Rabarbărul – ingredientul sezonului din plăcinte

Muzeul Astra vă invită să ”Cunoașteți rabarbărul”

Atelierul culinar Cunoașteți rabarbărul? se va desfășura în data de 22 mai 2021 între orele 11 și 16 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică. Activitatea va avea un scop demonstrativ pentru publicul vizitator, care va afla astfel cum se pregătește și cum se coace plăcinta de rabarbăr. De asemenea, tot aici se va prepara compot tonic din tulpini acrișoare de rabarbăr. Demonstrația Cunoașteți rabarbărul? se va finaliza printr-o degustare a preparatelor, până la epuizarea porților.

rabarbarulRabarbărul cunoscut în limba germană sub denumirea de Rhabarber, este o legumă originară din Asia Centrală, unde era folosită în medicina tradițională. În Europa acesta a ajuns înainte de secolul al XVIII-lea. La noi în țară este cunoscut în special în zona Transilvaniei, fiind o plantă nelipsită din grădinile și curțile sașilor.”, Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Astra.

Rabarbărul are multiple proprietăți, find folosit în arta culinară (din tulpină se pot realiza diverse sortimente de mâncare, în special deserturi), în medicina tradițională (ca remediu al diverselor afecțiuni) și în industria farmaceutică (din rădăcini se obțin numeroase produse farmaceutice, inclusiv coloranți pentru păr).

Devenită între timp o plăcintă populară a bucătăriei transilvănene, atât a sașilor cât și a românilor, plăcinta de rababarbăr se prepară și astăzi între Rusalii și Sânziene. La sași, plăcinta a fost nelipsită în duminica Rusaliilor când întreaga familie savura acest desert.

Pentru reușita rețetei este nevoie de următoarele ingrediente: făină, lapte, ulei, zahăr, ouă și praf de copt, timpul de coacere fiind de aproximativ 30-40 minute, în funcție de cuptor.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

 

Scroll to top