atât pentru copii cât și pentru adulții de toate vârstele.
Ediția a V a Sărbătorii Deltei, îi aduce și de data aceasta în prim plan pe lipovenii din Mila 23. Aceștia îi vor învăța pe cei mici să își confecționeze scule de pescuit și duminică vă așteaptă cu mâncăruri de pește gătite ca odinioară. Căteva dintre rețetele pe care le veți gusta la Cherhanaua din Mahmudia, le găsiți aici.
Muzeografii au pregătit pentru vizitatori o activitate apicolă, în cadrul atelierului „Despre albine și stupi” desfășurat la Școala din Ticera.
Femeile evanghelice din Turnișor vă așteaptă la Muzeul Astra la „Bazarul de primăvară”, de unde puteți cumpăra broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice sașilor și landlerilor. Tot aceste doamne minunate vă vor învăța cum se prepară Gugelhupf – dulcele landlerilor.
Weekendul acesta pe Valea Hârtibaciului
Chiar dacă mocanița s-a defectat weekendul trecut, între timp iubitorii mocăniței din toată țara au sărit în ajutorul Asociației Prietenii Mocăniței. Astfel locomotiva diesel a mocăniței a fost reparată și va circula în weekend conform programului normal, cu plecări la orele 9:45 și 16:00 din stația Hosman.
Dacă vrei descoperi sufletul Văii Hârtibaciului, My Transylvania alături de Asociația Prietenii Mocăniței au pregătit pachete de călătorie cu mocănița + vizită interactivă prin satul Hosman + o surpriză delicioasă. Detelaii despre pachetele propuse, găsiți aici.
118Muzeul Astra – Tripadvisor Travelers Choice Award 2021. VIDEO
5 luni agoMuzeul Astra o nouă distincție în 2021
”Suntem bucuroși de oaspeții noștri, dar și de recenziile lor pe site-ul tripadvisor.com! Ele ne-au oferit în acest an distincția ,,Travelers Choice Award 2021” sau, pe românește, ,,Alegerea Călătorilor în anul 2021”.”, transmit reprezentanții Muzeului Astra.
Această clasificare este bazată pe recenziile și opiniile lăsate pe siteul tripadvisor.com de călători sau turiști din întreaga lume. Premiul recunoaște și confirmă astfel cele mai bune unități de turism în tot ceea ce înseamnă serviciile, calitatea acestora, dar mai ales gradul de satisfacție al călătorilor.
Muzeul ASTRA este prezent pe siteul tripadvisor.com la capitolul ,,Things to do”, adică lucruri pe care merită să le facă/ vadă un călător/ turist atunci când vine în vizită la Sibiu.
Descrierea pe care o fac administratorii celebrului site muzeului nostru este următoarea:
,,Muzeul ASTRA este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa și cel mai complet (arhitectură tradițională, meșteșuguri, evenimente, expoziții la fel), alei de peste 10 km și peste 400 de clădiri din lemn, piatră, cărămidă reconstruite în muzeu pentru a ilustra cotidianul/ viața de zi cu zi a strămoșilor care au trăit în satele României. Diversitatea, multiculturalitatea și tradiția păstrate și retrăite în Muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava sunt principalele atuuri ale Muzeului ASTRA.”
În dreptul descrierii sunt postate 1148 de fotografii, lăsate de vizitatorii care ne-au trecut pragul, dar și 922 de review-uri (647 – excelent, 196 – foarte bun, 49 – mediu, 30 – mai putin bune), care atribuie Muzeului ASTRA 4 stele și jumătate, din 5 stele maxim posibile.
TripAdvisor este cel mai mare site de călătorii din lume, cu peste 400 de milioane de vizitatori unici și aproape jumătate de miliard de comentarii/ recenzii despre unități turistice din toată lumea.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
81